Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Jan 31, 2005

kije kije kije ...

esok bermula la kembali hidupku sebagai seorang penghantar surat khabar ASAHI ... dan esok jugalah merupakan winter peak di oita ni ... esok snow dan suhu mencapai -2 darjah celcius .. adehsss mampu ke aku nak melaluinye esok ...
tolong doakan yek ...

***************************************************************

i'm waiting for some explainations from you ...

i don't wanna do this .. but... if i have to ...... I WILL !!!

Jan 28, 2005

i'm missing someone ...

when the night comes ...
i don't know should i do
as i feel lonely
i'm thinking about you
i know you always feel the same too

why do we ...
have to be apart
since we know
we need each other ...

Oh Allah ...
tell me what should i do

p/s : thanks jaja .. banje piza !

Jan 25, 2005

Picture fot today

*
inilah buktinye Oita juga ade snow !!!!
*
hehehe ... kepada yang tak caye oita ade yuki .. aaa sile la usha .. nak bangge sket .. mueheheh walaupun snow tak berada di depan pintu umah tapi masih boleh didapati walaupun terpaksa mengorbankan 910 yen naik densya panjat bukit .. mueheheheh ternyata winter di Oita juga tidak kurang hebatnye walaupun snow separas buku lali .. hehehe saje nak bangge ngan org tottori ...
*
eh silap .. bukan bangge .. bukti je .. hehehe aku bengong di pukul 6:00 pagi kerana masih tidak berjaya melelapkan mata walaupun seminit ..
adehhhsss !!! ape nak buat nie ?
*
perancangan nak balik 26hb terpaksa dibatalkan sebab dah janji ngan shacho nak balik 6hb .. terpaksalah aku menanti sampai 6hb untuk bertemu keluarga tersayang ..
*
nuar .. make sure naisho aaa .. jangan gitau mak .. kasik suprise sket ..heheh skali skala ..
jikalau terjadi apa-apa pada diri ini .. mohon ampun dan maaf serta halalkan makan minum eh ..
*
ayat merapu dari nosaka-ila yang mengantuk tapi takleh tido !!!
*
uwaaaaaaaa ... !!!

Jan 24, 2005

balik kampung ...

apesal rase tak sabar nak balik tanahair tercinta ni ??? exam abeh awal plak ... 17hb .. ape aku nak buat tunggu sampai 6hb .. uwaaa ni yg rase nak tuka tiket flight nih .. ayuuuuu .. tunggu sat .. nak balik skali ... ingat nak tuka jadi 26hb .. sape bleh balik 26hb sile angkat tangan !!!! buhsan aa balik sowang ... hihihi ..

kay la .. esok stat baito ... nak tidoq awai .. oyasumi !!!


Jan 22, 2005

Malaysia Airlines

( 5/3/2005 )
MH 83
Fukuoka (FUK) 11:30 - Kuala Lumpur (KUL) 17:00
:
( 26/3/2005 )
MH 82
Kuala Lumpur (KUL) 1:00 - Fukuoka (FUK) 8:00
:
:
aku ingin pulang .. walau apa pun yg terjadi ...
sape nak ikut .. jom !!!
arigatou sensei ...

tukk .. tukk .. tukk .. ( bunyi ketukan pintu nak masuk bilik shibata sensei )

sensei : haaaikk.. kitaaa .. mattetayo

aku : errkk .. sumimasen.

sensei : yoku dekiteta ne.

aku : eehh .. hontoudesuka ?

sensei : soudayo .. mae yori daibu agatta yo .. kanari bengkyoshita ?

aku : emm .. soudesune .. goukaku shinaito 4 nensei ni agarenai kamo ..

sensei : souka .. mata tsugi mo gambatte na .. :)


adehsss .. rase nak menangis tgk result exam semalam ... walaupun takde la power sangat ... tapi bersepadan la dengan usaha aku study last minute tu ... datte tak faham aaa C language ni .. susah .. mase study pun rase rimas satu badan sebab duk pk bile la aku nak bleh faham 100% program yg sensei ajar nih .. dah ler tak tido .. risau nye pasal .. alhamdulillah dapat jugak lepas dengan result yang ' ermm boleh la.. ' banding result exam lepas .. nak tau bape ? aku pun malu nak habaq .. aku kasik hint je la .. result nye 1 digit per seratuss .. bayangkan .. malunye !!! seb baik sensei mail kate result teruk .. die risau .. tu yg aku pi belajo ngan die tu .. kalo tak tatau la ape jadi .. sayang ah shibata sensei .. awat laaaaa die nak kena pi kanada plak .. baru nak sayang sorang sensei tingkat 4 nie .. hehhee yg lain still ampeh seperti biasa ..

dan arini aku pun meng'qada' tidur aku semalam ............

Jan 21, 2005

Salam Aidiladha

Labbaikallaaa hummalabbaik .. labbaikalaaa syarikalakalabbaik... innalhamda wanni'mata .. lakawal mulk .. laaa syarikala .. !!!

Dikesempatan ini nosaka-ila ingin mengucapkan Salam Aidiladha buat semua teman-teman di seluruh dunia .. yang kenal di alam nyata mahupun kenal di alam maya ... semoga kehadiran bulan mulia ini memberi lebih banyak barakah dalam hidup kalian .. marilah kite mengambil iktibar daripada peristiwa nabi ibrahim dan nabi ismail yang kite tahu begitu besar pengorbanan si ayah sehingga sanggup mengorbankan anak sendiri untuk agama tercinta .. ISLAM .. kalau difikir-fikir balik .. mampu ke kite sampai ke tahap itu ?? Subhanallah .. besar sungguh pengertian ISLAM di kalangan para nabi , rasul dan sahabat terdahulu .. sebesar manakah pengertian islam dalam jiwa kita sebagai manusia di akhir zaman ini ??

Marilah teman-teman .. marilah kite pupuk diri sayangkan Islam .. cintakan agama Allah SWT .. sampai bila nak berada ditakuk lama .. jom kite perbaiki diri .. sket sket lame-lame jadi bukit .. kan ??? .. semoga saya sendiri berusaha memperbaiki diri menjadi insan yang disayangi Allah .. gambarou ..

bulan Muharam dan dekat nie .. kejap je nak masuk tahun baru dah ... jom sesame kite berhijrah dengan meniatkan satu azam dalam diri dan tunaikan azam itu .. untuk sesame jadi insan dikasihi Allah .. menjadi lebih baik dari tahun sebelumnye .. bile lagi kalau bukan sekarang ??

kay la .. nak sambung study .. exam tadi alhamdulillah bole la kot ... berkat doa mak , bapak , adik-adik dan sahabat-sahabat semua .. jazakumullahukhair .. !!!

p/s : Maaf Zahir Batin .... (0-0) eh ..


Jan 19, 2005

shiken .. exam ... peksa !!!

musim exam kembali lagi .. walaupun secara rasminye stat 3/2/05~24/2/05 di Oita Dai nie .. kos aku dah stat exam minggu nie .. jadi .. bermula lah kembali kesibukan aku setelah puas lebih kurang sebulan merilekkan diri .. jumaat ni jikken terakhir .. insyallah lepas tu boleh tumpu pada shiken ..

kengkonon rase macam hima .. slamber je pi mintak baito shinbun balik .. hehehe padan muke .. insyallah next week aku stat balik baito shinbun .. nampak cam ganas je wat baito shinbun .. jarang kana pompuan keja tu .. behtu .. ni je keja senang nak dapat .. nak mintak keja lain susah .. derang takut nak terima sebab pakai tudung .. takut customer lari .. alahai .. sedih betul .. tak bley bayang nak kuar kul 3 pagi tetengah fuyu camni .. sejukk deh !!! tapi takpe la pengalaman .. lagipun aku kan 'raidoksss' sejak di aaj lagi .. hihihi .. sape la yg sesukati kasik gelaran raidokss kat aku tu .. chisss betui la .. mementang aa aku bawak skuter suzuki V100 tu .. at least ade gak kenderaan tau .. tetiba tingin nak makan kepok lekor .. bleh pi pasar malam kerinchi tu aaa .. jangan memain .. hehehehe ..

ape la aku ngarut nih .. kay la nak setadi .. doakan ye .. wassalam !!!

Jan 18, 2005

thanks for being ma frens ...

arini aku cuti lagi .. sehari skolah dua hari cuti .. alhamdulillah .. peluang untuk aku menumpukan perhatian exam akan datang .. jap lagi nak pi jumpe tutor sat .. mengutip kakomon kakomon lepas .. aku harap dia kasik skema jawapan skali .. hihihi .. bukan ape .. senang sket nak study .. kalo takde payah sket aa walaupun boleh sebenarnye ..

jumaat ni orang sibuk berhari raye .. aku terpaksa menumpukan perhatian untuk exam keisanki saishiken yang tak bleh buat aritu .. takde la susah sangat exam tu .. tak cukup masa nak buat .. sedeynye .. insyallah gambaru kali ni .. kalo tak leh jugak aku nak try mintak ngan sensei kasik ukeru saisaishiken .. hehehehe ...

tadi aku berjaya mengkontek member aku kat mesia .. lame tak dgr citer derang .. bestnye dapat borak .. nanti aku balik bulan 3 ni nak jumpe derang kejappp .. tak sabar rasenye nak sembang sembang ... kawan mase skolah rendah tu .. kat SK Taiping .. sape penah skolah tu sile angkat tangan .. !!! hehehe .. aku suke aaa kawan ngan member member skolah rendah nih .. banyak je citer klakar derang citer .. ade member yang kitorang penah ngutuk sesame dulu dah kawen la .. ade member dah jadi artis la .. tah ape ape jek .. dan ramai lagi yang still keep in touch .. member sejak taski pun ade lagi ... yang kat skolah menengah pun ade gak ..yang penting member member kat nihon ni aaa especially kat oita ni .. yang banyak bagi support untuk aku meneruskan life di sini .. best la ade kawan ramai ramai nih .. bleh belajar banyak menda .. pengalaman die lain pengalaman kite lain .. bleh share dan tukar tukar pandangan .. pendek kate memang BEST aa ade kawan ..

Time kasih kepada semua kawan-kawan yang sudi menjadi teman dalam hidup aku .. sesungguhnye aku amat menghargai kawan-kawan semua .. EPPY BELATED FRENSHIP DAY .. !!! hihihi .. ( sowwi aa telambat wish .. sibukss maaa .. walaupun tak sibuk sbnrnye .. hihihi )

Jan 12, 2005

ngomelan sebelum bukak skolah

esok bermulalah kembali era persekolahan aku yang ditunggu tunggu .. jika jaja sudah lama bersemangat memulakan persekolahannye .. aku yang baru nak stat skolah ni terase enjin tu alahai .. gaya mati tanak idup tak larat je .. malasnye nak pegi skolah dikala angin fuyu bertiup kencang diluar rumah ... sedapnye kalau dapat terus berbaring atas tilam berlapik hotto kaapetto diselimuti mofu yg sangat fua fua .. adehssss .. lemah lemah ..

dugaan sungguh .. tadi exam keisangki .. exam yang aku hanya prepared 2 jam sebelum exam membuat 'toyol' dan menghafal semua jawapan dari kakomon .. datte study awal awal lupe .. jadi aku mengambil pendekatan study last minute supaye tak lupe .. hehehe ( diingatkan jangan tiru attitude ini .. bahaya untuk masa depan anda dan keluarga ) bukan ape .. malangnye soalan yang keluar memang takde sebijik pun same .. tapi senang banding soalan-soalan lepas .. tapi masa tak cukup aaaa .. 6 bijik soklan sejam .. aku ni dah la lemah bab binari binari ni .. nak tuka no.291 ke binari kod pun dekat setengah jam amik mase tadi .. kire kire dah siap tuka bile kire balik awat tak dapat 291 pun .. pehtu kire lagi last last tak dapat jugak .. pehtu aku buat soklan sendiri jawapan sendiri sukati jek ... sedihnye .. tapi takpe la gambaru saishiken nanti ..

risaunye .. ni final sem yang menentukan aku dapat naik final year ke tak ... doakan doakan la aku ye .. bukan ape .. risau jugak .. rase macam dah ok tiba tiba Allah nak bagi ujian ke ape kan ... yang penting untuk exam this sem aku akan cube sebaik mungkin .. ade lagi 8 subjek aku kena lepas semua tak bley ade satu failed .. ya Allah permudahkan lah aku ... sebab aku nak balik mesia haru ni .. kalau exam aku dapat jawab dengan puas ati boleh la aku balik senang ati main ngan adik-adik .. kalau tak mesti aku tak senang duduk nye .. kengkawan doakan jugak eh ..

ade kawan aku selalu pesan .. dia kate Allah bagi setimpal dengan usaha kite .. aku pun rase camtu jugak .. kalau aku rase macam paper tu aku kurang usaha je mesti resultnye pun sono gurai je la .. aku aku study gegila result nye sure lain sket dr yg aku study memain tu .. kesimpulannye mari lah kite usaha .. dan keputusannye Allah yang tentukan dengan syarat kite dah berusaha ... Amiiiin ... :P

Jan 7, 2005

teman

Drpd Anas bin Malik ra, Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah hampirnya hari Qiamat itu, berlaku banyak kematian manusia secara mendadak" (Hadis riwayatThabrani)

Drpd Abu Hurairah ra, Rasulullah SAW bersabda: "Tidak akan datang hari qiamat sehinggalah berlakunya banyak gempa bumi" (Hadis Riwayat Bukhari)

Rasulullah SAW bersabda: "Sebelum berlakunya hari qiamat, akan terdapatnya kematian yang amat menakutkan dan kemudian dari itu berlakulah tahun-tahun gempa bumi" (Hadis riwayat Ahmad)

baru aku teringat ... sehari dua sebelum berlaku tsunami aritu aku ade terima private message dari seorang teman ... bile ditanye asal mane .. dia kate dia asal dari Acheh dan skrang menetap disana .. dia tanye aku tahu tak pasal Acheh ...dan macam macam lagi .. aku seperti biasa .. kalau tak berapa kenal aku sembang biasa je la .. dia tanye macam macam tapi aku jawab sikit je .. lepas tu aku suh dia cite pasal Acheh .. dia citer la macam-macam kebangkitan yang berlaku kat sane .. dia kate kebangkitan Islam kat sane turun naik .. bile anak dah besar .. gaduh balik ..

memula aku tak faham .. bile ditanye balik baru dia citer .. dia kate kalau dulu mak bapak dibunuh .. bile dah besar anak dia pulak menuntut bela atas kematian keluarga dia .. tak habis la kirenya .. itu salah satu punca pergaduhan masyarakat kat sane .. mungkin ada lagi sebab musabab yang kite masyarakat luar tak nampak ...

ustaz pun ade cite .. orang kafir ni sejak dulu lagi sentiasa nak pecah belahkan umat islam .. diorang tahu bile berpecah , umat islam takkan kuat ... sebab tu la skrang kite nampak ade pelbagai kelompok manusia yang beragama islam tapi sering bergaduh sesama sendiri .. memang sengaja diorang sogokkan dengan pelbagai hiburan , keseronokan dan sebagainya supaya umat islam alpa akan tanggungjawab sebagai hamba Allah swt ..

berbalik kepada sahabat aku yg dari Acheh tadi tu .. lepas dia citer pasal kebangkitan dan pergaduhan kat sane .. dia pun kate .. ' malas lah nak cite pasal ni dah .. tak habis kalau citer pun .. tak best .. nak sembang menda best plak .. ' dan kitorang sembang pasal pelajaran , peluang kerja dan sebagainya ... dan .. itulah message pertama dan terakhir dari dia ...

semoga dia diselamatkan dan sentiasa dalam rahmat Allah swt ..

satu perasaan yang tak dapat digambarkan bile teringat ... walaupun rase macam menda kecik je .. tapi .. nanka ...................

Jan 3, 2005

nosaka-ila kembali lagi

alhamdulillah .. syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah dan kurnianya .. WG2004 bertemakan 'Generasi Rabbani Pilar Kebangkitan Islam' telah pun berakhir .. pelbagai rasa wujud dalam hati ni .. rasa gembira dapat bertemu sahabat-sahabat dalam suasana penuh rahmat ... rasa sedih yang teramat sangat kerana terpaksa berpisah semula dengan teman-teman tersayang .. termenangis plak kat eki aritu bile semua pulang dalam masa serentak .. tetiba semua ilang dari pandangan mata .. ntah bila berpeluang jumpa lagi .. harap sangat dapat jumpe semua dalam program akan datang ... rindu di hati ini hanya Allah yang tahu ...

rentetan perjalanan WG2004 akan aku coretkan di sini serba sket untuk tatapan teman-teman semua .. bermula dari tarikh 26.12.2004 , aku , liza, yaya ngan amy bertolak dari oita eki ke sumiyoshihama dengan bas.. mase tu rase tak sabar nak jumpe kawan-kawan .. tapi rase kincho jugak .. kalau shippai program kali ni camne la .. risau sangat ... alhamdulillah support daripada kawan-kawan banyak membantu aku kuat untuk teruskan usaha .. yang paling best .. adik tersayang pun join jugak program kali nih .. tak sangka waza waza nuar datang dari tokyo untuk join program .. sempat aku wat lauk kegemaran die .. 'daging dinding' ntah elok lagi ke tak dia makan tu ... kalo tak elok gomen ne ..

sepanjang program mungkin agak kelam kabut dari segi pengurusan masa .. muhasabah untuk program kali ni .. jadual solat kena pastikan bebetul kalo tak sume lari .. ermmm ... takpe la .. aku rase syukur sangat program kali ni berjalan lancar ... tak tahu la pandangan teman teman lain .. tapi aku rase best sangat sebab sahabat-sahabat yang datang semakin ramai berbanding program sebelum nih .. aku harap semua yg hadir kali ni akan datang lagi untuk next program ..
nak jumpe lagi .. rindu .. yang bestnye ade sahabat dari korea pun sanggup datang ke program kali ni untuk same-same menuntut ilmu dan bersama teman-teman di jepun ... thanks min & syifa' .. len kali bleh datang lagi .. next time bleh ipij buat kat korea plak .. iii naaaa ..

program kali nih ade lagu tema .. 'semarak perjuangan' .. lagu yang kengkawan tgh dengar nih .. aaaa ni la lagu tema program kali nih ... best .. menaikkan semangat .. everytime dengar lagu ni mesti teringat wg2004 nih .. best best .. pehtu ade senamrobik lagi .. bukan ape .. tanak kasik ngantuk .. tapi tak ngantuk pun .. ustaz pun best .. klako .. ustaz bawak zaujah .. ngan baby .. comellll baby .. asma' .. cam babydoll la asma' .. nanti balik mesia nak jumpe asma' lagi .. dah la baik .. diammmm je takde nangis nangis .. iii naaa .. rase nak baby plak .. ahaks !!

kebetulan mase program berlaku perkara yang tak disangka .. 'tsunami' di sumatera beberapa negara lain termasuk malaysia sehingga mencecah puluhan ribu yang mati .. mungkin ini sedikit sebanyak memberi kesedaran kepada semua untuk kembali kepada yang Maha Agung .. dan program kali ni jugak banyak memberi kesan kepada aku sendiri untuk terus bersama-sama teman-teman seperjuangan ... kiamat kian hampir .. tanda-tanda besar semaking banyak datang .. ntah bile matahari nak terbit di barat .. mase tu taubat dah tak diterima lagi ...

Ya Allah .. terima lah taubatku .. ampunkan dosa kami .. selamatkanlah kami umat islam di seluruh dunia dari fitnah orang kafir .. kau tunjukkan lah kebenaran kepada mereka yang sering mempermainkan hukumMu ya Allah .. dan Kau tunjukkan lah kami jalan yang benar , jalan yang lurus , jalan yang Kau redhai ..

Amin ..

gambar-gambar lain untuk ditatapi bersama ...

nosaka-ila , sas, rosa, azian
persembahan dr kump.rabiatul adawiyah

Semoga kita bertemu lagi ...





Sponsor Kami