Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Feb 28, 2006

Aku tak tahu ape yang mengganggu fikiran aku sejak dua tiga ari nih ... aku tak kisah ape orang nak fikir tentang diri aku .. aku sedar aku bukan manusia yang layak dicontohi dan aku tak mintak semua tu .. aku juga sedar level aku kat mane banding 'mereka' dan aku dah malas nak fikir perkara yang lepas .. bagi aku setiap yang berlaku mungkin ade hikmahnya .. ternyata memang ianya ada hikmah yang tersembunyi..

Aku bukan manusia yang perfect untuk dinilai oleh insan lain.. dan aku tak minta untuk dinilai oleh 'mereka' .. yang aku mahu Allah SWT menilai sejauh mane keimanan aku kepadaNya .. aku tak minta dihormati , aku tak minta dilayan bagai puteri ... yang aku mahu sebuah persahabatan yang ikhlas dan suci ...

Puas lah hati 'mereka' mengatakan tentang diriku yang hina dina ini .. asalkan diriku tidak hina disisi Allah SWT .. Tidak perlu aku menyatakan kepada semua orang kenapa ianya berlaku dan tidak perlu aku perjelaskan kepada 'mereka' seluruh kehidupanku .. yang pasti kehidupanku selepas ini akan lebih bermakna dari kisah silamku .. semoga kita berjumpa di'sana' nanti ..

Aku akui sejauh mana aku pergi tidak mampu mengubah persepsi 'mereka' .. dan aku tak mampu untuk menghalang.. biar lah 'mereka' menilai apa yang 'mereka' mahu .. aku bahagia dengan cara hidupku .. aku perlu terus ke depan dan aku nampak MASA DEPAN aku di mana .. aku mempunyai prinsip diri ... memang sukar nak memuaskan hati semua orang , lagi sukar nak memuaskan hati sendiri .. lumrah kehidupan .. semakin banyak bilangan umur ku semakin banyak yang aku belajar tetang kehidupan ..

Yang pasti aku menyayangi insan-insan yang sentiasa menghargai diri ini.. tidak perlu aku sebutkan nama kerana aku yakin mereka tahu siapa mereka di hatiku .. aku tidak pernah memusuhi sesiapa.. dan aku berharap agar sebaliknya begitu jua .. terpulang lah .. yang pasti tiada insan yang pernah menyakiti hati ini kerana setiap yang berlaku aku biarkan ia pergi bagai angin lalu .. thanks to all my buddies who always support me and lend me your ears when i need you .. and also thanks to 'mereka' ... and also thanks to all girls in Oita who always never forget me for their slumber party .. ahaks !
Tak sabanye ...

Ye memang betul tak saba nye nak tunggu khamis nih .. cepat la sket abeh .. lagi lame lagi penat nak tanggung kinchokan ( nervous ) nih ..

mila : alaaa bapak .. takut la nak present ..

bapak : laaa presentation 9 minit amenda la nak takut , bapak dulu 2 jam setengah dengan slide takde ape pun takde ...

mila : wuishhh ... bapak cakap ape sampai 2 jam ..

bapak : terangkan thesis la .. dah lewat ni pi tido .. menda la risau sampai takleh tido .. present 9 minit , soalan 3 minit ..

mila : aa ye lah .. oyasumik ..

ni lah antara dialog bapak bile setiap kali kerisauan thesis melanda anaknye yang sorang nih ... setiap kali kegusaran datang bapak sentiasa memberi support sepenuhnya kat aku.. ntah kenapa setiap kali dengar kata-kata bapak membuatkan aku hilang rase gundah gulana ... sebab setiap yang keluar dari mulutnya aku rase ade sesuatu yang membuatkan die faham ape yang aku rase dan die tahu ape yang aku nak die katekan pada aku ... dan setiap kali itu juga lah keyakinan diri datang untuk aku sentiasa meneruskan usaha dan mencapai sesuatu yang terbaik untuk diri ini sebab bapak selalu yakin anak-anaknya akan berjaya .. mana mungkin aku kecewakan mereka ...

lagi 2 hari je mila .. bukan selalu nak susah ... susah-susah dulu senang senang kemudian ... all the best to me !! :)

Feb 22, 2006

Jelesnye kat orang-orang yang dah abeh happyou ngan exam tu .. (*jeling kat mereka yang berkenaan :p ) bile aku plak nak rilek nih ? rumah dah macam tongkang pecah nih !! aduihhh rimasnye .. what if i could get 25hours per day .. huhuhu

bukan masalah mase tak cukup nih ... masalah penyusunan mase tak baper betui .. alahai milah milah .. anak omakkk .. apo kono ejang !! ni dah pening aa nih ..

ape taknye aku baru pasan happyou aku NEXT WEEK !!! ingatkan 2 minggu lagi .. ni la masalahnye orang jarang bukak kalendar .. lupe bulan nih 28 ari jek .. aduihhhh camne bleh silap budget nih ... by this week kena siapkan slide ... sebabnye ... ISNIN depan dah renshu happyo ..

haaaaaaaa ISNIN ??? mane sempat ... by this week maknenye tinggal 2 ari je la nak tanye sensei ngan senpai aku tuh .. nak best lagi .. Jumaat nih sensei takde gi outstation ... aaa amik ko milah ... kesimpulannye aku kena siapkan slidenye MALAM NI JUGAKKKKKK !!!

ISNIN renshuuu .. KHAMIS berlangsunglah perkahwinan .. eh silapppp ... ( tiru blog orang .. ahaks ! ) real presentation .. aduihhhhh gelabah tahap gaban nih .. bestnye jadi orang yang nak balik khamis nih tuh ..

Oh ye kepada mereka yang ade kate nak barang-barang akak sile tinggalkan kunci umah anda sebelum berangkat ke mane mane .. tawaran masih dibuka ... sape takde sound nak ape ape lagi akak LET GO sume masuk tong sampah .. wokeh aaa .. daaaa

Feb 19, 2006

Sorang lagi member gitau berita gembira tadi ...

Me : Amcam kehidupan 2 bulan berumahtangga ...

Ana : Alhamdulillah .. best .. kawen aa cepat weh ...

Me : Hahahaha ... insyallah, tolong aa doakan ..

Ana : Bleh bleh .. wei aku dah bawak baby nih ..

Me : MAJIDE ?????? Biaq betui hang weih ...

Ana : Ye aaa .. hahahaha tak caye ke ?

Me : Aduih .. cepatnye .. alhamdulillah rezeki hang tu weih .. tambah sorang lagi anak sedare aku ..

Ana : Hahaha tu aaa .. tak caye weh ...

Itu lah serba sedikit slot berita gembira my best fwen Alya Hanna .. baru je kawen bulan 12 aritu dah pregnant pun .. murah betui rezeki die .. Congrats beb !!! Jangan lupe doakan aku plak aaa .. ahahahha ...

Tunggu majlis kawen my fwen en.kanot plak .. ahaks !! Jangan lupe kad kawen aa kanot .. tak main kad di alam maya .. nak real nye .. hahaha ..

Feb 17, 2006

Why i like 7 , 4 and 11 ?

because 7.4.82 is ...

and 4.11.82 is ...

and also .... 11-4=7 ... equal to ... 11-7=4

and 7+4=11 ... it's flexible ... except 4+11=15 .. !!! ahaks ....

AND ... i'll have a new TWIN this year...

Congrats to baby's mother .. and thank you for choosing the date :p

p/s : this entry tribute to YOU .. and you know what i mean and to whom this special msg would be .. :)

Feb 16, 2006

Ahamdulillah ..

Lepas satu cabaran ... go to next !!! Good Luck Mila ...

Feb 15, 2006

Cuaca hari ini sokkuri dengan cuaca hari pertama aku sampai oita 27/3/2002 dulu...

Ntah kenapa bangun pagi arini bersiap-siap ke skolah rase cuaca harini lain ..

Ah .. HARU da .. tte ~

Adakah hari ini bermulanya Spring ??

Bermulanya haru maka bermulalah satu episod baru dalam hidup aku ...

Nape ??

Sebabnye aku bakal berdepan dengan satu situasi yang aku tak sanggup nak hadapi.

Berat ... rase berat sangat .. tapi apakan daya .. terpaksa ..

Semoga lancar dan barokah ...
rase macam tanak gi skolah esok .. nak wat keja kat umah je la ..

rase macam otak dah beku ...

erkk .. alamak lupe plak dah janji ngan ikeda nak jumpe ..

aduih cemane nih .. maleh nak pi lab ..

camni camni .. esok pi awai sket balik awai ..

dalam kul 3 camtu balik aaa .. hehehe

tapi kalo dah duk atas kusi lab tu sure maleh nak balik nye ..

duk umah rugi letrik, rugi gas .. kena save ..

lepak je la skolah ..

hahah ape la aku ngarut nih .. kay la oyasumik ..

Feb 13, 2006

INSYALLAH lagi 39 hari ...

lagi 39 hari dapat la duk makan semeja ngan mak bapak & adik2...

lagi 39 hari bleh menyedut udara nyaman pagi ari di kampung...

lagi 39 hari bleh bersuka ria bangun pagi dah siap sarapan ... hahaha

lagi 39 hari bleh buli adik ihsan pepagi sblm die pi skolah

lagi 39 hari bleh drive perdana bapak pi anta adik pi skolah ... huhu

lagi 39 hari bleh makan satay kajang ...

lagi 39 hari bleh jumpe mereka2 yang aku rindu nak jumpe ... :p

TAPI ....

dalam tempoh 39 hari nih ... INSYALLAH

aku kena siapkan thesis ...

kena settle happyo ...

aku kena settle segala utang piutang ... ( sape ade aku utang ngan die sila habaq jgn sesegan ... dan begitulah sebaliknya .. hahahah )

lepas settle utang baru bleh sign surat taishikang .. pastu baru bleh dapat ticket flight

lepas tu kena pack barang masuk kotak ... pehtu kena angkut masuk kontena ...

lepas tu kena buang segala barang2 tak perlu

lepas tu kena settle rumah dan segala bil bil ...

lepas tu baru bleh attend sotsugyoshiki ..

lepas tu bleh balik kot .. INSYALLAH ...

( ni sume citer INSYALLAH ni ... semoga semua berjalan lancar .. ameeennnn !! )

..... wahai cik mila .. sedar la diri anda .. siapkan thesis dulu .. toksah berangan lelebih ... aduihhh berangan berlebihan tak baik utk kesihatan ... jangan tiru aksi ini ... tumpukan perhatian pada kerja kerja anda ... saya bengong di malam hari sebentar ...
Sambungan kisah Yamada ...

Seperti yang dijangka Yamada tak jumpe pun budak pompuan yg dijanjikan tuh ... die pegi jugak tengok match tu sebab zenkoku match dan sekaku dapat tiket free tapi yappari die tak minat sangat basketball maka die balik awal ... budak pompuan yang dikenalkan oleh sensei kitorang tu datang jugak tapi datang betsu betsu balik betsu betsu .. muahahah ...

dan aku berjaya menyelami hati Yamada ...

Aku : Yamada , awak ni cube jawab dari hati ke hati yang sebebenarnye betul ke awak nak carik awek lain dan tinggalkan Yuri ..

Yamada : tanak lah ...

Aku : ooo ye ke .. ermm yappari ..

Yamada : awak pun faham ke ?

Aku : ermmm nantonakku faham la kot ...

Yamada : tu la .. it's not that simple la ..

haaaa kan ... aku dah agak nih ... sian si Yamada ni muriyari derang pi suruh main kayu tiga .. sian die .. ingat sesenang ke nak break .. dah 2 tahun bina .. ewahhh .. ye ye je aku nih .. kalau dah sayang tak kire la queen control ke hape ke .. biar org lain nampak tak elok yg penting die rase ok dan sesuai ngan die ..

hahahha tatau la .. pepandai la Yamada eh .. no komen !

Feb 11, 2006

Kisah di LAB ...

Berkampung lelame di LAB membuatkan aku sakit perut melayan bebudak nih. Especially bile diorang mule bukak cite pasal kisah cinte member kitorang si Yamada (bukan nama sebenar) nih .. Sian kat Yamada ni , perangai baik sopan santun ... malangnye ... aaa nak tau cite .. ??

Camni citernye ...

Yamada ni mempunyai seorang makwe yg bernama Yuri (bukan nama sebenar ). Yamada seorang yang sangat baik hati tetapi malangnya kebaikannya telah disalah guna oleh Yuri. Mereka telah berkawan lebih 2 tahun dan kini walaupun tinggal di apartment yang same dan sewa dua rumah .. mereka tinggal sekali .. ( ermm biase lah orang jepun .. )

Yuri ni seorang yang sangat QC .. heheh Queen Control la tu .. bukan sikit sikit nye QC ... bleh dikatekan arienai QC .. impossible .. skali die jeling Yamada , dah gelabah mamat nih .. untuk mengawal gerak geri Yamada ni Yuri telah meletakkan 'cop' di memane laaaaa :p setiap ari .. disamping itu setiap pergerakan Yamada dicontrol oleh Yuri sehinggakan kadang kala di waktu semua sibuk kat lab Yamada terpaksa absent disebabkan Yuri tak bagi die pi skolah .. aduihhh ...

Nak best lagi .. gambar-gambar Yamada bersama kitorang bebudak lab especially dgn 2 org puteri lab kitorang ni terpaksa disorok either save dalam pc lab atau delete .. kalau tak mau perang dunia ke-4 ...heheh .. Skali lagi Yuri telah menangkap kemas Yamada di mana Yuri telah berjaya memaksa Yamada bawak die pi jumpe mak ayah Yamada dan akhirnye skrang dengan selamber Yuri bleh pi bermalam rumah bakal mak mertuanya tanpa kehadiranYamada pun .. dan dalam masa terdekat ni Yuri bakal membawa Yamada pi jumpe mak ayah die plak ... Yamada ni ikut je .. pueh mendapat bantahan dari bebudak lab kitorang ... hahahah aduihhh sian pun ade nak tegelakk pun ade ..

Nak dijadikan citer ... dua minggu nih Yuri takde .. ade jisshu di tempat lain .. YATTAAA ... bebudak lab ape lagi .. bukan slalu dapat chance nih .. mereka pun plan la sesuatu untuk Yamada nih ... nak tau ape ??? ni semua idea member baik Yamada ni la .. salah sorang sensei kitorang gak sebenarnye tapi dah macam member sbb rapat sangat .. die bawak 2 orang kohai onna datang lab kitorang dan kenalkan dengan Yamada kengkononnye Yamada ni terel PC and bebudak ni nak bajar Power Point .. maka bermula lah episod Yamada berbunga-bunga ... hahahha ... nak best lagi ... kohai ni ade ticket match basketball lebih dan bebudak ni ape lagi .. dengan selamber memakse si Yamada ni pegi jugak ...

Matchnye esok .. malam ni Yamada masih berfikir adakah dia sanggup main kayu tiga dengan Yuri .. tapi hakikatnya dia sendiri tak tahan dah ngan perangai Yuri .. tambahan provokasi daripada bebudak lain lagi .. pilih la yang terbaikYamada ek .. saya pun tatau mana yang terbaik untuk awak ... yang pasti tak saba nak tunggu laporan seterusnya next week .. adakah Yamada berjaya main kayu tiga atau mane tau tetiba Yuri jengah balik umah cek pakwe die takde ke .. hahahha .. abeh la perang dunia ...

Tatau nak komen ape .. saje je citer perihal bebudak lab nih ... sakit perut tahan gelak dek kelakar bebudak nih .. yang Nakamura dah balik kampung pi beli SportCar Swift ... Tanaka plak dah berjaya beli beskal idaman sbb tak larat nak jalan dari parking keta masuk skolah .. Sensei yg rapat ngan kitorang tu pun nak kawen dah bulan 3 nih .. puteri sorang lagi duk pening tatau nak pilih putera mana yang bakal menambat ati .. comey sangat .. ramai berebut ..

aduihhh .. macam-macam ...

My Recent New Home Sweet Home ??

Selamat Pengantin Baru dr kami ...

My new LESANCE !

Feb 7, 2006

Bila manusia bersuara ...

Bila manusia diberi kebebasan bersuara ini lah yang terjadi. Semua nak bebas berkata-kata, semua nak menyatakan hak mereka, semua rase sendiri betul ... kesannya berlaku lah perbalahan bergaduhan dan sebagainya..

Tindakan newspaper Denmark yang menyiarkan kartun menggambarkan Rasulullah SAW pemimpin umat Islam, pesuruh Allah SWT sebagai pengganas dan digambarkan dengan pelbagai ilistrasi tu adalah tersangat melampau. Selemah-lemah iman manusia bila pemimpin dan agamanya di hina sape yang tak naik angin. Kalau takde rase ape ape tu ade la something wrong .. sile check diri sendiri...

Setiap kali disiar di TV nampak umat Islam bergaduh perang sana sini. Mana taknya bila kesabaran umat Islam sentiasa diuji. Setiap masa dihujani provokasi dari media massa , umat Islam di mana-mana saja berperang , tunjuk perasaan , bom sana sini... dan dapat la imej umat islam pengganas ...

Yang penting Allah dah sebut Islam pasti menang dan Allah SWT tidak mungkin mungkir janji. Janji Allah pasti berlaku tetapi kemenangan tidak akan tiba jika umat Islam sendiri diam, berpeluk tubuh, berhibur tak tentu hala tanpa melakukan sesuatu untuk agama-Nya.. Pertolongan Allah akan tiba jika kita bersama-sama membantu menegakkan agama Allah SWT..
Menolong agama Allah bukan bererti berperang, menolong agama Allah bukan bererti mengebom tempat tempat awam dan pelbagai lagi perkara yang dikaitkan dengan keganasan. Islam itu indah dan mudah cuma yang menyusahkannya adalah manusia sendiri maka timbullah rase benci dan susah untuk mengamalkan suruhan-Nya.

Islam itu PERFECT ... Manusia yang telah merosakkan imej Islam ... dan yang lebih menyedihkan lagi umat Islam sendiri yang telah mencemarkan imej baik Islam .. ye memang betul tiada manusia sempurna. Tiada manusia tak pernah buat silap dan sebab itulah manusia disuruh bertaubat setiap hari dan perbaiki diri. Manusia tiada hak menilai dosa pahala insan lain kerana setiap yang berlaku antara dosa pahala dan taubatnya adalah hal dia dengan Allah SWT ..

Sudah sudah la menghukum insan lain dengan dosa yang pernah dilakukannya kerana pengampunan dosa adalah hak mutlak Allah SWT .. bukan manusia :)

Feb 6, 2006



Maklumat lanjut disini
Marilah kite sama-sama jaga pemakanan seharian kerana makanan
yang halal dan bersih yang bakal memelihara ibadat kita
kepada Allah SWT ..

Makanan halal , jiwa tenang, hati bersih

hidup aman tenteram ...

“ Hai manusia , makanlah apa-apa yang dibumi yg halal lagi baik dan janganlah kamu ikut langkah syaitan . Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu….”
(Surah Al-Baqarah: ayat 168)

"Yang halal itu sudah jelas dan yang haram pun sudah jelas dan di antara keduanya ada hal-hal yang musytabihat (syubhat, samar-samar, tidak jelas halasharamnya), kebanyakan manusia tidak mengetahui hukumnya. Barang siapa hati-hati dari perkara syubhatsungguh ia telah menyelamatkan agama dan hargadirinya..." (HR. Muslim).

Wallahua'lam ...

Feb 3, 2006

Pe'el aku ...

Bace blog basirah citer pasal tido .. klakar pun ade .. aku pun ade pe'el sebelum tido jugak kalo tak , payahnye la mata ni nak lelap ...

1. bantal kena cukup .. at least 2 bijik .. tak la sebanyak bantal basirah .. ahaks ! ( kalo gi camping , bantal kecik sebijik mesti bawak kalo tak , seminggu tu lah aku bakal mengalami insomnia .. sebab tu tetiap kali pi ipij pun bawak bantal bushuk .. tak caye tanye pai .. heheh )

2. same cam syamira ( basirah yg kate la ni ) tido kena ade cahaye sket .. walaupun cahaya tu takde ifek langsung terhadap possibility penggunaan deria penglihatan .. aku still pasang gak .. pesal tah .. kalau kekecik dulu sebab takut antu .. dah beso tatau reason ape .. ahaks !

3. Kena main tepon dulu .. usik sane usik sini kejap .. cek bil ke ape ke .. dah pueh ati baru pejam mate ..

4. Tak bleh diganggu dengan sebarang bunyi bising ( cam kanak kanak riang yg sokmo diuji jiran sebelah yang agak saiko tu .. wuiiiiihhh kalo aku mau hangin satu badan .. heheh sabo ye anak-anak macik beras * ahaks ! )

5. Berangan ... ( aktiviti penting sebelum tido .. )

6. Tak bleh paksa tidur .. lagi paksa lagi sakit pala .. silap silap maigrain .. especially time letih sangat .. lagi laaaaa susah mate nak tido .. adoiiii ...

7. Tak bleh tido siang .. zettai sakit pala ..

8. Ermmm ni lain sket la .. sebelum tido kena ermmm aaa eerrr ... ermmmtoo ... susah la nak explain .. pepaham sendiri je la .. hehehe .. seminit pun jadik la .. hukhukkkk .. angau satu badan .. huhuhu ...

ape la cik mila mengarut di malam hari .. bersedia untuk jikken di hari cuti .. aduihhhh senpai senpai .. awat la suka membuli saya di waktu waktu kecemasan begini .. :(

Feb 2, 2006

Kepala penat , otak penat , hati penat , badan penat , mata penat .... SEMUA PENAT !!!

Apesal ngan aku nih ?? Ntah la ... bakpe aku nak citer kat sini ?? Hal idup aku .. bakpe nak cite kat sume orang ?? Lagi citer lagi masalah .. baik aku diam ..

Penat ah sekarang ... lepas satu , satu ... harap harap semua berakhir cepat .. aku dah bosan ..

Titik ..

Feb 1, 2006

bosan...

kejap je dah masuk bulan 2 tahun 2006 ... nape mase cepat sangat berlalu ? attoiuma je dah masuk bulan baru , tahun baru ... bile dikenang balik time aku memula sampai dulu mesti senyum sengsorang nye ... mane taknye , pengalaman masuk kelas tercangak-cangak tak faham menda la sensei bebel sengsorang kat depan tu .. toriaezu salin je nota ... tu kate kak sal la .. aku ikut je .. belasah je la ... janji datang kelas .. jangan ponteng ... ( kalo ponteng pun satu kelas paling banyak 2 kali satu sem .. kire wooo mane bleh main ponteng jek .. )

kalau subjek math ke bleh la pk jugak .. tiba subject electric circuit ke electromgnetic ke ... same ade semangat salin nota ataupun mengangguk je sambil pejam mate .. ahaks !! lojik aaa tak paham menda sensei ajar .. nihon go beterabur tak hingatttt ... nak jumpe sensei segan .. nak tanye member sekelas segan .. ye la sume laki , dah la berpuak puak .. eiii pantang aku dekat sume nak lari ... hahaha tu kisah dulu le ..

skrang aku eppy jek .. best plak duk lepak ngan bebudak lab nih .. sporting je sume .. sayang plak nak tinggal diorang ... skrang ni muke sorang-sorang monyokkk je ni .. tgh tensyen tulis ronbun aa tu .. fukumo dah tersengguk-sengguk depan aku ni , tanaka kat sebelah duk semangat menulis lagi ( mamat ni jarang dtg skolah , kalo dtg die rajin gegile aa ) , kubo dari td duk kena fire ngan mitsugi san ( sian die , ade je menda tak kena ) , nakamura biase la ngan senpai die last minit baru nak wt jikken .. lebih kurang akunye senpai aku gak senpai die tu .. sian sian ... yumi lepak bilik lain .. bilik ni sempit giler tetiap ari aku kena tuka seat .. sape cepat dapat la tempat best .. tepi pintu ke tepi PC ke .. sape lambat duk la nyorok blakang pot air ke ... pepandai aa carik tempat sendirik .. hehehe

okay la .. maleh dah nak ngarut .. ni tgh kyukei jap ... sakit pale dah wei susun data .. ni sume keja abang ikeda la nih .. eiii gigit baru tau ..

Sponsor Kami