Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Sep 27, 2005

Salam Ramadhan Al-Mubarak



Jom sahabat-sahabat , marilah kite meng'imarah'kan hari-hari
kita dibulan ini dengan bacaan ayat-ayat suci
Al-Quran , zikir munajat dan
solat-solat sunat...

Buat sekadar mampu yang penting istiqamah ...

Yoshh minna .. gamabarimashou ne !







Sep 23, 2005

lawatan sambil belajar

minggu yang letih tapi seronok ... peluang berkouryu dengan kawan-kawan jepun dari lab sendiri dan dari lab plasma saga university ... sayangnye takde budak mesia wakil dari saga dai .. ingat ade la sorang dua yang join .. jadinye terpaksa la aku memaksa diri join bebudak tu ..

memula agak kekok la jugak sebab diorang pun segan-segan ngan aku ... sensei plak layan aku cam 'puteri' .. sket sket kamira san .. sket sket kamira san ... naik rimas pun ade ... kekadang kesian ngan senpai-senpai sebab dipaksa sensei angkatkan makanan , tuangkan minuman utk aku .. ( tapi baru aku perasan memang budaya diorang orang lain yang tuangkan air dalam cawan kite ) ... pelik tapi benar .. pernah gak dua tiga kali aku pas je botol jus tu kat diorang sbb dah terbiasa .. tapi yang pasti aku takkan tuangkan beer dalam gelas derang .. heheh

banyak yang aku belajar bile duk skali ngan org jepun ni ... satunye time tidur .. mengikut kepercayaan diorang kepala tak bleh ngadap utara .. kena melintang ngadap timur atau barat .. aku pun tatau ape sebab .. yumi ( member jepun yg join same .. kami 2 org je pompuan ) pun tatau ape sebab .. so lepas aku bentang die plak gi tukar arah tilam .. lagi satu slamber aku bentang tilam rapat ngan tilam die sbb dah biase kat mesia tilam dekirudake didekatkan sebab kat mesia tilam tak banyak kot .. so lagi sambung lagi bleh tido reramai .. yumi gelakkan aku sbb die pelik nape aku rapatkan tilam sedangkan ruang bilik tu besar lagi .. suami isteri jepun je yang rapatkan tilam mengikut kate yumi ... ( ooo begitu !! )

baru aku perasan dah 2 kali join program gasshuku camni .. program diorang mesti abeh pukul 8 gurai lepas tu masa utk mandi dan tidur ... tak macam malaysia kul 10 , kekadang sampai kul 12 baru abeh program .. biasa waktu tidur orang jepun pukul 9 kecuali muda mudi .. heheheh ...sebab tu kedai-kedai kat jepun restoran , supermarket sume tutup kul 9 .. tapi masa program tu .. pukul 9 adalah waktu mulanya aktiviti berkouryu sesama sendiri .. waktu mengenali hati budi kawan-kawan .. waktu tu la mula diorang 'minum' .. malam pertama sampai kul 4 pagi diorang minum mabuk mabuk gelak tawa .. sampai merah merah muka .. eii takut aku ... tapi aku dan yumi tidur nyenyak giler sbb letih kot sampai ade org ngintai kitorang tidur pun tak sedar .. terkejut aku bagun pagi tgk pintu terbukak .. yumi kate die tak bukak .. sah bebudak mabuk tu ngendap kitorang .. eiii geram betuiii .. pelik la jepun ni .. pintu pun takde kunci .. malam kedua kitorang aware jugak kot kot ade yg amik kesempatan nak ngendap lagi .. rupenye malam kedua sume bebudak laki tidur nyenyak gile .. lepas kul 12 dah diam ... sebab ape tau ... sebab beer dah abeh ... hahahah .. jepun jepun ... ish ish .. aku comfem kalau beer ade lagi zettai ade lagi menda menda tak diingini berlaku .. ermmm

satu lagi yang aku perasan ... diorang tak kisah kalau program tu tak bercampur senior dan junior sebab pride si senior senior ni sket punyeeeeee laaa tinggi .. banyak gak program yang senior lepak dalam bilik sesame diorang main trump ... program yang melibatkan sensei baru nampak muka senior .. program yang hanya dihandle junior senpai mesti tak join kecuali senior yang nerd je laaa .. mase mengemas pun senior kemas barang diorang je pastu gi keta ... yang si junior junior ni la gi kemas bilik minum-minum diorang tu ... padahal mase seronok same-sama .. lain ngan kite kat mesia .. kebiasaannye lepas program gap antara senior dan junior hilang walaupun hormat tu still ade .. tapi senior akan turunkan level untuk join junior-junior nie ...

satu lagi yang aku rase paling pelik ... time dah abeh program... takde langsung majlis penutup , ucapan dari pengerusi ataupun sensei .. yang bestnye .. sensei balik dulu .. ntah kul bape diorang balik pun tak sedar .. time nak balik tu aku tanye la mane sensei .. diorang jawab .. ntah ! dah balik kot ... senang nye ???? lepas kemas-kemas angkut beg kuar bilik ... kumpul depan keta jap .. OTSUKARESAMADESHITA .. KAISAN DESU ... tuppppp berpecah ... aikkkkkk camtu jek .. rase tak ready plak nak berpisah balik sebab dah kenal kawan kawan dari saga dai ... bebudak jepun ni pun takde amik peluang last nak gi borak kejap ke .. lepas kaisan terus blah gi keta masing masing terus balik ... pelik kan ????

ermm tu la .. duk negara orang .. adab budaya pun lain la jugak .. cume kite yang ade budaya sendiri jangan la sampai terikut budaya diorang .. yang baik kite amik dan pakai .. yang tak elok tu kite jadikan pengajaran dan jangan amalkan plak .. pendek kate cam ikan kat laut la .. dah masak kari pun kalau tak buh garam ... tak masinnn gak ikan tu ... hihihi fenin fenin ..

kay la sampai sini dulu ..

Sep 15, 2005

jikken , thesis , presentation .. erghhh !

i have no idea what i'm gonna write here ... i am quite busy with my thesis recently ... at list 10-5pm in lab giving a full concentration to my experiment :(...

oh yea ... my lab called "OZONE LAB" .. wow! what a coolzzz name .. ahaks ! why ?? because we produce ozone .. heheh pasni bleh pasang ekon lelame sebab kitorang dah produce ozone ... not that simple la .. however , in my project we don't need the ozone so we just flow them away la .. hehehe ...

ok i wanna story sket bout my thesis to make sure that i really understand what i am doing rite now ... it's about corona discharge ... corona discharge tu ape ??? heheh corona discharge is not a very new phenomenon but still not fully discovered by peoples .. when a needle electrode is applied with a high voltage to a board electrode..and we increase the applied voltage more and more and more untill at one value , the corona discharge happend and it happend with 3 different modes ( or sometimes 4 modes ) which call glow , streamer and spark ..... what i need here in my experiment is to produce streamer mode using the stablest way...

is it difficult ??? hihihi ... senang citer camni la .. penah dengar tak ' minus ion ' yang recently banyak digunakan dalam kipas angin , air-cond dan pembersih udara ?? aaa menda tu la semua menggunakan konsep corona discharge ni ... so kitorang tgh kaji camne cara nak stable kan streamer mode tu dengan menggunakan pelbagai cara... walaupun aku rase tema ni mesti dah didiscover oleh ramai scientist skrang tapi kat mesia it's not popular yet since aku dah try buat kajian kat mesia blom ade lagi kipas yang ade konsep minus ion .. ( if i'm not mistaken la ) .. heheheh ... mane tau pasni PIONEER nak buat kipas ke ekon ke selain speaker ngan radio .. ahahhaah bleh aa aku tolong design model baru guna konsep minus ion nie .. ahaks !!!

ape la aku ngarut nie .. ekcelli tgh tunggu senpai aku ni .. nak submit litar eksperimen yang dia suh aku buat semalam .. fhuhh banggenye aku bleh buat litar eksperimen sendiri ... tak sangka .. ahaks ! kay la nak sambung study sket .. ade presentation isnin depan .. doakan saye kay ..

till then ...

Sep 11, 2005

i'm back !

assalamualaikum wrt .. it's been a long time since i stop writing ... august ! last month quite busy .. toiuka ... memang busy tahap tak ingat ah ... just returned back here from malaysia .. sorri la kepada teman-teman kat mesia yang i tak sempat nak contact .. sebabnye balik aritu pun mengejut dari nagoya terus gerak osaka dan balik .. just bawak balik baju baju kotor lepas summer camp IPIJ 8-15hb ... tah ape ape kan ?

but then i got the most unforgetable memori sepanjang program SC 2005 .. 'Till Death Do Us Apart " tema kali ni .. YESS !! hanya mati yang memisahkan kami .. ukhwah saya bersama teman-teman seperjuangan kakak-kakak dan adik-adik .. it's not just ukhwah ... tetapi ukhwah yang dibina bersama-sama untuk menjalankan satu tanggungjawab demi mencapai satu matlamat yang sama ...

bile sebut SC yang dianjurkan oleh IPIJ ramai yang takut nak join sebab katanya program ni untuk orang baik-baik .. alasan yang biasa saya dengar ialah ... " saya tak ready lagi " ataupun " saya mane layak pegi program camtu " ... ermm kalau nak ikut layak tak layak saya rasa saya pun masih jauh dan tidak layak untuk join kakak-kakak dan adik-adik yang jauh lebih baik dari saya ... ( i know myself then ... :p ) tapi saya cube jugak pegi walaupun jauh di sudut hati ade jugak rase rendah diri .. tapi ape yang saya dapat di program tu ialah :-

1. mengecas hati - tanpa program ini saya mungkin tersasar lebih jauh .. sekurang-kurangnya saya diberi peluang untuk belajar banyak menda dan menambah ilmu yang mana selama ini saya tak tahu .. saya dapat bincang ngan kawan-kawan macam-macam isu tak kire lah isu semasa , feqah , ibadah dan sebagainya .. kalau tak dapat jawapan jugak ustaz pun ade .. ustaz bentangkan isu semasa sekarang .. keadaan umat islam sekarang dsbnya .. saya ni malas sket membaca tapi saya suka mendengar .. what a great point here i can ask the ustaz what really happend to Muslim all over the world .. sbb kalau bace newspaper ataupun artikel-artikel .. quite too lot and for me frankly saya tak bape faham sangat !

2. tambah kenalan baru - even though yang datang kebanyakannye adik-adik , but they are great friendly .. love you all .. muahh muahhh ... perhap our friendship will never stop anywhere since we have created it sweetly ... kite jumpe next program eh .. insyallah .. Aishah all the best !!

3. lawatan sambil belajar - ahaks ! cam lawatan skolah plak .. yes we went to tasik biwako ... the most biggest tasik in Japan ... besar giler ah .. tak nampak hujung ... seem like laut ... cume takde ombak jek .. orang kate air yang tenang tempat jin bertendang ( betui ke ? ) but we had a great time together .. panjat tangga sesame , turun tangga sesame ( walaupun ade yg kecut perut turun tangga curam :p .. still remember who they are ? ) ahaks ! .. melawat otera dan bergambar dengan pelbagai posing maut ( time muslimin tak nampak ah .. heheh )

4. tido dalam gelap - without any lampu .. cuma bergantung pada torch light yang ade beberapa ketul tu jek .. seram sejuk gak memalam tu ... bukan ape mane lah tau ade binatang-binatang buas ke yang berlari ke menjalar ke .. tapi alhamdulilah Allah permudahkan ..

5. mandi kambing - hehehe at lis mandi .. tui tak ? aaa nak tau nape mandi kambing ??? shhhhh rahsia ... yang penting jimat ... erkk ade ke yang tak mandi tetiap ari ?? tapi atas bukit tu sejukkkk ... especially malam .. without sweater .. takleh tido rasenye ... but i brought my bantal busuk .. that's why .. i got a very thight sleep ever ! ahaks ...

Rase rugi 3 tahun tak dapat join SC .. this is my first time join SC sebab tetiap tahun balik .. uwaaaaa .. nape balik ah ? tak macho langsung ... but i still have WG ( Winter Gathering ) this December ... Kepada sahabat-sahabat sume .. yang pernah join i'm sure you will come again insyallah ..kite jumpe nanti eh .. kepada yang tak pernah datang .. cube lah datang ... insyallah tak rugi .. kepada my batch yang dah nak balik tu .. serius ajak gegile nie ... semoga pengalaman ni menjadi sesuatu yang bermakna kat mesia nanti ..

i got to sleep .. dah lewat nie .. tadi ops LIPAS ! erghh tensyen natsu ni banyak nye makhluk tu .. gomennasai jadi pembunuh bersiri arini ...

to all my friends in Kyushu .. i pray for your safety .. taifu quite lot recently .. harap-harap tak jadi cam new orlene .. takziah kepada mangsa2 new orlene dan masyarakat jepun yang hilang sanak saudara , tempat tinggal , harta benda dan sebagainya .. banyak betul bencana alam sekarang ... is it a sign ? lets think ..

oyasumi !

Sponsor Kami