Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Oct 11, 2010

Nape takde gambar raya ?

Nape nape nape ??? Whaaa sedihnye .. tahun kedua takde gambar raya .. tak sempat nak ambik gambar raya .. kecoh-kecoh pagi raya sesedar dah tengah hari, anak-anak dah bising nak tukar baju .. biaselah baju melayu kan panas. Macam best plak tgk blog kengkawan bergambar raya dengan anak-anak .. wahai anak-anakku, kenapalah kamu ikut ayahmu yang sangat tak suka ambik gambar .. nangis nih ..

"Wahai suamiku, tolonglah support minatku yang suka simpan kenangan dalam gambar .. hwaaaa" 

Oct 10, 2010

Menu di Haji Tapah minggu nih


Thosai 2  RM2.40
Roti banjir 1 RM0.80
Nescafe ais 2 RM3.20
Teh o limau suam RM1.20

Total RM7.80

Muadz makan thosai sekeping abeh ke die sorang tu ?? huhu .. tu maknenya berselindung di sebalik menu .. ahaks ! 

THOSAI

Bahan-bahan:
3 3/4 cawan Beras
1 1/4 cawan mumbung Kacang Hitam/Urundhu
1 sudu besar rata Halba
1 sudu besar Nasi Sejuk
garam secukup rasa

Cara-cara:
Bilas beras hingga bersih. Masukkan ke dalam bekas bersama air untuk rendaman.
Longgokkan halba di tengah-tengah beras [jangan dikacau] dan rendam semalaman.
Bilas kacang hitam hingga bersih dan direndam semalaman.
[Anggaran masa rendaman – 12 jam]
Toskan kedua-dua bahan secara berasingan.
Kisar kacang dengan sedikit air hingga betul-betul halus.
Beras dikisar bersama nasi sejuk sehingga halus.
Campurkan kedua-dua bahan kisar tadi bersama sedikit garam dan gaulkan satu arah dengan tangan hingga sebati.
Masukkan ke dalam periuk/bekas stainless steel yg bertutup rapat dan peram semalaman.
Masak thosai seumpama membuat dadar/ketayap

Nota:
Jika bancuhan terlalu pekat, cairkan sedikit dengan menggunakan air sejuk.
Bancuhan thosai mentah ini mampu bertahan selama 2-3 hari jika disimpan di dalam peti sejuk

CHUTNI KELAPA MANIS

Bahan-bahan:
Sedikit Halba campur
Bawang merah – dimayang halus
Cili kering – dipotong pendek-pendek
Sedikit daun kari

Dikisar halus:
1 biji Kelapa Parut [putih sahaja]
3 biji Cili Kering
3 biji Cili Padi

sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumiskan halba campur, bawang, cili kering dan daun kari hingga naik bau.
Masukkan bahan kisar dan kacau di atas api sederhana panas. Biar sebati dan jangan sampai pecah minyak.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Moga-moga cubaan membuat thosai sendiri berjaya .. boleh kurangkan budget Haji Tapah every week tuuuuuu ...

Oct 6, 2010

Jangan biasakan anak nyusu malam-malam....

 Sumber : http://www.bellaonline.com/articles/art20220.asp

"But what about books like The Baby Whisperer who warn that if you allow your baby to fall asleep nursing, they'll never be able to fall asleep on their own without nursing? What do we say to friends and family that say the same?

The first thing I would say is "Never… really?" I nursed my first to sleep for 18 months, and am still nursing my 22 month old to sleep. My first has gone to bed every night since and I'm pretty confident I won't need to pull up a sidecar mattress in my second's college dorm to get her to bed at night. It's simply a ridiculous notion. I take serious issue with those who deny babies what they need now because of concerns over what we want them to do later. The simple fact is that what babies need now isn't what they'll need later. 

Young babies need their mothers (or fathers or caregivers) beside them. If we want our elementary school-aged children to develop independence, the best way we can encourage that is to show them that they can count on us to meet their needs and give them the confidence that they can strike out on their own and know that we are there for them. We show them that by meeting their needs, not holding them at arms length, when we know, both scientifically and instinctively that in our arms and at the breast is where they need to be."

Tertarik dengan pendapat di atas membuatkan aku rasa nak menulis sementara anak2 masih tidur. Memang ramai yang kate jangan biasakan nyusu anak malam-malam nanti die tak pandai tidur sendiri.. Ermm betul ke ?

Yang selalu doktor kata ...Baby kena susu setiap 1 - 2 jam and its true becoz my baby wake up every an hour for milk. Kadang-kadang mereka yang suka bercakap mengikut logik sehingga melanggar fitrah manusia ni mungkin tak berfikir akan fitrah kasih sayang yang Allah swt kurniakan antara ibu dan anak. Memang diakui susah, letih, sakit, tak selesa dan semua yang kurang best tapi bak kata suamiku, itulah pengorbanan seorang ibu. Rasanya orang laki tak mampu buat camtu kalau Allah swt suruh pun.

Mengikut kajian, kanak-kanak yang dibelai dan dimanja sejak kecil akan lebih independent berbanding kanak-kanak yang dibiar independent sejak kecil. Orang kata, "ko ni manjekan sangat anak tu, sekali sekala kena biarkan aje, nanti sendiri susah .. " ermm betul ke pendapat ni ?? Tepuk dada, tanya selera .. ikut la mane yang nak ikut .. 

Yang penting, baby dilahirkan bukan untuk didera jiwa dan perasaan mereka supaya kita senang di kemudian hari.. Baby dilahirkan untuk merasai kasih sayang seorang ibu...

"Walaupun kadang-kadang memang hilang sabar dalam mendidik anak.. tapi tulah pengorbanan seorang ibu "

Oct 4, 2010

Open House

Tinggal lagi seminggu je nak abis bulan Syawal. Selesai bulan Syawal, kuranglah jemputan rumah ke rumah ni kan.. Kan best kalau sepanjang tahun ade program camni, boleh merapatkan silaturrahim. Alhamdulillah tahun ni buat pertama kali nye aku dan suami dapat invite jiran-jiran bertandang ke teratak burok kami di Bukit Mahkota nih. Cita-cita dah lama nak ajak tapi selalunya sibuk dan seringkali tahap semak yang mengalahkan tongkang pecah telah menggagalkan rancangan kami. Alhamdulillah, seronok betul dapat kenal jiran-jiran tetangga. Baik-baik jiran area rumah kami ni. Pendek kata memang bersyukur sangat lah dapat duduk di area sini. Insyallah lepas ni boleh la selalu buat aktiviti bersama. Rupanya masing-masing segan nak bertegur sapa. Bila dah jumpa baru la tau macam-macam citer..

Buat teman-teman dan saudara-mara yang belum sempat bertandang ke teratak burok kami ni, jemputla datang. Janganla tunggu Open House sebab rumah kami sentiasa terbuka buat semua teman-teman dan saudara-mara. Takyah tunggu raya baru nak datang. Kalau ke Nilai 3 tu, dialu-alukan sangatlah singgah sini. Insyallah kami boleh jadi 'Tourist Guide' ke sana. Mintak maaf bebanyak sebab tahun ni tak buat Open House lagi sebabnya :-

1) Tak mampu nak masak banyak-banyak sekali gus.. Order katering ?? ermm belum mampu kot .. ;p

2) Kalau ajak semua serentak takut tak terlayan. So, kena invite group by group baru boleh borak panjang kot...

3) Disebabkan aku sentiasa di rumah, jadi rumah ni sentiasa diopen untuk semua. Bila nak datang just 'text' me .. insyallah kalau ade rezeki adelah juadah disediakan untuk tetamu yang datang .. tinggal lagi sedap ngan tak sedap je la..

Kepada kawan-kawan Sato yang diingati selalu .. bila korang nak mai rumah aku nih .. habaq mai la .. walau jauh beribu batu , kalian tetap dihatiku..And kepada invitation Open House yang tak dapat kami attend, minta maaf dari hujung rambut ke hujung kaki. Teringin sangat nak join kawan-kawan dan sanak saudara semua tapi kami terpaksa adjust jadual perjalanan. Kalau satu utara satu selatan ..yang mana sempat kami join, yang mana tak sempat, insyallah bila kami ke sana kami singgah .. Masa tu tanti akyah prepare ape ape pun .. air kosong je pon ok ..

Sekian dulu kisah open house 2010. Semoga kita bertemu lagi di Syawal 2011 dan harapannya hidup ini lebih barakah disamping insan tersayang. Wassalam.

Sponsor Kami