Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Sep 2, 2008

Sibuk

Bulan 8 tahun 2008 ... bulan yang paling sibuk bagi aku dan abang telah pun berlalu, alhamdulillah .. segalanya berjalan lancar tanpa sebarang masalah.. actually di pertengahan bulan 7 pun kami dah mula sibuk dengan pelbagai program keluarga .. setiap minggu ade aktiviti keluarga .. kalau bukan side abang yang datang memenuhi teratak kami ni, side aku pulak yang berkumpul di sini. Pendek kata memang takde satu weekend pun tanpa tetamu di rumah.. ( Actually sejak lepas kahwin pun memang rumah kami sentiasa ada tetamu ... tak pernah lekang .. ade je sedara mara datang .. ) Mengikut perkiraan aku, dalam setahun .. paling banyak pun 10 weekends je la kot rumah kami free dari tetamu .. hihi .. bayangkan how busy we are .. aku tak pasti la orang lain macam mane .. dan aku sendiri tertanya-tanya adakah kebanyakan famili face menda yang sama macam aku ni ? Kekadang sampai nak beli barang dapur pun tak sempat .. finally, weekdays malam baru sempat ke kedai .. macam pelik tapi ntah la .. betul ke pelik ? atau mungkin menda ni biasa ...

Ermm .. mula mula dulu terase jugak la penatnya .. tambahan pulak aku masih kerja .. dan mungkin this is one of the reason why I resigned and decided to be a professional housewife huhu .. senang aku nak tumpukan perhatian pada kerjaya dan rumahtangga .. alhamdulillah keputusan yang aku buat ade baiknya .. aku dapat bagi sepenuh masa aku buat suami dan anak, di samping aku dapat berkerjaya dari teratak buruk aku nih .. macammana ?? Ermm dengan pengalaman kerja dan masa yang ada untuk buat some reseaches, alhamdulillah takde yang mustahil .. and I was quite suprise when I can have and do what I want even from home ...

Muhammad Muadz dah pandai melangkah .. selangkah dua .. dah pandai mengajuk .. pantang cakap lebih sket mula la mengajuk dengan bunyi die laaa yang aku pun tak baper nak faham .. die suka sangat main " puk amai-amai " ... bile die dah pandai main ni aku plak yang seronok .. geram pun ade tengok telatah die mengacah aku dan abang .. tapi seperti biasa nak tidur memang susah .. asyikk nak mainnn je .. even takde toys pun die sanggup bersengkang mata panjat ibu dan ayah die .. suruh layan sampai die mamai .. eiiii geramm pun ade ..

Anyway ... dikesempatan ini, kami sekeluarga mengucapkan Salam Ramadhan buat semua dan semoga Ramadhan tahun ini lebih baik dari yang lepas dengan penuh limpah rahmat Allah SWT, Insyallah ..

With Love,
Mila

Jul 16, 2008


My little Muhammad Muadz is 8 months old .. alhamdulillah ..

His development is getting faster ... tak sempat nak catit dalam diary dah .. everything is going soooo fast !

  • His weight is around 8-9kg which is normal for his age .. alhamdulillah .. tapi letih jugak la nak dukung .. I always bring carrier because he prefers carrier then stroller especially kat supermarket sempit sempit .. kalau alamanda kerrr .. stroller should be OK for him sbb luas mata memandang .. ( pandai memilih jugak anak aku sorang nih .. )
  • He will put everything inside his mouth .. people says " Nevermind .. he is exploring .. " .. ermmm susah ati jugak sebab takut termasuk menda yang tak patut ... die sangat suke mengemas pinggan mangkuk kat rak dapur dan jugak pasu pasu kecil yang ibu susun atas rak TV ... erghhh penat nak susun balik after he done his 'job' ..
  • He doesn't like to be in a car for more then 15 minutes unless ibu pasang child song which bought by his 'atok angkat jepun' tu .. ade lagu anpanman, doraemon, sakana jusco and few more .. ibu dah hafal dah pun lagu lagu tu .. selalu sangat dengar ..
  • My Muhammad Muadz tak boleh nampak ibu ... die akan meraung sekuat ati .. tak boleh nak pujuk langsung .. even ayah ke atok ke opah ke ... ( ermm keras ati jugak anak aku nih .. ) .. so kalau ade sesape nak main ngan die .. kena make sure ibu kena lari dulu pi mana mana .. kalau takkkkk .. die nak melekaaaaaattt je ..
Ok la sekian dulu kisah si Muhammad Muadz yang dah besar nih ... tu dah bising la tu .. nak melekat ngan ibu ..

" Sabar la sayang .. ibu nak off PC dah ni .......... "

Jul 11, 2008

News

Until last few months my favorite TV program was NEWS ... After work, going home .. performed solat and everything .. I will prepare our dinner while listen to the news ( mostly on TV3 news la kan .. ) Time tu, they were so much talking about Malaysian issues ( not politicsssss issues ... ) ... banyak jugak la citer masalah rakyat, kemalangan jiwa and wutso ever ... of coz la nak tengok perkembangan terkini negara .. even kat Jepun dulu pun I watched news nak tahu ape ape menda baru yang penting-penting even I am not fully understood what they were talking about .. the main point is they talked about what we want to know ...

Nek Emo sket ...

But lately ... ( not sooooooooooooo lately laaa ... ) ... lepas 'KALAH' aritu, they start talking nonsense ... kerajaan negeri salah itu ini .. ade je yang tak kena .. hellooooo ... mase kitorang bagi mandat tanak buat bebetul .. dah kalah baru nak kondem org lain .. kalau betul sangat apesal KALAH ???? desho .. Ermmm this is not because I am with the other side ke ape .. tak kisah la tu .. tapi rase dah meluat sangaaattt tengok NEWS sekarang nih .. bias sangaattttt ... baper banyak la korang dapat untuk cakap menda menda nih ??sudah sudah la tu ... lets talk about Malaysian social problems .. nape banyak kes curi ?? nape banyak kes bunuh sekarang ?? do some research la weih before saying those nonsense things .. rakyat dah penat dengar menda politics nih .. cost of living naik .. rakyat perlu duit .. they will do anything to get some money to get food ... you all never pay for petrol, toll, electricity and wutever ... pls think about rakyat laaa .. dont say government did so many GOOOOOD things and all rakyat agreed with that .. yang di interviewed semua setuju ape you all buat .. cube la interview yang negative same .. ape salahnye .. bagi peluang rakyat bersuara .. susah sangat ke ??

Sori terEmo plak .. saje je .. nak meluah perasaan .. dah jadi housewife ni lebih la sket tgk tv and bace di internet .. pastu everytime news citer pasal kerajaan negeri tak tunai janji laaa .. kes liwat laa .. kes altantuya dah diam dah .. aiiii nak alih konsentrasi rakyat ker ?? pandai betul politician ni kan .. tak kisah laaa .. kubur lain-lain .. pandai pandai la jawab nanti .. rakyat tanak tahu semua tu .. kami nak hak kami sebagai rakyat je ..

betul tak kawan-kawan .. hehe

Jul 3, 2008

Perfectionist !

Who ? I can say that my husband is a perfectionist .. i watched the Wanita Hari Ini just now and they were talking about this type of people .. good and bad ... for me , to have a perfectionist beside you will teach you to become a perfectionist too..

My husband will always make sure ....

1. Rumah sentiasa kemas ... anytime !

2. Habuk !! No way ... he will get the vacuum cleaner and clean everything.

3. Muadz toys ... always been washed and cleaned properly.

4. Everything to be put neatly ... no sepah sepah ..

5. He hates redundant works .. everything need to be done accordingly ... no rework ..

But sometimes I feel sooo impatient because he always make sure everything clean before going out ... arghhhh .. so stresssssful !!! orang dah tunggu dalam kete ... he's still inside ... Kekadang rase weird je .. in wut so ever points .. he's better !!

Anyway thanks sayang !!!

My lil Muhammad Muadz ... ermmm semakin pantas dan cargas !! in few more weeks he'll get his first step .. arghh tolong ... barang kat rumah sume kena sorokkk sebab die sangaaaaaaaatttt rajin mengemas .. ( skrang pun tgh duk mengemas meja PC ibu nih ... )

" Muhammad Muadz ........................... tepi sikit laaaaa sayang .. ibu nak buat keja ni ...... "

Adoooiiii tensi ..

May 5, 2008

Few days bersama Muhammad Muadz memang banyak perkara baru yang perlu aku belajar untuk menjadi ibu yang baik buat si kecil ...

Kalau dulu duduk di office sentiasa ber-aircond .. susah sangat nak berpeluh kecuali la ade gerak ke production tetengahari baru la nak rase peluh ... tapi sekarang, pagi pagi buta lagi dah berpeluh peluh mengerjakan si kecil sorang nih ... lepas jalan2 ambil angin kat luar, suap makan, then mandikan pulak die .. siapkan pakai baju sumer .. perghh memang berpeluh peluh .. rumah plak takde aircond .. harapkan kipas angin je laa .. dugaan sungguh ...

Kalau dulu duduk depan PC sungguh tenang siapkan kerja-kerja ... tapi sekarang sangat terkejar-kejar menyiapkan si kecil sorang nih .. pantang ibu jauh sket dah bising nak suruh angkat .. adoiii .. ni sebab manjekan sangat kekecik dulu la .. kekecik larat la nak angkat sokmo .. dah besar nih .. boleh tahan la jugak lenguhnye .. boleh kuar mucles aku dua tiga bulan lagi .. heheh

Kalau dulu ade time lepak-lepak ngan kengkawan boleh borak borak citer hal semasa ke gosip ke .. tapi sekarang, mengharapkan nak tengok TV pun belum tentu ... main internet ??? lagi la kelammm ... duk mengadap si kecil sorang tu jek .. ade la mase sejam dua time die tido tu nak guna PC .. tapi kekadang time tu la nak masak la , kemas rumah la ..

Ish ish .. shock jugak la .. tapi best jugak .. pengalaman baru .. kalau dulu dengan kehidupan yang sungguh tenang tapi sekarang berkejar-kejaran dengan anak .. perghh .. eksesais kat umah je pun dah cukup .. heheh..

Tapi yang bestnye ........................... time baby tido, mak baby bole tido ... huhu ...

Apr 27, 2008


My First Day Being a full-time MOMMY ... :)

Insyallah esok, Isnin 28/04/08 hari pertama aku berkhidmat sepenuh masa untuk anak dan suami tercinta ... maksudnya ... satu kerjaya yang tak pernah terbayang dek pemikiran aku sebelum ni .. even sekarang pun aku still masih belum bebetul percaya keputusan yang dah aku buat nih ..

Antara yang menyokong mengatakan :-

1. Bagus, inilah pengorbanan yang susah orang nak buat .. tapi ramai yang nak buat ...

2. Insyallah ade la rezeki dari Allah kalau bukan dengan gaji RM2k sebulan pun mungkin dengan menda lain ...

3. Sebenarnye ramai lelaki yang nak wife mereka being like this, tapi banyak faktor yang perlu difikirkan ...

dan antara yang tak berape nak sokong mengatakan :-

1. Susah sangat ke nak anta anak ko gi nursery ...??

2. Penat je belajar tinggi-tinggi ....

3. Susah sangat ke orang nak jaga anak ko ... ?

Ermmm takpe la .. aku tak kisah ape orang nak kate sebab aku ade alasan tersendiri yang dah dibincang bersama keluarga especially suami tersayang yang bakal mengemudi bahtera rumahtangga kami .. aku harap keputusan aku untuk meluangkan masa untuk suami dan anak buat sementara waktu ni mungkin yang terbaik da termampu aku lakukan demi kasih sayang aku buat mereka ...

Tapi ... dalam pada itu aku juga tawakal pada Allah SWT .. semoga Allah permudahkan hidup kami sekeluarga .. harapan aku semoga aku dapat berkhidmat yang terbaik buat abang dan Muhammad Muadz, insyallah ...

Thanks lot to those yang setiasa menyokong dan menasihati aku sepanjang aku di sana ... miss you guys !

Apr 10, 2008

Muadz dah bleh meniarap .. yeyyyy ... suke nye ibu tengok .. excited sangat die bergolek golek atas tilam .. cukup 5 bulan muadz pandai meniarap .. aaaaaaaaaa tah saba nye nak balik rumah main ngan anak ibu niiiiiiiiii ....

Mar 22, 2008


Lame sangat tak update blog ni .. sibuk melayan anak kecil nih .. fheww memang tak sangka sungguh mencabar jadi ibu berkerjaya nih .. mana kan nak jaga anak, nak jaga rumahtangga .. sibuk berkerjaya lagi .. kalau dulu bace majalah orang cerita pengalaman membesarkan 13 orang anak .. takde la rase ape sangat .. tapi sekarang bile fikir balik .. memang superb laaa makcik tuh .. nak jaga sorang pun rase sangattttt susah tapi peliknye sangattt best ..

Yess, perkara yang sangat memenatkan tetapi sangat seronok ..

Setiap hari di pejabat sentiasa menantikan detik 5:30 petang bunyi loceng balik kerja .. tak sabar nak mengadap muka baby tersayang .. walaupun nampak macam die lebih rapat dengan makngah sbb makngah yang jaga sejak kecil tapi aku rase puas sebab sekurang kurang nya die rapat dengan makngah aku sendiri .. bukan bibik mahupun penjaga di nursery yang aku tak tahu ape makanan mahupun pengajaran yang diorang bagi pada anak .. sekurang-kurangnya aku tahu makngah bagi ape pada muadz sebab hasilnya adalah kami adik-beradik .. ( makngah jaga kami adik-beradik sejak kecik .. ) ..

Pengorbanan makngah memang besar .. tak mampu aku nak balas .. ape yang aku mampu bagi Cuma kasih sayang dan prihatin pada kebajikan die yang sememangnya sangat tak setimpal dengan pengorbanan zaman muda nya pada kami adik-beradik ..

Tokorode … alhamdulillah kami telah pun berpindah ke bangi … dapat la merasa suasana taman dan jiran tetangga yang lebih best berbanding rumah sekarang yang boleh ku anggap macam rumah burung .. hehehe .. biar la jauh sikit dari tempat kerja asalkan muadz dan makngah selesa di rumah sepanjang hari .. ade jiran tetangga, ada taman beriadah, ada kedai kedai sayur dan segalanya ade laaa .. banding rumah di puchong yang dikelilingi bangunan-bangunan tinggi, takde taman riadah, jiran pulak takde yang melayu, surau jauh, kedai kedai makan pun takde .. kedai runcit pun jauh jugak .. errmm .. tapi rumah puchong pun dah banyak berbakti pada kami .. 2 tahun jugak laaa .. thanks to both my lovely MIL and FIL ..

Our home sweet home di Bukit Mahkota dalam proses pembinaan .. setakat kami tengok last week alhamdulillah dah siap pasang bumbung .. cat separuh jalan lagi .. nampak progression cepat jugak la .. but hopefully jangan awal awal je cepat .. ishh tanak pk la yang tak best .. tak saba nak bawak muadz jalan jalan di club house sebelah rumah tu .. ade lake garden, tennis, swimming pool dan macam macam lagi la .. nampaknye lake garden tu pun dah 80% siap .. insyallah by the tima rumah kami siap taman tu pun siap kot .. tak sabar sangat sangat nak settle down kat sane ..

Ermm tapi bile dah duk sane , masihkah aku di company nih eh ? .. ermm dou shiyou .. mayou naa ..

Feb 1, 2008

Here is my latest lil' baby, Muhamad Muadz wearing his new "babygrow" got from aunty shahida, ibu's fwen ... last nite went to Giant BK4 beli barang dapur since banyak barang dapur dah abis .. seperti yang dijangka muadz tak minat jalan di shopping complex like his mom and dad also .. bunyi lagu gong xi fa cai yang sangat kuat mengganggu ketenteraman muadz yang selama ni tenang duduk dalam umah bertemankan angin sepoi2 bahasa ... finally he got tired mengamuk tanak duk dalam stroller .. ibu la penat kena dukung sepanjang jalan ..

My latest Muadz sayang ...


Jan 31, 2008

Bangun pagi goshok gigi
Cuci muka pakai baju
Minum shushu pegi skolah
Muadz sayang ibu ayah ...

Ni la lagu Muadz yang ibu slalu dendangkan masa mandi .. muadz memang suka sangat mandi.. and die dah tahu waktu mandi die .. kalau tak dilayan confirm mengamuk .. time berendam kemain suke sangat la anak ibu nih .. sambil perati itik-itik 3 ekor yang ayah beli kat Manjaku Baby, Bangi tu .. nak main tak reti lagi ..

Lately muadz semakin bijak .. kalau ibu ade kat rumah mesti nak menempel je .. ibu pun tak faham .. kekadang macam tak caya betul ke muadz kenal ibu die .. sebab kalau nampak ibu mesti nak nangis bukan nye ape .. sebab bile nampak ibu atau dengar suara ibu otomatik die rase perut kosong kot .. aduihhh .. susah la ibu camni sayang ...

Bile ibu nak layan ayah nih .. asyik kena layan muadz jek .. hikhik .. malam tadi muadz tidur sangat lena tanpa sebarang bunyi-bunyian .. sampai ibu kejut pun tak sedar .. letih sangat kot sbb kate tokngah muadz, die tak tidur sangat siang .. rindu ibu ngan ayah kot ..

Keja kat sini pun semakin exciting .. Ive started designing .. setelah setahun menanti peluang akhirnya bos bagi jugak .. aaaaaaa baru la semangat nak datang opis .. ermm nak benti tanak nak benti tanakkk ... tataaaaaaaaaaaauuuuuu ...

Jan 7, 2008

Ibu Rindu Muadz ...
Harini genap umur Muadz sayang 2 bulan. Cepat betul masa berlalu. Dan harini jugak merupakan hari pertama aku memulakan semula kerjaya aku kat opis nih .. aduhhh .. beratnye hati nak tinggalkan muadz dengan tokngah .. bukan sebab tak caye tapi dah 2 bulan melekat dengan aku .. mandi, salin lampin, minum semua dengan ibu.. tiba-tiba nak kena lepas tanggungjawab ni kat orang lain .. Muadz dah kenal orang.. kalau ibu ade mesti tanak dengan orang lain. Ade chemistry agaknye .. heheh .. tapi kalau ibu takde, gi kedai ke .. pandai plak die diam tak meragam .. kalau ibu ade asyik nak melekat je .. pandai betul budak budak ni kan .. kekadang rase cam fushigi plak dengan sense yang ade kat bebudak kecik nih .. Semalam pegi check kat Dr. Nik Az-Zahrah.. tanyekan masalah digestion muadz.. alhamdulillaj dr kate takde masalah. setengah baby memang habit die lambat buang air .. dua tiga hari baru buang banyak skali .. tapi skali buang tu .. ermmmphhh masyallah la bau nye .. dah bape kali aku kena time salin lampin die .. dr. bagi muadz susu nofalac sesuai untuk bebudak yg ade maslaah penghadaman .. hopefully muadz mula kerap buang air .. sebab sebelum ni guna anmum susah sket nak buang air .. tak tahu la content susu tu atau cara ibu bancuh susu tak betul .. Seronoknye dah ade anak .. tak sabar nak balik rumah main dengan die walaupun die tak pandai main ape ape pun lagi .. syiokk sendiri je .. Balik opis nak peluk cium anak ibu puas puas .. muahhh .. rindunyeeeeeeeeeeeeeeee ...

Sponsor Kami