Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Jan 29, 2006

uwaaaaa ...

Di kala kesuntukan masa begini banyak pulak ujian Allah bagi ... Memang sesuatu yang tak disangka dan walau apa pun yang terjadi aku tetap perlu meneruskan perjuangan .. tiada pilihan lain yang diberi ..

Hanya satu ini .. dan aku terpaksa jua melakukannya .. aku harap aku tidak menyesal dengan keputusan yang dibuat.. dan aku tahu ramai yang sudi menolong aku nanti .. semoga mereka memahami keputusan yang telah aku lakukan ini..

Dengan niat yang satu aku akan tetap meneruskan perjuangan ... Ya Allah .. permudakanlah hamba mu seorang ini .. Hilangkan kekusutan di hati , berikan aku kesihatan yang sempurna dan lapangkanlah hati ini semoga segala kerja kerja dapat diselesaikan sebaik mungkin ...

Yoshhh !!!

Jan 27, 2006

AKU BENGANGGGGGG !!!

Ni aku rase nak mengamuk nih .. tatau nak lepas kat sape .. tak tahan rase .. nak nangih aaa nih .. geram , sakit ati, tensyen ........ eiii rase nak tembakkkkk je orang tu ...

Pesal la sengaje ngan nyusahkan aku ??
Buat la elok elok pehtu pas kan boleh ??
Buat keja chuto hanpa je ..
Nyusahkan orang lain tau takkkkkkk ??

Bagi aku dari awal kan bagus ..
Last minute camni baru bagi .. mane aku nak carikkkk yang lain ???

Eiii tolong la paham wahai SENPAI tersayang ...
aku ni orang mesia bukan orang jepun .. tolong la tulis bebetul data tu ..
Dont expect i know what you are thinking about !!!
Just tell me what you want me to do ...
Ko bagi aku data tanpa condition aku nak tulis camne ????

Rase nak jerit jekkkkk .. ko bagi aku time buat jikken tu lagi bagus ... tau la aku nak susun file tu leklok .. lintang pukang nih ... lagi 2 minggu je nak anta tau takkkkkkkk ???

Allahuakbar .. aku tatau nak cakap ape dah .. ni tgh mood tak bape baik .. berjaga-jaga lah orang disekeliling aku ... kalau tak kena fire , kena BOMMMM terussss ...

Emosi tak stabil !!!

Jan 26, 2006

Siapa kawan baik saya ?

Bukannya senang nak cari kawan yang baikBukan senang juga nak menjadi kawan yang baikKawan yang baik-tak pernah mengumpat di belakang kawan baiknyaKawan yang baik-tak pernah cemburu dengan kejayaan kawan baiknyaSebaliknya kawan yang baiklah yang paling banyak membantu kawan baiknya untuk mencapai kejayaanKawan yang baik-tak pernah mempengaruhi kawan baiknya untuk membuat perkara yang buruk dan sia-siaKawan yang baik-adalah orang yang selalu menasihati kawan baiknya untuk berbuat kebaikanKawan yang baik-adalah orang pertama yang akan dicari bila tiba masa sedih atau gembiraKawan baik -menjadi tempat kita meluahkan perasaan yang tak dapat diluahkan kepada kawan biasaKawan yang baik-tak pernah memaksa kawan baiknya untuk sentiasa berada disisinyaKawan yang baik -tak pernah melarang kawan baiknya untuk berkawan dengan kawan yang baik Kawan yang baik-tak pernah cemburu jika kawan baiknya mempunyai ramai kawan baik, kerana kawan yang baik tahu apa yang paling baik untuk kawan baiknyaKawan yang baik-akan sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan kawan baiknya di dunia dan di akhirat di dalam doanyaKita adalah kawan yang baik jika kita faham bahawa kawan baik kita bukanlah seorang yang sempurnaKita adalah kawan yang baik jika kita menjadi kawan yang baik kepada kawan baik kitaKita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak menghargai kawan baik kita,kerana kawan yang baik akan sentiasa menghargai kawan baiknyaKita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak memberitahu perkara yang baik kepada kawan baik kita, kerana kawan yang baik akan selalu menyampaikan perkara yang baik kepada kawan baiknya

*******************************************

Ye betul .. seorang kawan yang baik juga sentiasa berlapang dada untuk menerima teguran dari temannya sendiri. Seorang kawan yang baik mampu tersenyum ketika menerima teguran dan berusaha ke arah pembentukan diri yang lebih baik bukan menjauhkan diri darinya. Kita ditegur means kita disayangi ... kalau tak sayang mesti die biar je kite buat salah ...

Aku rindukan kawan-kawan baikku yang sering menegur aku setiap kali aku melakukan kesalahan. Aku tahu diorang still sayangkan aku ..Sile la tegur insyallah aku boleh menerima dengan hati yang terbuka ... Amalkan budaya tegur menegur insyallah Islam selamat kerana Allah SWT telah berfirman dalam surah As-Saff ayat 4 ...

" Sesunggugnya Allah menyukai orang-orang yang berperang di jalanNya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kukuh ."

Means , untuk mendapat kasih sayang Allah kenalah saling tegur menegur ke arah kebaikan.. Tidak dinafikan cara menegur ada pelbagai cara , gunakan akal dan fikirkan cara terbaik untuk menegur supaya tidak menyakiti hati insan lain .. yang penting komuniti Islam bersatu .. Dengan teguran dan nasihat insyallah takde masalah tak puas hati , mengata belakang dan sebagainya .. bukan berpecah belah mengikut pendirian masing-masing. Allah tak suka semangat asobiyah ... Marilah kita saling tegur-menegur dan berlapang dada menerima teguran teman-teman..

Kepada mereka yang ade bengang ke tak puas ati ke sile la tegur secepat mungkin .. mane la tau aku mati esok lusa ke .. tak sempat mintak maaf .. sian la kat aku .. uwaaaa .. sile la tegur .. ne .. !!!

Jan 23, 2006

卒論を頑張ろう旅行 !!
カミラ優美田中久保中村福毛

14年度入学した3階の4年生たちは昨日(2006年1月22日)湯布院に行ってきました。

卒論をもっともっと頑張ろうという目的 で?(*0*)/楽しく旅行をしてきました!

準備も完璧、旅行がスムーズでした。
私は久保君の車を乗って、優美さんを迎えに行きました。
そのうち、田中君は福毛君と中村君を迎えに行きました。
別府のサンライブで待ち合わせして、あそこでおにぎり買って
車の中に食べちゃいました?。
最初に温泉を入って、昼飯を食べて、湯布院でぶらぶら。
お土産を買ったり、写真を撮ったり超楽しかった。
最高の旅でした。。。


鴨メイシを待ってる間に。。。


電気ってかっこいいね。。。:p

皆さんこれからもっともっと真剣に卒論を頑張りましょうね。。。

また、今度の卒業旅行も楽しみにしてま?す。

よっしゃ!!

Jan 20, 2006

Kisah 3 hari yang lalu ...

3 hari yang penuh ujian ...
nak pi skolah tak larat
nak kayuh beskal pi klinik .. sejukk ( *grrrr...)
nak masak tak berdaye ...
abeh sekotak tisu ..
penangan virus SELSEMA sape la ni .. hehehe

dah nasib badan ...

alhamdulillah ... 3 hari dah berlalu ...

badan dah kuat sket ...
yeyy bleh gi skolah
tapi takmo kayuh beskal .. nanti selsema lagi
seb baik ade baki sekotak tisu lagi utk bekalan 2 bulan .. ( cukup kot ~ )

time kasih la bebanyak kepada mak mak angkat nihonjin ku yang sanggup bersusahpayah masakkan sup dan segala shokuji sepanjang sakit .. baiknye la makcik-makcik jepun nih .. aduihhh terharu ( walau pun tau derang tak bace .. ) .. thanks to them , thank you so much .. muacksss ...sayang nak tinggal diorang kat sini ... uwaaaa .... semoga kita berjumpa lagi ...

****

memang tgh musim selsema skrang nih .. unexpected la plak aku yg jarang kena demam selsema teruk nih bleh terkena ( tu la .. Allah kate KUN FAYAKUN .. ) sape suh konpiden sangat .. aduihhh seksa rase 3 ari takleh nak wat keja satu hapah pun .. duk tejelepuk je atas tilam tuh .. tensyen tensyen .. takpe la ujian sket je Allah bagi .. alhamdulillah dah sihat dah pun .. kalau sampai weekend ni tak baik lagi abeh la vacation aku weekend ni terpaksa di batalkan ... (*waku waku mode ) .. nak tau ape tunggu laporan seterusnye next week .. huhuhuhu ..

Kay lah .. nak sambung wat keja lab .. aduihhh ... gambare mila .. yoshhh !!!

Jan 17, 2006

Duit

Duit duit .. di mana kau duit ... hehehe tiba lah zaman kemiskinan ... bahaya sket bile sebut pasal duit nih macam macam bleh jadi .. lumrah manusia bila kaya ( ermm takde la kaya .. cume berduit sket .. ) seronok tak hingatt nye la .. beli tu beli ni sampai lupe diri .. ahaks !! dan akhir bulan ni ikat perut deh ... hehehe aku ler tu ... sape suh pi joli sakan cuti aritu .. hehehe

Manusia kaya sampai lupa diri adalah BIASA kita dengar ,tetapi yang lebih merisaukan bilamana manusia ni lupa diri bila tidak cukup duit. Bukan lupa diri sahaja malah boleh lupa Tuhan. Maka sebab itu lah timbul masalah kecurian , kawan makan kawan dan sebagainya. Bila kita lupa yang rezeki tu sebenarnya dari Allah SWT, duit RM1 boleh nampak macam RM100 sebab yang kita nampak DUIT bukan rahmat Allah SWT .. nauzubillah ...

Di akhir ayat 212 Surah al-Baqarah, Allah SWT berfirman yang bermaksud:
"Sesungguhnya Allah memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya tanpa hisab."

Prinsip yang aku pegang senang, harta kekayaan dan rezeki semua milik Allah dan kita diberi hak untuk menguruskan harta kekayaan tersebut. Maka inilah salah satu ujian dari Allah SWT dimana Allah melihat keikhlasan , kejujuran dan kebijaksaan kita sebagai manusia menguruskan rezeki yang Allah bagi pada kita.

Dan satu lagi yang perlu kite pegang kuat dan percaya adalah sesiapa yang menolong agama Allah , insyallah Allah tolong kembali. Contohnya waktu kemiskinan melanda ade la seorang hamba Allah minta pinjamkan duit nak beli buku , tapi memang takde duit sangat dah time tu dan memang kalau bagi jugak sendiri merana. ( Kalau ikut logik mmg akan merana sbb takde duit susah la nak idup nak beli sayur , beras kan .. ). Dan selalunya waktu begini kite lupa yang Allah yang bagi rezeki tu, bukan pakai logik fikiran akal manusia.

Apa yang nak di tegaskan di sini kita wajib yakin dengan janji Allah. Rezeki yang Dia bagi adalah beserta dengan rahmatNya. Jadi tak perlu lah risau kalau duit takde. Memang betul rezeki perlu dicari tapi dengan rahmat Allah duit yang sikit kita boleh rasa melimpah ruah jikalau betul gayanya. Yakin lah dengan pertolongan Allah. Banyak banyakkan sedekah ke jalan Allah insyallah rezeki untuk insan yang menolong agama Allah ada di mana-mana ...

Saje je tulis pasal duit ni. Di kala kemiskinan ni ade plak sahabat Islam kita di Osaka sedang berusaha mencukupkan sikit lagi duit untuk membeli sebuah rumah untuk dijadikan masjid disana. Alhamdulillah peluang kite nak rebut pahala nih .. jom jom kengkawan .. kite laburkan sket duit yg ade untuk saham akhirat ...

**********************************************************

Dear Respected Brs,
AoA

Our brs in Osaka have signed a contract to buy a house that they can transfer easily into a masjed. The total cost is 30 million yens. They already have collected by their own sole efforts 17 million yens. The remaining shortage is 13 million yens. They should pay the total amount of money by February 2006.

Please send your contributions via Masj Post Office account.

Post Office Account
Name : M.S.A.JAccount
10130 (記号), 49924691 (番号)

As Allah has helped us
a- Buy a piece of land of an area 1193 square meters in Tsukuba in 2003.
b- Buy a two-storey masjed in Kyoto in 2003.
c- Help Sendai Masjed in 2004.
d- Buy a piece of land in Fukouka Masjed in 2005.

It is our turn to make a masjed in Osaka.Let us strectch our hands to help Osaka masjed. Let us trade with Allah Az Wa Gal by donating to this noble project in Osaka.

Mohamed Abdel-Hady Gepreel
Materials Design Lab.
Department of material science & Engineering,
Nagoya University

E-mail: geprell@yahoo.com
Tel.: +81-052-7894641

Jan 15, 2006



Semangat Tahun Baru

Walaupun dah masuk 15 Januari 2005 rasenye belum terlambat untuk cerita tentang azam tahun 2006 ni. Tahun 2006 ni insyallah akan menjadi suatu titik permulaan bagi aku ... yosshhh azam baru .. heheh semangattt bangattt nih .. ahaks !

1. Yang teramat-amat penting ialah mempertingkatkan diri dengan amal ibadah dan mencari keredhaan Allah .. nampak macam senang tapi azam ni lah tetiap tahun ade tersemat dalam hati tapi masih rase belum jumpe .. aku harap tahun ni memberi turning point kepada aku untuk meneruskan pencarian iman yg hakiki .. harapnya kat mesia lagi senang untuk aku carik ape yang dicarik selama ini .. Semoga Allah SWT permudahkan hamba-Nya yang kerdil lagi dhoif ini ..

2. First of all of coz la nak abehkan thesis aku within this one and a half month. 24/2 /2006 submit .. 2/3 /2006 presentation .. then habislah kerja kerja aku sebagai student kat Oita University ni insyallah .. tolong doakan ye .. and lepas settle semua harapnye dapat lah aku menggenggam segulung ijazah yg menjadi idaman setelah 4 tahun bertungkus lumus meredah onak duri kat oita nih .. ewahh !!

3. Second ... 4/4/2006 bermulalah kerjaya aku sebagai Engineer di salah sebuah kilang di mesia yang diberi nama PIONEER (M) SDN BHD .. insyallah .. aku berazam untuk menjadi seorang pekerja yang berwibawa .. azam baru takmo tensyen-tensyen .. kerja dengan penuh semangat.. yoshhh aja aja fighting !!! ( tgh pk nak duk muor ke nak ulang alik pontian-muor .. adehss penat deh kalo ulang alik tetiap ari .. )

4. Nak carik balik 'alumni' kat mesia dan dekirudake keep in touch dengan mereka ... Kalau ade sesape pihak 'alumni' yang terbace entry ni tolong la carik balik saye supaya benang yang diikat tidak terputus ... :p

5. Within a month saye mesti membace satu buku .. tak kire lah buku ape pun as long BUKU .. untuk memupuk minat membace dan melatih diri mencintai ilmu .. hihihi .. so within a year i've had read 12 books at least... yoshh yakin boleh !!

6. Yang ni tak bleh tulis sini .. Hi Mi Tsu .. shhhhhhh !!! .. ahaks !! ( biarkan aku dan *** yg tahu .. hahahah poyo tak )

7. Jadi anak yang baik ... tetiap minggu dekirudake balik kampung .. ( woo woo balik kampung .. )

8. Jadi kakak yang baik pada adik adik ..

9. Bisnes berjalan lancar .. ( dalam perancangan .. ahaks ! )

Kay lah .. rasenye ni je azam penting yang perlu aku recall sokmo supaya tak terlepas pandang .. yang lain lain banyak lagi .. tapi biarlah aku simpan sengsorang jek ... yang penting azam dan buat .. bukan cakap je lebih .. tindakan ampehs ... orang putih kate .. ACTION SPEAKS LOUDER THAN WORDS .. ada faham ka ?? ahaks !!

*mengong* (#*_*)

Jan 14, 2006

Handphone oo handphone

Cadangan kerajaan nak membenarkan pelajar skolah bawak handphone plak .. ( walaupun sebelum ni pun dah ramai bebudak bawak handphone ke skolah ) .. tapi dengan kebenaran ni maka akan lebih ramai la ibu bapa yang membenarkan anak anak diorang bawak hp .. ( dulu tak bagi sbb tanak anak melanggar peraturan skolah ) ..

Secara peribadi rasenye banyak minus dari plus nye bagi anak anak bawak handphone ni ke skolah .. maklumlah teknologi skrang dah maju .. terlalu banyak risiko bagi anak anak muda skrang especially yang belum matang ni ... remaja ni dikenali dengan sifat ingin mencuba .. dengan handphone camera, video , games ... ish ish ish camne la nak concentrate study kalau tangan duk main sms / games ..

Walaupun syaratnye handphone kena letak kat pejabat .. bape ramai sangat yg boleh ikut ? Tetiap ari ke cikgu nak buat spotcheck sape ade handphone dalam beg ? Aku tak faham motif handphone dibenarkan pakai kat skolah .. time skolah , skolah la .. kalau ade kecemasan .. telefon pejabat ada .. zaman dulu dulu takde handphone pun idup je sampai skrang .. aku laaa .. orang lain tatau .. hehehe ..

Kalau dah SMS tu nanti ade la yang sms buah ati .. " nanti I jumpe U blakang makmal sains eh "... sedangkan takde handphone ( pakai surat letak bawak meja :p ) pun masalah ni berleluasa .. pendek kata macam orang ngantuk disorong bantal la .. macamana nak wujud generasi komited dan bijak kalau takde kosentrasi semasa belajar ..

Dengan teknologi handphone bercamera ditambah plak dengan kebijaksanaan bebudak sekarang mengaplikasikan teknologi skrang nih .. tak terpikir ke diorang nanti bebudak nih amik gambar-gambar tak elok dan sebarkan ke satu skolah ... menda ni semua merosakkan mental bebudak skolah la .. sedangkan kita tahu zaman remaja adalah tempoh paling penting dalam pembentukan akidah mereka ...

Apa ye mesej kerajaan untuk projek kali nih .. aku rase tak nampak ape motifnye .. Kalau kat Jepun memang dibenarkan kanak-kanak skolah bawak handphone .. even bebudak tadika pun .. sebabnye ... masalah pembunuhan kanak-kanak yang berleluasa skrang .. TAPI .. handphone yang diorang bawak tu dicipta khas untuk kanak-kanak .. ade sensor yang bleh detect dari handphone anak ke handphone mak .. so that mak tahu anak kat mane skrang ... dilengkapi buzzer dan pelbagai fungsi untuk mengelakkan perkara tidak diingini ... Apa kata kite tiru dulu teknologi ni dan baru benarkan bebudak skolah bawak hp .. itupun kalau tujuan kerajaan membenarkan pelajar bawak handphone sebab senang mak nak detect anak kat mane la ..

Apa masalahnye kalau tak bawak handphone ye ? Mak bapak risau anak melencong tak gi skolah ? aku rase tu satu je masalah berbanding masalah yang akan timbul kalau anak anak dibenarkan bawak handphone ke skolah .. dengan masalah sosial , couple , kecurian dan sebagainya .. Even masalah anak tak gi skolah ni dipengaruhi oleh faktor lain yang boleh diatasi dengan cara lain .. Contohnya ; kalau mak ayah yang prihatin , selalu pegi jumpe cikgu dan tanye perkembangan anak .. ( berani anak tak dtg skolah kalau dah mak ayah prihatin camtu ? ) ...

Bagi aku la kan .. anak anak takkan suke melepak di luar rumah kalau suasana dalam rumah sendiri dah cukup sempurna ... Kalau dalam rumah dah ade suasana Islam yang harmoni masalah sosial anak anak takkan timbul .. Insyallah .. Pendek kata pembentukan keluarga adalah unit asas yang perlu diperbaiki sebelum melihat masalah luaran yang lain ..

Kan lagi elok mencegah dari mengubat ?? ermmm .. yang pasti aku yakin bapak aku takkan bagi anak anak die pakai handphone gi skolah .. hahaha sian adik aku .. padan muke .. !!

Jan 12, 2006

Cuti sehari ...

" Arini saye tak baper sihat , so takyah buat jikken la arini .. jangan lupe bace ronbun yg sensei bagi tu " ... mail yang tiba time aku duk sesiap nak gi skolah ..

Yattaaaa ...

Dengan pantas aku cancel bersiap ke skolah ... sebabnye dah lame aku try nak curik mase mengemas umah .. kalo orang jepun oosouji ( kemas umah besar-besaran) sebelum tahun baru .. ni dah nak masuk tetengah bulan... alhamdulillah dapat free sehari ... free pun tak free jugak la sebab dalam dok tak datang skolah sempat lagi die bagi aku keja .. aduihhh .. senpai senpai ... ~

Alhamdulillah clear aa sket mate .. esok perjuangan perlu diteruskan semula ... aaarghh letey letey ~ .. ntah kul bape la abeh jikken esok ... sho ga nai naa .. nak degree kena study aaa ...

Bapak dah sibuk suh balik .. " Jangan malas malas .. saat saat genting camni kena konsentrate bebetul .. " .. " Ok pak .. insyallah I'll try my best .. "

Terharu plak bile bapak yang sound suh balik .. selalu mak yang cakap .. hihihi ... bile adik adik plak nak sound suh balik .. tak rindu kat akak ke nih ?? .. ahaks !!
Ujian Lagi ...

Menyedari hakikat Allah Maha Penyayang ... aku yakin setiap kali ujian yang Allah turunkan bertimpa-timpa pasti ada hikmahnya. Semakin banyak ujian dari-Nya semakin banyak hikmah yang aku nampak .. Alhamdulillah .. Bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan ujianmu itu aku yakin bahawa aku disayangi..

Dengan ujian itu aku semakin yakin bahawa Kau mengingati diri ini. Dengan ujian itu jugak aku semakin kuat melalui kehidupan ini. Bersyukur aku kepadaMu ya Allah ... Sesungguhnya hanya padaMu aku berserah ...

***** Titik*****

Bunyi macam tak best je .. Actually takde pape pun .. saje je takde keja nak buat .. sekadar mengimbas ujian-ujian yang pernah Allah bagi dan hikmah disebalik ujian-ujian tu .. Memang setiap ujian Allah bagi pada aku sampai sekarang pasti disusuli dengan suatu kebaikan ... FUSHIGI ... tapi tu lah hakikatnya .. kekadang rase macam tak percaya .. tapi ye .. memang betul .. bile di ingat ingat balik semua yang berlaku ade tersembunyi suatu kebaikan ... yang penting yakin dengan kasih sayang Allah SWT ... kan ? ntah la .. tu la buktinya Allah ni sayang hamba-hambaNya .. kekadang kita manusia je tak pandai nak bersyukur .. ikut sedap ati je nak buat ape ... maaa .. malas nak cakap banyak .. kang orang kate cakap je lebih sendiri pun buat .. pepandai pk la .. aku pun manusia biasa .. bukan malaikat yang tak penah buat salah ... ntah la .. ape aku bebel ni tah .. ngantuk dah ..

Okay lah .. abeh dah ngomel malam ni .. tido dulu .. Oyasumik ..

Jan 11, 2006

Satu Permulaan ...

Agak lama aku meninggalkan blog ni dah berabuk orang melayu kate ... kesibukan urusan harian menyebabkan tak sesempat nak buang abuk abuk yang beterbangan... alhamdulillah ni dah edit balik sesikit .. kire ok la kot ... lagipun aku sorang je bace blog nih .. kalo tak pun kengkawan aku je la nak bace pun .. nak kate pembaca blog ni ramai giler nipu aaa .. bukan glamer pun blog ni .. skadar syok sendirik jek .. kat sini je la nak bagi aku meluah rase ati aku nih ... tak kisah la orang nak kate ape yang penting aku bahagia ... :p

Alhamdulillah ... dah settle Mid-Term Presentation petang tadi ... senang je rupenye ahaks ! Ni lah presentation pertama aku sejak masuk ke bangunan electrical tuh .. and next time will be the final presentation .. ade baik buruknye .. presentation yang sket menyebabkan aku takyah nak prepare dengan perasaan gemuruh yang tak terkawal setiap kali kena present ... tapi gyakuni ... sebab kurang sangat present menyebabkan aku tak bape biase ngan perjalanan presentation .. nanti dah keja tatau la camne .. dengar citer engineer sokmo je nak kena present projek, kertas kerja dan sebagainya ... Semoga Allah permudahkan aku .. amin ..

Memang every year masuk bulan 12 sure kelam kabut ngan pelbagai keja ... sampai awal bulan 1 baru bleh rilek sket .. alhamdulillah dah settle beberapa perkara .. tiba lah masa untuk memberi kosentrasi sepenuhnya pada thesis .. tinggal sebulan je nak settle eksperimen dan penulisan .. aduhhh .. aku berharap sangat takde ujian berat dari Allah SWT dalam tempoh 2 bulan setengah nih ... untuk aku habiskan pengajian kat sini.. Dan kalau turunnya ujian dari Allah juga aku pohon Dia bagi aku kekuatan sepenuhnya untuk hadapi semua rintangan...

Sampai sini dulu la kot ... ngantuk dah ... oyasumik .. ZZzZzzzZ ...

Jan 9, 2006

Tribute to adik adik Korea ... hihihi

Pertemuan yang singkat bersama adik adik di Korea cukup bermakna buat akak. Terasa sedih nak meninggalkan bumi Korea di kala ukhwah telah terjalin antara kita. Terima kasih akak ucapkan buat semua yang sudi melayan karenah kami berdua.

Thanks to Basirah yang sudi menemani kami ke mana sahaja spot spot menarik di sana tanpa mengenal penat letih. Dengan sejuk menggigil sudi jugak adik kite bawak akak akak ni jengjalan... Walaupun agak penat menanti 'baby' bangun tidur namun akak terharu kerana sudi jugak adik Basirah ni mengorbankan waktu tidur 12 jam tu menjadi lebih kurang 8 jam jek untuk menemani kami .. mekaseh Basirah ... hikhik

Kepada cik Maria yang membuatkan akak tak kering gusi bergelak ketawa kat sane .. Sankyu kerana berjaya menceriakan hidup akak walaupun 5 hari jek ... tapi kenangan tu cukup bermakna buat akak... Thanks to cik Mariatuliana atau nama pendeknye ... ermm err aaa .. erkkk eheks !!

Buat adik Min yang walaupun sibuk dengan tugas harian , part time job la , report la tapi masih sudi melayan karenah akak yang memenatkan nih .. mekacehhh .. sungguh enak Char Kue Teow mu ... terubat rindu akak pada makanan kegemaran tu .. dan terima kasih kerana sudi menemani akak mengelilingi DUNIA aritu .. nanti akak send gambar gambar kite di Paris , German, Itali, Mesir, Australia, China dan sume-sume tu la .. hihikkkss ! Aaa lagi satu sorri la menyepahkan bilik min sepanjang akak bermastautin di sana .. jangan lupe sampaikan salam akak pada Norma ..

To Shamira ... thanks temankan akak jengjalan .. sonok dengar celoteh budak kecik sowang nih .. comey jekkk .. hihi .. walaupun hajat utk ke Ains World bersamanya tidak kesampaian kerana menanti makcik sowang ni tak bangun tidur ... tapi tercover balik esoknye dapat mengelilingi dunia bersama min ... Cian die chakittt pewottt .. agaknye makan rapu** ke toppu** ke amenda tah sebutannye tak sampai ati nak sebut ... tu banyak sangat kot .. ahaks ! Sedap giler menda tu .. terngiang ngiang lagi rasenye ... seb baik sebelum balik aritu min bawak makan lagi skali .. ahaks !!! .. gian gian ...

Syazwani yang akak jumpe sekejap pun tak kurang comeynye .. sepanjang permainan monopoly itu beliau yang paling rajin membayar cukai tanah orang tapi akhirnye rumahnye yg sebijik itu menjadi sumber rezeki .. hehehe ape la yg akak merapu nih .. walapun tak sempat bersalaman ngan adik Syazwani ni sebelum balik aritu sebab die pengsan dulu sebelum tiba waktu yg dijanjikan namun pertemuan kita yg hanya beberapa jam sebelum akak balik tetap menjadi memori indah dalam idup akak .. hikhikss !!

Pendek kate pengalaman 5 ari kat sane cukup bermakna buat akak .. Terasa di layan bak puteri gunung ledang sepanjang mengaco mereka .. best sesangat .. mekaseh semua .. kagum melihat ukhwah adik adik... trully madly deeply ( betul ke ?? ) first time akak tengok kekuatan ukhwah yang begitu kuat dan utuh .. tahniah akak ucapkan .. semoga adik-adik terus bersatu dengan ikatan ukhwah ini sampai bila bila... :)

Indahnya ukhwah bila bertemu dah berpisah hanya kerana Allah SWT .. kan ??

Cantiknya ukhwah bila ianya bersatu dengan satu tujuan dan niat yang satu ... AKhir kata Salam Eidul Adha buat semua ... Doakan presentation akak esok eh .. !!

Jan 8, 2006

Indahnya ukhwah ini bila bertemu dan berpisah kerana Allah. Walau setiap pertemuan ada perpisahan, detik perpisahan tetap menjadi suatu yang sangat di takuti namun ia pasti tiba tanpa ragu.

Kehidupan yang tidak lepas dari ikatan ukhwah sesama manusia sering meniti kebahagiaan dan kesengsaraan. Mungkin kebahagiaan dan kesengsaraan ini jua ujian dari Allah SWT. Kelihatan senyuman terukir di bibir namun jiwa yang menangis hanya ditemani suatu semangat yang di lontarkan oleh suatu kuasa yang tak mungkin dapat digambarkan melalui kata-kata. Walau seribu insan mengatakan TIDAK, tetapi Allah SWT mengatakan YA maka jawapannya tetap PASTI ...

"Ummat manusia pada zaman ini sedang mencari satu cahaya iman yang sebenarnya. Fikiran mereka telah tenggelam dalam kekusutan fahaman falsafah kebendaan (materialisme). Fikiran yang gelap penuh dengan keraguan. Hati yang luka parah oleh cara hidup tidak bertujuan yang diilhamkan oleh tamaddun yang kejam. Mereka tidak sedar akan maksud penciptaan mereka dan seluruh alam semesta ini. Mereka sunyi dan amat dahagakan belaian kasih sayang"

Firman Allah SWT:

"Apakah kamu mengira bahawa Kami menjadikan kamu secara sia-sia sahaja dan kamu semua tidak akan dikembalikan kepada Kami. Maka Maha Tinggi Allah, Raja yang sebenarnya. Tidak ada Tuhan selain Dia, Tuhan ( Yang Mempunyai) Arasy yang mulia " (Surah al-Mu'minun: ayat 115-116.)

Orang yang berbahagia ialah orang yang telah bertemu dengan pertolongan-Nya. Orang yang telah ditarik oleh cahaya hidayah-Nya. Mereka telah meneroka dengan pandangan mereka segala kabus yang telah menutup kealpaan dan kelalaian mereka selama ini. Seterusnya mereka tahu akan marhalah-marhalah perjalanan dan melangkah menuju ke matlamatnya.

Hidup ini bukan kosong. Hanya iman yang dapat membahagiakan semua insan itu, dari sehina-hina insan hinggalah semulia-mulia insan Hanya iman yang akan menjaga keutuhan kesatuan bagi berdepan dengan kehidupan yang penuh bergelora. Hanya iman yang akan menukarkan satu hati yang gelap kepada satu punca cahaya yang lembut, segar dan bersinar.

Tetapi iman bukan boleh dijual beli dipindah milik. Tanpa percarian dan memohon petunjuk dari-Nya amat mustahil memperoleh iman yang utuh dariNya. Penilaian iman seseorang insan bukanlah melalui penilaian MANUSIA lain tetapi penilaian iman itu adalah HAK ALLAH SWT... dan kita sebagai manusia hanya mampu berusaha dan terus berusaha mencari IMAN yang hakiki....

Pencarian iman yang belum berakhir pasti disulami perit getir onak dan duri. Ya , aku pasti kedamaian pasti tiba kerana pergantungan aku hanya satu iaitu ALLAH SWT...

Wallahua'alam ...

Sponsor Kami