Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Nov 30, 2007



Welcome Muhammad Muadz Bin Mohd Fakhri


Alhamdulillah tepat jam 11:58 tghari 7.11.2007 aku selamat melahirkan seorang bayi lelaki seberat 2.75kg .. Diberi nama Muhammad Muadz hasil pilihan ayah Muadz yang teringin sangat nak menamakan anak tersayang dengan nama sahabat nabi SAW.. semoga Muhammad Muadz bakal membawa semangat perjuangan yang sama seperti Muadz Al-Jabar duta Nabi SAW yang membawa panji Islam ke Yaman .. Insyallah ..

Memandangkan due date 28.11.2007 ( 3 minggu lagi .. ) banyak preparation yang belum aku dan abang buat sebelum kelahiran baby .. Petang tu (6.11.2007) aku gi weekly check-up cam biasa je .. tapi memang aku dah rase badan lain macam .. sambil berbual dengan abang .. aku gitau abang .. rase-rase macam malam ni dah masuk wad je .. kalau doktor suh deliver aku redha je .. Aban g senyum je sebab abang pun setuju memandangkan tarikh 7.11.2007 tu lawa .. sebab birthday aku 7.4 dan birthday abang 4.11 .. so kalau anak 7.11 .. cantik sangat la tu ..

Masuk je dalam bilik doktor .. doktor detect aku ade high blood pressure .. perut , kaki, tangan semua bengkak-bengkak .. berat naik mendadak .. 7 kg within 2 weeks .. sepatutnye 3rd trimester berat ibu tak naik mendadak .. berat dah mula stable sepatutnye .. kalau naik pun dalam 1-2 kg je ..

Doktor advised deliver esoknye .. gelabah jugak la .. pelik jugak blood pressure aku yang biasa 60-90 suddenly naik 90-130 .. walaupun bagi orang biasa nilai tu normal .. bagi aku, nilai tu terlalu tinggi .. and its getting higher to 150 sebelum induce .. doktor nasihatkan aku amik EPIDURAL ( bius supaya process delivery tak sakit .. ) .. sbb high blood pressure delivery mempunyai potensi yang tinggi utk kena ceaser .. kalau suddenly kena ceaser, baru nak masuk epidural .. memang mustahil la .. so aku setuju utk amik epidural ..

Pukul 6 ptg aku diinduce .. mase tu aku belum di bius atau diberi ape ape ubat tahan sakit .. Ya Allah .. sakitnye mase masuk ubat tu .. tatau nak kate .. start 8 malam aku mula rase kontraksi sket sket .. 12 mlm kontraksi semakin kerap .. dalam 10 minit skali .. tapi nurse kate belum lagi .. baru la aku tahu betapa sakitnye nak beranak nih .. mase tu rase takut nak beranak lagi ... pukul 4 pagi air ketuban pecah and pukul 5 pagi aku dibawa ke labour room .. berdebar debarnye rase .. alhamdulillah abang ade di sisi .. die la peneman aku setiap detik aku dalam labour room tu ..

Sepanjang dalam labour room tu aku diperdengarkan ayat-ayat suci Al-Quran .. malah , bile masuk waktu Subuh , nurse bantu aku untuk selesaikan solat Subuh .. sebab doktor kate darah nifas adalah darah yg keluar sekali dengan baby .. selagi baby belum keluar belum darah nifas so wajib solat .. dalam labour room tu pun banyak ditampal doa doa penenang hati ..

Dalam pukul 10pg tu aku rase badan lemah sangat .. aku risau takde tenaga .. ade jugak usaha mintak nak makan sket .. tapi abang tak galakkan, die risau aku muntah .. bengang gak la sbb aku tahu laa tenaga aku takat mana .. memang rase nak pitam sangat .. breakfast pun makan roti sekeping ngan milo secawan je .. Baru teringat ade abang bawak buah kurma untuk disapu kat lelangit baby lepas delivery nanti .. so aku mintak 3 biji sebagai alas perut sebelum deliver .. alhamdulillah lepas makan 3 bijik kurma tu aku rase badan sket bertenaga .. menggeletar jugak la tangan nak suap kurma tu sbb memang badan dah takde tenaga langsung ..

Dalam pukul 11:20, Dr. Fazlina Hanum masuk dan bermula la process deliver .. disebabkan anak pertama, takde pengalaman disamping pengambilan epidural .. aku tak dapat rase kontraksi menyebabkan aku susah nak teran .. aku nampak air muka doktor tenang .. walaupun aku dah diberitahu kedudukan kepala baby memang agak lari sket dan menyebabkan susah sket utk keluar .. tapi kalau kena caranya insyallah takde masalah .. tapi dah sampai saat akhir aku still tak berjaya jugak .. doktor kate jantung baby getting slow .. kalau tak berjaya jugak doktor terpaksa ceaser .. yang last ni doktor bantu dengan vacuum ..

Ntah dari mane dtg tenaga aku pun tatau .. mungkin berkat doa abang dan semua keluarga tersayang yang sedia menanti di luar labour room .. aku berjaya jugak deliver baby secara normal .. Alhamdulillah .. tak dapat aku bayangkan kalau kena ceaser .. aku bersyukur sangat-sangat di beri kekuatan masa tu .. mungkin jugak berkat 3 bijik kurma yang aku makan sebelum deliver tu ..

Lepas tu baru aku teringat ade pernah terbace, makan kurma sebelum deliver insyallah dipermudahkan .. kepada kengkawan yang tgh preparation nak deliver tu jangan lupe bawak buah kurma dalam labour room ye ..

-------------------------------------------------------------------------

' Sengaja aku abadikan pengalaman ni dalam blog tersayang ... lagipun kisah hidup aku sudah tersimpan di blog ni sejakhampir 4 tahun yang lalu .. dan aku akan terus menulis segala pengalaman hidupku di sini .. mungkin sampai Muadz dewasa ... walaupun setiap yang berlaku sebenarnya tersimpan kemas dalam kotak memori even without this blog .. :p '

Sponsor Kami