Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

May 22, 2010

ANPANMAN

Sebenarnya nak ambil gambar ANPANMAN kat belakang tu tapi .....

" Jusco IOI, Puchong 15-05-2010 "


My Kidz Play Room :p

Alhamdulillah, impian ibu untuk menyiapkan sebuah 'PLAY ROOM' untuk Muadz dan Mus'ab tercapai jugak. Inilah hasilnya ..

Ni lah keadaan Play Room masa KEMAS ...

Simple je, takdela hebat mana pun tapi alhamdulillah ibu berpuas hati dan lega bila impian ibu tercapai jugak sebelum bilik ni jadi stor atau sekadar tempat longgokan kotak-kotak toys. Sebelum ni bilik yang dah dicat biru seawal sebelum pindah ni jadi tempat longgokan baju-baju tak sempat lipat. Tapi ibu tekad, masuk bulan Mei, playroom anak-anak ibu mesti SIAP !! Alhamdulillah .. selesai satu kerja .. 

Semua orang bagi nih !! ELMO tu je ayah belikan untuk Muadz

Bukan ape .. memang betul-betul senang bila ruang bermain untuk anak-anak kita sediakan sebaik mungkin .. Hasilnya, rumah dah tak bersepah sebab Muadz dah faham dia hanya boleh sepahkan Play Room ni dan lepas main kena kemas balik .. Memang Muadz follow .. dan setiap kali dia rasa nak bawak keluar satu toy, dia akan minta kebenaran ibu ...

" Ibu ... Muadz bawak keluar ... SATUUUU je ye .. "

Kadang-kadang ibu bagi, kadang-kadang ibu tak bagi .. Tapi bila ibu bagi, ibu akan pastikan mainan tu mesti diletakkan semula dalam Play Room balik .. Kotak-kotak dalam tu pun dah dibahagi ikut jenis-jenis mainan .. Ada kotak kenderaan, ada kotak soft toy ( teddy bear yang Muadz panggil 'bebet' ), ada kotak ABC and few more .. 

Target ibu lepas ni nak letak few picture frames dan pelekat ABC .. Alhamdulillah at this moment Muadz dah kenal few ABC and colours .. tu pun kena tanya everyday sampai dia dapat .. tapi macam tak percaya tiba-tiba dia dah kenal .. ibu memang suka tanya muadz dan awal-awal memang jawapan muadz tunggang langgang .. tapi lately banyak jawapan dia yang betul .. kalau tanya 5 colours, insyallah 4 betul ... 

Seronoknye dapat tengok anak membesar depan mata .. Bersyukur sangat sebab hubby faham dan bagi kebenaran untuk aku bersama anak-anak 24/7 .. 

Thanks abang, insyallah saya akan cuba lakukan yang terbaik untuk anak-anak kita  !!!

May 12, 2010

Salah ke kalau ibu marah ??

"Jadual tidur anak-anak ibu dah fix ... antara 9-10 malam adalah waktu kritikal untuk ibu menguruskan anak-anak ibu masuk bilik ... nak salin lampin, salin baju, urut-urut dan sebagainya adalah antara proses  yang dijalankan untuk menidurkan muadz dan mus'ab yang memakan masa at least sejam .. salah ke kalau ibu dah fixkan jadual tidur anak-anak ibu ???"

Bukan ape, memang jadual dalam rumah ni, aku dah fix mengikut peraturan-peraturan yang sepatutnya. Contohnya, mandi pagi antara 8-8.30am, tidur tghari 12-2pm ( untuk muadz ), mandi petang antara 5-5.30 pm, makan malam sebelum maghrib ( pukul 7pm, muadz makan pukul 6pm ),dan bersiap-siap untuk tidur pukul 8.30pm. Jadual makan muadz aku dah tetapkan setiap hari mesti ada hidangan karbohidrat, protien,  buah-buahan ( as desert ! ) ... dan segala khasiat yang diperlukan oleh kanak-kanak yang sedang membesar.

Inilah jadual dan peraturan yang aku dah praktikkan buat anak-anak since diorang baby lagi ... setiap hari menjalani rutin yang sama .. dan diorang pun dah biasa dengan jadual yang aku tetapkan dan secara automatiknya diorang akan mengantuk / meragam pada waktu-waktu tersebut untuk ditidur atau dimandikan .. alhamdulillah tiada masalah !

Yang menjadi masalah bila ada yang cuba nak ubah jadual dan peraturan anak anak aku tu ... itu sebab aku marah ... kecewa bila usaha aku mendidik anak dipandang remeh dan diperkotak katikkan sedangkan semua yang aku buat bukan sekadar buat tanpa ilmu .. semua telah aku studi melalui pelbagai sumber bacaan sejak diorang dalam rahim lagi .. semua dah aku hitung apa yang patut apa yang tak patut .. kenapa pula tanggungjawab aku sebagai ibu kepada anak-anak aku diketepikan ???

Apa salah aku ??

Salah ke kalau aku marah ???

-Titik-

May 8, 2010

Bila burung terlepas sangkar

Inilah ungkapan yang paling sesuai sekali buat aku petang tadi .. Kenape ?? Sebab berjaya meloloskan diri 3 to 9 pm .. 1st pegi celcom kajang, nak tukar plan .. sekarang pakai power tools which is too expensive for me ..monthly payment almost rm70 .. hakikatnya handphone tu banyak call mak je .. yang jadi mahal sebab basic fee RM50 .. so tambah tolak jadilah banyak tu .. so decided nak jadi suppliment under mak je .. jadinye aku call mak free and basic fee is RM20.. boleh la kurang sikit .. tapi malangnye `brother slow` yang jaga counter customer service tu punyela lambat menguruskannya .. penat menunggu, aleh aleh dia kate takleh buat tanpa surat kebenaran dari mak .. hangiiinnnnnnye ..

Pada pandangan aku, servis kat mesia ni sangat direct sound customer and definitely tak pandai jaga hati customer .. agaknye diorang yang duduk meja customer service ni tak diberi training kot .. main amik  sesape je ..eiii geram betul .. dengan bahasa kurang `tuuuttt`, kalau ikut hati dan nafsu, memang nak penampar je ..

Lepas tu kami pun memulakan misi menjejak hadiah sempena hari ibu .. sambil mengusha barang, aku sempat mencapai ;

1. Marroon shirt for abang - RM39.00
2. Ball point PARKER  -RM45.00 ( Birthday along)
3. Female Timber handbag - RM77.00 (For me ...heheh)
4. Ball point ZEBRA 2pcs - RM20.00


Bukan selalu shopping .. Muadz aku tinggalkan dengan mak, aku jalan dengan idah, makngah bersama 2 hero iaitu Muas`ab dan Fahim. Ke mana ?? Mana lagi kalau bukan Alamanda, Putrajaya... Sempat asar dan maghrib di sana .. punye la lama .. rasenye baby Mus`ab sampai lemau duduk dalam carrier ..

Eh, tetiba ngantuk pulak .. kaylah nanti sambung .. wassalam

May 6, 2010


Actually 'Kete Tapi Thoma' (sebutan keretapi Thomas pada Muadz) ni dapat masa birthday Muadz yang kedua, bulan 11 tahun lepas daripada Tokcik. Kebetulan birthday Muadz dekat dengan abirthday anak Tokcik, Alif Zakuan .. Thanks Tokcik .. 

Kesian Muadz, setelah almost setengah tahun baru dapat bukak toy nih .. pernah bukak skali dah toy nih  tapi disebabkan terlalu complicated, ayah simpan balik sebab tak sempat nak melayan Muadz belek toy nih .. Akhirnye malam tadi tercapai jugak impian Muadz nak main 'Kete Tapi Thoma' nih .. 

Kagum betul ibu tgk teknologi pada train nih .. mechanical engineeringnya sangat perfect .. quite complicated, terang kat sini pun susah nak faham kot, tapi mmg hebat lah pencipta toy nih .. 

Tapi biaselah, dapat kat Muadz, tak sampai sejam dah terbarai semua .. alahai anak ibu ...

May 4, 2010


 
Muhammad Muadz
Muhammad Mus'ab
Abang dan adik .. same tak ??

Kalau nak tau .. ni la dua hero ibu yang sering digembar gemburkan nih .. si abang manjenye la sangat .. tak boleh tidur kalau takde ibu .. dapat bau ibu dari jauh pun jadik la .. yang adik pun same, susah nak share ibu .. kalau time adik .. adik je la .. abang nak dekat pun marah .. 

Malam tadi adik mengamuk .. ntah kenapa .. pukul 11 masih tanak tidur .. agaknye sebab ibu bijak sangat bagi die rase oren sunkist .. ape tidaknye, petang tu ibu makan dengan abang, sibuk pulak si adik nak merasa .. tak banyak pun ibu bagi, sejeretttt je .. yang bestnye lepas makan oren, tiga-tiga kami memerutttt .. ape lagi kena ikut giliran la .. memula ibu, lepas tu ibu setel adik plak .. dah setel adik baru la ibu setelkan abang pulak .. alahai sian anak ibu .. 

May 3, 2010

Alhamdulillah Allah beri sedikit ruang untuk aku menulis lagi dalam blog yang aku simpan segala kenangan hidup sejak 2004 .. dah 6 tahun tu .. kalau diari, kire tebal jugak tu .. walaupun takde follower, yang penting segala kisah hidupku tercatit dalam blog tersayang ni .. Sejak anak dara sampai dah anak dua nih .. Manalah tau ada rezeki nak menulis sampai bercucu ker .. whupppss .. sempat ke tu ??

Muadz dah 2 tahun 5 bulan dan Mus'ab 5 bulan .. senang je nak ingat sebab dua-dua lahir bulan sama .. ayah dia pun bulan 11 jugak .. pandai ayah budget time ek .. ahaks ! senang kat ibu jugak .. nak buat birthday party .. Insyallah tahun ni dah angan angan nak buat birthday party untuk hero kesayanganku 3 orang tu .. Muhammad Muadz, Muhammad Mus'ab dan last but not least my loving hubby ... Mohd Fakhri  .. nak order cup cakes cumil-cumil banyak banyak .. so boleh la mulai sekrang sape yang business cup cakes tu nak promosi kat kite .. hehhehe .. 

Tak sempat rasenye nak citer panjang this time sbb tgh busy ade job nih .. insyallah from now on, dah bertekad nak menulis semula .. curi curi masa lepas all my boys dah tido .. (termasuklah ayahnye .. hehe) ... rasa rindu nak menulis .. tapi masa memang terhad dengan jadual rumahtangga yang sangat ketat .. aduihh semua hobi dan impian terpaksa di hold dulu .. sebabnya hanya satu .. BUAT KELUARGA TERSAYANG !! 

IBU SAYANG SEMUA ...

Sponsor Kami