Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Dec 18, 2007


Nyenyaknye anak ibu tidur ...

Selesai 44 hari ...

2 hari lagi selesai 44 ari berpantang aku .. alhamdulillah keadaan kesihatan aku semakin baru. Tapi aku rase lepas 44 ari pun badan belum fully recover .. banyak yang perlu dijaga sampai bebetul sihat. Luka-luka dah baik, alhamdulillah .. rahim pun alhamdulillah mengikut kata doktor dah kecut jugak .. tapi aku still rase badan tak fully recover lagi .. masih terasa urat urat longgar, nak batuk dan bersin pun seriau .. orang yang pernah beranak faham kot ape yang aku cakap nih ... sebab tu la orang kate mase berpantang ni kena jaga bebetul .. aku risau nak sambung keja lagi few weeks ni kalau belum bebetul sihat .. almaklum je la keja tu kasar sket, nak kena ke sana ke mari .. angkat mesin berat2 .. time anak dara lain la kan .. ermm ntah la .. mampu ker aku teruskan kerjaya aku nih ..

Muadz skrang dah pandai perhati orang sekeliling .. tak boleh baring atas tilam nak merengek je minta di layan .. nak kena upah dengan susu baru bleh lena .. kalau tak dapat susu, alamat berjaga je la die .. camne la ibu keja nanti .. tapi once dah lena tu letak je la memane pun lena kemain lagi ..

Satu yang aku rase menarik dengan anak bujang aku sorang nih ialah "BISING ADALAH KETENANGAN KU" .. ahaks ! Mane tak nye .. die akan tidur nyenyak senyenyaknye bila sekeliling riuh rendah ... dan akan susah hati dan meragam bile sekeliling senyap sunyi .. sebab tu malam susah nak tidur .. ibu pun terpaksa tido siang .. huwaaaa .. tensyen gak ..

Dec 7, 2007

1 month old of my love, Muadz

Alhamdulillah hari ni genap sebulan Muhammad Muadz. Banyak jugak perubahan pada diri Muadz especially air muka ... Kalau tengok gambar daily Muadz memang nampak beza dari hari ke hari .. Kejap nampak iras ibu, kejap nampak iras ayah, iras atok dan embah pun ade jugak .. Rambut dah makin panjang, serabut pun ade .. bile tah nak cukur rambut anak ibu tu .. Insyallah ingat raya nih ke, nak cukur rambut die ..

Sekarang ni tidur malam dah tak berapa ganggu ibu .. alhamdulillah .. awal awal dulu 3 4 jam jugak ibu terpaksa tunggu dan layan karenah die .. skrang ni dah pandai tidur sendiri .. yang bestnye si kecik ni nak tidur mengiring .. kalau melentang .. kejap kejap jaga .. so ibu nak senang .. ngiring kan die .. after few hours tuka ngiring ke arah satu lagi .. bukan ape .. orang tua tua kate takut telinga kemek la, rambut tumbuh tak sekata la .. macam macam .. ibu ikut je mane yang elok utk ibu dan anak ibu ..

Muadz dah kenal orang .. and dah faham kalau ibu marah die merengek .. huhu padan muka .. ye la .. jeritnye kemain kuat .. ingatkan kena gigit semut ke ape .. rupenye takde ape pun .. saje nak org dukung .. kat sini plak ramai baby sitter .. pantang si kecik tu hwekk sket je banyak la tangan yang nak dukung .. so bile ibu sorang2 banyak keja nak buat .. memang la ibu tak layan die .. mula la meraung .. nyaring plak tu suara .. saba je la .. tapi kalau dapat dukung especially dengan embah .. kemain syok lagi nak sembang .. embah plak "ngomong jowo" .. buat buat paham je la ye Muadz .. hehe

Dec 4, 2007

Tuan Puteri 40 Hari

Ade 2 minggu lagi untuk aku menikmati life sebagai "TUAN PUTERI" ... seronok betul rasenye bile makan minum dihantar depan mata, cukup masa makan je ... kerja rumah tak payah buat, yang penting jaga diri sendiri .. kate orang, anak sulong nak jaga betul betul .. Jadual harian aku hampir same tetiap ari .. menarik gak rasenye nak share ngan semua .. huhu tatau la ade yg bace ke tak blog buruk aku nih ..

Hari-hari aku actually bermula pukul 5 pagi sebab biasenye Muadz dah jaga time tu mintak susu ..

Lepas susukan Muadz dan salin lampin die , aku lelap kejap .. tu pun kalau die lelap laaa .

6:30 Bertungku

8-9:00 Siapkan Muadz untuk mandi ... kemas-kemas ape yang patut ( ni pun kena marah sebab Tuan Puteri mane bleh mengemas .. hehe ) .. dah selesai sume baru Tuan Puteri bersiram .. dan mula lah menempel-nempel segala jenis rempah PILIS la, PARAM la, air limau & kapur dan bengkung ..

9:30 Time melayan Tuan Putera Mahkota Muadz sebelum beliau tidur semula ..

10:00-12:00 Waktu berehat sambil melayan tenet ( tu pun kalau tak diganggu si kecik tu .. )

13:00 Lunch time ..

14:30 LIONTIN time ... ahaks !

16:30 Bersiram

17:00 Tuan Putera Mahkota Muadz plak bersiram ... huhu

18:30 Spa Q time ... huhu

20:00 Dinner & NEWS

21:00 TV time lagi ..

22:00 Time Muadz jaga nih .. bersiap sedia untuk melayan Tuan Putera sorang tu ... normally sampai pukul 2-3 pagi die nak orang layan die ..

Sungguh me"LAGHA" si Tuan Puteri .. 40 ari je .. ni yang best !

Yang tak BEST !

1. Orang lain makan nasik lauk sedap-sedap .. Tuan Puteri makan nasik lauk ikan bilis/ ikan goreng ngan sup sawi rebus .. ni je la lauk tetiap ari ... agak2 nak best sket dapat la skali skala ayam masak kicap ke ..

2. Dah biasa wat keja rumah ... huwaaa tensyen nye bile tgk umah berabuk .. nak sapu tak boleeeee ... tensyen tensyen ... !!

3. Semua menda berjadual .. tungku, sapu rempah, makan minum ..

4. Takleh minum air banyak ..

5. Rase bersalah sangat sebab semua menda orang buat kan .. nak makan pun orang kena anta naik atas .. minta maaf la eh .. insyallah nanti dah baik aku cover balik mane yang mampu ..

Sekian, nukilan Tuan Puteri ...

Nov 30, 2007



Welcome Muhammad Muadz Bin Mohd Fakhri


Alhamdulillah tepat jam 11:58 tghari 7.11.2007 aku selamat melahirkan seorang bayi lelaki seberat 2.75kg .. Diberi nama Muhammad Muadz hasil pilihan ayah Muadz yang teringin sangat nak menamakan anak tersayang dengan nama sahabat nabi SAW.. semoga Muhammad Muadz bakal membawa semangat perjuangan yang sama seperti Muadz Al-Jabar duta Nabi SAW yang membawa panji Islam ke Yaman .. Insyallah ..

Memandangkan due date 28.11.2007 ( 3 minggu lagi .. ) banyak preparation yang belum aku dan abang buat sebelum kelahiran baby .. Petang tu (6.11.2007) aku gi weekly check-up cam biasa je .. tapi memang aku dah rase badan lain macam .. sambil berbual dengan abang .. aku gitau abang .. rase-rase macam malam ni dah masuk wad je .. kalau doktor suh deliver aku redha je .. Aban g senyum je sebab abang pun setuju memandangkan tarikh 7.11.2007 tu lawa .. sebab birthday aku 7.4 dan birthday abang 4.11 .. so kalau anak 7.11 .. cantik sangat la tu ..

Masuk je dalam bilik doktor .. doktor detect aku ade high blood pressure .. perut , kaki, tangan semua bengkak-bengkak .. berat naik mendadak .. 7 kg within 2 weeks .. sepatutnye 3rd trimester berat ibu tak naik mendadak .. berat dah mula stable sepatutnye .. kalau naik pun dalam 1-2 kg je ..

Doktor advised deliver esoknye .. gelabah jugak la .. pelik jugak blood pressure aku yang biasa 60-90 suddenly naik 90-130 .. walaupun bagi orang biasa nilai tu normal .. bagi aku, nilai tu terlalu tinggi .. and its getting higher to 150 sebelum induce .. doktor nasihatkan aku amik EPIDURAL ( bius supaya process delivery tak sakit .. ) .. sbb high blood pressure delivery mempunyai potensi yang tinggi utk kena ceaser .. kalau suddenly kena ceaser, baru nak masuk epidural .. memang mustahil la .. so aku setuju utk amik epidural ..

Pukul 6 ptg aku diinduce .. mase tu aku belum di bius atau diberi ape ape ubat tahan sakit .. Ya Allah .. sakitnye mase masuk ubat tu .. tatau nak kate .. start 8 malam aku mula rase kontraksi sket sket .. 12 mlm kontraksi semakin kerap .. dalam 10 minit skali .. tapi nurse kate belum lagi .. baru la aku tahu betapa sakitnye nak beranak nih .. mase tu rase takut nak beranak lagi ... pukul 4 pagi air ketuban pecah and pukul 5 pagi aku dibawa ke labour room .. berdebar debarnye rase .. alhamdulillah abang ade di sisi .. die la peneman aku setiap detik aku dalam labour room tu ..

Sepanjang dalam labour room tu aku diperdengarkan ayat-ayat suci Al-Quran .. malah , bile masuk waktu Subuh , nurse bantu aku untuk selesaikan solat Subuh .. sebab doktor kate darah nifas adalah darah yg keluar sekali dengan baby .. selagi baby belum keluar belum darah nifas so wajib solat .. dalam labour room tu pun banyak ditampal doa doa penenang hati ..

Dalam pukul 10pg tu aku rase badan lemah sangat .. aku risau takde tenaga .. ade jugak usaha mintak nak makan sket .. tapi abang tak galakkan, die risau aku muntah .. bengang gak la sbb aku tahu laa tenaga aku takat mana .. memang rase nak pitam sangat .. breakfast pun makan roti sekeping ngan milo secawan je .. Baru teringat ade abang bawak buah kurma untuk disapu kat lelangit baby lepas delivery nanti .. so aku mintak 3 biji sebagai alas perut sebelum deliver .. alhamdulillah lepas makan 3 bijik kurma tu aku rase badan sket bertenaga .. menggeletar jugak la tangan nak suap kurma tu sbb memang badan dah takde tenaga langsung ..

Dalam pukul 11:20, Dr. Fazlina Hanum masuk dan bermula la process deliver .. disebabkan anak pertama, takde pengalaman disamping pengambilan epidural .. aku tak dapat rase kontraksi menyebabkan aku susah nak teran .. aku nampak air muka doktor tenang .. walaupun aku dah diberitahu kedudukan kepala baby memang agak lari sket dan menyebabkan susah sket utk keluar .. tapi kalau kena caranya insyallah takde masalah .. tapi dah sampai saat akhir aku still tak berjaya jugak .. doktor kate jantung baby getting slow .. kalau tak berjaya jugak doktor terpaksa ceaser .. yang last ni doktor bantu dengan vacuum ..

Ntah dari mane dtg tenaga aku pun tatau .. mungkin berkat doa abang dan semua keluarga tersayang yang sedia menanti di luar labour room .. aku berjaya jugak deliver baby secara normal .. Alhamdulillah .. tak dapat aku bayangkan kalau kena ceaser .. aku bersyukur sangat-sangat di beri kekuatan masa tu .. mungkin jugak berkat 3 bijik kurma yang aku makan sebelum deliver tu ..

Lepas tu baru aku teringat ade pernah terbace, makan kurma sebelum deliver insyallah dipermudahkan .. kepada kengkawan yang tgh preparation nak deliver tu jangan lupe bawak buah kurma dalam labour room ye ..

-------------------------------------------------------------------------

' Sengaja aku abadikan pengalaman ni dalam blog tersayang ... lagipun kisah hidup aku sudah tersimpan di blog ni sejakhampir 4 tahun yang lalu .. dan aku akan terus menulis segala pengalaman hidupku di sini .. mungkin sampai Muadz dewasa ... walaupun setiap yang berlaku sebenarnya tersimpan kemas dalam kotak memori even without this blog .. :p '

Oct 31, 2007

I Miss Him ... ?? Exhausted !!!

He arrived at Abu Dhabi on Saturday 27/10 last week. Seem like he's so happy being first time in oversea. Alhamdulillah .. but for me, i've no idea .. it's very difficult to describe my feeling rite now.. i just need him ...

No ... its not him .. i just need somebody to understand me as a 9th month pregnant woman who need her own time to prepare herself to meet her baby .. or maybe meet Allah as well .. or am i dead ?? .. why they never wanna understand me ? Why they said they really concern about me but actually they make me suffer all the time ? .. Abang ??? Let him enjoy his trip there ... dont wanna disturb his first trip to oversea .. although he already noticed what's going on with his wife here ..

Why nobody understand me ? what I need during this few days ? So many books say from now on even from 32 weeks baby in my tummy you need to follow your body music .. means they need to understand me ? But what happend here is I need to follow them because of they concern about me ??? haaa ... Bole gila la aku camni ....

Everybody seem to be very concern about me .. but actually they the one who make me GILA sorang-sorang !!! I feel bad and tired ... exhausted with all those nonsense things !!

I just want my own time without anybody, somebody, nobody oooorrrr everybody !! STOP IT .. dont make me more GILA fikir menda2 tak guna ..

I wanna meet my baby happily .. not because of darah tinggi or eclamsia which need me to meet him all of sudden .. please let me be myself .. I wish they read my blog .. but they dont !

Oct 2, 2007

Count down ...

2nd Oct dah .. cepat betul masa berlalu .. semakin hampir masanya semakin berdebar plak aku rase .. few of my friends dah selamat pun deliver their baby .. me ? Insyallah .. harapnya dengan izin Allah aku dipermudahkan masa deliver nanti .. doakan ye ..
Message for my baby ...

Barang2 anak ibu mostly ibu dah beli .. everytime gi kedai mesti ade yang tertarik untuk ibu belikan buat anak ibu .. skali ibu kire2 ade 19 lai dah baju die ... Ya Allah .. banyak la plak .. ingatnye macam baru beli sket .. tapi ibu plan nak beli lagi selai cukupkan 20 .. hikhik .. lampin, botol susu, towel sume dah siap cume belum susun masuk dalam cabinet je .. ibu mayotteru la nak belikan die stroller camne .. ade yg suh beli yang jenis kecik tu sbb kalau besar2 nanti tak muat keta nak isi barang lain .. tapi kalau ibu beli yang simple sangat tu sian plan kat anak ibu .. ish .. ntah la .. Ade few items je still belum berjaya menarik perhatian ibu kat kedai2 area KL nih .. nanti ibu cari kat Kulim.. mane tahu dapat lagi murah dan cantik dan comelll .. Opah pun dah siapkan cawat ngan barut die .. kate opah 28lai die buatkan .. mak aihhh .. banyaknye .. tapi ibu pun tak plan nak pakaikan anak ibu dengan pampers awal awal nih .. so biar la die kencing berakk dalam cawat dulu .. tak busuk sangatttt kot .. hehehe ( busuk ke baby punye tutttt*)
This week dah 32 weeks, maknenye dah 8 bulan .. kejap je kan .. perut pun rase makin besar dan makin berat .. die pun dah makin aktif .. aktif sesangat .. kalau few weeks before, ade masa masa die berehat .. ade masa die main .. tapi lately ibu rase 24 jam moving .. mungkin dulu die gerak jugak tapi sbb ruang still besar so movementnye ibu tak rase .. skrang nih berombak-ombak perut ibu dibuatnye .. tak kire pagi petang siang malam .. kekadang dapat jugak ibu tangkap .. tapi tak sure itu siku ke buku lali .. yang pasti movement anak ibu semakin kuat dan aktif walaupun ibu kurang aktif .. alhamdulillah .. lagipun doktor kate, baby ni adalah parasit paling hebat ciptaan Allah sbb walaupun ibu tak sihat, lemah, sakit sakit, kurang zat .. tapi insyallah anak dalam kandungan sihat as long uri ibu sihat .. tapi ibu perlu jaga kesihatan sebaik mungkin jugak .. tak boleh berserah je ..
***

Eh terpanjang plak .. ok la .. nak sambung wat keja .. banyaknye keja .. walaupun pergerakan aku terbatas, aku akan cuba buat yang terbaik dan termampu .. hopefully teman seperjuangan dalam RND ni faham condition aku skrang .. thanks lot guys !

Sep 27, 2007

Abang oh abang ..

Sejak sebulan dua ni LDP jam mengarut-ngarut lah ... kuar pukul 7:05 pun tak sempat sampai opis kul 8:15 ... stuck kat tol sampai setengah jam .. ape citer ni wei .. memacam strategi dah kami cuba still tak berjaya .. asyik sampai giri-giri je .. aku perasan sejak die ubah kedudukan kon between Smart TAG ngan TNG tu la .. terus corak jam jadi lain macam .. eii tak pueh ati betol la ..

Tanpa pengetahuan abang, aku telah mempercepatkan semua jam kat umah termasuk jam keta dia .. hahaha... sampai skrang die tatau .. tapi aku rase strategi ni ade sket menjadi la .. sbb abang ni kalau bersiap kemain lame lagi .. so bile die tgk jam dah 7:10 ke 7:15 ke baru la glabah .. jam keta pun aku cepatkan jugak supaya die lebih alert ..

Kekadang geram jugak .. orang nak cepat .. die buat rileeekkkkk jek .. eiii memang la menguji kesabaranku wahai my dear abang ... aku harap die tatau la dan tak perasan sampai bebila bahawasanya jam jam kat umah tu aku dah cepatkan ..

" Tatau la die perasan ke tak ... Buletin Utama start 8:10 ..." ... huhu ..

Sep 18, 2007

Salah sape ?

Nak kate takde keja macam banyak keja, tapi arini mood keja tak berapa nak ada sebabnye dari malam tadi tak sedap badan. Nape tah, mungkin kurang selesa dengan kehadiran tetamu di rumah .. ermm sape yang tetamu sebenarnye nih .. aku ke diorang .. walaupun aku tak disuruh buat pape .. tapi aku rase kekuatan mental aku lemah menyebabkan aku kalah dengan keadaan .. finally I went to bed earlier last nite... bukan tanak layan sembang tapi for the time being i need my own time .. to refresh myself ... but actually i need him beside me .. nak buat camne .. tanggungjawab anak lelaki pada ibu lebih besar daripada isteri kan .. I realized he was trying his best ..

Sometimes Allah saje je bagi ujian ujian camni utk hamba-Nya .. kalau takde ujian cam bosan plak life nih .. cumenye mampu tak mampu je nak face .. orang lain, lain la ujian nye .. kan ? Aku harap anak yang aku kandung ni sekuat AYAH yang mampu berhadapan dengan pelbagai karenah orang sekeliling .. frankly, DIA SEORANG YANG PENYABAR ... kekadang aku pun wondering camne die boleh sabar lagi sedangkan for the normal human being dah boleh melenting bagai ... ermm mungkin tu kelebihan die kot ... tak dinafikan setiap insan dianugerahkan kelebihan mahupun kekurangan dan kekurangan tu bukanlah satu keburukan, sebab ia mungkin menjadi satu yang lebih baik jika disalur ke tempat yang betul .. kana ? Allah knows everything ..

Thanks Allah for giving HIM to me ...

Sep 13, 2007

Puasa .. Jangan tak Puasa ..


My 2nd year Ramadhan in Mesia ... and 2nd year also with abang ... and 1st year with my lil baby to be ... still dalam peruttt .. shiann kekecik pun kena puasa ikut ibu .. hihihi

Apesal puasa letak gambar makanan nih ? Heheh .. tetiba rase cam nak makan amai mono .. cam dessert comel comel cam kat jepun dulu .. sedap dan lebih konfiden nak makan .. kat sini tak brape nak yakin la beli kat kedai pun .. camne eh .. nak kena buat sendiri ke .. serbuk machha ( teh ijau) yang beli kat jepun dulu ade lagi .. resipi ape nak buat eh .. ntah elok lagi ke tak .. duk dalam cabinet je .. nak pakai sayang plak takut tak sedap .. sape ade resipi bagi eh ..

Last night sahur ayam goreng ngan sayur bendi je .. alhamdulillah licin gak abang makan ... suke tengok abang makan .. licin pinggan ... sedap ke tak sedap tatau la .. walaupun die tak kesah lauk lauk re-cond * lauk panaskan semula .. tapi aku kisah .. tu masalahnye .. gagah la jugak bangun pagi masak ape yang patut .. malam prepare sesiap ape nak buat .. esok tinggal campak lam kuali jek .. heheh ..

Alamak .. next week ibu mertua ku tiba .. sape nak masak eh .. aku ke mak ?? Hopefully mak offer die nak masak .. lega sket sku .. kueng kueng kueng ...

Kay la sambung keja ..


Sep 3, 2007

FAMILY VACATION TO PD 2007

Gathering : All of us for the year of 2007 !

Makan-makan

Us ... with our future BABY .. insyallah

Alhamdulillah, semua yang dirancang berjalan lancar. Finally we got our time to gather all of us for about 2 days in 2007.. Most probably once a year je dapat kumpul semua bile semua dah besar besar nih .. Last year we had this day ( the day when we can gather all 8 of us = Bapak, mak, me, nua, ace, ida, syahir and my lil` bro ihsan ) during my wedding day .. so semua macam kelam kabut sket time tu ... but for this time we spent so much time together .. plus my lovieee hubby and my one and only makngah who willing to spend her whole zaman muda muda to look after 6 of us ..
ARINI takde motivasi nak kejaaaaaaaaaaaaaa .... masih terbayang-bayang adik adik kat umah .. but then arini semua dah stat skolah ... mak bapak pun dah stat keja semula .. me and my hubby pun .. alaaa bosannye .. nape life membosankan .. i wanna do something more exciting ...
Bosan aaa keja ngan machine machine nih .. tak sesuai rasenye nak menjiwai watak engineer dalam hidup aku .. aku pun tak sure nape aku pilih bidang ni mase kat U dulu .. sebab glamer ke ? sebab minat ke ? ke sebab takde pilihan ... arghhhh .. i wanna be more feminin .. tired already working in this environment .. perlukah aku bersabar ???
RINDUNYE KAT ADIK-ADIK !!!!!!



Aug 21, 2007

Duit duit duit ...

Ermm when we are talking about money, everybody has their own opinion.. few days ni orang asyik cakap pasal duit .. wondering jugak .. why huh ? Adakah keadaan ekonomi skrang semakin meruncing menyebabkan semua orang terpaksa melakukan sesuatu untuk mencukupkan duit ..

Duit cukup ? ermm never ... I always say to myself ... duit memang tak pernah cukup .. sebab memang fitrah manusia sentiasa tak penah rasa cukup dan puas dengan apa yang kite ada .. betul tak ? Kalau takde kereta, dapat kancil pun cukup la .. once dapat kancil we aim to get wira then followed by vios .. and our target will make us to go for that ... tak salah la kan sebab memang Allah SWT yang cipta manusia ade nafsu dan perasaan camtu cuma pepandai control je la .. yang penting selalu tingkatkan rase syukur dengan apa yang Allah bagi tu, insyallah gaji RM1000 pun mampu hidup kat KL ni..

Macam tak percaya kan .. its not lying cozz few of my friends and teachers as well faced this and of cozz I wonder .. how come ??? They said what else then ' KEBERKATAN' .. ermm make sense .. banyak sedekah, banyak bersyukur .. walaupun amount dalam bank belum mencapai 5 angka seperti yang ditarget ... tapi dengan hikmah dan berkat Allah SWT tu kite boleh rase macam duit yang ada tu terlalu banyak ...

Sometimes manusia memang rase nak lebih ... even me too .. sape yang tanak kaya .. sape yang tanak rumah lengkap dengan set kontemporari yang cantik-cantik .. sape tanak baju yang cantik cantik .. aku pun naaaaaaaaakkkkk ... cuma masanya belum tiba .. kalau ade rezeki ade la peluang nak rase hidup mewah sket .. buat masa ni cukup la dengan ape yang ade ...

Tapi aku suka dan bangga melihat anak melayu berusaha keras membangunkan diri dan keluarga untuk masa depan ... yess they are brilliant .. tabikkk springgg kepada mereka yang sanggup bekerja keras dengan pelbagai risky profession ... aku lemah sket nak mencuba menda menda baru nih .. bukan ape ... aku malas ah nak study pengaliran duit muit tu, ke mana die digunakan, ke mana die dilaburkan ... jelas ke tak ke .. .. kalau dah bebetul yakin baru aku masuk .. tapiiii ... takpela .. bagi kengkawan proceed dulu .. dah confirm ok aku join .. hikhik .. ( tu la sikap orang melayu.. sebab tu orang melayu susah nak maju .. ) kate mereka yang sedang menuju kejayaan ... hihihi takpe la .. aku follow nanti ...

Aug 16, 2007

1st Anniversary

It's just unbelievable ... few more days my hubby and I will celebrate our first anniversary... Alhamdulillah the only word that I can say for this moment ... Bersyukur pada Allah SWT atas pertemuan dan jodoh aku dengan abang, and he is Mohd Fakhri Mat Saad .. my soulmate forever and ever .. insyallah ..

Walaupun pelbagai rintangan terpaksa kami lalui and definitely ... many things happend but I believe ... we need to face more in future ... what else then berusaha dan tawakal lillahitaala ..

What happend within this one year ??? .. Insyallah I'll write in my next entry ...

Takde plan lagi untuk anniversary this year .. but I do have one ... hope he likes it .. :)

Aug 15, 2007

Semalam terpaksa amik EL ( Emergency Leave ) .. mane tak nye gelabah bila baby tak gerak gerak since nite after dinner .. Mama makan banyak sangat ke sampai baby tak muat nak gerak ... Sampai pukul 5 pagi baby masih mendiamkan diri .. risau tak terkata sebab malam tu lagi memang dah rase baby quite passive banding days before .. mama dan ayah puas panggil nak sembang2 ... still senyap takde tindakbalas .. selalunya bila mama sebut je "ANAK MAMA" ade je hasil tendangan manja dari dia untuk mama dan ayah .. but for this time ... definitely quite .. tell me, ibu mane tak risau if this happend ...

Amik EL terus gi Az-Zahrah, jumpe pakar sakit puan, Dr. Noraini mintak die scan and buat check-up skali .. fhewww .. alhamdulillah sihat sejahtera rupenye anak mama dalam perut nih .. maybe letih sangat dua tiga hari main ... satu malam berehat mama dah risau .. doktor bagi dengar heart beat die .. alhamdulillah kuat dan stable .. movement pun OK .. cume mungkin mama tak dapat rase sbb tak berapa kuat die tendang malam tu ..

Lega tak terkata ... ingatkan dah nak kena beranak semalam jugak .. wuishhh impossible .. mane bleh .. baju dan kelengkapan baby satu ape pun belum beli lagi nih .. baru nak gi usha this week tgk ape yang patut ... kalau terberanak jugak memang terpaksa balut ngan kain batik dulu la .. heheh .. ish takmo la pk bukan bukan .. harap harap semua OK ..

Rase rugi plak amik EL tapi nak buat camne ... untuk kepentingan baby dan keluarga .. Cuma lepas ni memang berazam takmo amik cuti dah except for medical check-up ngan RAYA jek .. MC pun tanak la .. bosan gak duk umah takde buat ape .. kan ...

Okla sampai sini dulu .. bye !

Aug 9, 2007


24 Weeks Pregnant ...

Alhamdulillah dah 24 minggu mama bawa anak mama .. macam tak percaya diam tak diam dah 6 bulan kandungan nih .. maknenye dah masuk trimester terakhir .. baby pun dah semakin besar dan semakin aktif .. dalam perut pun dah pandai .. kalau mama ngan ayah tak layan sembang ngan die mesti die menendang-nendang minta dilayan ... tapi bile mula belai, sembang2 dengan dia ... pandai pulak diam ... nak dimanja rupanya anak mama nih ..

Especially time nak tidur la .. waktu lain memang mama tak sempat nak berbual-bual dengan dia ... sibuk kerja ofis .. balik rumah sibuk kerja rumah pulak .. nak masak untuk ayah lagi .. nak mengemas lagi .. time tu kalau die menendang pun mama terpaksa hold dulu .. usap usap belai belai sket diam la dia ..

Mengikut buku yang dibaca, dia dah boleh dengar especially apa yang mama cakap ... so dalam tempoh trimester terakhir nih ni lah nak kena jaga bahasa tutur kata .. sabar pun nak kena banyak .. maklum la dah semakin besar perut ni .. rase berat sangat .. bangun tidur mesti sakit pinggang, sakit kepala .. ntah kenapa .. kate abang, ni sebab pembawakan budak la nih ..

Ewah .. ye ye je die tu cam pandai sangat je ... hehe ..

Aug 1, 2007

Rumah oh rumah ... becareful kay ..

Alhamdulillah few things dah settle ... last week memang agak tertekan dengan kes rumah .. sebab ape ? sebab kami bulat bulat ditipu dek developer yang kononnya company besar .. dua dua berisiko ... beli rumah dari developer kecik takut rumah tak siap, beli rumah dari developer besar jadi camni la ... sesenang je dia perkotak katikkan buyer .. ingat semua buyer takde knowledge ke ? banyak jugak pihak yang membantu especially parents dan few laywer yang sanggup bersusah payah bagi nasihat pada kami berdua yang tak penah beli rumah nih .. so ni detail kes kami yang rasenye perlu dikongsi bersama supaya sahabat2 lain pun tak terkena sama ..

Prosedur yang sepatutnya dilakukan oleh developer ialah :-

1. Semasa booking rumah buyer cuma perlu bayar duit booking dan mendapatkan resit booking sahaja disamping buyer menurunkan tandatangan tanda telah bayar duit booking. Manakala sebarang perjanjian tidak sepatutnya ditanda tangani pada masa tersebut ...

2. Developer akan bagi tempoh 2 ke 3 minggu untuk kite menjelaskan 10% dari harga rumah disamping mereka menyiapkan Sales and Purchase Agreement (SNP) untuk ditandatangi oleh buyer ketika mereka membayar 10% tu ... untuk kes aku, dalam RM20,000 jugak la .. SNP perlu ditandatangani tanda kita bersetuju memberi komitmen terhadap jual beli properties dengan developer. Selagi tak sign SNP developer takleh proceed sbb kite belum bersetuju untuk membayar ape ape pada diorang ...

3. Normally after few days lepas booking, lawyer developer akan call mintak kite sign SNP dan bawak duit 10% tu ..

Sebaliknya pada kami ...

1. Penipuan yang jelas lagi nyata apabila developer telah menyelitkan PAGE TERAKHIR SNP sahaja tanpa SNP yang sebenar semasa booking dibuat dan tanpa disedari my husband tersign semua document yang disertakan masa booking tu .. dengan meletakkan buyer name die sorang .. sebab mengikut kate mamat sales tu walaupun satu nama, loan bank tetap lepas untuk dua nama ..

2. Malangnya apabila kami ke bank untuk apply loan, ternyata bank memerlukan nama kedua dua buyer dalam SNP tersebut untuk melayakkan kami dapat loan atas dua nama .. Sebab ape kena dua nama ?? sebabnya gaji my husband belum melayakkan dia untuk apply loan tu sorang diri so terpaksalah masukkan nama aku skali supaya amount gaji kami cukup dan melayakkan kami dapat loan tu ... rupa-rupanya bank yang terima satu nama buyer hanyalah BANK-BANK PANEL yang di kaw-team dengan developer sahaja .. dan memang ternyata sangat la mamat sales tu dapat tips baper percent dari bank tersebut setelah berjaya menipu kami dan buyer2 lain yang tak penah beli rumah nih .. Setelah diperiksa dan dikaji memang bank bank panel ni meletakkan bunga/faedah/ riba yang sangat tinggi pada buyer ..

3. Disebabkan kami perlu mendapatkan loan bank yang meletakkan bunga/faedah yang lebih rendah untuk kepentingan masa depan ... kami terpaksa berurusan semula dgn developer untuk tukar SNP kami .. Lagipun bagi kami takde masalah sepatutnya sebab SNP kami belum sign and its just a simple thing to change the buyer name dalam SNP .. mengikut kata laywers yang kami rujuk la ..

4. Alangkah terkejutnya kami bila developer bagitau kate SNP kami telah siap di STAMP * proses yang sepatutnya dijalankan selepas buyer give signature at SNP ... bile kami sign SNP ? SNP pun kami belum tengok .. plan rumah pun tak nampak lagi ... berapa harga rumah pun belum jelas .. semua maklumat tu sepatutnya ada dalam SNP ... helloooo .. what happend ...

5. Setelah disoal siasat ternyata developer dah tipu kami ... mane boleh they just simply attached the last page of SNP and all buyers sign without their notice... sape tau kalau pelan rumah org lain yg die letak dalam tu ? sape tau kalau harga rumah die letak sejuta ? sape tau kalau die letak agreement yg karut marut ... mane tau die letak buyer takde hak tuntut rugi kalau rumah tak siap ????? sape tau ??? kerja gila la camni ...

6. Ape lagi, kami ugut diorang untuk report kes ni ke Bar council dan saman di mahkamah .. Gelabah jugak la derang nih .. walaupun mula mula they wanna charge us plus rm2000 over just untuk change nama di SNP ... akhirnya they change without any charges .. mane bleh they charge us sedangkan we didnt even see the SNP .. ape tah lagi sign .. suddenly dah STAMP .. stupid laaa ... nak repot polis baru gelabah ... padan muka ..

7. But then walaupun kes kami dah settle , we decided to report jugak sbb ni dah kes tipu pengguna .. tapi lepas loan dan semua settle lah .. kang rumah kami plak tak siap .. tak pun diorang buh bom bawah rumah ke .. ahaks ! Insyallah tak kot ..

By the way ... we bought our house at Bandar Bukit Mahkota .. developer mane ? aaa sape nak tau personal message ngan saya ye .. tapi kalau nak tau developer mane .. on d way to Nilai ade signboard besar kat jalan tu tulis nama developer tu .. berhati-hati lah kengkawan bile nak beli rumah kay ..

Tapi rumah kat sane still murah lagi .. sape nak jadi jiran jom la ...

Jul 5, 2007

Arini cuti ... MC ... actually takde la sakit sangat pun tapi saje nak berehat kat umah .. lame tak rehat .. asyik pk hal orang je .. arini mama nak pk baby mama plak .. sembang ngan die, urut urut die .. mama bangun tidur tadi sembang dengan anak mama ... eh pandai pulak die nyahut kat dalam tu .. agaknye mama bangun die pun bangun kot ... sukenye mama die menendang dalam perut tu .. doktor kate as long die tendang maknenye die sihat kat dalam ..

Mama dah tau dah waktu2 anak mama aktif menendang perut mama nih ... waktu mama bangun tidur nak gi keja sampai la dalam kul 8pg camtu .. lepas mama sarapan die tidur la balik kot.. pastu sambung lagi pukul 1130 ... lapa lagi la tu ... pandai pulak diam lepas mama lunch ... pukul 3 pun die aktif jugak tapi kekadang je .. then sambung pukul 5 ptg plak .. waktu ni baby mama paling aktif skali .. sesekali penat jugak mama tekejut tekejut ... kemain aktif lagi die .. setiap 5-10 minit satu gerakan .. apela yang die buat kat dalam tu kan ...

Sebab arini cuti , mama study parenting life dari buku yg mama beli kat Bangi aritu .. Alhamdulillah banyak jugak dapat .. bace sket sket .. ekcelli Ayah yang belikan .. die suh mama bace sket sket .. punye la mahal buku tu . tapi untuk anak ayah .. sanggup die belikan jugak .. kalau tak bace mesti die bising .. hihihi ..

Okaylah ayah nak balik dah .. mama nak gi masak nie .. daaa ...

Jun 12, 2007

Exhausted !

Banyak jugak yang terjadi sejak kebelakangan nih menyebabkan aku rase macam kekadang happy kekadang sedih kekadang penat ... kekadang rase nak marah ... ntah la mungkin keadaan aku skrang nih yang menyebabkan mood aku semakin cepat berubah. Abang banyak membantu dari segi kerja rumah disamping mengawal emosi aku yang tak berapa stabil nih ...

Penat ??? Frankly memang penat sangat. Dengan kerja yang tak habis habis .. belum habis satu project dah masuk project baru lagi ... agaknye memang keja engineer macam ni ke ? Nape aku tgk engineer lain boleh lepak lepak sembang bergurau senda dengan selesa sedangkan aku akan sentiasa rasa bersalah kalau kerja2 yang bos aku bagi aku tak siapkan. Ye lah kerja yang die bagi bukan sket sket nye keja ... dia dah tahu keadaan aku macam ni masih lagi bagi kerja yang aku rase sangat tak lojik seorang perempuan yang dalam keadaan skrang boleh buat.

Aku bukan dan membacking diri sendiri sebab aku pun faham semua orang penat, semua orang ade kerja masing masing .. Cuma yang aku minta sedikit tolak ansur dari dia especially lepas dia tahu keadaan aku .. ini tidak .. aku tunggang langgang angkut barang ke sana ke mari tetiba die kate tak sesuai plak .. kena angkut balik .. pastu suruh aku solder ... non-RoHs plak tu .. tau tak non-RoHs tu ape ?? wahai bossss ... non-RoHs tu sume part dan solder contain Pb .. tau tak Pb tu hapeeee ??? Pb tu bahan beracun dan merbahaya bagi seorang perempuan yang sedang membawa nyawa lain dalam perutnya ... awatla yang die suh aku pi buat kerja2 camtu .. rase nak report badan pekerja je camni .. dan yang pasti aku takkan membahayakan diri aku dan baby walaupun die pakse aku suh buat kerja camtu ... kalau die pakse jugak arini jugak aku anta surat resign ! Full STOP ...

Pelik betul la Jepun-Jepun nih .. datang negara takyah la kerah sangat tenaga kite cam die buat kat rakyat die .. gaji bukan besar mane pun .. gaji korang lagi besa pada kami nih aaa .. diskriminasi takyah habaq la .. kemain jelas dan nyata lagi .. eiii aku pun tatau la nak kate ape .. memang ni la kampeni jepun terakhir yang aku akan berkhidmat .. tak lame pun aku kat sini ... dalam proses nak angkat kaki .. bosan dah keja bawah manusia manusia yang takde ati perut nih ... yang die tau keja mesti siap by date line .. camne nak buat .. tunggang langgang ke hape ke janji keja siap sebab senang aku nak report kat MD ... bleh gilaaaaaaa laa camni ..

Bukan nak ngate atau ngutuk memane pihak .. cume aku rase dah genkai sangat dengan life yang takde human consideration nih ... biar modal insan corrupted pun janji company naikkk .. hellooooo aku keja untuk hidupppp bukan hidup untuk keja ... no way ! ... hopefully aku ade rezeki kat tempat lain nanti insyallah ...

Kepada wanita2 yang ingin rasekan cabaran bekerja .. sile la mintak keja company jepun .. nak best lagi duk dalam RND ... anda akan merasakan satu kenikmatan bekerja yang susah nak dapat dalam department lain .. dan jangan salahkan perasaan anda bile tgk kengkawan anda bleh rilek borak sana sini tapi anda terpaksa bertungkus lumus menyiapkan projek projek baru untuk direport direct kepada MD yang tau nak semua NEW MODEL siap dalam masa yang ditetapkan !!! Fhewww ....

May 31, 2007

Lamenye rase tak menulis kat blog nih .. sibuk sket lately .. banyak model baru nak kena tgk .. lagi plak satu satunye my colleague dah berangkat ke nihon last week ... lagi la kelam kabut dibuatnye .. tapi aku buat sekadar termampu je .. slow slow .. mane mane tak larat aku hold dulu .. memang tak sempat nak kijan semua ..

Lagi dua tiga insyallah kalau takde aral melintang, selamat lah aku dan dua tiga orang lagi member sato ni dengan rasminye menjadi warga sato .. kalau tak berjaya jugak .. aku rase aku kot orang pertama angkat kaki ... kalau ikut ati memang tak larat sangat dah rasenye jadi jurutera nih .. nak jadi juru rumahtangga plak .. jaga suami .. dapat jugak pahala .. lagi besar pahala .. tapi tu la hidup kat kl nih nak harapkan gaji abang ... cukup tu cukup .. cume takde la nak bermewah sangat ... tapi sekrang pun takde la idup mewah mane .. cume kalau terasa nak makan SUSHI KING sebulan skali mampu lagi la .. kalau aku benti .. ermmm mampu kana .. baik simpan duit tu buat anak anak .. kan ...

Aiii ntah la .. tuah manusia ni tak nampak .. ade rezeki alhamdulillah .. cume yang pasti rezeki ade di mana mana .. kena pandai cari .. nak bisnes tak pandai plak aku nih .. nanti lah insyallah dah stable sket bleh la setup bisnes .. idea dah ade .. modal je blom ade .. hehehe .. nak tunggu ade cukup payah la sket .. takpela cube mane mampu kan ..

Ape la yang aku melalut nih .. kay lah nak tido sat .. ngantuksss betul ...

Apr 24, 2007

Happy happy happy ... hikhik .. poyo je kan .. alhamdulillah sekarang life aku semakin stable dan aku pun dah mula biasakan diri mengurus rumahtangga .. masa mula mula dulu memang panik juga mane nak jaga diri mana nak jaga suami .. ish ish .. letih gak la .. tapi alhamdulillah berkat kesabaran dan prihatin abang membantu aku dalam menjalankan kerja rumah .. semua berjalan lancar ..

7-4-2007

Ermm tertanya tanya juga ape yang bakal dihadiahkan abang sempena 1st time birthday bersama suami tersayang ... malangnye malam tu ade la sket perselisihan faham .. mungkin gimik abang kot .. hikhik ... esoknye bangun tidur aku masih tak perasan .. maklum la bangun tidur mane pakai cermin mata ..

" sayang tak perasan ke ?? "

erkkk ... aku tercari-cari jugak .. meraba-raba carik spec dan akhirnya bertemu la jugak sebungkus hadiah berbalut cantik atas meja solek bilik tu .. hikhik .. thanks sayang .. ade card ... dan ternyata memang card tu tertulis bait bait indah yang meyakinkan aku bahawa abang memang sayangkan aku as his wife dan aku yakin abang bakal menjadi ayah yang baik buat anak anak kami nanti , insyallah ..

" suprise seterusnya nanti la ye ... "

abang kate .. tapi aku wat bodo je sbb aku pun tak mengharapkan sesuatu yang lain .. dengan kata kata dalam card tu dah membuktikan bahawa abang memang sayangkan aku .. dan itu yang aku mahu .. takde yang lainnye .. pagi tu die keluar .. kate nak gi kedai .. aku nak ikut tapi die tak bagi .. ermm takpe la .. katenye nak pegi cuci keta .. 2 jam pastu baru balik .. dalam hati ingat abang mencarikan sesuatu utk bawa pulang .. tapi harapan aku hampa bila abang pulang tangan kosong .. tapi takpe la .. balik terus abang rehat ..

dua tiga hari lepas tu ... di ofis ..

aku dapat panggilan telefon dari chinese lelaki tanye lokasi pejabat aku .. katenye nak hantar barang .. setahu aku kami takde order barang pun .. sbb kalau order pun mesti melalui purchasing dept .. ermm takpe la .. few hours later kak midah gitau aku ade org hantar barang kat pak guard untuk aku ..

lerrr .. bile mase la plak aku pesan barang nih .. dan bile sampai di pak guard .. sejambak bunga menanti dengan perlu ditandatangani oleh si penerima ... dengan senyuman sinis pak guard aku bawak masuk opis dan sorok bawak meja kat bilik CAD nih .. hikhik .. dalam hati girang tak terkata .. tapi geram pun ade ..

rupenye hari yang abang keluar lame tu gi carik kedai bunga kat area opis aku nih ... malangnye tak jumpe .. dengan perasaan hampa die balik umah jugak .. padan la time sampai tu die nampak sugul je .. finally he got an idea to buy it at his office ground floor ade kedai bunga kat situ .. and he paid to that guy to sent it for him .. aduiiii comelnye la laki aku nih ...

yang abang nak buat suprise pun agak agak la ... yang pi anta bunga kat opis bakpe .. buat malu jek ... eiii geram geram ... seb baik ade pot nak sorok .. kalau kantoi abeh la aku ... romantik la konon abang nih .. eishhhh ..

tapi abang memang ROMANTIK .. hihihi



Mar 6, 2007

Bila tengok kengkawan dah bercahaya mata, rase macam teringin .... tapi belum ade rezeki lagi agaknye .. Insyallah kalau ade rezeki ade la nanti .. kalau kengkawan ramai yang tanye bile lagi .. aku jawab Insyallah .. dengan izin Allah kalau aku dikurniakan nikmat menjadi seorang ibu .. alhamdulillah bersyukur sangat ... cuma masanya belum tiba lagi kot ..

Mungkin ade hikmahnya memandangkan kerja aku yang tak tentu masa ... gerak ke sana ke mari .. dengan plumbum di sana sini .. dan aku rase kalau lah ada dalam masa terdekat ni aku bakal melalui kepenatan melampau yang aku rasa mungkin aku tak mampu nak face .. sebabnya dalam keadaan sekarang pun aku rase balik malam nak pengsan je .. tak mampu nak buat ape ape dah .. ish ish camne la mak-mak kite jaga kite dulu kan ..

Walau ape pun , aku berdoa supaya Allah SWT beri yang terbaik untuk aku dan suami ..

Feb 23, 2007


Our First Vacation !

Langkawi Island

Mutiara Burau Bay Resort

17/2/2007-19/2/2006

1st day : Pantai Cenang, Rasa Restaurant, Padang Mat Sirat

2nd day : Shopping at Kuah area and candle light dinner with

Chinese New Year Buffet ... yummy !

3rd day : Pantai Pasir Tengkorak, Tanjung Rhu,

Idaman Suri, Dataran Helang, Langkawi Airport ...

and finally ...

Bye Bye LANGKAWI ..

Next destination ...

Cherating ? Tioman ? ermm Bali, Phuket ... ?? to be ..

hehehe .. tunggu abang dapat BONUS .. yeabedabeduu .. !!

Feb 21, 2007

Honeymoon

Lamenye tak sentuh papan keybod ni .. bukan ape .. sibuk menguruskan rumah dan tangga walaupun skrang dah takde tangga sume pakai lif jek .. huhu .. Weekend lepas gi mane ??? shhhh ... kami gi honeymoon .. ahaks ! tercapai gak impian aku dan abang nak meluangkan masa berdua bersama .. jauh dr sumer .. seronokkkk bangat seihhh .. hehehe .. jangan pk bukan bukan plak ..

Bukan ape .. selama ni kami sibuk memikirkan hal orang .. nak uruskan mak ayah, bertandang rumah sedara mara sampai weekend pun memang tak sempat .. tu la kekadang org melayu ni terlampau mengikut adat sangat sampai takut orang lain kate ape .. akhirnye makan diri sendiri .. sendiri letih tapi terpaksa buat sbb takut org kecik ati .. padahal bukan nye tak de masa lain .. sampai weekend pun takde masa nak rehat .. kekadang aku rase datang opis lagi best bleh duduk duduk buat keja .. balik umah pantang ade mase free ade je nak kena buat tu ini .. plan sebulan dua bulan lagi pun org lain dah siapkan nak kena ke mana .. eiii takde kebebasan langsung !!! ..

Dan akhirnya sebelum org lain buat keputusan kami berjaya buat keputusan dulu untuk menidakkan semua perancangan org lain utk kami .. YESSS !! HONEYMOON DI PULAU LAGENDA .. ahaks !! mane lagi kalau bukan LANGKAWI ISLAND .. alhamdulillah semua berjalan lancar dan kami dapat meluangkan masa bersama semaksimum mungkin .. kebetulan resort yang kami tempah dipenuhi dengat mat mat saleh dan minah minah saleh .. pendek kate terasa cam honeymoon kat obersi lah .. hehe aku pun hairan .. takde org melayu langsung stay resort tu sepanjang kami kat sane .. melainkan chef dan petugas petugas resort .. eiishhh nape eh ?

MUTIARA BURAU BAY resort .. such aa nice place .. beautiful beach .. jauh dari kawasan sesak pengunjung , sebelah Berjaya Beach Resort .. memang cantik sangat la resort tuh .. service pun first class .. alhamdulillah ade hikmah jugak Allah tak bagi kami stay di Awana aritu .. sebab Pantai Cenang quite ramai jugak orang dan sesak dengan pelbagai jenis manusia .. however di MUTIARA we got everything that we need ... ketenangan, keindahan, keseronokan, and 1st class service .. last but not least, SATISFACTION ..

Semoga kami diberi peluang lagi untuk bercuti bersama lagi .. tunggu abang dapat BONUS dulu la ... huhuhu ..

Jan 29, 2007

Walaupun ramai yang menggalakkan aku jadi lecturer ( dengan kate lain kena amik master .. ) .. biarlah aku dengan keputusan aku dahulu. Masa depan aku pun tak berani nak kate tapi aku bersyukur diberi peluang bertugas di bawah seorang bos yang baik dan penuh ilmu di dada .. dan yang penting ilmu yang dimiliki tidak pernah lokek untuk dikongsi bersama .. biarlah segala ilmunya diturunkan pada aku dulu sebelum aku merubah arah. Aku masih seronok di sini dan aku berharap sangat agar diberi peluang untuk terus lama berkhidmat disini.

Walaupun banyak dugaan dan halangan yang harus dilalui, aku rase inilah salah satu lumrah kehidupan yang perlu dilalui setiap insan untuk mencapai satu kejayaan .. bukan di dunia sahaja malah di akhirat juga .. Insyallah ..

Ishhh sedar tak sedar dah pukul 11 lebih .. padan la rase ngantuk sangat .. Abang ?? Ermmm takyah habaq la .. dah sampai bulan agaknye .. tak pun Pluto .. dengan jet UFO kesayangan die tu .. JELES !

Jan 25, 2007

Saikin aku sempat sampai opis awal .. awal pun tak berape awal la dalam 7:50 gurai ... opis masuk 8:15 .. hehe kire ok la .. lepas berdiskusi dengan abang ..

" abang , rasenye kite kena kuar paling lewat pun kul 7:00 la bang .. aritu cuti skolah 7:20 pun sempat sampai lagi .. skrang memang tak bleh la ... ape pendapat abang ? "

" Ermm takpe la .. esok kuar awal la .. "

Hikhik .. yeyyyy akhirnya berjaya jugak aku pujuk abang kuar awal .. abang takde punch card sebab tu die rilek je .. gerak gak pepagi kekadang tu ..

Tapi bile kuar awal .. aku la plak tunggang langgang kena wake-up awal lagi siapkan sarapan sume .. hehe takpe la yang penting bleh kuar awal dan sempat sampai opis .. cuti dah berlambak lambak nih .. cuti kawen aritu je dah cukup mengurangkan prestasi aku kat sini .. kalau lambat abeh la ..

Yang pasti .. aku eppy .. bos takde arini .. bleh buat keja rilek sket .. susah gak kerja ngan bos ni .. kite taktau ape yg bermain dalam fikiran die .. die nak suh kite buat ke .. die nak buat sendiri ke .. pun tatau .. ke die nak suruh kite balajar sendiri ke .. aduihhh bleh pening aa keja ngan bos jepun nih .. however, he is a nice guy la .. kalau ditanya sebijik sebijik die ajar sampai faham .. aku bersyukur sangat dapat keja sini .. I'm HAPPY here .. hopefully boleh kerja lama dan berkhidmat dengan company nih .. Insyallah ..

Jan 18, 2007


Dan akhirnya kami disatukan ... setelah pelbagai dugaan dan rintangan yang tiba ... apa yang mampu aku lafazkan hanya sebuah ungkapan yang dapat menggambarkan segala perasaan yang bermain di dada ... ALHAMDULILLAH ... aku bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dipertemukan aku dengan insan yang sangat penyayang dan bertanggungjawab ... Yes he is the ONE ... dan aku sentiasa berdoa agar hidup kami sentiasa dirahmati Allah SWT ...

Setiap isteri mengimpikan menjadi isteri terbaik buat suami .. menjaga makan minum dia, memelihara pakaian dia dan melakukan setiap suruhannya asal tidak melanggari hukum Allah SWT .. namun ia tidak semudah yang disangka ... tidak dinafikan memang wanita senang ditempatkan ke dalam syurga jika semua berjalan lancar .. setiap kata suami tidak dibantah, setiap kehendak suami dituruti ... tetapi satu yang kita selalu lupa bila gangguan syaitan dan arahan nafsu tidak dapat dikawal, apa yang bakal terjadi ... tapi inilah asam garam berumahtangga ..

Jangan salah sangka pulak .. bukan aku gaduh pun .. alhamdulillah belum pernah gaduh lagi pun .. last skali gaduh bile eh .. ermm ntah lupe dah .. hikhikkk ... yo yo ooo jaa .. hehehe .. saje je muhasabah .. risau la .. kekadang tertanya tanya betul ke ape yang aku buat ni ? Gembira tak abang dengan tindakan aku ? Ermm banyak lah .. bukan aku je rase .. aku rase semua isteri rase kot .. sebab semua teringin nak jadi isteri solehah ...

kan kan ?

Jan 12, 2007

Sakit kepala betul arini .. nape ?? Kena pasang balik printer yang dah aku relai relai kan tu .. semalam puas aku bukak satu satu .. reverse process .. arini the whole day kena siapkan pasang balik .. adoiiii sakit kepala fikir ..

Nak kata technically power tak jugak sbb aku bukan mechanical backgroud, jadinye bile tgk drawing tu berpinar jugakla anak mata nih .. memang kena get familiar with parts name, assembly name sume tu la .. kalau tak ... payah betul nak faham work instruction tu ..

Life ? Ermm cam biasa .. balik umah paling cepat pun pukul 8 baru sampai .. nak masak lagi, nak membasuh lagi .. nak mengemas lagi .. pendek kate memang balik tu sambung kerja lagi kul 10 terus pengsan .. ngan abang skali pengsan .. letih bangatttt weih ... esok bangun gi keja lagi .. sampai bile la life aku nak camni .. tapi abang slalu pesan ..

Kite dah masuk fasa kehidupan yg baru .. dulu semua org buat utk kite .. but now we have to manage ourselves .. sacrify .. doing everything for the sake of Allah .. semua boleh jadi ikhlas .. Insyallah .. kekadang tu rase nak mengamuk jugak .. badan letih nak kena buat itu ini .. dulu balik keja bleh terus tidur tapi skrang .. nak buat keja/ hobby sendiri pun kena tangguh sbb nak urus rumahtangga ..

Tapi itulah fasa perubahan yang perlu dihadapi oleh setiap wanita dan sebab tu la org kate persediaan sebelum kahwin sangat penting supaya tak terkejut dengan segala dugaan yang datang ..

Aku harap aku dapat melaluinya dengan sabar tabah dan yang penting IKHLAS ..

Jan 6, 2007

Terlalu banyak peristiwa yang berlaku pada diri aku dan semuanya aku bersyukur ke hadrat Ilahi kerana diberi limpahan rahmat bagi diri dan keluargaku. Alhamdulillah semuanya telah berakhir dan aku telah pun selamat menjadi isteri kepada Mohd. Fakhri Mat Saad, suami tersayang. Mungkin ramai yang dah tahu dan mungkin juga ramai yang belum tahu ... Aku cuma mengharapkan mereka memahami diri ini.. bukan aku lupa tetapi terlalu banyak yang perlu aku lalui sebelum selesai segalanya.. dan aku mengharapkan doa dari semua agar kehidupan kami akan lebih bahagia dan sentiasa dilindungi rahmat Allah SWT.

Mulai hari ini dan hari hari seterusnya, Insyallah bermulalah kehidupan aku semua sebagai penulis blog yang tak seberapa.. sekadar mengisi masa lapang dan berkongsi kehidupan aku bersama mereka yang sudi meluangkan masa merenung blog buruk aku ni ..

Pendek kata, blog usang yang dah berumur dekat 3 tahun ni kalau tak dijaga ... berhabuk bersawang jugak nanti .. Penat aku jaga makan minum 2 tahun lebih .. tak mungkin aku stop ... ishh tak mungkin .. cuma mungkin penulisan aku berbanding dulu lain sket la kot .. " kate dah jadi bini orang ... " kalau macam dulu jugak .. payah dehhh ..

Nanti aku letak beberapa keping kenangan majlis walimah aku dulu tu .. masalahnya masa belum ade nak membasuh, mencuci gambar gambar aku tu .. tunggu-tunggu la dulu eh .. aku sendirik pun tak sabo nak tgk gamba gamba tu .. hehe ..

Okaylah .. sampai sini dulu .. nanti sambung lagi ..

Sponsor Kami