Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Mar 19, 2015

Pengalaman pertama jumpa dentist :)


Dentist   : Nukman minum susu tak sebelum tidur ?
Nukman : Minum.
Destist    : Lepas ni takmau minum susu sebelum tidur dah tau.  Sebelum tidur gosok gigi.
Nukman : Ok.

Erkk .. antara yakin dan tidak jer ibu ni .. tapi nampaknya doc berjaya .. sesampai di rumah minum air kosong, terus lena .. hihi hopefully tahan lama .. :)

Nukman memang dari kecik cuma minum  susu sekali jer sebelum tidur. Itu pun tak wajib. Dia minta kadang-kadang jer .. kalau susu kehabisan stok ( biasanya hujung bulan la .. hahaha ) atau dia tak rasa nak minum, no hal .. takde la nak meraung mintak susu jugak ..


Sesampai di rumah, ayah parking keta ...

Ayah       : Semua dahaga ke ? Nanti kita suruh ibu buat 'sky juice' yer ..
Nukman : Ok, Nukman nak la air yang ayah sebut tu.

hahaha .. aku tatau la dia bayang apa .. agaknya macam fresh oren kot.

Sampai jer rumah terus mintak ..

" Ibu, nak air yang ayah cakap tadi tu .. "

Ibu pun terus bukak fridge bagi air sejuk kosong .. hwaaaaaaaaa takmoooo .. nak juice yg ayah cakap tu .. jenuh jugak la explain kat dia .. ok la akhirnya redha .. kuikuikui ..

Ayahhh plsss .. lain kali jangan buat statement kontroversi okey .. dah pukul 10.30 mlm nih ..

Alhamdulillah, semua berjalan lancar. Doc cuba tampal satu gigi tadi tapi tak berjaya. Sebab dah ngantuk dah dia .. al maklum jam dah pukul 9.30 mlm time tu. Melayang la jugak RM15. Seb baik bleh claim. Next time kite jumpa Doktor Achghaff ( bunyi Nukman sebut la ni ) lagi naa .. Doktor tu baik la ibu .. ok la insyaAllah ..

Mar 18, 2015

Pengalaman cabut gigi bongsu .. T T

Rasenye ade lebih 10 tahun tak jumpa doc. gigi. Tgh sedap dgr ceramah ustaz Azhar Idrus kat masjid Kubang Buaya, first time tuh dapat tgh face 2 face ustaz favouriteku .. wakaka .. seb baik abg tak jeles .. Ntah kenapa tiba-tiba gigi berdenyut sakit yang amat. Memang takleh handle.

Esoknya Senin, abang amik EL, terus carikkk dentist. Memang tak tahan. Dipendekkan cerita, jumpa satu-satunya Doc Melayu yang boleh buat rawatan akar kat Permatang Pauh nih .. yg lain semua Cina. Memang aku prefer Melayu la kan, sebab duk terbayang peralatan2 duk korek mulut patient diorang kan .. hehe

Memula aku fikir nak kena buat rawatan akar jer .. so beria la aku carik doc yg bleh buat rawatan akar. Sekali jumpa dentist, dia kata ni takleh rawatan akar .. kena cabut terus. Gigi bongsu belakang tu tumbuh senget, duk langgar gigi depan dia .. mana tak sakit weiii .. 

Setelah few clinics, finally aku pilih Klinik Pergigian Desa Murni bebetul depan pintu masuk UITM Permatang Pauh. Baper kali tunda appointment sbb doc tak available. Seminggu jugak la menahan kepiluan.

Gigi aku yg macam gambar tengah tu.

Minor Operation.

Ok fine. Minor ok .... minor la sangatttt .. masa operation tu mmg aku pejam mata jer. Gayat weiii nak bukak mata. Tengok drill bagai. Dia kata dia potong gigi, potong gusi .. ahhh takmo cite la kang korang gayat plak .. penyudahnya dalam sejam setel .. korang bayangkan, sejam jugak la aku nganga mulut.

Masa buat tu ok la .. bius kan .. mana sakit .. abeh je ubat bius .. hamikkkk kau .. punya sakit yang amat .. aku rasa beranak 3 hero ni pun tak sakit cam tu .. memang la branak tak sakit .. epidural .. hahaha .. sehari tu mmg baring je .. nak gerak pun tak larat .. so aku cadangkan, kalau korang nak buat, kalau boleh pilih la hari yang korang period dedekat nak habis .. senang nak urus. waktu lain boleh rehat banyak .. sebab nak bangun pun tak larat baq hang ..

Berita baiknya .. dalam 2 hari je la nak sakit pun .. lepas tu, hari ketiga dah boleh bangun masak, ngemas rumah dah .. tapi bab makan .. sori okeyyyy .. seminggu bubur nasik jer .. sampai nak muntah aku ngadap bubur nasik .. mmg takleh nganga luas-luas. Beejahit kan ... lepas seminggu baru bukak jahitan. Masa bukak jahitan tu tak sakit dah la .. alhamdulillah. Lepas seminggu bukak jahitan, everything backed to normal. Cuma korang akan rasa tak berapa best la sebab kurang satu gigi .. hahaha ..

So kepada sesapa yang tgh google, camne gaya operate cabut gigi bongsu tu aku ucapkan good luck la yer ..jangan takut, sebab gigi tu memang nak kena cabut pun .. nak taknak kena buat juga .. hahaha ..

Ok la .. selamat malam .. :)

Sponsor Kami