Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Dec 21, 2005

BLOG INI DIBERHENTIKAN BUAT SEMENTARA WAKTU SEHINGGA PENULIS TERASA BELIAU BERSEMANGAT UNTUK MENULIS KEMBALI ...

PENULIS AKAN BERADA DI PULAU SHIKOKU SELAMA LEBIH KURANG SEMINGGU UNTUK MENIKMATI UDARA NYAMAN BERSAMA TEMAN-TEMAN TERSAYANG ... DAN MELUPAKAN SEKETIKA KERJA-KERJA DI LAB KERANA PENULIS INGIN MENCARI KETENANGAN YANG HILANG SEJAK KEBELAKANGAN INI...


KEPADA SEMUA AHLI ROMBONGAN KYUSHU ...

KAPAL AKAN BERTOLAK 5:35 PAGI .. SAPE LEWAT TINGGAL .. hehehe
MAKE SURE MALAM TIDO AWAL KAY .. hikhik ...
ATAUPUN TAKYAH TIDO TERUS ... ahaks !


DENGAN INI SAYA MENUTUP SEKETIKA BLOG TERSAYANG DENGAN UCAPAN ...

" BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ... "

Dec 19, 2005

apesal aku takde mood arini ?

apesal aku rase tensyen arini ?

apesal aku rase macam nak balik mesia sesangat nih ?

apesal aku rase cam rindu kat die ... ?

apesal aku takleh nak concentrate study nih ?

apesal apesal apesal ???

sape buat aku jadi camni nieeeeeee ????

Dec 17, 2005

oh this is me ..

10 Jan 2006 : Mid Term Presentation

Slide : 2 pages

Duration : 5 minutes

Preparation : 40%

Erghhh ... !!! aarghhhh ...

Mila gambatte ... sket je lagi .. No pressure !! kay ?

ermm .. okkay ... INSYALLAH ...

Dec 15, 2005

aku mencari sesuatu yang hilang ...

bisakah aku ketemunya kembali ??

atau mungkin ianya telah berlalu

dan tak mungkin untuk aku bersamanya lagi ...

tapi aku perlukan dia ...

tapi aku tak jumpa ...

mungkin sedikit masa lagi aku bisa ketemu ...

yerr ... aku tunggu ... aku tetap menanti ...

Dec 13, 2005

entry takde isik ..

Sakit perut aku nengok Gakkou e Ikou ( dengan kate melayunye .. Jom Pegi Skolah ) ... aduhh awat la klakar sangat .. tak tahan aku .. sejam dok tesengih sengsorang sakit rahang mulut nih .. kepada yang tengok tadi tau aaa tahap kebengongan V6 ...

Apesal OKADA pakai lagu tu ??? nak kate cam pak arab .. kering benor .. nak kate cam red indian ade la gak sesikit .. aduhhh cair plak dengan okada doress cenggitu ahaks ! cam melayu plak rase .. mueheheh .. dah la cool sokmo .. waduh waduh senyuman bisa menggugurkan jantung ku .. ahaks !

INOHARA balik awal .. baru la kengkawan lain nak menghargai kepentingan inohara .. aku tak bleh cket tgk inohara sure teringat ace ( adik aku kat mesia nuh ) .. senyuman sebijik .. dah tu lawak pun sebijik .. tak larat ..

Suke aa tgk frenship bebudak 6 orang tuh .. eiii bestnye ade besutofurendo camtu .. comey jekkk ... lawak pun selari jek .. tapi ye la kan .. kat memane pun ade suka dan duka .. mesti diorang pun nampak je happy tapi ade masalah di sebalik senyuman tu kan ... sho ga nai ne .. kehidupan mmg cenggitu lah .. yang penting pandai kontrol diri .. hikhik ...

titik ...

Dec 12, 2005

Tribute to my 'cayunk' friend Alya Hanna ...

Alya ... awat hang nak kawen dah .. aku ingat aku sempat pi kenduri hang rupanya aku tak sempat jugak ... aku terkilan gak la sebab dulu mase kecik-kecik kan kita janji nak kawen sesama ... kalau tak kawen sama pun time hang kawen aku pengapit , kalau aku kawen hang pengapit ... tapi aku tak dapat jadi pengapit hang sebab aku kat obersi ..

Tapi aku ucapkan TAHNIAH sesangat kat hang sebab dah pun jadi isteri orang walaupun kenduri nya Sabtu nih .. aku teringin sangat nak tengok hang punya pelamin .. aku teringin nak pi sesama ngan hang ngan Siti Aisyah pilih baju kawen hang tapi aku jauh .. tapi Siti dah cite baju kawen hang songket kaler coklat .. mesti lawa kan .. belah laki hang pakai baju moden kaler biru .. uwaaa nak tengokkk .. nak berada disisi hang di saat itu ( nyeboks jek :p) .. aku dah cup kat Siti suh amik gambar hang bebanyak ..aku rindu nak tengok ..

Tapi aku rasa bangga gak la sebab aku jumpa bakal hasben hang dulu sebelum mak ayah hangpa kenai ... masa tu hang kalut gila tak bagi aku pecah rahsia .. hang datang ngan dia ke umah kitorang jumpa mak bapak aku.. hang pesan kat aku suh cakap ngan mak bapak aku jangan gitau mak ayah hang .. mak bapak aku pun dendiam jek sampai la kami dapat berita hang nak kawen dah ..

Dulu aku sokmo lepak umah hang sebab rumah hang besaq gila .. ada laman besaq .. ada kolam ikan 2 bijik .. tapi kolam kecik tu banyak berudu jek .. hahahah .. sampai skrang pun kalau aku pi kulim mesti aku lalu depan umah hang tapi selalu hang takda .. dulu kecik kecik main aci ligan skali ngan adik-adik hang .. punya laaa ramai adik hang .. cam rakyat ..aku sampai lupa nama .. sat aku recall .. abang hang , adik hang icah , aisyah, imah, iman, imdat , naseh .. cukup tak ?? duk berasa macam cukup dah .. main main tuju kasut , galah panjang , nyorok-nyorok .. aku slalu nyorok kat blakang umah hang .. umah hang dekat ngan kedai Thiaga .. kalau pi kulim mesti aku suka tengok kedai Thiaga tu pastu nampak bumbung umah hang .. hahahah ..

Takpa lah aku doakan hangpa berdua bahagia naaa .. hang jadi isteri solehah tau .. aku tau hang tak baca blog nih .. tapi aku doakan jugak hang eppy sokmo ngan abang hang ... nanti dah kawen jangan lupa "kami" na .. rindu kat hang ngan famili hang semua ..

SELAMAT PENGANTIN BARU ALYA HANNA !!!

Dec 11, 2005

Di pagi yang hening , kududuk seorang diri di depan PC sambil memikirkan apakah aktiviti aku untuk hari ini memandangkan ari ahad merupakan ari yang ditunggu-tunggu oleh aku untuk merehatkan badan .. terasa ingin bersiar-siar .. hari ni mesti banyak program kat luar especially dedekat krismas ni .. kat wasada mesti ade program show untuk kanak-kanak, kat park place dah siap lampu-lampu lawa siap ngan bola kaler-kaler .. kat machi pun dan ade Oita Fantacy .. teringin sangat nak menjejakkan kaki ke tempat-tempat ni .. tapi blom sempat lagi .. insyallah nanti aku pi bile kenkyu membenarkan cuti sehari dua .. arini rase malas nak ke mana-mana la plak .. persediaan nak menghadapi ari esok ..

Saikin kat tv slalu sangat tayang pasal persediaan menghadapi bencana alam .. ishhh .. aku pun naik risau jadinye .. barang barang belum pack lagi .. nak beli mancis api pun tak sesempat lagi .. nak kena get ready nih .. walaupun targetnye Tokyo .. tapi kuasa Allah ni kite tak bleh nak main agak-agak .. baru baru ni kuar kat TV satu mesin yang bleh detect gempa bumi at least 14 saat sebelum die datang .. mesin tu akan kabo

" dalam masa 14 saat tempat ini akan bergegar dengan skala ritcher 4 " ...

Fuhh .. kagum .. tapi dalam 14 saat tu ape yang mampu kite wat .. dalam program tu die kate tindakan pertama tutup api dapur, bukak pintu rumah luas luas dan lari masuk bawah meja ... tu je yang paling penting .. kalau sempat kuar rumah kuar tapi kuar pun ade bahayanye kalau ditimpa menda menda lain .. mase tu kena handan sendiri mane baik mane buruk ..

Nanka saikin rase tak selamat la kat memane pun .. kat malaysia pun banyak kes bunuh, rogol dan sebagainya .. kat sini pun tak kurang hebatnye kes-kes jenayah yang berlaku .. kenape ye ? Mesti ade sebab kenapa menda ni terjadi ... adakah ini semua pun bala dari Allah SWT .. ermm ntah lah .. mari lah kite fikir-fikirkan ..

Oh ye sebenarnye tanoshimi nak gi Kouchi 24/25hb Dis nih .. tak sabar nak same same join kengkawan lain cedok ilmu dari ustaz dan ustazah .. ( insyallah ade ustazah kali ni .. best best ! bleh tanye soklan *censored* ahaks ! ) ... pehtu bleh bincang ngan kengkawan masalah-masalah akidah, ibadah .. aa satu lagi ade tajuk kawen-kawen .. hihihi waku waku plak .. sape nak blajar cara carik jodoh .. bleh aa datang .. kepada kengkawan dari Kyushu yang nak join sile bagi nama kat saya sebelum weekend minggu depan .. untuk urusan pengangkutan dan sebagainya .. yoroshiku na ! ... :)

Maklumat lanjut WG .. jangan sesegan .. klik sini

Tempat tu dekat je dari Kyushu .. especially dari Oita .. tiket feri 1800 yen gurai jek.. dan lebih otoku kalau pegi berlima sebab dalam shikoku ade tiket murah utk pakai tsukaihoudai.. rugi aaa tak pegi .. lenlaki wat kat Hokaido susah aa nak pi .. jom aa amik peluang nih pegi reramai .. meriah sket lam feri tuh .. :) sape tak tau sile tanye kay ... jangan sesegan .. :)

Dec 9, 2005

Saat-saat genting saya ...

Masuk je bulan 12 maka bukan lah masa untuk saya bermain-main lagi ... Dalam tempoh 2 bulan setengah ni lah yang bakal menentukan keboleh atau ketidakbolehan saya menggenggam segulung ijazah setelah 4 tahun bertungkus lumus melawan onak dan duri .. ( ewahh betul ke BM saya ?? .. *terpengaruh plak* .. ahaks ! )

Jadi dikesempatan ini ingin saya memohon maaf in advance kepada sahabat-sahabat jika ada terkasar bahasa , tertolak invitation , tersibuk, tertakdapat join slumber party, tertak dapat tolong pape .. dan TERRR... ape ape je lah kerana dalam keadaan sekarang saya begitu tidak stabil dengan pelbagai kerja dan report dan study dan eksperimen dan sebagainya .. saya tidak punya masa yang cukup untuk diri saya sendiri juga sebenarnya .. jadi saya minta maaf banyak banyak ...

Kepada mereka yang dah nak dekat exam .. ( lagi sebulan lebih kan ?? dah dekat la tu .. :p ) .. gambatte kudasai ne .. tanye cikgu memana tak faham .. tanye senpai memane tak gheti .. ( kot kot ade yang bleh tolong aa .. kalo tak bleh sho ganai aaa .. jgn kate senpai tak bijak plak .. heheh ade menda yang kite master org lain tak master .. takleh nak master sume menda .. tui tak ?? ) .. rerajin la setadi rerajin la mintak Allah permudahkan , terangkan hati .. lembutkan hati nak masuk ilmu .. insyallah dipermudahkan ... saya sentiasa mendoakan anda semua dan diri saya sendiri juga success sokmo ... Aminn .. :)

Mungkin zaman untuk berilek-rilek telah tamat kerana kalau saya bermain-main saya akan *dipelangkung* bapak saya yang sangat garang dan risaukan pelajaran saya di sini. Beliau pasti akan bertanya mengenai thesis saya setiap kali bercakap di telefon .. maka saya sangat takut jikalau berlaku sesuatu yang tidak diingini di saat saat terakhir ini ... Bapa saya selalu menyebut suruh abehkan cepat study saya , balik cepat , keja cepat , kumpul duit cket .. ahaks! Ini bermakna beliau sudah tidak sabar menanti kepulangan saya ke pangkuannya .. ataupun adakah beliau sudah tidak sabar menimang cucu .. ahaks ! ... :p ..* whupss no komento*

Yang saya tau .. saya sangat risau tentang thesis saya sekarang ... :(

Dec 7, 2005

Nihon tidak selamat lagi ?

Sejak kebelakangan ni terlalu banyak kes pembunuhan kanak-kanak di Jepun nih ... aku tak nafikan mungkin aku juga menjadi perhatian pihak polis jika berlaku sesuatu di kawasan aku nih .. especially Dannoharu .. yang dipenuhi student-student luar.. dah beberapa kes pembunuh kanak-kanak tersebut terdiri daripada orang luar .. bukan nihonjin .. ini bermakna secara tidak langsungnya kepercayaan nihonjin terhadap foreigner semakin berkurang .. kalau dulu setiap kali berselisih dengan makcik-makcik jepun ade senyuman terukir di bibir mereka .. kini sukar sekali nak menerima senyuman dan teguran dari mereka ..

Pihak polis semakin banyak membuat rondaan .. kalau dulu hanya malam hari sahaja rondaan dibuat tapi sekarang tak kira masa pagi petang siang malam nampak je kereta polis di mana-mana .. dalam perjalanan aku nak pergi markyo pun boleh terserempak kereta polis dua tiga biji .. maknanya polis semakin giat menjalankan kerja mereka .. ( * tak macam polis mesia yang kerja memb*g*lkan orang .. :p bukan semua polis pun .. mungkin ade nazo yang perlu dirungkaikan .. pilihanraya pun dah abeh nih .. ahaks !) ... aku memang puji polis jepun buat kerja memang terususun dan kemas .. kes yang berlaku di jepun ni kejap je diorang bleh settle .. takde makan bulan-bulan mahupun bertahun kecuali kes yang bebetul berat dan perlu dikaji sedalam-dalamnye ..

Aku sendiri semakin takut nak bawa motor kesana-kemari memandangkan beberapa kes sahabat-sahabat di sini .. thanks kepada mereka yang sudi share pengalaman anda .. sikit sebanyak membantu aku lebih berhati-hati di jalan raya .. *hati terhakis* .. :) banyak kes yang berlaku bermakna polis semakin tegas dalam menjalankan tugas .. bukan bab di jalan raye je .. dari pelbagai segi .. so kite pun kena lah berhati-hati ..

Kepada sahabat-sahabat di sini aku sekadar ingin mengingatkan mulai sekarang jangan sesenang tegur anak-anak nihonjin yang kite tak kenal .. toksah la pi saja-saja tegur diorang balik skolah tu .. kang jadi ape ape kite yang di saspek dulu .. sebelum jadi pape baik hati-hati .. kalau nampak sesape ayashi je toksah duk pi tegoq .. biar je die .. pendek kate " jangan carik masalah " .. okay ?? ingat neh .. nihon agak tidak selamat skrang .. berhati-hati di jalan raya .. hehehe

okay da abeh mengarut dah .. sambung kenkyu !

Dec 3, 2005

Mira no kimochi ~

Attoiumani 12 gatsu ni narimashita ~

Kono mijikai aida ni samishiku omoi , ureshiku omoi

Kokoro no naka ni omoikomanakya ikenain desu ...

Ichiban trsurai to omou toki wa koreshika nai ~

" Ichido Mereshia ni kaettara Nihon ni modorenai " ~ toiu koto kana ...

Doushitara iinoka wakaranai keredo ,

Tonikaku kono mijikai aida ni tanoshiku kurashite ikitai desu ...

Watashino ima no kimochi wa ~

Ima made gaman shite ichido mo yatta koto nai koto wa ~

Korekara zettai yaru to ~ dare nimo hikitomenai to ~

Gaman sureba suru hodo kurushiku naru watashi wa mou owari ~

Korekara tanoshiku saigo made nihon no seikatsu wo tanoshinde iku tsumori ...

Ima made itsumo itsumo atashino soba ni ite kureru 'anata' tachi ~ ARIGATOU

Mira wa korekara ganbaru kara ~...

Yossha ganbatte ikou ze ~ :p

Dec 1, 2005

Lihatlah wahai teman

dipetik dari Utusan Malaysia 1 Dis 2005

Selepas kejadian gempa bumi kuat pada 8 Oktober lalu, penduduk Pakistan dan India kini diancam maut apabila musim sejuk bermula. Dilaporkan 3.5 juta nyawa mangsa bencana alam tersebut yang kehilangan rumah mereka akan terancam akibat cuaca yang melanda Himalaya itu. Mereka kini berhadapan dengan risiko mengalami hipotermia atau penurunan suhu badan ke paras terlalu rendah akibat kesejukan. Keadaan itu juga menyebabkan bantuan dihentikan.

************************************************************************

Sayu hati ini melihat saudara-saudara kita di Pakistan bertarung nyawa melalui kesejukan musim sejuk .. tak dapat aku bayangkan bagaimana anak kecil tu mampu bertahan hidup di tempat sebegitu .. tanpa dinding tanpa pemanas ..

" Ya Allah , permudahkanlah mereka .. Ya Allah , sesungguhnya aku tidak tahu adakah aku sekuat mereka untuk melalui ujian sebegitu ... "

Bagi yang pernah tinggal di tempat bermusim sejuk tahulah macamana susahnya bila musim sejuk tiba ... walaupun di dalam rumah dengan heater sepanjang masa on , masih rase sukar untuk bergerak ke sana ke mari kerana keadaan yang terlalu sejuk .. kekadang pasang heater pun still sejuk terasa juga kan .. inikan pula adik-adik kecil dan sahabat-sahabat di sana yang cuma tinggal di dalam khemah tanpa dinding ... sungguh aku tak dapat nak bayangkan.. besar sungguh ujian Allah untuk mereka .. apa yang mampu aku lakukan hanya berdoa kepada Allah SWT semoga mereka diberi perlindungan dan diberi kekuatan..

Kita di sini ... selesa ... ade rumah , ade mofu , selimut tebal berlapis-lapis , ade tilam , ade heater , ade kotatsu , ade baju sejuk tebal .. ade nasik , ade lauk , ade joyfull .. ade sushi ... semua yang kite nak .. ade disekeliling kite ..

TAPI ...

Entah bila ujian dari Allah SWT untuk kita .. takde sape yang tahu .. mungkin esok lusa , mungkin malam ni .. siapa tahu ??? Allah SWT berfirman dalam Surah Az Zukhruf Ayat 55 :

" Maka tatkala mereka membuat Kami murka, Kami menghukum mereka lalu kami tenggelamkan mereka semuanya (di laut) "

Amaran-amaran didalam Al-Quran itu sangat jelas. Dan Allah SWT tetap tidak akan mungkir kepada janjiNya. Muhasabah untuk diri sendiri juga .. mungkin kesenangan yang Allah berikan ini juga adalah ujian kepada hambanya ... wahai teman , wahai sahabat marilah kita muhasabah diri semula , apakah balasan yang kita berikan pada Allah SWT di atas nikmat kurniaan-Nya yang terlalu banyak ini .. adakah kita sudah menjadi hamba yang bersyukur .. Aku tak tahu ape mesej yang aku nak sampaikan sebenarnye .. cume yang pasti aku takut kalau ujian sebegitu diberi kepada aku aku tak mampu nak melaluinya dengan penuh sabar...

Aku pernah dengar sebuah nasihat yang aku rasa tak mungkin aku boleh lupa .. ayatnya berbunyi begini .. " JANGAN CABAR KUASA ALLAH " .. pendek tapi berisi ... fikir-fikirkan lah ..

p/s : tokorode .. dalam keadaan sekarang ni sangat perlu persediaan diri jika berlaku sesuatu yang tidak diingini .. sekadar cadangan ... siapkan satu beg yang diisi dengan segala menda penting seperti selimut , mancis api , lilin, torchlight , baju beberapa helai , biskut dan sebagainya .. utk maklumat lajut bleh amik list kat skolah ... beringat sebelum kena .. :)

Nov 30, 2005

Cube Try Test Tengok ~

Teknik nak rase best gi skolah ...

1. Bangun awal pagi ... ( bagi korang yang bangun time matahari dah tinggi menggunung tidak sesuai mempraktikkan cara-cara di bawah kecuali bace doa bangun tidur .. heheh )

2. Bangun pagi bace doa bangun tidur. ( kekadang telupe gak nih .. hehehe )

3. Tengok cermin dan senyum kepada diri sendiri.

4. Fikirkan sesuatu yang baik utk hari ini. Jangan fikir menda tak best sebab ia akan mengganggu terus satu hari korang... tak caye sile la cube ~

5. Dapatkan secawan kopi atau minuman yg manis spt jus oren, koucha ataupun milo sebelum bertolak ke skolah kerana ia boleh memberi semangat kepada hari baru korang... huhu

6. Senyum kepada mereka yang korang terserempak sepanjang pegi sekolah. Kalau rajin ucaplah "ohayo gozaimasu" dengan senyuman yang paling manis .. nampak gigi pun takpe .. kerana ia boleh memberi mood yang baik kepada aktiviti seterusnya.

Ni ape yang aku praktikkan dan mengikut firasat aku insyallah korang bleh rase best di pagi hari .. takde la monyokkkk je kena bangun awal gi kelas ichigen .. ahaks !

Tindakan di atas aku praktikkan time ade jikken awal pagi laaa .. kalo tak .. aku pun 'selamat' gak.. heheheh ..

Selamat Mencuba !!

Nov 28, 2005

Penat + Seronot = Thesis :p
Image hosted by Photobucket.com

Kalau dulu ikeda senpai dikenali sebagai senpai yang paling malas datang skolah tapi sejak sebulan lalu aku bleh bagi anugerah senpai paling rajin datang lab.. kalau dulu sebut nama ikeda senpai semua risau kedudukan aku sebagai satu satunye teman se'thesis' die sebabnye senseitachi dan semua bebulak lab aku risau kenkyu aku tak gerak .. tapi sekarang aku aku perasan semua kagum ngan senpai aku sorang nih .. mane taknye dalam keadaan sejuk-sejuk tak bleh bangun tidur die bleh msg aku ajak buat jikken .. begitu bersemangat die .. dan aku pun semakin faham dengan kenkyu yang aku buat nih ..

Kalau dulu bilik experimen tu ade aku dan die tapi rase macam hospital sebab takde komunikasi between kitorang .. sekarang ni dah boleh discuss bersama-sama .. kalau ade masalah result tak kuar ke ape pun die akan tanye pendapat aku .. dan die dah mula lepaskan aku buat ujian sendiri ke atas radas berkuasa 20kV tu .. hihihi seronot ...

Cumenye sekarang aku menghadapi masalah untuk membuat persediaan mid-term presentation .. ape yang aku nak tulis dalam 3 slide power point .. cube bayangkan slide yang begitu kecil aku nak masukkan segala menda .. 3 slide means satu pembukaan , satu isi thesis dan satu slide penutup , future plans dan sebagainye .. aduhhhh isi thesis satu slide je .. nak tulis ape ?? maknanye aku kena tulis perkara paling penting dalam thesis nih .. aduhhh suh buat banyak slide masalah .. suh buat sket slide pun masalah .. docchiyanen ?? tte kanji kana ..

Presetantion duration pun 2 minit jek .. aduhhhh .. ape yang aku nak cakap 2 minit .. dan aku bepeluh .. ermm uuuu aaa kat depan tu dah abeh mase .. aduhhh tensyen tensyen .. yang penting aku harap presentation ni tak buat antara 25-28hb Dis.. sebabnye aku nak gi WG .. uwaaaaaaaaaa .. tolong la sensei jangan buat tarikh tu .. janganlah kerana presentation 3 slide 2 minit aku terpaksa meninggalkan program yang sangat aku nantikan nih .. kepada sape yang nak ikut tuh jom jom ... kite konvoi beramai-ramai ..

Tido dulu .. oyasumik !

Nov 27, 2005

I am I

Nobody would ever know what's inside my heart
but they would probably realize that when something happend ... !!!

White roses are created with full thorns to protect themselves ...
does it make sense ?? :p

Nov 25, 2005

Orientation Part II

Kali ni aku nak sembang hari-hari seterusnya aku dibawa berjumpe senpaitachi dan aktiviti biasa utk student baru sampai jepun ... yang paling aku takleh lupe saat pertama kali bersua muka dengan semua senpaitachi yang almostnye adalah lelaki ... mase tu aku dibawak ke rumah senpaitachi di Hayak ... gelabah tak hengat aaa time tu .. aku ngan kak sal bawak seperiuk kari telur , kak aisyah plak bawak kari daging ke kari sayur aku tak ingat .. kak fuza aku tak ingat plak bawak ape time tu .. mase tu malu lagi ngan kak fuza sbb tak baper sembang lagi ngan die .. ahaks ! ... masuk masuk je umah dengar suara senpai laki tgh sembang-sembang ... yang aku ingat time tu ade ialah matde, sendai, pnut, abg tasmim, fariq, kachung, belit, abo, bachok dan haizuan ... yang pompuan cume ade kak aisyah, kak sal, kak fuza dan aku .. itosan sampai lambat sket ... ( whuppss lupe abg tasmim takde malam tu .. die still kat mesia lagi time tu .. 1st time aku jumpe die kat skolah dalam bilik mesia .. aku tanye die direct time tu .. " errr ni sape ? " terase sangat la kurenggg* mase tu .. gomenne ~.. )

Mase tu aku kagum gile tengok internet bleh main 24 jam .. laju gile plak tu ..lagi satu aku kagum dengar handphone nye ringing.. gilakk aa macam bunyi radio .. mase tu ketai kak sal ngan ketai abo aa paling menarik perhatian aku sebab bunyi die susah nak digambarkan .. tapi agak best aaa .. fhuhhhh ... teruja kejap ...

Pnut sibuk memotong kek coklat yang baru dibawak dari mesia .. sendai plak sembang ngan matde abo sume .. belit dengan videocamnye .. time tu aku mmg tak reti nak wat gaye ape .. malu seh orang tala kamera kat muka .. hahah poyo giler .. itosan sampai sampai terus tunjuk baju kebaya biru yang dia dapat pemberian orang mesia kalau tak silap .. ade jugak senpaitachi lain duk main game kat bilik sebelah.. mase tu memang aku tak faham sepatah haram pun nihongo senpai senpaitachi nih .. .. fuhhhh .. kagum kagum ... ade satu kotoba yang aku ingat sampai sekarang belit sebut ... aku rase sape yg ade time tu mesti ingat kotoba ni .. SANJU GIRI GIRI ... aku rase nak tegelak lawak belit ni tapi takut salah timing .. tapi rase cam faham .. hahah tapi aku senyum je laaa ...
Malam tu aku ngan haizuan di suruh jikoshokai dalam nihongo .. beterabur gilerrr nihongo time tu .. rase nak terkucil sume ade bile senpaitachi sume menumpukan perhatian terhadap komunikasi kitorang .. tapi aku rase shiawase sangat mase tu .. bagi aku saat ni aku rase kitorang macam sebuah keluarga yang sangat happy dan.. inilah pengalaman yang memang tak ternilai dengan wang ringgit .. tak mungkin aku lupe sampai bile-bile .. aku ingat aku sampai citer kat mak ..

" mak .. mila happy duk kat sini .. mak jangan risau eh .. senpaitachi sume baik-baik .. alhamdulillah dapat Oita mak .. "

Camtulah aku rase shiawasenye mase memula sampai Oita ... aku rase beruntung sangat Allah bagi aku peluang sambung belajar kat dai nih .. semua baik-baik belaka .. the next day senpai bawak kitorang gi beli carpet ngan barang rumah .. benda pertama yang aku nak beli sampai sampai sini ialah PC .. so bile senpai tanye .. aku jawab PC walaupun ade gak sempai tak susume beli awal .. ade yang suh beli desktop .. ade yang kate tunggu next skolar .. aaahhh tak kire aku nak beli jugak .. ( tak tahan laaaa :p ) .. hehehe alhamdulillah akhirnye aku dapat pc idaman walaupun tak berapa power .. bleh la sampai skrang aku pakai alhamdulillah elok je tak banyak masalah ...
Aku ingat gi ngan senpai 2 nensei time tu beli brang rumah spt carpet dan pinggan mangkuk .. banyak gak barang yang aku dapat dari senpai menyebabkan hampir semua barang aku takyah beli .. aku dapat TV , periuk nasik, bantal, radio, tilam, futon dan segala menda menda basic sebab kak liza balik die tinggalkan sume utk aku .. mesti haizuan jeles time tu kan ??? hikhik .. sowwi la haizuan nak wat cemane kan .. hehehe

Satu peristiwa yang aku tak bleh lupe time pnut ngan sape tah bawak kitorang gi skolah naik bas sambil ajar ajar cara nak gi skolah naik kenderaan awam la nih .. ntah camne aku yang begitu nervous nak naik bas .. elok pintu terbukak je .. pnut dah naik .. aku " gedebukkkkk" depan pintu bas tu jatuh tegolek takde angin takde ribut .. ntah camne kaki bleh terpeleot time tu .. tapi kagum aa ngan nut pnut yang sangat macho sebab tak sket pun gelak kat aku .. die senyum sambil memberi kata semangat .. " laaa camne bleh jatuh .. bangun cepat .. meh naik naik " .. walaupun aku tgk muke die merah menahan malu dek pandangan nihonjin sekeliling .. muahahah nasib ko la pnut dapat kohai mereng .. kueng kueng *

Ish wokeh la dah penat menulis .. nak tido la .. arini letih ... esok nak kena study .. ahad ade exam .. so kepada kengkawan yang nak ajak berlipur lara tunggu sampai cek abeh exam naaa ..

oyasumik !!

Nov 24, 2005

Aktiviti di Hari Buruh

Aku budget tak perlu lah aku bercerita panjang ape yang berlaku sepanjang arini .. atau dengan nama lain 'Hari Buruh' arini kat jepun ... sebab rasenye almost blog girls oita bakal menceritakan menda yang sama .. so kalau nak tau ape kitorang buat .. sile la melawat link link kat tepi tu ..

Cume ape yang aku nak katekan kat sini ... this is satisfaction ... yeah i mean it .. hasilnye sangat memberangsangkan .. bak kate salah seorang dari kami .. ianye memang telah menunjukkan hasil kerja tangan "cameraman-cameraman" amateur yang best disamping memupuk semangat kerjasama antara kumpulan .. dan hasil muhasabahnye semua berpuas hati .. ahaks ! ..

Thanks to all my friends .. we had a very good time .. precious moment .. tak mungkin dapat aku lupe sampai bebila .. love you guys ! ..



This one of the result ... what do you think ?? .. hehehe
Image hosted by Photobucket.com

Nov 23, 2005

Terkenang suatu masa dahulu ...

Insyallah kalau takde aral melintang lagi 4 bulan tamatlah zaman student aku di Oita Univeristy nie.. pelbagai rase ade .. kekadang rase seronok sangat sebab lepas ni aku tak berjauhan dari keluarga dan insan-insan tersayang di malaysia.. tapi kekadang aku rase sedih dan sabishi nak tinggal bumi sakura ni .. terlalu banyak pengalaman yang sukar nak dilupakan .. terlalu banyak manis dan pahitnya student life kat jepun ni .. nampak macam seronok duk negara orang dapat rase 4 musim , dapat rase makanan jepun , dapat kawan jepun ... tapi kat sini jugak lah rase susahnye belajar dalam bahasa jepun yang aku rase ade lah dalam 40% je ape yang lecturer ajar aku faham.. :( , betapa seksanye bile masuk musim sejuk , betapa susah nye bile ade masalah dan terpaksa hadapi sorang diri tanpa mak bapak .. kalau difikir-fikirkan memang terlalu banyak kehidupan aku di sini mengajar erti kesabaran...bersyukur sangat kerana diberi peluang menjalani kehidupan 4 tahun di negara orang nih .. :)

Teringin nak mengimbas kenangan masa aku memula jejak kaki di bumi Oita nih ... tak silap aku tarikhnye 26.3.2002 .. flight aku dan haizuan paling awal bertolak menyebabkan kitorang tak dapat menikmati sarapan pagi yang disediakan hotel tempat semua student bermalam untuk orientation.. setibanya di airport oita perut dah berbunyi bunyi .. lapar tak hingat aa time tu .. alhamdulillah ade konbini kecik kat situ .. sampai sekarang ade lagi konbini tu tak silap aku ... tapi aku tak tahu ape yang boleh makan .. bace kanji pun terkontang kanting lagi .. tambahan plak was was melampau dalam diri .. apa yang aku nampak cekelat "kitkat nestle" je yang same ngan mesia .. aku pun dengan konpidennye beli cekelat tu .. haizuan aku tak ingat die beli ape .. hehehe ..

Pastu .. kitorang pun mula mengontek senpai yang ade dalam list yg Chibasan bagi .. nama yang tertera untuk Oita Dai ialah "Z" .. owhhh senpai "Z".. aku rase aku yang call senpai tu .. aku ingat masuk 10 yen ( duit kaler gangsa nilai lebih kurang duit 20 sen mesia ) cukup lah untuk call senpai tu .. aku pun masuk 30 yen .. sempat cakap " senpai , kami dah sampai .." tuppppp putus .. erkkkk ..camne nih .. tapi aku rase senpai tu sure dah dapat info yang kitorang dah sampai Oita Airport ... so kami pun tunggu .. ingatnye Oita Airport tu dekat la ngan Oita University tempat kitorang tinggal .. so kami pun tunggu punye tunggu .. 10 minit tak sampai , 20 minit tak sampai jugak .. dah sejam gurai kitorang pelik gak la .. isk jauh sangat ke Oita Airport nih .. Pastu aku amik keputusan untuk call lagi skalik ... kali ni kitorang masuk 100 yen plak ..

" Hello , boleh cakap ngan "Z" "

" Aaaa korang sampai mane tu ? " ( dengan suara agak mamai .. heheh )

" Errkkk .. kitorang kat Oita Airport "

" Owhh ye ke .. ok tunggu sampai aku datang "

" Erkkk bape lame senpai ? Jauh ke ? "

" Aaa tunggu je lah .. "

So kitorang budget dekat je lah .. dalam 10 minit bleh sampai senpai nih .. kitorang pun kembali menanti penuh harapan .. ishhh dekat sejam jugak ni tak sampai sampai .. takpe kitorang tunggu lagi dengan penuh harapan ... sejam lebih jugak lah kitorang menanti kat kusi tu dengan penuh kelaparan .. perut bunyi tak hengatnye lah .. nak beli onigiri pun tak berani .. nak beli ape pun tak berani mane la tau kot kot ade 'cik bab' .. isk .. tak mo laa bebaru sampai dah tercemar .. ahaks !

Penantian berakhir bile datang seorang senpai lelaki bertopi dan agak gelap-gelap sket ( sah ! melayu nih .. ahaks ! ) .. hehehe haizuan tegur dulu .. pehtu kitorang dibawak oleh senpai "Z" ke sebuah kedai .. die belikan kitorang kopi sorang satu ... tapi haizuan yang bayar .. hihihi .. soklan pertama aku masuk keta senpai tu .. jauh ke Oita Airport ngan Dai .. pastu kena gelak .. hahahah rupenye baru aku tau sket punye laaaaa jauh skolah ngan epot .. ishhh awat lah chibasan anto kitorang naik flight ..

Sepanjang perjalanan tu aku menyaksikan betapa ' kampung ' nye Oita nih . ish .. awat la aku pilih dai nih .. awat keliling laut je .. awat aku tak nampak supermarket pun .. awat tak nampak bangunan tinggi pun .. awat nampak laut ngan bot nelayan jek .. waduhhhhhhh seksa nye idup camni ... pastu yang senpai " Z" pun mengiyakan je la .. Oita ni kampung .. aaa tengok lah utan sepanjang jalan .. laut .. mane ade department store sume .. paling terel pun konbini jek .. eki pun kecik jek .. cuak giler aku time tu .. dekat sejam perjalanan baru nampak bangunan beso beso .. sah kena tipu lagi ! chisss betuiiii ... sabo je la .. nak tetido aku dalam keta lame sangat .. mane laaaa skolah tak sampai sampai lagi ..

Sesampai je senpai "Z" terus anta aku ke bilik Kak Salmah .. senpai yang aku kenal melalui email jek .. beria kemain die ajak aku masuk Oita Dai .. ape lagi dengan hati terbuka aku apply dai nih .. maklum la bukan senang nak dapat kontek senpai kat jepun .. skali dapat mail dari kak sal dulu yang ajak aku datang sini .. kemain seronok laaa aku .. mase tu tak kenal kak fuza lagi .. pernah balas mail skali jek .. pastu lost kontek dah .. heheh .. dengan penuh kelaparan aku lepak di bilik kak sal .. dedekat petang baru siap hidangan die masakkan utk aku .. betapa simplenye die masak kalau tak silap aku ikan saba masak sos tomato ngan telur goreng rasenye .. punye la nikmat rase masakan kak sal tu .. maklum la hidangan pertama sejak sampai nihon .. kat hotel tak bape makan .. hehe baru tuka cuaca la katekan .. tapi disebabkan malu malu kucing .. punye la sket aku makan .. aduihhh nyesal deh ..

Pastu soklan yang aku ingat tanye pada kak sal ialah .. skolah kat mane ?? daftar skolah bile ?? nanti kitorang duk mane ?? kat kaikan tu ade ape ?? nak gi skolah naik ape ?? tu soklan sampingan je .. soklan yang sebenar benar aku nak tanye ialah ... nak tepon mesia camne ??? hahahah rindu beb .. mane tahan .. tapi seb baik kak sal faham .. die kasik pinjam kad brastel die .. pastu malam yang same jugak kak aisyah datang borak-borak bersama .. berlakulah jejak kasih rupenye kak aisyah adalah senpai aku kat mrsm taiping merangkap student bapak aku dulu .. hihihi klakar je rase .. pastu kitorang layan TV .. yang aku ingat citer pertama aku tgk kat jepun ialah USO .. skarang dah takde dah bangumi tuh kat sini .. seram gak bangumi tu .. lepas tu aku tgk citer ape tah nama bangumi tu tapi sampai skrang aku suke layan .. die interview pakcik pakcik mabuk ... aku rase macam kelakar tapi segan nak gelak takut salah timing .. so aku usha je lah kak aisyah ngan kak sal gelak .. hahahah tah ape ape kan ..

Berakhirlah hari pertama aku kat Oita University .. Haizuan aku tatau la mane senpai "Z" bawak lari die .. terase rindu pun ade time tuh .. ahaks ! .. ahahahah memain jek .. aku tak ingat malam tu jugak atau the next day kitorang dibawak jumpe senpai untuk jikoshokai .. punye la dogi dogi .. nama yang derang selalu sebut itosan .. ( ermm nama cam jepun .. sape die tu ?? ) len kali aku cite .. cukup lah dulu untuk hari pertama aku menjejakkan kaki di bumi Oita ini ..

Sekian dulu , wassalam ...

( Rindu senpaitachi sumer ... uwaaaaa )

Nov 19, 2005

pusing-pusing naik 'densya'

Image hosted by Photobucket.com


letih arini ... jalan-jalan pusing-pusing naik 'densya' .. hehehe sowwi la bukan tanak habaq tadi ... ramai sangat orang segan la plak .. alhamdulillah ade rezeki lebih sket dapat la aku'berjalan-jalan' menikmati koyou yang indah .. almaklum ler last week tak pueh .. rugi kalo tak pegi minggu ni .. autumn aku yang terakhir di bumi sakura pun soro soro nak abeh .. dah nak masuk winter maka bermula lah zaman hibernasi plak lepas ni ..

sonot betul dapat bergambar pueh pueh kat ' YABAKE' tadi .. mengikut buku tempat ni tercantik di Kyushu. Subhanallah .. memang cantik sangat .. puas hati .. tahun lepas pun aku tak berpeluang pegi sebab dihujani report yang tak menang tangan.. disebabkan dah lame sangat aku simpan angan-angan nak menjejakkan kaki ke Yabake tu .. tetiba ade orang ajak dan ade rezeki duit sket pemberian 'seseorang' .. tertunai jugak lah impian aku arini .. alhamdulillah .. segala jenis posing aku try .. time reramai segan rasenye nak 'bergolek' bawah pokok berkaler-kaler ni .. ade peluang .. ape lagi pepaham je ler .. heheh

bukan tanak ajak semua tapi memandangkan ramai yang sibuk minggu nih .. ade yang buat 'open house' arini .. ade yang dah stat sibuk study .. ade yang tgh chukang ... tak sampai ati nak ganggu semata-mata nak menunaikan niatku yang satu nih .. takpe kan next year ade lagi insyallah ... :)

balik leletih dihidangkan plak dengan hidangan nasik tomato ngan ayam masak merah *PEDAS* yang sangat best oleh adik-adik beras .. walaupun memula ade orang tu kate nak balik umah terus sebab repot bergunung-ganang berbukit bukau , sumer nak kena submit next week .. tapi sebab aku DRIVER .. sukati aku ah , best sangat dapat kumpul reramai tadi tapi disebabkan masalah teknikal aku terpaksa balik awal .. gomennasai ne .. *tak tahan* deh !!! ... kepada anak-anak makcik beras ... gochisousamadeshita.. oishikatta wa... time kasih daun keladi len kali bleh buat lagi .. next week umah sape ye ?? ahaks ! umah saye bukan takmo ajak cume tak sampai ati takut ade yang kena makan diri ~ tak pun kena buat shif .. ahaks! umah kecik deh .. insyallah next year saye buat *open house* bebetul open .. aaa time tu wajib datang tau .. ahaks !

okaylah letih betul arini .. pancit .. tido dulu ye ... OYASUMIKKK ~

Photo Pilihan Hari Ini

Image hosted by Photobucket.com

ni 'densya' pinjam kitorang .. ahaks !

Image hosted by Photobucket.com
posing sket ...

Image hosted by Photobucket.com
kontrol beb !

Nov 18, 2005

MOTIVASI PAGI










Opsss !!! Jangan TuTUp SKrin PC Anda DuLU

Jom DEngAR SLoT MotiVasi Pagi DarI Dr. FadHiLah KamsAH nih

Sesambil sesiap nak pegi sekolah tu .. semoga ade pekdahnye !!

~ Eppy Sokmo ~

( sesape tak bleh play klik sini)

Nov 14, 2005

Bicara ...

Bila hati berkata-kata , mulut mula ingin bicara. Namun setiap kata-kata mungkin diselaputi dosa. Hati menghalang untuk terus berkata namun nafsu mengatasi segala. Beginilah hidup manusia yang tidak lepas dari mengatakan tentang sesuatu. Kadang-kala kita lupa anugerah pancaindera yang Allah kurniakan itu hakikatnya bukan untuk mengatakan sesuatu yang tidak baik tetapi dianugerahkan Allah SWT untuk berbicara tentang amal ibadah dan zikrullah.

Nasihat untuk diri ini .. semoga Allah pelihara diri dari sebarang salah bicara. Tidak dapat tidak , ada jua tersalah kata namun aku hanya manusia biasa. Ya betul , diam lebih baik dari berkata-kata... Bila manusia berkata-kata banyak yang salah dari betulnya .. jika diam membuatku bahagia maka bisaku lakukannya semoga hidup ini lebih aman damai hendaknya ... :)

Abu Thalhah : "Ketahuilah bahwa sesungguhnya kehidupan dunia itu adalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah ? megahan antara kamu serta berbangga ? banggaan tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam ? tanamannya mengagumkan para petani, kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat nanti ada adzab yang keras dan ampunan dari Allah serta keridhaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu” (QS Al Hadid : 20)

Abu Thalhah: "Sedang kehidupan akhirat adalah lebih baik dan lebih kekal” (QS Al A’la : 17)

Nov 10, 2005

geram .. geram

eiii geram betul aku kat ahmad nih .. apesal la ego kemain .. cakap je la kalo dah sayang kat nazirah tu .. eiii sakit jiwa aku nak nunggu sampai bile la derang bebetul nak berchenta nih .. cepat la sket .. tinggal 6 episod je ni .. kalau takde scene derang berchenta memang aku fire pengarah die tau .. tak pueh ati nih ..

susah sangat ke nak cakap ko sayang si nazirah tu .. nak dedua .. aminah pun nak nazirah pun nak .. eii tak matang betuiii .. baik si faiz tu matang sket .. malangnye si nazirah tu dah kawen ngan ahmad .. kalo la blom kawen dah lame aku suh die kawen ngan faiz jek .. lagi padan .. ensem .. matang .. bukan cam ahmad .. childlish ! tak matang .. nak cover dedua .. banyak cantik .. ingat ko ensem ke ?? haaa ?? eiiii geram betul aku ..

plak tu di aminah pun satu .. dah tau laki tu dah kawen saje je nak ajak jumpe jumpe .. dah tau laki tu pantang ko panggil die datang .. takyah la panggil memalam kot derang laki bini ade date ke nak candle light dinner ke yang ko sibuk pehal .. eiii nyampah betul aku nengok aminah nih .. bape kali dah si ahmad biar nazirah tunggu sengsorang kat restoran ke , umah ke .. janji malam nak dinner skali .. kemain la si nazirah tu siap siap tunggu .. sampai tetido die .. last last suami gi minum ngan pompuan lain .. eii kalo aku laaaaa .. tatau la nak wat ape ..

yang peliknye .. apesal nazirah setuju nak sambung kontrak tu .. eiii dah 4 bulan sabo ngan baran si ahmad tu .. sanggup ko nak tahan 3 tahun .. ??? ish ish nazirah nazirah .. aku tau sebab ape .. sebab ko pun dah jatuh chenta ngan ahmad la tu .. tapi aku akui la ahmad tu nampak je baran tapi sweetnye bisa mencairkan mana mana pompuan .. mane taknye .. nazirah sakit die buatkan bubur , balik kerja die belikan bunga .. nazirah majuk die gi carik sampai taman bunga hujan-hujan .. kalau nazirah majuk gi lari umah orang lain pun die pi turut pick-up balik nazirah .. kirenye die tunjuk la yang dia sayang tapi saje tanak cakap .. alasannye kalau nazirah takde umah takde sape nak watkan breakfast .. chaitttttt ... laki oh laki .. cakap je la kan senang .. ego kemain ..

hahahhaha ni la nasib orang dah kemaruk layan full house .. tak sabo nak abehkan tapi donlod lambat la .. ade lagi 6 episod .. akan ku usaha abehkan by this weekend .. walaupun demam kuat melanda diri ... muahahah .. mila mila .. wut happend tu yu ..

keranamu full house ...

Nov 7, 2005

sakitnya jiwaku menanggung derita ..

mane tak sakit jiwa melayan drama "FULL HOUSE" marathon baru abeh 6 episod .. sungguh sakit jiwa menanti abeh donlod sampai episod 16 .. padan la orang duk susume suh nengok citer nih .. ni aku maleh nak start nengok citer episod episod nie .. kan dah takleh tido malam doki-doki menanti kisah seterusnya .. kepada mereka yang nak melayan citer ni make sure anda dah abeh donlod sume episod baru layan .. sebab anda mempunyai possibility untuk duduk depan tv 16 jam .. paling tidak pun 4 jam sehari melayan menda alah nie .. ( adehhhh sungguh buang masa ! )

Review citer : mengisahkan si Ahmad ni top star korea yang sangat digilai jutaan peminat..die ni terlalu la sukenye kat Aminah yang die kawan sejak kecik tapi malangnye Aminah ni minat kat member baik Ahmad iaitu Faiz ..jadi Ahmad ni asyik tak tercakap je yang di suke minah nie ..

Meanwhile muncul la sorang pompuan yang sangat lurus bendul dan tah ape ape life die yang bernama Nazirah .. asyik kena tipu dek member jek.. disebabkan kebendulan die .. umah besar milik mak bapak die telah dijual dek kengkawan die sendiri .. abeh harta menda sume kawan die amik .. ( yang aku tak faham .. apesalla si Nazirah ni tak repot polis jek ) ..

Tanpa disangka rupenye yg beli umah tu adalah Ahmad .. disebabkan Nazirah takde umah so Ahmad ni pun jadikan Nazirah ni orang gaji die .. masak , kemas umah sume .. sian Nazirah asyik kena tengking herdik je.. Ahmad kate die bodo la , otak burung laa tah ape ape Ahmad tu tapi Nazirah tetap bersabar sbb dia ade Ahmad je yg bleh tolong die ..

Pastu disebabkan Ahmad ni dah tak tahan menanggung derita cinta tak sampai die pun kengkonon nak tunjuk terer tanpa berfikir panjang pi kawen ngan si Nazirah nie ( kawen kontrak yang hanya derang bedua je tau ).. aaa pastu nak tau seterusnye sile la donlod sendirikkk .. hahah

Nazirah ?? takde la comel sangat .. aku rase Aminah lagi comel tapi sebab die telah menjadi orang ketiga dalam rumahtangga Ahmad dan Nazirah .. maka aku tak suke si Aminah ni .. Tapi Nazirah ni comel gak kalo die mekap lelawa ..

Ahmad ?? ermmm good looking .. bleh membuatkan aku tak lena tidur gak la .. biler teringat senyuman die .. waduhhhh bergetar jiwa deh !

Lelain komen :

Umah tu terlalu besar dan sangat la cantikkkk di tepi laut dan dikelilingi bukit bukau tapi yang peliknye camne la die gi pejabat tetiap ari ulang-aling kat bandar .. rase cam taihen jek ..

Pakaian Ahmad dalam citer ni terlalu la lawa .. smart gilerrr ahh .. pendek kate memang baju Top Star aaa .. malangnye baju si Nazirah dan Aminah ni sume sepesen je sume mini-skirt .. abeh abeh pun seluar tapi still paras peha jugak .. setakat aku dah tgk takde lagi la skirt-labuh ke, one-piece ke , jeans ke .. gi jumpe mak mertua pun mini-skirt , baju kawen pun mini-skirt .. apesal eh ?? adakah salah pereka fesyen drama ni ataupun salah tuan pengarah ?? heheh ..

ni je la kot bat mase ni .. lastly sesape yang terasa penat setadi ke , penat wat repot ke :p .. terasa nak menjiwang seketika bleh aa layan cite ni .. tapi berpada-pada lah eh .. jangan abaikan tanggungjawab anda sudah .. ahaks !!


ni la gambar si Nazirah & Ahmad

Oct 30, 2005

Sekadar ingin bercerita-ceriti ... berhibur hati yang lara ...

( SPECIAL TRIBUTE TO SOPHIA FAHIMA ! )


Image hosted by Photobucket.com Aku hanya memerhatikan mereka ... Pelbagai perkara bermain dalam lunak fikiranku ... aku punya seorang teman .. tapi ......... ah ! kenapa dia begitu sibuk dengan handphonenya ??? kenapaaa ??? apakah salahku sehingga dia tidak langsung pedulikan aku..

Image hosted by Photobucket.com

Uwaaaa Nadira kenapa awak taknak main ngan kite .. huh ! .. wahai teman .. marilah kita main bersama-sama.. tapi .. dia terus leka dengan handphonenya ... aku pasrah ..


Image hosted by Photobucket.com Tengok tu makcik-makcik itu begitu asyik melayan temanku itu.. ah .. takpe .. aku tak jeles .. yang pasti aku maintain comel cam Nadira jugak .. tak heran ..makcik-makcik tu je tak perasan kecomelan aku .. hapeee .. makcik makcik tu ingat diorang comeyy sangatttttt ???



Image hosted by Photobucket.comNi pun same .. makcik-makcik ni .. apesal tah tersengih-sengih depan kamera .. ingat comey sangat la tu .. cube la pusing sket kamera kat aku .. ingin jugak aku buktikan bahawa aku adalah kanak-kanak comel ..


Image hosted by Photobucket.com Mereka sungguh mencabar kewibawaanku .. sembang tak ingat dunia .. kemain seronok sembang sampaikan aku kat sebelah pun derang tak sedar. Takpe aku tak heran .. aku tetap happy dengan cara aku yang low profile .. tapi aku tetap bengang sbb aku tak faham ape yang derang bualkan

Image hosted by Photobucket.com
Apa yang mereka berdua bualkan ni .. nampak seronot bangat je .. ishhh ni aku hangin ni .. nak borak ajak le aku skali .. inilah manusia .. time seronot je skali time aku keseorangan tiada siapa pedulikkk .. hins..hins..sok..sekk!

Image hosted by Photobucket.com
Dan ... akhirnya aku ketemu insan-insan yang memahami perasaanku .. yesss !! aku ingin bermain bersama makcik berdua ini .. jangan ganggu akuuuu ... aku bahagiaaaaaa ..




Image hosted by Photobucket.comDan aku semakin glamer dikalangan makcik-makcik di sini .. yess yess yess !! Aku tahu makcik-makcik ni sume memang shayang kat aku .. saje je aku 'ek' sket tadi .. hehehe





Image hosted by Photobucket.comAkhirnya mereka menyedari jua keCOMELku ini. Terima kasih mama dan ayah kerana melahirkan aku yang sangat comel dan kiut miut ini ..

YEAHH !! INILAH AKU YG COMEL BANGAT !!!




Image hosted by Photobucket.com

MANE AKU ??? ADAKAH AKU JURUKAMERANYA ??
( Nantikan tribute to NADIRA .. lagi kanak-kanak comel Oita ! )

Oct 26, 2005

Raya oh raya ..

Kenapa tahun ni aku rase semangat nak raye ye ? Mungkin sebab ni tahun akhir aku beraya di perantauan kot. Kemain semangat lagi anta gambar raya kat Utusan .. ari first puasa dah anta .. hihi tah ape ape .. tahun-tahun lepas tak penah la plak buat keja begini .. ahaks! bak kate mak aku .. "ceciwi" heheh sape tau maksud ceciwi tu ape ??

Kekadang bile fikir balik rase macam dah terlupe camne suasana raya kat Mesia .. dah 3 tahun tinggalkan tanah air tercinta .. ni terasa nak mengenang kembali sat .. camne sambut raya kat sane ..

Setakat ni aku tak pernah la tengok mak ngan bapak gaduh nak balik kampung mane setiap kali raya .. Cuma yang pasti raya kedua setiap tahun aku dan keluarga comfirm raya atas jalan raya .. 10 tahun dulu highway blom maju , memang lalu jalan biasa ... Kalau kena raya pertama kat Johor , kitorang yang tinggal kat utara ni akan singgah Ipoh ( umah tok belah mak ) dulu .. Ari puasa last baru bertolak ke umah embah kat Kulai ( umah tok belah bapak ) .. Pastu raya kedua baru pusing balik.. dan begitulah sebaliknya .. kalau raya pertama kat Ipoh , raya kedua mesti atas jalan raya .. nak balik Kulai .. Aduhh jauhnye rase perjalanan ..

Bapak memang buh bantal kat tempat kaki belakang tu nak kasik kitorang adik beradik tido selesa .. luas sket .. Air toksah cakap la sebotol besar botol air yg tahan ais tu .. mane taknye nak tahan kasik sejuk sepanjang perjalanan .. perjalanan mengambil masa 12 jam lebih ( sebelum ade highway la nie .. ) skrang dah ade highway kurang la sket tapi still lame jugak cume dulu gerak satu keta sekarang kena gerak dua keta sbb memasing dah beso dan dah bertambah ahli keluarga .. sian bapak kena support duit minyak ngan tol dua keta .. :(

Kalau sampai Kulai kul 10 malam tu kitorang la yang disambut paling meriah sekali .. sanak sedara lain sume dah sampai sebab sume duk sekampung jek .. paling jauh pun duk felda sebelah ataupun dua tiga felda sebelah .. hehe kemain seronok embah jumpe cucu-cucu die.. mane taknye kitorang biasanya balik time cuti skolah sekali , cuti raya sekali .. dua kali setahun je la selalunye .. ayat yang biasa didengar dek sedare-mare , wak , cik dan embah ialah ..

" aaaa orang jauh dah sampai ... alahaiiii siannye jauh jalan .. betolak kul bape dari sane ? "

Ape lagi dengan muke kelaparan sengih cam kerang busukkk .. hahaha best aaa dihidang ngan macam macam hidangan .. rendang ketupat segala macam menda .. sedara mara lain sibuk kat dapur siap siap makanan tuk esok .. yang laki sibuk kat luar sembang sambil rebus ketupat .// aduhhh meriahnye .. bebudak toksah cakap la .. pendek kate kalau umah tu bleh bersuara nak je dia soung suh diam barang seminit dua .. cam nursery dah rasenye .. mane taknye .. setiap kali berlaku pengumpulan sanak saudara belah embah ni .. ade la dalam 40 orang cucu cicit embah .. tu tak masuk mak bapak cucu-cicit .. ish ish .. tapi tu la meriahnye raye di kampung ..

Uwaaaa .. tetiba rase rindu plak kat embah ... tapi tahun depan raya dah tak same ngan raya 4 tahun dulu .. sebabnye dulu aku jadi penerima duit raya , tapi tahun depan aku kena jadi pemberi duit raya ( sbb ikut adat famili kitorang yg dah keja kasik duit raya ) .. uwaaa kalo sorang 5 ringgit .. ade 40 orang sepupu sepapat dah 200 .. tu baru sebelah je .. blom masuk belah ipoh dan belah belah yg takde mengena tu .. huwaaaaaaaaaaaa .. pastu next raye geng geng aku mase zaman kanak-kanak sume dah kawen beranak pinak .. takde la lagi zaman main bunga api dan slumber party bersama mereka .. balik ni kena join mak mak la plak .. hahahaha seb baik blom jadik mak .. terase muda sket ..

Heheh ape la aku ngarut ni .. nanti la aku sambung lagi . .. skrang nak kena gi skolah ade setsumei kai .. cara guna ICCD Camera .. baru sampai pagi tadi kameranye .. semoga tak panjang la setsumeikai tu .. loteh nak dongarnya .. hehhe mintak diri dulu naaa ..

Oct 22, 2005

Mood Raya ... :D

Tetiba malam tadi terasa mood raya menjelma bile berkumpul reramai bersama teman-teman tersayang ... sape lagi kalau bukan kanak-kanak comel di Oita ni .. dah balik Mesia ntah bile la plak dapat berkumpul ramai-ramai slumber party .. ahaks ! Slumber Party ke tu .. ??? Ntah la .. tapi bile ramai-ramai seronok la plak rase .. walaupun belum berjaya bertarawikh bersama-sama muslimat.. heheh takpe ade beberapa hari lagi ni ade rezeki kite wat sesame ye ..

Bile bace blog kengkawan semua cerita raya .. mood raye mula datang .. dah 2 tahun rasenye tak raye dengan gamaknye .. mase 1st year je rase raye bebetul sebab terkena first time raye exam paper penting mase tu .. ape lagi meraung laaa dalam kelas .. memang seriesss orang perak kate ' beghayorrr matenye' pagi raye tu .. tahun kedua pun kena exam jugak tapi dah biasa dah sebab mase 1st year dedua raye ade exam .. 2nd year pun dedua raye kena exam .. last year alhamdulillah tak kena raye time exam .. hehehe raye sakan la ...

Memandangkan tahun ni merupakan raya terakhir di Bumi Jepun ni .. rase sedih pun ada .. rase sayang nak meninggalkan bilik aku yang memenangi award bilik paling kecik dan sempit kat Oita ni pun ade .. uwaaaa bile aku balik nanti mesti rindu kat suasana raya sini .. ade BBQ , ade satay , ade rendang daging jaja , ade kek black forest kak fuza , ade rendang perak kak lina ... ade ketupat segera mui uwaaaaaa nanti balik sume dah takde .. uwaaaaaaa .. uwaaaaaaa ...

Pengalaman 4 tahun beraya kat negara orang ni mengajar aku erti hidup berdikari .. walaupun memula rase sayu pagi raya takde berebut ngan mak nak gosok baju raye , takde nak berebut bilik air ngan sepupu sepapat sbb nak gi semayang raya , pastu sibuk tolong bapak masukkan duit raya dalam sampul ... tapi kat sini ada preparation jamuan raya malam tu .. same-same potong ayam , potong bawang , potong sayur .. wat coeslow .. wat sirap .. kat mesia memenda tu sume makcik-makcik ngan tok buat sebab kami anak-anak dara sibuk slumber party dalam bilik .. try baju raya , try mekap raya , try subang raya .. ( hehe maleh sbnrnye nak melawat dapur sebab ramai sangat dah kat dapur tu , makcik makngah maklong sume ade .. sian tok paneh duk sume kumpul kat dapur .. ahaks ! )

Tapi bile duk sini ... BBQ kena perap sendiri .. rendang kena masak sendirik .. nak kueh raye kena wat sendirik ( sbb tahun ni mak tak pos .. uwaaa ) , pehtu pagi raye gosok baju sengsorang sambil layan era dengar lagu raya .. ( sian jugak kat pengacara era tu tak beraya ngan famili .. ahahaha linda .. kita serupa !! ) muahahah .. satu je tak best kat sini takde bunga api time raye.. tapi takpe aku ingat nak pi beli kat donki hote sok sok lepas skolar masuk .. malam raye bleh main mercun roket .. phiuuuuuuuuuuunnnnn Kabooommm !!! nyehehehe ..

Ish .. sudah lewat malam nampaknya .. walaupun sejak kebelakangan ni aku selalu insomnia .. tapi malam ni aku rase best plak insomnia sbb bleh edit blog ubah MOOD RAYA sket ... cerita ceriti sket .. lagipun ESOK CUTI .. yaabedabeduuuuu !!

Okay la sedara-sedari .. saye minta diri dulu .. ingin melayan blues dengar lagu-lagu sepam raya .. sok sek sok sek .. sadisss ..

Selamat Ari Raye .. Sumerr !!

Oct 19, 2005

Ozone Lab ... numa numa .. huhu

Nampak gaya kena start buat research ni cecepat tapi malangnye kenapa takde impuls yang nak datang untuk menolak aku pegang pen dan pensel dan kertas untuk mulakan kerja .. tensyennye ... terasa cam waku waku plak nak memperkenalkan lab aku yang serba bahaya nie ..

Lab aku ni terkenal dengan nama High Voltage Experimental Lab ... nak tau high tak high nye voltage power supply yang digunakan dalam lab ni .. paling rendah 20kV .. ade la dalam 20000V ... voltan yang dibekalkan di kawasan kediaman biasa tu baru 240V .. ermm

Ni pintu masuk lab .. "Dilarang Masuk Tanpa Urusan " dengan kata melayunye ..

Image hosted by Photobucket.com


Ten ten teeenngggg !!! ni la keadaan lab lepas bukak pintu ...



Ni alat radas experimen aku .. nampak je kecik tapinye ... eiii salah sentuh bleh bawak maut beb .. ish ish .. nape la aku pilih tajuk ni .. nyesal pun ade kekadang tau ..

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com


Saluran paip yang mengalirkan ozon ( O3 ) yang terhasil akibat berlakunya corona discharge ... rupenye ozon ni gas beracun yang boleh membawa kepada kanser .. dah bebulan aku ngadap menda alah ni .. dah bape kilo ozon aku sedut pun tatau la .. dua ari lepas tanpa disangka time aku nak masukkan paip ni dari tingkap .. terpijak plak suis power supply .. gilaaaakkk aaa ..

Image hosted by Photobucket.com


" Kaboooommm !! .. " meletuppp .. cuak tak ingat aaa time tu ... seb baik tak jadik pape .. tapi short circuit gak aaa .. ishhhh tobat takmo pijak wayar dah ..

Image hosted by Photobucket.com


inilah keadaan bilik bebudak final year lab aku ... amcam ?? ade gaya cam tongkang pecah tak ??? camne la aku tak sakit jiwa duk dalam lab ... aduhhhh ... pening tau .. mau pijau kepala otak .. .. kekadang time derang takde aku kemas .. seminit je derang balik terus hancur segala kerja tangan aku mengemas sebentar tadi .. eiii magic ape tah bebudak tu guna .. bengang aku .. sebab tu aku suke lepak bilik dpd gi skolah .. ( chehh .. alasan belaka .. muahahhah )

********************************************************************************

p/s : ada sesuatu yang sangat kelakar berlaku arini yang menyebabkan aku tersenyum simpul sehingga malam hari .. lepas ni kalau ade satu pembaharuan di sebuah kedai pasta di Oita ni .. berbangga lah anda kerana ia adalah hasil kerja tangan seorang rakyat Malaysia .. ahaks ! Jangan maraa aa gurau jek ...

Oct 17, 2005

myterious dream

tetiba rase nak share satu mimpi yang aku rase sangat indah .. dua kali aku mimpi sebuah theme park yang same .. dan aku ride ketapi yang same .. sape yang dapat ramalkan ape maksud mimpi aku ni tasukarimasu ...

aku rase mase tu aku berada di sebuah theme park yang sangat futuristik .. di mana ada sebuah keretapi yang mengangkut visitor mengelilingi taman tersebut menikmati keindahan alam dan teknologi terkini .. aku rase kalau boleh sebut tahun mungkin 50 atau 100 tahun akan datang nye theme park ..

susahnye nak gambarkan keindahan taman tu ... kalau bleh lukis aku rase aku nak lukis .. keretapi tu ade stesen2 yang kite bleh turun sukati .. keretapi tu lalu atas laut dan bawah laut yang sangat biru ... ade kolam yang sangat besar di hiasi batu-batu cantik dan kalau dipandang dari tepi nampak macam kolam tu bersambung dengan laut .. biruuuu .. cantikkkk sangat .. subhanallah .. rase syokkk sangat mimpi tu .. batu batu dia cantik .. kolam tu ade kawasan-kawasan yang sangat cetek separas buku lali .. dan makin lame makin dalam dan sampai satu kawasan ade satu terowong yang biler berenang masuk dalam terowong akan ditemani pulak dek ikan-ikan laut yang sangat cantik .. warna-warni ... memang lawaaa laaa .. kalau nak kire luas kolam seluas pemandangan laa pendek kate ..

tu baru satu stesen ... stesen seterusnya .. keretapi lalu atas titi tergantung bebetul atas air laut ... bergoyang-goyang , gayat sume ade .. and tetiba ..... kite rase ketapi tu bebetul tergelincir jatuh dalam air .. kire cam roller coaster laaa .. rase badan sume cam basah sbb tenggelam .. tapi tu semua fantasi .. ntah camne dia dicipta aku pun tatau ... keretapi tu dilengkapi teknologi kamera litar dimana setiap orang diwajibkan pakai tali pinggang keledar .. sape tak pakai akan ade suara orang warning kat atas kepala dia ..

pastu kuar dari theme park tu ade jual pelbagai makanan yang best ... tapi yang paling aku ingat ade jual otak-otak .. perghhhh .. sedap ah ... murah plaktu .. 10 sen sebatang .. gilaakkk ah ..

pastu .. krriiiiingggggg !!!

yaaaaabeeeiiiiii ... TERLEPAS SAHOOQQQQ !!! uwaaa ..

Oct 16, 2005

Bila musim sejuk tiba .. aku mula insomnia .. ??

nak tahu ciri ciri insomnia .. aaa ni kat bawah nie ..

INSOMNIA merupakan ketidakmampuan seseorang untuk tidur selama tempoh yang seharusnya, di saat orang-orang biasanya tidur dengan lelap pada malam hari.
Seorang dewasa memerlukan tidur lelap paling tidak lapan jam sehari. Sayangnya penelitian di Amerika menunjukkan hanya 35 persen orang dewasa yang dapat menikmati tidurnya seperti itu.

Seseorang dengan insomnia biasanya sukar tertidur pada waktu malam, tapi ia bangun terlalu awal di pagi hari. Atau ia sering terjaga di antara tidurnya di malam hari.
Seorang yang menderita insomnia seringkali merasa tidak segar saat ia bangun dari tidurnya, ia juga tidak bisa tidur walaupun badan letih setengah mati, juga sukar berkonsentrasi.

Penderitaan ini bisa jadi karena persoalan medik atau kondisi psikologis, misalnya akibat stres (dari pekerjaan, sekolah ataupun masalah keluarga) atau pengaruh gaya hidup seperti seringkali minum kopi atau alkohol, atau juga kebanyakan merokok.

Sebanyak 30 hingga 40 persen wanita menopause diketahui menderita insomnia. Hal ini mungkin disebabkan antara lain oleh fluktuasi yang terjadi pada hormonnya. Insomnia juga bisa terjadi pada wanita yang sedang menstruasi. Juga pada seseorang yang sudah lanjut usia, karena perubahan biologis dalam dirinya, seperti kondisi medik atau akibat efek samping obat.

Bahkan para pengguna komputer dalam waktu lama serta orang yang memiliki pasangan yang suka tidur berdengkur bisa jadi terkena insomnia. Selain itu ada sejumlah faktor yang bisa meningkatkan derita insomnia. Misalnya, usia-- manula lebih mungkin menderita insomnia. Selain itu kejadian-kejadian yang menyebabkan stres dan trauma pada seseorang, shift malam dan perubahan jadwal kerja, perjalanan ke negara yang berbeda waktu, asma, dll.

adakah aku insomnia ?

sering terjaga di antara tidurnya di malam hari - masalah ni mmg ketara sejak awal tahun ini dan memang akan berlaku setiap kali musim luruh dan musim sejuk tiba .. biasanya aku akan terjaga lebih kurang 5 atau 6 kali satu malam .. selalunye sejam sekali .. nape ye ? ( pelik aa org kate fuyu sedap tido .. apesal aku takleh tido ?

merasa tidak segar saat ia bangun dari tidurnya - ye lah kalau dah waktu tidur tak kena .. mesti lah bangun tak segar .. kejap kejap terjaga .. bgn tidur badan rase letih .. dah dekat nak pagi baru bleh terlelap .. pastu bangun comfem lewatnye .. ermm

tidak bisa tidur walaupun badan letih setengah mati - yang ni memang selalu berlaku .. time letih giler adalah waktu yang paling susah aku bleh tidur .. sampai bengkak-bengkak mata memaksa diri supaya bleh tidur .. ye laa badan letih mane tahan ... sampai sakit pala kekadang .. uwaaa ..

akibat stress - ni aku tak sure .. rerase takde la sangat kot .. cume kekadang tu adat laa .. repot tak siap ke ape ke .. tapi recently takde la stress sangat ..

pengguna komputer dalam waktu lama - yang ni comfem kena .. tetambah kalau time buat repot atau pun ade kerja kerja pengeditan website ataupun proses pembelajaran software baru ... kekadang 5 6 jam ngadap pc tak sedar ... sesedar mata dah letih ..

perubahan jadual kerja - yang ni mungkin berlaku mase aku baito shinbun dulu .. lari semua jadual .. kul 10 dah kena tido walaupun tak ngantuk .. kul 3 kena jaga sbb nak gi keja .. kekadang terbawak sampai skrang .. kul 3 dah terjaga and tak bleh tidur balik .. ermmm

asma - ini tak mungkin jadi sebab aku tak bleh tidur sbb dah lame tak kena kecuali bilik berhabuk lebih sket atau baru lepas sedut asap rokok orang lain ..

TAPI NAPE TAKDE PUN KATE INSOMNIA BERLAKU SEBAB SEJUK ???

Oct 15, 2005

Salam Aidilfitri



muahahahhaha .. klakanye rase ... gambor raye aku ngan adik kuar news paper ..

memula bal tegur kat YM .. " fuh akak gambar raye akak dah kuar newspaper arini " ...

pastu kak fuza plak c-mail .. " mila gambo raye mila ngan nuar dah kuar " ....

pastu bace blog jaja plak .. " kak mila gambo raye dah kuar .. dah print blom ? " ...

pastu mas plak msg kat chatbox ... " akak gambo raye dah kuar , print dah ke ? " ...

fuh fuh ... terima kasih la bebanyak kat sahabat-sahabat yang sangat prihatin terhadap diri ini ... mueheheh ... kepada gambo sesape yang belum kuar tu selamat menunggu .. yeyyyyyy gambo aku dah kuar dulu .. sowwi aa ek .. muahahha waku waku la plak .. keh keh keh ..

mengarut jek .. saje je waku waku last raye kat sini .. tahun depan kalo aku anto jugak gamba raye ke utusan .. siap aa bakal kena sebijik dek adik-adik kat oita ni aa .. saje je .. rase nak print 10 keping kasik sedare mare sorang selai .. muahahhahahahhahaha ape aku ngarut nie .. biol biol .. *kweng*

Oct 13, 2005

(*_*#)

Tak banyak yang berlaku minggu ni ... disebabkan keadaan cuaca berubah-ubah kejap panas kejap sejuk .. menyebabkan badan tidak berapa selesa dengan keadaan sejak kebelakangan ini ... kejap sihat kejap sakit pala kejap sakit perut ... makan pun tak menentu .. ermm ntah la milaaaa ... bile la kehidupan aku nak stabil nie .. adehss !

Semalam aku settlekan borang tuntutan elaun thesis ... sape blom siap sile siapkan secepat mungkin sebelum tarikh tamat .. jangan jadi cam aku last minit baru nak buat .. ish ish mila milaaaa ... apesal aku suke wat kerja last minit ah ? ... ntah la .. tepuk dada tanya hati ..

Terima kasih kepada mereka yang sering memberikan idea-idea baru untuk thesis aku yang sedang dalam proses pembinaan .. Actually aku tak faham camne nak mula .. idea sume dah ade dalam kepala ... tinggal nak susun gerakerja ... ermmm ... semoga Allah permudahkan aku .. dalam keadaan sekarang aku memerlukan sokongan dan doa dari semua sahabat dan insan-insan tersayang .. :)

Oh ye ... dikesempatan ini nak promote la sket .. sebenarnye dah mula lame dah .. sejak malam 1 Ramadhan lagi .. IPIJ mengadakan tadarus online .. jadi kepada sesiapa yang nak join boleh la msg aku ... kepada warga Oita pun jangan segan-segan bleh msg tanye .. jom la sesame memeriahkan Ramadhan kite dengan bacaan ayat suci Al-Quran Nur Kareem ini .. bace sorang memang boleh .. tapi skali skala bace reramai best ;p ... belum cuba belum tahu .. dah cube baru rase nak join selalu .. don't segan don't malu kay ..

Sampai di sini dulu bicara seorang insan kerdil di sisi Allah SWT yang sangat memerlukan rahmat dariMu semoga hidup ini terus aman damai bahagia .. Ameen ..

Oct 7, 2005

Sekali lagi aku kerinduan ...

Setiap kali ramadhan menjelma .. hidangan inilah yang biasa terhidang di atas meja makan .. ade yang di masak sendiri oleh mak atau makngah ( yg memang tinggal bersama kami sejak aku kecik lagi ) ... ade jugak hidangan yang dibeli dari pasar ramadhan berdekatan ... ade jugak yang diterima tukar dari jiran jiran sebelah umah atau masjid taman perumahan aku .. aduihhhh ...

Hidangan Utama

nasik putih + lauk pauk

soto jawa mak

bihun sup Tmn Sri Kota

bihun goreng Singapura

mee kari

bubur lambuk

nasik lemak ayam goreng


Hidangan sampingan

ayam percik tepen

murtabak wan

popiah goreng

roti jala + kuah durian stesen ketapi


Minuman

sirap oren + tembikai

air tebu esso

jus markisa

teh panas

tapi sekarang .........................

bukak puasa kul 5:50 ... balik skolah paling awal pun 5:30 .. 20 minit masa yang ade untuk menggerodek dapur carik apa yang ada untuk dimasak ... mustahil untuk terhidangkan makanan di atas .. dan akhirnya .. apa yang mampu kusediakan untuk diri ini ...

nasik putih + sejenis lauk paling simple yg mampu di masak

air putih atau kekadang air paip jek ..

atau paling tidak pun ...

MAGGI

ni bile tahap letih melampaui batasan manusia normal ..

saikin aku letih .. uwaaaaaaaaa

Oct 5, 2005

semoga mereka memahami

Tiada manusia yang hidup tanpa kesalahan ... dan setiap kesalahan akan terus menjadi kesalahan tanpa teguran dari insan yang tahu bahawa itu adalah kesalahan dan perlu diperbetulkan ..

Tetapi ....

Malangnya .. kite sering takut untuk menegur.. kerana bimbang dia berkecil hati .. tapi kita tak kisah dia ditempatkan di dalam api neraka yang panasnya membara ... kenapa berlaku fenomena begini ? Mungkin kerana kite dilatih untuk terlalu menjaga hati kawan dan tidak menjaga tepi kain orang ...

Hasilnya ...

Teman yang dalam kesalahan akan terus melakukan kesalahan ... Insan yang sedar tindakan temannya itu satu kesalahan akan terus merasa gundah gulana .. serba salah .. nak tegur tak tegur .. nak tegur tak tegur .. susahkan ? bila dari kecil dah dilatih dengan suasana begini .. silap-silap ada yang memulaukan sahabat sendiri sebabnya tak mampu nak tegur ... fenomena ini memang berlaku .. jangan katakan tidak ..

Seorang teman kecewa bila sahabat yang selama ini sering bersama tiba-tiba hilang ntah kemana ... setelah di selidik .. rupa-rupanya dia takut untuk sering bersama kerana temannya itu sering menjadi bahan fitnah orang ... huh ? apa salahnya tanya ? apa salahnya tegur ? kau yakin yang dia sengaja melakukan kesalahan itu ?

Jangan sampai di akhirat kelak dia katakan kau teman baiknya tidak pernah menegur kesalahannya ... dengan kau sekali diheret bersama .. jangan main-main .. !!

Memang mudah untuk berbicara ... tapi ingin aku katakan di sini bijaknya manusia itu terletak pada kepandaian dia meletakkan diri dalam diri insan lain dan cuba memahami hati dan perasaannya ...

Ada persoalan yang sukar untuk dijawab dan hanya mengharapkan mereka memahami tanpa perlu diberi jawapannya .. ( dipetik dari blog seorang sahabat .. )

semoga mereka memahami ....

Oct 4, 2005

Life Goes On

5 Oktober
Kehidupanku bakal berubah menjadi seorang pelajar tahun empat. Tiba-tiba sensei masuk lab , tarik kerusi dan terus duduk depan aku ...

" Camne kengkyu skrang ? sume ok .. ? Aritu awak takde mase zemi .. ni sensei nak gitau schedule sampai presentation bulan 3 nanti ... "

" erkkk .... ok "

Sensei pun capai kertas kosong atas meja .. dan keluarkan pen dari poket baju die ... sambil menulis dia explain kat aku ...

Pertengahan Disember @ Awal January
Mid sem presentation ... by that time awak kena present sampai mane dah kengkyu awak .. ade lebih kurang 2 bulan lagi untuk experiment dan kumpul semua data sebab lepas presentation tu there will be no experiments perhap ... so make sure you understand what you are doing now and ready yourself to answer every questions asked by lecturers ..

( tapi mase tu ade WG ... :( adakah aku tak dapat join WG terakhir nanti ?? uwaaaaa )

23 Disember -9 Januari
FUYU YASUMI .. yeyyy !!!! hopefully WG mase ni .. :p

Pertengahan Februari
Tarikh hantar thesis ... aduhhh mampu ke aku siapkan thesis aku nie ..

Awal Mac
Final presentation .. !!!

24 Mac 2005 ........................................................ BALIKKKK .. Insyallah .. babai Oita !!

ewaaahhh .. perasan betul aku nie .. harap-harap takde ape ape masalah sampai aku habis presentation nanti .. rase berkobar kobar nak menjalani kehidupan sebagai shakai jin dan cube yang terbaik membangunkan negara, agama dan bangsa ... ewahh .. hihihi ..

biarlah ape orang nak kata .. yang pasti aku ingin pulang ... aku ingin pulang ... aku ingin pulang ... yeaaaaaa Malaysia .. sambutlah kepulanganku nanti .. Ya Allah permudahkan aku menghadapi hari hari mendatang .. Amin

Oct 2, 2005

bila ku rasa ...

sebut perkataan hormat menghormati mesti selalu dikaitkan dengan tua dan muda , ibubapa dan anak , senior dan junior pendek kata dalam kehidupan seharian ni tak boleh nak lari dari sifat menghormati sesama sendiri especially bersama orang-orang sekeliling ...

tak semestinya yang tua semua betul dan yang muda mesti nak kena ikut kata yang tua .. apa yang penting penilaian sendiri ... yang penting hidup berkomuniti sentiasa kekal aman harmoni ... yang salah ditegur-tegurkan .. yang betul diperbetulkan lagi supaya nampak elok dan cantik mata memandang ...

jangan di depan lain bicara .. lembut gigi dari lidah ... di belakang mau pecah dinding rumah mengata itu ini .. tak baik memecah belah ummah .. Allah tak suka .. aku tak pandai bermain kata-kata ... apa yang aku nampak aku bisa bicara .. aku sedar ilmu belum penuh di dada .. sebagai manusia aku punya akal dan rasa ...

dalam sedar tak sedar tinggal lebih kurang 5 bulan lagi aku bisa meninggalkan bumi sakura ini ... pelbagai rasa yang tak mampu nak dicerita .. gembira untuk bersama keluarga , sedih meninggalkan teman-teman seperjuangan , gundah gulana ingin meninggalkan adik-adik tersayang .. mampukah adik adik meneruskan kehidupan di sini dengan pelbagai dugaan mendatang .. walaupun aku tak sehebat mana ... tapi aku tetap sayangkan adik-adik di sini ...

jangan disangka kehidupan yang sunyi tidak punya hati dan perasaan .. jangan pandai berkata tanpa usul periksa .. mungkin sukar untuk membaca apa orang rasa ... apa yang perting hargailah diri dan hormati hak insan lain ... jangan ikut sedap hati .. yang penting diri sendiri puas hati.. yang penting diri sendiri happy .. kehidupan bukan hanya disini .. masih panjang perlu dilalui ..

aku tak punya hak untuk berkata-kata .. yang pasti aku ingin bahagia .. mengharungi detik-detik akhir di sini .. aku pasti aku tak bisa kembali ke sini setelah pulang nanti .. biar lah aku hidup di sini dengan penuh bahagia dan sempurna ..

****************************************************************

hahahahhaha .. amcam .. suspen tak ?? ... dun worry beb i'm happy .. take it easy bebeh !!

Sep 27, 2005

Salam Ramadhan Al-Mubarak



Jom sahabat-sahabat , marilah kite meng'imarah'kan hari-hari
kita dibulan ini dengan bacaan ayat-ayat suci
Al-Quran , zikir munajat dan
solat-solat sunat...

Buat sekadar mampu yang penting istiqamah ...

Yoshh minna .. gamabarimashou ne !







Sep 23, 2005

lawatan sambil belajar

minggu yang letih tapi seronok ... peluang berkouryu dengan kawan-kawan jepun dari lab sendiri dan dari lab plasma saga university ... sayangnye takde budak mesia wakil dari saga dai .. ingat ade la sorang dua yang join .. jadinye terpaksa la aku memaksa diri join bebudak tu ..

memula agak kekok la jugak sebab diorang pun segan-segan ngan aku ... sensei plak layan aku cam 'puteri' .. sket sket kamira san .. sket sket kamira san ... naik rimas pun ade ... kekadang kesian ngan senpai-senpai sebab dipaksa sensei angkatkan makanan , tuangkan minuman utk aku .. ( tapi baru aku perasan memang budaya diorang orang lain yang tuangkan air dalam cawan kite ) ... pelik tapi benar .. pernah gak dua tiga kali aku pas je botol jus tu kat diorang sbb dah terbiasa .. tapi yang pasti aku takkan tuangkan beer dalam gelas derang .. heheh

banyak yang aku belajar bile duk skali ngan org jepun ni ... satunye time tidur .. mengikut kepercayaan diorang kepala tak bleh ngadap utara .. kena melintang ngadap timur atau barat .. aku pun tatau ape sebab .. yumi ( member jepun yg join same .. kami 2 org je pompuan ) pun tatau ape sebab .. so lepas aku bentang die plak gi tukar arah tilam .. lagi satu slamber aku bentang tilam rapat ngan tilam die sbb dah biase kat mesia tilam dekirudake didekatkan sebab kat mesia tilam tak banyak kot .. so lagi sambung lagi bleh tido reramai .. yumi gelakkan aku sbb die pelik nape aku rapatkan tilam sedangkan ruang bilik tu besar lagi .. suami isteri jepun je yang rapatkan tilam mengikut kate yumi ... ( ooo begitu !! )

baru aku perasan dah 2 kali join program gasshuku camni .. program diorang mesti abeh pukul 8 gurai lepas tu masa utk mandi dan tidur ... tak macam malaysia kul 10 , kekadang sampai kul 12 baru abeh program .. biasa waktu tidur orang jepun pukul 9 kecuali muda mudi .. heheheh ...sebab tu kedai-kedai kat jepun restoran , supermarket sume tutup kul 9 .. tapi masa program tu .. pukul 9 adalah waktu mulanya aktiviti berkouryu sesama sendiri .. waktu mengenali hati budi kawan-kawan .. waktu tu la mula diorang 'minum' .. malam pertama sampai kul 4 pagi diorang minum mabuk mabuk gelak tawa .. sampai merah merah muka .. eii takut aku ... tapi aku dan yumi tidur nyenyak giler sbb letih kot sampai ade org ngintai kitorang tidur pun tak sedar .. terkejut aku bagun pagi tgk pintu terbukak .. yumi kate die tak bukak .. sah bebudak mabuk tu ngendap kitorang .. eiii geram betuiii .. pelik la jepun ni .. pintu pun takde kunci .. malam kedua kitorang aware jugak kot kot ade yg amik kesempatan nak ngendap lagi .. rupenye malam kedua sume bebudak laki tidur nyenyak gile .. lepas kul 12 dah diam ... sebab ape tau ... sebab beer dah abeh ... hahahah .. jepun jepun ... ish ish .. aku comfem kalau beer ade lagi zettai ade lagi menda menda tak diingini berlaku .. ermmm

satu lagi yang aku perasan ... diorang tak kisah kalau program tu tak bercampur senior dan junior sebab pride si senior senior ni sket punyeeeeee laaa tinggi .. banyak gak program yang senior lepak dalam bilik sesame diorang main trump ... program yang melibatkan sensei baru nampak muka senior .. program yang hanya dihandle junior senpai mesti tak join kecuali senior yang nerd je laaa .. mase mengemas pun senior kemas barang diorang je pastu gi keta ... yang si junior junior ni la gi kemas bilik minum-minum diorang tu ... padahal mase seronok same-sama .. lain ngan kite kat mesia .. kebiasaannye lepas program gap antara senior dan junior hilang walaupun hormat tu still ade .. tapi senior akan turunkan level untuk join junior-junior nie ...

satu lagi yang aku rase paling pelik ... time dah abeh program... takde langsung majlis penutup , ucapan dari pengerusi ataupun sensei .. yang bestnye .. sensei balik dulu .. ntah kul bape diorang balik pun tak sedar .. time nak balik tu aku tanye la mane sensei .. diorang jawab .. ntah ! dah balik kot ... senang nye ???? lepas kemas-kemas angkut beg kuar bilik ... kumpul depan keta jap .. OTSUKARESAMADESHITA .. KAISAN DESU ... tuppppp berpecah ... aikkkkkk camtu jek .. rase tak ready plak nak berpisah balik sebab dah kenal kawan kawan dari saga dai ... bebudak jepun ni pun takde amik peluang last nak gi borak kejap ke .. lepas kaisan terus blah gi keta masing masing terus balik ... pelik kan ????

ermm tu la .. duk negara orang .. adab budaya pun lain la jugak .. cume kite yang ade budaya sendiri jangan la sampai terikut budaya diorang .. yang baik kite amik dan pakai .. yang tak elok tu kite jadikan pengajaran dan jangan amalkan plak .. pendek kate cam ikan kat laut la .. dah masak kari pun kalau tak buh garam ... tak masinnn gak ikan tu ... hihihi fenin fenin ..

kay la sampai sini dulu ..

Sep 15, 2005

jikken , thesis , presentation .. erghhh !

i have no idea what i'm gonna write here ... i am quite busy with my thesis recently ... at list 10-5pm in lab giving a full concentration to my experiment :(...

oh yea ... my lab called "OZONE LAB" .. wow! what a coolzzz name .. ahaks ! why ?? because we produce ozone .. heheh pasni bleh pasang ekon lelame sebab kitorang dah produce ozone ... not that simple la .. however , in my project we don't need the ozone so we just flow them away la .. hehehe ...

ok i wanna story sket bout my thesis to make sure that i really understand what i am doing rite now ... it's about corona discharge ... corona discharge tu ape ??? heheh corona discharge is not a very new phenomenon but still not fully discovered by peoples .. when a needle electrode is applied with a high voltage to a board electrode..and we increase the applied voltage more and more and more untill at one value , the corona discharge happend and it happend with 3 different modes ( or sometimes 4 modes ) which call glow , streamer and spark ..... what i need here in my experiment is to produce streamer mode using the stablest way...

is it difficult ??? hihihi ... senang citer camni la .. penah dengar tak ' minus ion ' yang recently banyak digunakan dalam kipas angin , air-cond dan pembersih udara ?? aaa menda tu la semua menggunakan konsep corona discharge ni ... so kitorang tgh kaji camne cara nak stable kan streamer mode tu dengan menggunakan pelbagai cara... walaupun aku rase tema ni mesti dah didiscover oleh ramai scientist skrang tapi kat mesia it's not popular yet since aku dah try buat kajian kat mesia blom ade lagi kipas yang ade konsep minus ion .. ( if i'm not mistaken la ) .. heheheh ... mane tau pasni PIONEER nak buat kipas ke ekon ke selain speaker ngan radio .. ahahhaah bleh aa aku tolong design model baru guna konsep minus ion nie .. ahaks !!!

ape la aku ngarut nie .. ekcelli tgh tunggu senpai aku ni .. nak submit litar eksperimen yang dia suh aku buat semalam .. fhuhh banggenye aku bleh buat litar eksperimen sendiri ... tak sangka .. ahaks ! kay la nak sambung study sket .. ade presentation isnin depan .. doakan saye kay ..

till then ...

Sponsor Kami