Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Dec 21, 2005

BLOG INI DIBERHENTIKAN BUAT SEMENTARA WAKTU SEHINGGA PENULIS TERASA BELIAU BERSEMANGAT UNTUK MENULIS KEMBALI ...

PENULIS AKAN BERADA DI PULAU SHIKOKU SELAMA LEBIH KURANG SEMINGGU UNTUK MENIKMATI UDARA NYAMAN BERSAMA TEMAN-TEMAN TERSAYANG ... DAN MELUPAKAN SEKETIKA KERJA-KERJA DI LAB KERANA PENULIS INGIN MENCARI KETENANGAN YANG HILANG SEJAK KEBELAKANGAN INI...


KEPADA SEMUA AHLI ROMBONGAN KYUSHU ...

KAPAL AKAN BERTOLAK 5:35 PAGI .. SAPE LEWAT TINGGAL .. hehehe
MAKE SURE MALAM TIDO AWAL KAY .. hikhik ...
ATAUPUN TAKYAH TIDO TERUS ... ahaks !


DENGAN INI SAYA MENUTUP SEKETIKA BLOG TERSAYANG DENGAN UCAPAN ...

" BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ... "

Dec 19, 2005

apesal aku takde mood arini ?

apesal aku rase tensyen arini ?

apesal aku rase macam nak balik mesia sesangat nih ?

apesal aku rase cam rindu kat die ... ?

apesal aku takleh nak concentrate study nih ?

apesal apesal apesal ???

sape buat aku jadi camni nieeeeeee ????

Dec 17, 2005

oh this is me ..

10 Jan 2006 : Mid Term Presentation

Slide : 2 pages

Duration : 5 minutes

Preparation : 40%

Erghhh ... !!! aarghhhh ...

Mila gambatte ... sket je lagi .. No pressure !! kay ?

ermm .. okkay ... INSYALLAH ...

Dec 15, 2005

aku mencari sesuatu yang hilang ...

bisakah aku ketemunya kembali ??

atau mungkin ianya telah berlalu

dan tak mungkin untuk aku bersamanya lagi ...

tapi aku perlukan dia ...

tapi aku tak jumpa ...

mungkin sedikit masa lagi aku bisa ketemu ...

yerr ... aku tunggu ... aku tetap menanti ...

Dec 13, 2005

entry takde isik ..

Sakit perut aku nengok Gakkou e Ikou ( dengan kate melayunye .. Jom Pegi Skolah ) ... aduhh awat la klakar sangat .. tak tahan aku .. sejam dok tesengih sengsorang sakit rahang mulut nih .. kepada yang tengok tadi tau aaa tahap kebengongan V6 ...

Apesal OKADA pakai lagu tu ??? nak kate cam pak arab .. kering benor .. nak kate cam red indian ade la gak sesikit .. aduhhh cair plak dengan okada doress cenggitu ahaks ! cam melayu plak rase .. mueheheh .. dah la cool sokmo .. waduh waduh senyuman bisa menggugurkan jantung ku .. ahaks !

INOHARA balik awal .. baru la kengkawan lain nak menghargai kepentingan inohara .. aku tak bleh cket tgk inohara sure teringat ace ( adik aku kat mesia nuh ) .. senyuman sebijik .. dah tu lawak pun sebijik .. tak larat ..

Suke aa tgk frenship bebudak 6 orang tuh .. eiii bestnye ade besutofurendo camtu .. comey jekkk ... lawak pun selari jek .. tapi ye la kan .. kat memane pun ade suka dan duka .. mesti diorang pun nampak je happy tapi ade masalah di sebalik senyuman tu kan ... sho ga nai ne .. kehidupan mmg cenggitu lah .. yang penting pandai kontrol diri .. hikhik ...

titik ...

Dec 12, 2005

Tribute to my 'cayunk' friend Alya Hanna ...

Alya ... awat hang nak kawen dah .. aku ingat aku sempat pi kenduri hang rupanya aku tak sempat jugak ... aku terkilan gak la sebab dulu mase kecik-kecik kan kita janji nak kawen sesama ... kalau tak kawen sama pun time hang kawen aku pengapit , kalau aku kawen hang pengapit ... tapi aku tak dapat jadi pengapit hang sebab aku kat obersi ..

Tapi aku ucapkan TAHNIAH sesangat kat hang sebab dah pun jadi isteri orang walaupun kenduri nya Sabtu nih .. aku teringin sangat nak tengok hang punya pelamin .. aku teringin nak pi sesama ngan hang ngan Siti Aisyah pilih baju kawen hang tapi aku jauh .. tapi Siti dah cite baju kawen hang songket kaler coklat .. mesti lawa kan .. belah laki hang pakai baju moden kaler biru .. uwaaa nak tengokkk .. nak berada disisi hang di saat itu ( nyeboks jek :p) .. aku dah cup kat Siti suh amik gambar hang bebanyak ..aku rindu nak tengok ..

Tapi aku rasa bangga gak la sebab aku jumpa bakal hasben hang dulu sebelum mak ayah hangpa kenai ... masa tu hang kalut gila tak bagi aku pecah rahsia .. hang datang ngan dia ke umah kitorang jumpa mak bapak aku.. hang pesan kat aku suh cakap ngan mak bapak aku jangan gitau mak ayah hang .. mak bapak aku pun dendiam jek sampai la kami dapat berita hang nak kawen dah ..

Dulu aku sokmo lepak umah hang sebab rumah hang besaq gila .. ada laman besaq .. ada kolam ikan 2 bijik .. tapi kolam kecik tu banyak berudu jek .. hahahah .. sampai skrang pun kalau aku pi kulim mesti aku lalu depan umah hang tapi selalu hang takda .. dulu kecik kecik main aci ligan skali ngan adik-adik hang .. punya laaa ramai adik hang .. cam rakyat ..aku sampai lupa nama .. sat aku recall .. abang hang , adik hang icah , aisyah, imah, iman, imdat , naseh .. cukup tak ?? duk berasa macam cukup dah .. main main tuju kasut , galah panjang , nyorok-nyorok .. aku slalu nyorok kat blakang umah hang .. umah hang dekat ngan kedai Thiaga .. kalau pi kulim mesti aku suka tengok kedai Thiaga tu pastu nampak bumbung umah hang .. hahahah ..

Takpa lah aku doakan hangpa berdua bahagia naaa .. hang jadi isteri solehah tau .. aku tau hang tak baca blog nih .. tapi aku doakan jugak hang eppy sokmo ngan abang hang ... nanti dah kawen jangan lupa "kami" na .. rindu kat hang ngan famili hang semua ..

SELAMAT PENGANTIN BARU ALYA HANNA !!!

Dec 11, 2005

Di pagi yang hening , kududuk seorang diri di depan PC sambil memikirkan apakah aktiviti aku untuk hari ini memandangkan ari ahad merupakan ari yang ditunggu-tunggu oleh aku untuk merehatkan badan .. terasa ingin bersiar-siar .. hari ni mesti banyak program kat luar especially dedekat krismas ni .. kat wasada mesti ade program show untuk kanak-kanak, kat park place dah siap lampu-lampu lawa siap ngan bola kaler-kaler .. kat machi pun dan ade Oita Fantacy .. teringin sangat nak menjejakkan kaki ke tempat-tempat ni .. tapi blom sempat lagi .. insyallah nanti aku pi bile kenkyu membenarkan cuti sehari dua .. arini rase malas nak ke mana-mana la plak .. persediaan nak menghadapi ari esok ..

Saikin kat tv slalu sangat tayang pasal persediaan menghadapi bencana alam .. ishhh .. aku pun naik risau jadinye .. barang barang belum pack lagi .. nak beli mancis api pun tak sesempat lagi .. nak kena get ready nih .. walaupun targetnye Tokyo .. tapi kuasa Allah ni kite tak bleh nak main agak-agak .. baru baru ni kuar kat TV satu mesin yang bleh detect gempa bumi at least 14 saat sebelum die datang .. mesin tu akan kabo

" dalam masa 14 saat tempat ini akan bergegar dengan skala ritcher 4 " ...

Fuhh .. kagum .. tapi dalam 14 saat tu ape yang mampu kite wat .. dalam program tu die kate tindakan pertama tutup api dapur, bukak pintu rumah luas luas dan lari masuk bawah meja ... tu je yang paling penting .. kalau sempat kuar rumah kuar tapi kuar pun ade bahayanye kalau ditimpa menda menda lain .. mase tu kena handan sendiri mane baik mane buruk ..

Nanka saikin rase tak selamat la kat memane pun .. kat malaysia pun banyak kes bunuh, rogol dan sebagainya .. kat sini pun tak kurang hebatnye kes-kes jenayah yang berlaku .. kenape ye ? Mesti ade sebab kenapa menda ni terjadi ... adakah ini semua pun bala dari Allah SWT .. ermm ntah lah .. mari lah kite fikir-fikirkan ..

Oh ye sebenarnye tanoshimi nak gi Kouchi 24/25hb Dis nih .. tak sabar nak same same join kengkawan lain cedok ilmu dari ustaz dan ustazah .. ( insyallah ade ustazah kali ni .. best best ! bleh tanye soklan *censored* ahaks ! ) ... pehtu bleh bincang ngan kengkawan masalah-masalah akidah, ibadah .. aa satu lagi ade tajuk kawen-kawen .. hihihi waku waku plak .. sape nak blajar cara carik jodoh .. bleh aa datang .. kepada kengkawan dari Kyushu yang nak join sile bagi nama kat saya sebelum weekend minggu depan .. untuk urusan pengangkutan dan sebagainya .. yoroshiku na ! ... :)

Maklumat lanjut WG .. jangan sesegan .. klik sini

Tempat tu dekat je dari Kyushu .. especially dari Oita .. tiket feri 1800 yen gurai jek.. dan lebih otoku kalau pegi berlima sebab dalam shikoku ade tiket murah utk pakai tsukaihoudai.. rugi aaa tak pegi .. lenlaki wat kat Hokaido susah aa nak pi .. jom aa amik peluang nih pegi reramai .. meriah sket lam feri tuh .. :) sape tak tau sile tanye kay ... jangan sesegan .. :)

Dec 9, 2005

Saat-saat genting saya ...

Masuk je bulan 12 maka bukan lah masa untuk saya bermain-main lagi ... Dalam tempoh 2 bulan setengah ni lah yang bakal menentukan keboleh atau ketidakbolehan saya menggenggam segulung ijazah setelah 4 tahun bertungkus lumus melawan onak dan duri .. ( ewahh betul ke BM saya ?? .. *terpengaruh plak* .. ahaks ! )

Jadi dikesempatan ini ingin saya memohon maaf in advance kepada sahabat-sahabat jika ada terkasar bahasa , tertolak invitation , tersibuk, tertakdapat join slumber party, tertak dapat tolong pape .. dan TERRR... ape ape je lah kerana dalam keadaan sekarang saya begitu tidak stabil dengan pelbagai kerja dan report dan study dan eksperimen dan sebagainya .. saya tidak punya masa yang cukup untuk diri saya sendiri juga sebenarnya .. jadi saya minta maaf banyak banyak ...

Kepada mereka yang dah nak dekat exam .. ( lagi sebulan lebih kan ?? dah dekat la tu .. :p ) .. gambatte kudasai ne .. tanye cikgu memana tak faham .. tanye senpai memane tak gheti .. ( kot kot ade yang bleh tolong aa .. kalo tak bleh sho ganai aaa .. jgn kate senpai tak bijak plak .. heheh ade menda yang kite master org lain tak master .. takleh nak master sume menda .. tui tak ?? ) .. rerajin la setadi rerajin la mintak Allah permudahkan , terangkan hati .. lembutkan hati nak masuk ilmu .. insyallah dipermudahkan ... saya sentiasa mendoakan anda semua dan diri saya sendiri juga success sokmo ... Aminn .. :)

Mungkin zaman untuk berilek-rilek telah tamat kerana kalau saya bermain-main saya akan *dipelangkung* bapak saya yang sangat garang dan risaukan pelajaran saya di sini. Beliau pasti akan bertanya mengenai thesis saya setiap kali bercakap di telefon .. maka saya sangat takut jikalau berlaku sesuatu yang tidak diingini di saat saat terakhir ini ... Bapa saya selalu menyebut suruh abehkan cepat study saya , balik cepat , keja cepat , kumpul duit cket .. ahaks! Ini bermakna beliau sudah tidak sabar menanti kepulangan saya ke pangkuannya .. ataupun adakah beliau sudah tidak sabar menimang cucu .. ahaks ! ... :p ..* whupss no komento*

Yang saya tau .. saya sangat risau tentang thesis saya sekarang ... :(

Dec 7, 2005

Nihon tidak selamat lagi ?

Sejak kebelakangan ni terlalu banyak kes pembunuhan kanak-kanak di Jepun nih ... aku tak nafikan mungkin aku juga menjadi perhatian pihak polis jika berlaku sesuatu di kawasan aku nih .. especially Dannoharu .. yang dipenuhi student-student luar.. dah beberapa kes pembunuh kanak-kanak tersebut terdiri daripada orang luar .. bukan nihonjin .. ini bermakna secara tidak langsungnya kepercayaan nihonjin terhadap foreigner semakin berkurang .. kalau dulu setiap kali berselisih dengan makcik-makcik jepun ade senyuman terukir di bibir mereka .. kini sukar sekali nak menerima senyuman dan teguran dari mereka ..

Pihak polis semakin banyak membuat rondaan .. kalau dulu hanya malam hari sahaja rondaan dibuat tapi sekarang tak kira masa pagi petang siang malam nampak je kereta polis di mana-mana .. dalam perjalanan aku nak pergi markyo pun boleh terserempak kereta polis dua tiga biji .. maknanya polis semakin giat menjalankan kerja mereka .. ( * tak macam polis mesia yang kerja memb*g*lkan orang .. :p bukan semua polis pun .. mungkin ade nazo yang perlu dirungkaikan .. pilihanraya pun dah abeh nih .. ahaks !) ... aku memang puji polis jepun buat kerja memang terususun dan kemas .. kes yang berlaku di jepun ni kejap je diorang bleh settle .. takde makan bulan-bulan mahupun bertahun kecuali kes yang bebetul berat dan perlu dikaji sedalam-dalamnye ..

Aku sendiri semakin takut nak bawa motor kesana-kemari memandangkan beberapa kes sahabat-sahabat di sini .. thanks kepada mereka yang sudi share pengalaman anda .. sikit sebanyak membantu aku lebih berhati-hati di jalan raya .. *hati terhakis* .. :) banyak kes yang berlaku bermakna polis semakin tegas dalam menjalankan tugas .. bukan bab di jalan raye je .. dari pelbagai segi .. so kite pun kena lah berhati-hati ..

Kepada sahabat-sahabat di sini aku sekadar ingin mengingatkan mulai sekarang jangan sesenang tegur anak-anak nihonjin yang kite tak kenal .. toksah la pi saja-saja tegur diorang balik skolah tu .. kang jadi ape ape kite yang di saspek dulu .. sebelum jadi pape baik hati-hati .. kalau nampak sesape ayashi je toksah duk pi tegoq .. biar je die .. pendek kate " jangan carik masalah " .. okay ?? ingat neh .. nihon agak tidak selamat skrang .. berhati-hati di jalan raya .. hehehe

okay da abeh mengarut dah .. sambung kenkyu !

Dec 3, 2005

Mira no kimochi ~

Attoiumani 12 gatsu ni narimashita ~

Kono mijikai aida ni samishiku omoi , ureshiku omoi

Kokoro no naka ni omoikomanakya ikenain desu ...

Ichiban trsurai to omou toki wa koreshika nai ~

" Ichido Mereshia ni kaettara Nihon ni modorenai " ~ toiu koto kana ...

Doushitara iinoka wakaranai keredo ,

Tonikaku kono mijikai aida ni tanoshiku kurashite ikitai desu ...

Watashino ima no kimochi wa ~

Ima made gaman shite ichido mo yatta koto nai koto wa ~

Korekara zettai yaru to ~ dare nimo hikitomenai to ~

Gaman sureba suru hodo kurushiku naru watashi wa mou owari ~

Korekara tanoshiku saigo made nihon no seikatsu wo tanoshinde iku tsumori ...

Ima made itsumo itsumo atashino soba ni ite kureru 'anata' tachi ~ ARIGATOU

Mira wa korekara ganbaru kara ~...

Yossha ganbatte ikou ze ~ :p

Dec 1, 2005

Lihatlah wahai teman

dipetik dari Utusan Malaysia 1 Dis 2005

Selepas kejadian gempa bumi kuat pada 8 Oktober lalu, penduduk Pakistan dan India kini diancam maut apabila musim sejuk bermula. Dilaporkan 3.5 juta nyawa mangsa bencana alam tersebut yang kehilangan rumah mereka akan terancam akibat cuaca yang melanda Himalaya itu. Mereka kini berhadapan dengan risiko mengalami hipotermia atau penurunan suhu badan ke paras terlalu rendah akibat kesejukan. Keadaan itu juga menyebabkan bantuan dihentikan.

************************************************************************

Sayu hati ini melihat saudara-saudara kita di Pakistan bertarung nyawa melalui kesejukan musim sejuk .. tak dapat aku bayangkan bagaimana anak kecil tu mampu bertahan hidup di tempat sebegitu .. tanpa dinding tanpa pemanas ..

" Ya Allah , permudahkanlah mereka .. Ya Allah , sesungguhnya aku tidak tahu adakah aku sekuat mereka untuk melalui ujian sebegitu ... "

Bagi yang pernah tinggal di tempat bermusim sejuk tahulah macamana susahnya bila musim sejuk tiba ... walaupun di dalam rumah dengan heater sepanjang masa on , masih rase sukar untuk bergerak ke sana ke mari kerana keadaan yang terlalu sejuk .. kekadang pasang heater pun still sejuk terasa juga kan .. inikan pula adik-adik kecil dan sahabat-sahabat di sana yang cuma tinggal di dalam khemah tanpa dinding ... sungguh aku tak dapat nak bayangkan.. besar sungguh ujian Allah untuk mereka .. apa yang mampu aku lakukan hanya berdoa kepada Allah SWT semoga mereka diberi perlindungan dan diberi kekuatan..

Kita di sini ... selesa ... ade rumah , ade mofu , selimut tebal berlapis-lapis , ade tilam , ade heater , ade kotatsu , ade baju sejuk tebal .. ade nasik , ade lauk , ade joyfull .. ade sushi ... semua yang kite nak .. ade disekeliling kite ..

TAPI ...

Entah bila ujian dari Allah SWT untuk kita .. takde sape yang tahu .. mungkin esok lusa , mungkin malam ni .. siapa tahu ??? Allah SWT berfirman dalam Surah Az Zukhruf Ayat 55 :

" Maka tatkala mereka membuat Kami murka, Kami menghukum mereka lalu kami tenggelamkan mereka semuanya (di laut) "

Amaran-amaran didalam Al-Quran itu sangat jelas. Dan Allah SWT tetap tidak akan mungkir kepada janjiNya. Muhasabah untuk diri sendiri juga .. mungkin kesenangan yang Allah berikan ini juga adalah ujian kepada hambanya ... wahai teman , wahai sahabat marilah kita muhasabah diri semula , apakah balasan yang kita berikan pada Allah SWT di atas nikmat kurniaan-Nya yang terlalu banyak ini .. adakah kita sudah menjadi hamba yang bersyukur .. Aku tak tahu ape mesej yang aku nak sampaikan sebenarnye .. cume yang pasti aku takut kalau ujian sebegitu diberi kepada aku aku tak mampu nak melaluinya dengan penuh sabar...

Aku pernah dengar sebuah nasihat yang aku rasa tak mungkin aku boleh lupa .. ayatnya berbunyi begini .. " JANGAN CABAR KUASA ALLAH " .. pendek tapi berisi ... fikir-fikirkan lah ..

p/s : tokorode .. dalam keadaan sekarang ni sangat perlu persediaan diri jika berlaku sesuatu yang tidak diingini .. sekadar cadangan ... siapkan satu beg yang diisi dengan segala menda penting seperti selimut , mancis api , lilin, torchlight , baju beberapa helai , biskut dan sebagainya .. utk maklumat lajut bleh amik list kat skolah ... beringat sebelum kena .. :)

Sponsor Kami