Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

May 31, 2011

Tribute to Nasir aka Ace !

Countdown ---> 4 hari lagi ... sorang lagi adik aku bakal menjadi suami orang. Alahai, macam tak percaya je ko nak kawen ce. Diam ubi berisi ko rupenye yek ??? Dah sampai jodoh, alhamdulillah. Akak doakan jodoh ce dan isteri berkekalan dunia akhirat.

Ayat-ayat biasa kepada pasangan yang bakal mendirikan rumahtangga dan pemikiran mereka yang belum merasai alam rumahtangga serta hakikat sebenar bila selesai akad nikah :-

1) Ayat biasa - Banyakkan bersabar
    Sebelum akad - Nape ye ? Bukan best ke kawen ?
   Hakikatnya - Bukan 1, 2 perkara yang memerlukan kita bersabar, malah seribu satu dugaan menanti. Antaranya, masalah persefahaman - walau bercinta seribu tahun, tak mungkin kesefahaman dapat disatukan dalam setahun dua berkahwin. Disitulah lahirnya masam manis alam rumahtangga. Kadangkala indah, kadangkala berduka .. (ewah .. )

2) Ayat biasa - Jemputlah datang rumah nanti .. ( ayat2 dari mak mak sedara dan pak pak sedara )
    Sebelum akad - Yelah, insyallah ada masa kami pi ... kami pun nak honeymoon jugak !
    Hakikatnya - Tak semudah itu. Memang kena peruntukkan masa melawat saudara-mara kedua-dua belah tak kira isteri mahu pun suami. Jangan tunggu raya baru nak pi. Susunlah jadual korang, setahun pertama, malah dua tahun pertaman, jangan harapkan weekend korang kosong. Insyallah, memang penuh dengan jadual memperuntukkan masa dengan kaum keluarga. Inilah masanya nak berkenal-kenalan meramah mesra dengan sanak-saudara. Jangan sampai org kata 'sombong' .. Time kawen kemain jemput. Orang datang tolong sana-sani, lepas kawen lesap ntah ke mana .. kalau bukan abg kakak adik parents kite yang banyak membantu, sape lagi yg nak tolong mak bapak kita siapkan majlis walimah kite tu. Jadi, hargailah pakcik-makcik kita. Susunlah jadual sebaik mungkin .. jangan nak ingat honeymoon je yek !

Sampai sini dulu. Makcik dah letih membebel. Ini antara point yang selalu org zaman la ni TERLUPA ! .. saja nak ingatkan ..

GOOD LUCK ye ce ! 

May 25, 2011

Jiwang Karat Kejap !


Tetiba rasa nak jiwang karat kejap. Tengok gambar lama-lama, alahai bile mase la amik gambar ni yek .. suda lupa la .. Rindu bangat sama ini rumah la. Bersih dan kemas ( masuk bakul angkat sendirik ) hihi .. Bila la bole pulang ke pangkuan rumah terchenta.

Pusing-pusing fb n blog terjumpa la iklan nih .. 


Waaa, macam best je .. teringin la plak nak masuk contest ni. Worth 15k kalau menang .. kalau la memang .. tapi kena bubuh gambar rumah + kite ade dalam gambar tu .. lepas tu kena bubuh gambar tu plak as profile picture kat fb .. aduhai .. tu yang lemah tu. Tak suke nye nak letak gambar cenggini kat fesbuk .. abeh sume org tgk .. kawan rapat, kawan tak rapat, client, jiran tetangga, sedara mara sume tgk .. eiii takde privacy langsung .. 

Blog ??? Blog takpe sebab org yang dikenali je boleh tgk. Abeh abeh pun org yg mmg kite tak kenal die, die tak kenal die termasuk tgk. Takpe la cenggitu .. 

Err.. ape ape pun kena tanye en.hubby dulu boleh masuk tak contest ni .. 

Mode : Rindu En. Hubby ..sob sob sob

May 24, 2011

Buat tatapan ayah !

Ayah,

Muadz dan Mus'ab rindu ayah .. Muadz selalu tanya ibu especially bila berdua dalam kereta,

" Nape lambat sangat ayah nak balik ni ?? "

Sayu pulak hati ibu dengar anak ibu cakap macam tu .. Adik pulak bila ditanya "Ayah mana ?" Dia jawab,

" Shuuuuuuuuuuuuu (bunyi kapal terbang) sambil tangan gerak ke kiri ke kanan "

Sebelum ni, abang dan adik kecik lagi, mungkin tak berapa kenal erti rindu. Kali ni, ayah tinggalkan kami, anak-anak dah makin besar dan pandai .. dah tahu erti rindu. Dah tahu erti sayang. Mungkin dah rindu sangat agaknya anak-anak pada ayah.

Cepatlah ayah balik .. anak-anak dah rindu sangat ... ---> IBU PUN ! ... hehe

 Sebelum potong rambut !

 Selepas potong rambut dan selepas mandi ..

 No komen ..

 Seronok dapat kereta baru ..

 Mata masuk habuk kot ni

 Adik dan abang ..

Ni kes nak rebut kamera la nih ..

Mad of MACARONS !!

Yeahh , mmg aku sedang kegilaan macarons. Menatang apa nih ? Err .. bukan macaroni ye .. macamana rasanya ??? Errmm actually aku pun tatau rasanya macamana sehinggalah kali pertama ia masuk ke dalam mulutku setelah selesai kelas macarons yang aku join bersama PiqaBakery di klang 20/5/2011 hari tu. Punyala teringin nak rasa macaron ni sampaikan sanggup aku meninggalkan anak-anak kejap kat mak bapak aku semata-mata nak mendalami apa itu macaron. Dan akhirnya ... ten ten ten ...

 inilah hasilnya ! Amcam, best tak ?

 Lagi satu, untuk tatapan anda ? Geram kan ?

 Lagi ...

 Dan lagi ... (pinjam pinggan jacobs sat naa)

 Haaaa .. ni la dia first tester !!

 Lihat saja keasyikan wajahnya yg sedang menikmati macarons hasil tangan kami di kelas tadi .. huhu

Walaupun banyak 'air pocket' rasanya tetap emmmphhh !! Rangup di luar, lembut di dalam .. manis dan enak. Keasyikan macarons yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Dah belajar cara buat barulah aku faham kenapa harga biskut ni boleh sampai RM4-7 sebijik. Makkkk aiiii ... sapa nak beli ?? Haaa sbb tu la aku pi belajar cara nak buat .. at least anak anak dapat gak merasa makanan mahal ni dari air tangan ibu. 

Cikgu Nomie kate, jual macarons ni bukan jual biskut, tapi jual kehandalan kita tukang yang membuat biskut nih. Bukan senang nak jadi. Banyak pantang larangnyaa. Nak buat kena tengok cuaca, kena ikut resipi bebetul..Bahan nak kena perfect .. Salah sikit je, alamat BUANG je la .. aduhai .. memang betul .. 

CUBAAN PERTAMA ---> GAGAL !!

Esok cuba lagi, insyallah. Jangan putus asa !! rugi je bayar RM120 buat separuh jalan. Buat jangan tak buat. Tengah semangat nih. Semangat fuh fuh fuh .. 

Sponsor Kami