Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Aug 29, 2012

Apam kukus la pulak ...

Ni menu ptg semalam sebenarnya .. actually ibu ayah puasa semalam. Punye la teringin nak makan apam .. cari cari punye cari resipi, dapatla yang paling simple. Godek godek dapur cari bahan .. wallaaa cukup semua .. walaupun tgh migrain tahan 5, ibu gagahkan juga diri di samping teringin nak hidangkan kat anak kuih kaler kaler .. heheh

Menu semalam :
nasi putih panas-panas
udang masak lemak + nenas
kacang botol goreng cili
bergedil tuna

dessert : apam kukus kaler2


1st time buat, x baper cantik ... kasar sket strukturnye.. rasa, alhamdulillah boleh la utk beginner ..

menu tghari ni .. alhamdulillah dah siap ... jam 10:45 pagi nih .. waaaaa dgn bangganya ..

Menu tengahari : 
nasi daging 
air asam
kerabu kacang botol
( nk perabih kacang botol dlm fridge .. hehe ) 

Menu petang  :
pizza 3 keping 
inti ( daging, tuna, vege ) 
( yang ni tak siap lagi .. satgi la kot baru nguli .. huhu )

Masa untuk berehat sekejap sementara tunggu 2 hero pulang menikmati hidangan makan tengahari :)

Aug 28, 2012

FEB 23, 2004

Macam tak percaya dah nak masuk 9 tahun umur blog ibu nih .. dari zaman ibu anak dara, bercinta dengan ayah sampailah dah anak 3. Kesemuanya tercatit dalam sebuah blog yang ibu namakan nosaka-ila. Ape nosaka ila tu ??? heheh .. kepada yang tahu nama sebenar ibu, nosaka tu nama ibu la tu .. hikhik ..

heheh ... ni la first post ibu dalam blog ni bertarikh 23 / 2 / 2004 .. dekat ngan tarikh birthday Nukman .. masa ibu tulis 1st entry tu mana la ibu nak tau anak ibu yang ke-3 bakal lahir tarikh dedekat tu kan ... subhanallah :)



Aug 27, 2012

Happy Birthday TWINS .. :)

27 / 8 / 2012

Happy Birthday Embah yang ke-58 thn 


&
Happy Birthday Nukman yang ke 1/2 thn :)


Minum petang kami

Alhamdulillah kenyang dah ... 2 hari punye menu ni .. semalam ibu buat roti john + okonomiyaki ( lempeng daging cincang + kobis mkn dgn sos bbq n mayonese Q-pi ) .. alhamdulillah semua licin ...

okonomiyaki
homemade roti john

Harini menunye ... kuih lompang gula merah + cucur leftover ( hehe ibu blend isi sup sayur leftover tghari td + hirisan kubis ) .. yummy !! licin jugak budak2 nu mkn ... air ibu buat jus markisa kurang manis ..

kuih lompang + cucur sayur

Aug 26, 2012

Kisah raya si adik dan abang


Tahun ni raya kami terbang ke KL mlm raya.. flight pun kosong sbb semua dh sampai kampung halaman masing-masing. Ni pics sebelum berangkat la ni .. saje ibu pakaikan semua baju kuning .. takde kaitan dgn 'bersih' mahupun 'kurang bersih' yer ..
.

Pagi raya tema kami 'ijau sesejuk mata memandang' keh keh keh ... sbnrnye begitu hangat di tghari :p nk amik gambar berlima punya la susah .. dapatla sekeping adik abang dan aaisy bersama gadget masing2..


Ptg raya kami konvoi ramai2 balik johor 3 biji keta. Kami pinjam PANDA adik ibu no.2 .. alhamdulillah sgt selesa ayah pandu viva manual angkut kami sekeluarga. adik abg, nukman pun x byk karenah ... diam je dlm keta .. nukman sepjg jln lena .. ntah ape yg selesa sgt panda tu pun ibu x tahu .. hihihi ...


\

Aug 8, 2012

Food processor untuk Nukman

Sebelum nukman dilahirkan lagi, ibu dah survey food processor yg sesuai sebabnye ibu tau dah, dulu anak sorang, anak dua ibu boleh handle lg .. masuk anak tiga ....

" oh tidak, i have to find something better .. "

jadi anything yg dapat memudahkan ibu.. mesti ibu buat research habis habisan .. termasuklah food processor ni sbb ibu boleh bayang betapa tunggang langgangnye ibu nk prepare lunch utk ayah yg balik mkn tghari everyday sharp at 12pm.. and before that ibu need to bring the 2 heroes to fetch abg muadz kat skolah at 11.30am .. oh tidak !! everything need to be ready by 11am .. mane sempat der ..

so ibu find out that this one affordable for us .. the "little bean supertrio food processor" - steamer, warmer, blender .. RM299 .. bayangkan betapa mudah.my nye keja ibu dgn mesin ni .. just chop up all the fruits, steam for few minutes.. blend ... siapppp !!! xyah bukak periuk, rebus, tapis bagai kan ..



tapi ibu kiv dulu la sbb solid food start at the age of 6 month kaaan .. tup tap tup tap .. oh tidakkk .. nukman already 5 months old and he is ready to have his first solid food .. camne tau ready ??? yela, asal tgk org tua2 mkn, mulut dia pun cup cap cup cap .. terkebil- kebil minta disuapkan .. kejap2 nangis mintak susu .. kejap je dh lapar balik .. fasting month pulak tu .. ibu yoku ganbatta no ni .. supply masih mengecewakan .. tp ibu bg one session per day dlm one spoon jer ..

unfortunately, ibu accept that this is not the time for me wish something too good., i've to struggle myself serving meal for my family ..

so, ibu let go wish ibu to have the "little bean super trio food processor" tu ... while just asking ayah to buy for something better than what i have one now .. a basic new blender from philips .. supaya baby food tak campur ngn blender bawang, cili dll .. hehe



jadi, setiap hari ibu akan bertungkus lumus prepare lunch for ayah n abg2 plus for my new little boy yg dah x sabar2 nk rasa air tangan ibu ni.. hehe

ape2 pun ibu tetap bangga dan happy sgt2 sbb ayah dan ank2 jarang sekali merungut juadah ibu masak .. malah anak2 ibu x baper minat mkn air tangan org lain .. nk mkn ibu masak jugak .. waaaa banggenye .. *ngeeee senyum sampai telinga .. walau penat tp rasa tak sia sia bila dihargai camtu ...

thanks my dear kids ...
First Solid Food For Nukman

Carrot + Potato + Cauliflower

Yummy .. Nukman makan sambil sengeh2 .. ;p

Sponsor Kami