Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Jun 24, 2012

Corn soup with brocoli + tomato + asparagus

Disebabkan aritu ayah makan chicken soup + garlic bread tu tak berapa nak cukup. Jadi disebabkan perasaan kasih sayang cinta yang membuak-buak ni .. haha .. ibu buatkan corn soup plak untuk cik abang tersayang :) Senang je nak buatnye .. Rasenye semua org tau .. buat malu je letak sini .. tapi takpe la nak letak jugak .. 

 Ni bahan-bahannya. Jagung tu ibu guna jagung dalam tin je.

 Mcm biasa tumis2 dulu baru masuk yg lain2. Jadi la macam ni rupenya.

 Ten teng teng ..... Magic !! Heheh .. ni lepas yang atas tu di blend. Almaklumla kalau biar sayur tu seketul-seketul, bertuahla anak-anak ibu nak makan. Biar di blend asal anak-anak dapat sumber khasiat sebaik mungkin. 

Siap terhidang. Yang belah sana tu SPRING GORENG BLACK PEPPER tu dari tghari punye. Sebab still banyak, ibu panaskan semula je.

Air tangan ibu minggu ini :)

Ni antara menu hangat minggu ini .. hahah .. en. abang kata ...

" awak ni, ada kerja la plak amik gambaaa lepas masakkk "

Dulik apee kite, dah tu nak buat ape lagi .. dah hobi, kite buat je la kan .. dpd duk umah saje-saje je baik share ngan kengkawan ape kite buat kan umah kan. bukan rugi pun. kite pun selalu je ronda ronda blog org cari idea nak masak ape .. eiii kalau tak ronda-ronda blog, i takde idea nak masak ape kat u tau :)

Hehehe .. takpe, en. abang saye tak bace blog saye ni .. die bz keja :)

 bubur caca ngan teh o untuk suami tersayang balik keja pepenat. ( tapi dah kembang plak .. lambat makan cik abang i ni ) 

 Puding caramel kegemaran si dia :) Licin dalam masa setengah jam .. huhu

 Breakfast hari rajin - Nasi lemak + sambal telur + tempe goreng + ikan bilis goreng + timun. Kelam kabut cik abang makan sebelum gi kerja. "Len kali awak nak buat heavy breakfast ari cuti la sayang .. baru abang dapat menikmati hidangan sayang ... " huhu .. nasib la bang, tetiba mood nak menggodel nasik lemak pepagi membuak-buak. Anak-anak pun pelik, apehal la ibu buat nasik lemak pepagi buta ni. hahah

 Snek utk anak-anak - Banana split + fried banana ... haha sukati je kan 

 Minum petang + dinner : Chicken soup + brokoli + tomato makan dengan homemade garlic bread... Muahaha cik abang makan sampai tak cukup .. siann die :)

 Dinner anak2 - Roti putih + telur goreng + timun + tomato + cheddar cheese + mayonese + sos cili sket ... Liciiinnn .. 

 Ni la rupenye .. guna acuan tekap roti tu .. cantik je die tutup roti tu

 Ni rupa budak kecik duk menikmati roti telur ibu buat. Ntah ikhlas ke tidak senyuman tu dik oii ..

Sekian sahaja untuk minggu ini ... 


Jun 13, 2012

Gasing Angry Bird

Rasa terharu pun ade jugak bila tiba-tiba Muadz dah boleh baca Al-Fatihah dengan Ayat Kursi penuh. Alhamdulillah. Sejak masuk skolah ni, sambil-sambil main ade la jugak mulut tu kuar doa-doa yang dibelajar kat skolah .. Antara phrase yang dia suka sebut :-

...."waliwa lidaiyya" ...

...."wamamati lilla"....

...."Rabbishh rohli wayassirli"...


Yang bestnye sebelum putar gasing ANGRY BIRD, Muadz baca fatihah full version dulu tu .. mula-mula baca bismillah je sbb ayah ajar kalau nak buat sesuatu jadi mudah, senang dan 'menjadi' kena baca fatihah. Agaknya, memula baca bismilla je agak 'kurang menjadi' kot .. terusss dibacanya Fatihah ..

Aduhai anak ibu .. nak gelak pun ade jugak :)

 Ni la rupe gasing tu. Ade lagu lagu lagi. Agak best jugak la. RM5 seketul.


Jun 11, 2012

Anak-anakku berSKYPE.

Haiii teknologi memang memudahkan. Ni la hasilnya bila embah dan maktok merindui cucu mereka, baby 3 bulan pun diajar SKYPE. heheh .. pandai pulak si Nukman berskype dengan embah, maktok ngan buyut ( onyang dalam bahasa jawa ) .. Sungguh ibu teruja dengan teknologi hebat ini .. :)

Hebat kan ?

 Ni cucu cucu yg berjauhan sedang berskype :)

Comel kan.. huhu ni la anak2 zaman moden. Ibu teruja.

SALAM ULANGTAHUN PERKAHWINAN YANG KE-31 

BUAT MAK DAN BAPAK TERSAYANG. 

SEMOGA KALIAN BERDUA BAHAGIA DAN SENTIASA DALAM RAHMAT ALLAH SWT.

KAMI SAYANG EMBAH DAN MAKTOK !!

Daripada : Ibu, ayah, muadz, mus'ab, nukman :)

Jun 10, 2012

Dadih orang kite :)

Dah lama Muadz minta ibu buatkan ni tapi kesibukan ibu telah melambatkan aktiviti buat dadih ni .. alhamdulillah, last week opah bagi tupperware isi dadih ni, ( mekasih opah ... erkk mcm upin ipin plak ), dapat la ibu buat dadih mangga feveret anak-anak ibu especially si muadz yang sangat suka makan manis2 ni .. ( geraaaaaammm sangat, puas nasihat jgn makan menda merapu, tapi biasalah budak-budak, sungguhpun begitu, dengan ibu mmg bertuah la kalau dapat jajan, gula-gula dsb yang mmg diragui kehalalannya .. dgn org lain, ibu hanya dapat bagi lirikan mata 'manja' je .. )



Penangan susu ibu rasanya ---> si mus'ab ni mmg tak berapa minat jajan, gula-gula dan menda-menda haru biru ni .. die lebih berminat nasi, lauk-pauk, air kosong. Alhamdulillah. Mungkin sbb masa full bf dulu dia banyak rasa menda2 gini kot. Compare to Muadz yg minum susu botol, dah biasa sangat rasa menda manis-manis. Aduhai anak ibu ..

 Ni la hasilnya yang belum dibekukan. 

Ibu guna dadih buatan org Islam. Sedappp !! Nyumm nyum.

Memang tak manis. Dah siap susu, gula, gelatin semua dalam 1 bungkus. Masak air. Tuang serbuk campuran tu. Buh perasa. SIAP !! 3 step je. 

Kalau tak sedap memang ibu tak introduce. Sebab ibu pun bukan suka anak-anak makan menda manis-manis ni. Tak manis dan ada susu which is good for them jugak kan. This one mmg sedap sangat. Previously ada try brand lain buatan muslim juga tapi tak berapa nak best. Sapa nak ni boleh habaq sbb org yang buat ni duk Kulim .. dekat ngan rumah parent in law je.

Minggu bermalas-malasan

Waaa .. bestnye cuti. Walaupun tak dapat cuti full-day tapi dapatla rehat sket sbb encik abang kate tak payah masak .. jadi bule la makan luar weekend ni. Almaklum la tetiap ari masak, i pun teringin nak rasa air tangan org lain. Air tangan suami je jarang dapat .. hihi 

Tapi walaupun begitu, nak share jugak this few days punye menu untuk tatapan kengkawan :) 

 Ni menu takda idea namanya : Sambal sardin + bening 'sayur popeye' + telur dadar

 Minum petang + dinner = Burger ayam + hash brown ( sorang separuh ..jimat .. hihi )

 Cubaan pertama buat nasi dagang : tak berapa nak jadi .. tapi encik abang makan tambah la jugak :)
nasi dagang + gulai ayam + acar timun + ayam goreng ( utk anak-anak )

 Sekian, terima kasih. hihi .. 

Wahai encik abang, saya nak gi holiday ... hwaaa .. penat dah duk umah nih .. 


Jun 6, 2012

Udang Masak Serai Pedas

Semalam bukak fridge nampak udang .. ermm nak masak ape yek ?? pk punya pk punya pk .. tak dapat idea juga, akhirnya pe lagi search tenet, jumpa resepi udang masak serai inspired by Ajwin Ajeera . Nampak best nih. Pe lagi, serai ada, daun limau purut ada .. nyum nyum .. keluarkan semua bahan dari fridge .. 10 minit .. siappp !!!


 Bahan utama - udang segar nyum nyum 

 Bawang merah, bawang putih, cili api (banyakkkk !! )

Serai + daun limau purut

  
Kacang panjang - Saja tambah sbb maleh nak masak sayur dah. 

Cara masaknye senang je. Tumis bawang-bawang. Dah wangi tumisan tu, masukkan udang dan terus masuk kacang. Campur air sket kalau nak berkuah. Tunggu kejap dan siappp !! 
Cik abang pun makan laju je. Licin. 

Menu tengah hari : Nasi panas + ayam goreng + udang goreng serai + ulam timun 

Ni la hasilnya - Mavelesss 

 Ulam timun

 Ni minum petang kami - Kuih cara kaler kaler inti gula 

Kuih cara 3 rase - pandan, oren n yum .. sedap ke ?? ermm cuba jaya je .. :)

Jun 5, 2012

Home made sushi

Weekend lepas, atas request daripada anak-anak, suami dan adik-adik, ibu menggagahkan diri sediakan sushi untuk mereka. Tak la sesedap sushi kedai, tapi boleh la sekadar nak melepaskan rindu makan sushi dan yang paling penting insyallah dijamin HALAL. Untuk pengetahuan, ada sebuah kedai di sini yang menjual bahan-bahan masakan jepun .. kedainye kecik je tapi semua barang ada. Ikan seperti maguro pun ada dijual. Yang paling best, dia jual sangat murah berbanding jusco. Ice cream yang selalu ibu beli RM10 die boleh jual RM6. Miso paste yang selalu mengandungi alkohol, dia ada jual yang non-alkohol. Waaa ape lagi, memborong sakan la ibu. Kengkawan yang teringin nak ape-ape boleh gitau, ibu boleh tolong tgkkan.  

So, ni la hasilnya ... 

 Persediaan bahan-bahan dan peralatan

 Yaki tamago aka telur goreng 

 Ebi furai aka udang goreng tepung

 Gohan aka nasi yang dah dikepal guna acuan sushi

 Yaki tamago sushi yang dah siap

 Ebi furai sushi - favorite cik abang dan anak-anak

 Maki zushi aka sushi gulung 

 Maki zushi yang dah siap - telur, tuna, sosej, udang, telur ikan, timun dan salad

Budak kecik yang tak dapat makan sushi :)


Sponsor Kami