Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Mar 31, 2004

Maafkan aku

Hari ni skali lagi aku telah menyakiti hati dia .. aku minta maaf .. tapi aku tahu kali ni dia sukar nak maafkan aku sebab seringkali dia bagi amaran jangan buat camtu tapi aku buat jugak ... aku pun tak tahu kenapa sejak kebelakangan aku tak dapat control diri aku .. aku sedih sebab aku dah mengecewakan dia .. aku selalu buat camtu .. aku selalu tak sedar ape yang aku buat .. akhirnye dia yang tanggung ..

Tapi sekarang nih aku pulak yang tanggung atas tindakan aku sendiri .. ntah kenapa sejak kebelakangan ni aku rindu sangat dia .. macam macam kenangan datang kembali ... kali pertama dia mengiringi aku di KLIA ... aku menangis .. sayang nak tinggalkan dia .. tapi masa tu aku yakin dia setia .. aku tahu sampai sekarang pun dia setia .. aku tak pasti kenapa hubungan aku ngan dia boleh jadi macam nih ..

" Sape kate sorang Mesia sorang Jepun tak boley stay lame .. semua bergantung pada diri sendiri .. yang penting kepercayaan dan kesetiaan .. "

Tu kata-kata yang dia selalu ulang kat aku .. aku ingat sampai skrang .. aku percayakan dia .. aku harap dia percayakan aku .. tapi ntah la .. aku tak pasti sampai bila kami nak jadi camni ...

Mar 30, 2004

Skolar idaman

Yeyyy !!! skolar dah masuk ... bestnye .. banyak gile masuk .... menggeletar tgk duit bebanyak camtu .. nak buat ape duit bebanyak tu .. hehehe banyak dah plan nih .. ingat nak beli ampu .. tapi nak beli dvd player jugak .. mane satu nih .. alamat settle bill dulu aaa .. banyak bill tak settle lagi nih .. heheh esok je aa settle .. arini lepak dulu ..
Biarkan

Aku masih dalam percaya tak percaya apa yang berlaku sejak kebelakangan ni .. Mampu ke aku nak teruskan semester ke-5 pengajianku kat sini dalam keadaan aku yang masih dalam dilema .. banyak menda bermain dalam fikiran .. sedih je memanjang .. kenapa aku tak mampu nak lalui semua ni sorang diri .. kenapa aku tak kuat ??? aku baru je semangat nak mulakan life baru aku kat sini tiba tiba masalah lain plak datang ..

Nape semudah itu cinta boleh berubah .. kekadang semua tu dijadikan alasan supaya senang beralih kepada yang lain ... Semudah itu juga lelaki mempermainkan perasaan perempuan .. bosannya .. penat menabur janji .. penat merancang itu ini .. akhirnye putus jugak .. bodoh la aku ..

Takpe la biar la dia pegi .. mungkin si dia yang baru penuh dengan segala keindahan .. kelembutan .. pendek kate apa yang dia nak semua ade padanya .. aku blur skrang nih .. tatau nak buat ape .. ape salah aku pun aku tak tahu .. perpisahan kerana tak mampu menerima teman-temanku di sini .. abeh ape yg aku boleh buat ??? aku tak faham ... dan aku menganggap itu semua alasan sahaja ... semoga kau bahagia selamanya ..

Mar 29, 2004

Sayang

****_82:saya risau kalau masa depan nanti menda ni menyebabkan kita gaduh.
nosaka_ila: then .. ape yang awak nak saya buat ?
****_82:takpe la kite sabar dulu .. ingat Allah banyak-banyak .. mintak pertolongan dari Dia .. kalau ade ade lah .. insyallah kite buat solat istikharah sama-sama ye ...


ermmm ... nape boleh jadi camni ? masa dia ade .. aku selalu tak menghargai kehadirannye .. bile dia pergi baru aku sedar betapa bernilainya kasih sayang yang dicurahkan selama ni .. semoga kau bahagia dengan setiap keputusan yang kau buat ... terima kasih segalanya ****** ..
Mumenkyo Anzen Unten

Semoga Abang Mie sekeluarga , Abang Man sekeluarga ngan Matde selamat sampai ke Tanah Air .. sedihnye .. skali lagi kimochi aku tak stabil .. duk terkenang Kak Bibah dengan kelakarnye .. Kak Huda yang skema dan mampu tersenyum je bile kitorang start 'mesyuarat' .. hehehe ... tapi kitorang dah insaf dah aaa ... Haziq yang macho .. Hafiy dengan kado kado nye ...asyraf yg comel macam papanye .. Matde pakar PC yang dapurnye Eberi Wang.. uwaaaaaaaa aku bakal merindui korang sume .. nape korang balik cepat sangat .. insyallah bulan 8 nih jumpe lagi yek .. akan kurentas dari utara ke selatan jumpe teman teman tersayang .. ewahhh ..

" Tsugi wa migi ... sugu hidari ..de .. mira , jishin motteitara migi ni itte deguchi no chikaku ni hairereba hairu ... jishin nakattara kono mama de ii .."

Yang bestnye travel kali nih .. aku diberi kepercayaan untuk drive satu van 10 nin nori.. dari area Yufuin sampai Fukuoka .. aaaaa mesti tak percaya ... aku bukannye ade lesen pun .. suspen je 8 orang yg duk kat belakang tu .. abang tasmim dekat 3 4 kali tanye aku ok ke tak .. shinjitekurenai , sabishikatta !!! itosan kate heikin 120km/j .. aku slamber gak 140km/j kekadang .. tapi heikin 120km/j aaa .. ikut kate org tua ..kang jadi ape ape kang .. Jepun punye highway speed 80km/j .. lambat giler .. tak sampai fukuoka kalau ikut .. alhamdulillah tak jadi pa pe .. kalau sangkut abeh aku ..

Camne la dah nak sampai umah baru tersedar kunci umah aku cicir kat mane tah .. tido umah jaja aaa .. sebaik umah jaja depan umah aku je .. kalo tak susah gak .. dengan gas yang belum masuk lagi .. umah pun lum kemas abeh lagi .. aku , jaja ngan shiwi berhimpit bertiga tido umah jaja .. alhamdulillah selimut sume cukup .. aku ni jenis tak tahan sejuk .. pueh berkelumbung dgn selimut pun kekadang sejuk lagi ..yang erannye bebudak tu leh tido pakai 'stenggg' je .. wayakkppp toiu kanji !!!

Mar 27, 2004

yeyyy .. dah dapat mesin basuh ... lepas ni takyah aku sesusah basuh tangan .. time kasih kepada yang tolong tadi .. abang awie , abang tasmim , peyek .. jaja , shiwi, kak ima dan semua aaa ... muahhh arigatou .. letihnye arini .. nak tido .. ZzzZZzz !!!
Wayakkppp

Alamak ... banyaknye keja aku kena settle ari ni .. yabaiiizzoo !!! nak tolong jaja angkat barang , nak beli paip mesin basuh yg dah bocor berzaman , nak gi amik daging kat umah pinat , nak masak untuk kenduri malam nih .. uwaaa mane satu nak buat dulu nih .. ZzZzzzZZ !!!

Mar 26, 2004

Shinjirarenai !!!

Maji shinjirarenai .. kirawareru ka to omotta .. yappari ... iroiro omoide ga wasurerarenakute ..itsumademo wasureranai yo ...ato ninenkan gambatte ikitai to yakusokushita ... gambarimasu gambarimasu gambarimasu gambarimasu .. !!!! zetttt ................. taiiii gambarimasu .. anatano tame dayo !!!!
Realiti Dan Fantasi

Kita sering dibatasi
Realiti dan fantasi
Saat cinta bersemi
Bersama berilusi

Di situlah kita
Mengenal ertinya budi
Kasih sayang insani
Dan peribadi

Pada detik yang ngeri
Yang tak pernah termimpi
Ku dibaluti sepi
Kenangan membara lagi
Meracuni hati yang keterlanjuran

Baru kini ku akui
Kau masih milik ku lagi
Dan terus bersemadi
Hingga akhir nanti


-Crossfire-

Yattaaaa .. akhirnye dapat jugak aku carik lirik lagu nih .. pueh surf .. rupenye lagu tahun 1989 .. punye la lame .. aku pun baru dajah 1 .. arammm nak dengar lagu rock camni .. kecik kecik dulu mak aku kasik dengar lagu nasyid je .. nadamurni pehtu nahwan nur .. aaa dah besar sket baru aku reti beli sendiri .. tu pun sorok sorok .. kalau mak tau abeh aa aku ..sori ye mak .. kitorang beli tape KRU curi curi aritu masa kecik dulu pakai duit banje gi skolah yg mak kasik .. siap pakat ngan idah ngan ace .. sape gitau mak siap aaa ..

Mar 25, 2004

Graduation Day

Firstly , tahniah diucapkan kepada Abang Mie , Abang Man ngan Matde di atas kejayaan kalian menamatkan pengajian di Oita Dai ..doakan kami plak ek .. arini aku ngan Jaja ditempah oleh K.Bibah ngan K.Huda jadi 'baby sitter' jaga anak anak derang .. bukannye jaga sangat pun ... derang jaga kitorang ade aaa .. tapi letih gak kejar haziq ngan hafiy pusing satu dewan .. kalo tetiap ari .. bule ramping aku .. hehhe ...semangat gak arini , first time nak tgk camne rupe sotsugyou shiki ... gilerrr lawo .. buat kat oasis tower .. nak kate grand tu takde la sangat .. besa je .. tapi best la jugak nengok bebudak pompuan pakai kimono lawa lawa .. tetiba terasa nak pakai pulak .. sebelum balik mesia final year nanti zetttaiii aku tangkap selai ... warne ape best aaa ??? warne merah niau kana .... nanti leh pakai mase kawin .. muahahhahah berangan je la aku nih .. kalau kurus lawo aa jugak pakai .. sihaaaattt je memanjang .. diet aaa cik mila oiiii ...

" Mila .. yang biru tu tak kena sangat la .. cube yang purple nih .. !! "

" Aah la kak .. yang biru tu cam lebam kena tumbuk je ..... "

Balik dari sotsugyo shiki lagi skali aku dikerjakan oleh Jaja ngan K.Bibah dengan segala jenis alat mekap .. eye-shadow , lip liner , foundation dan ntah segala mak nenek ape pun aku tatau .. aku mane la gheti mekap mekap nih .. abeh kuat pun sapu bedak jonsen jonsen je .. ntah ape kejadah kitorang tigorang tadi .. lepak 100yen shop kejap beli maskara ngan eye-shadow .. alat mekap lain sume K.Bibah support .. dah siap dalam mekap-box dia yang agak beso tu .. agaknye sume tgh gian nak malawo kot .. setakat ni sume yg penah mekapkan aku fedap nak mekapkan mata aku .. alahai .. mata sepet aku nih .. yappari K.Bibah pun fedap gak .. tapi nampak sangat Jaja berjaya mengubah sket bentuk mata aku yang memang sepet sejak azali lagi nih .. muaakkakaka bestnye tgk kat cermin tadi first time rase best di mekap .. heheh rase cam nak kawin plak .. wayakkppp apesal aku gatal semacam je ari nih ..

Dah penat jalan .. tempe aaa jadi sasaran .. nasib baik K.Bibah banje .. kalo tak order nasik ngan air kosong je aa .. hehehhe bile aa skolar nak masuk nih .. kalau esok tak masuk .. abeh aa aku .. lari budget giler skolar kali nih .. tapi takpe duit simpanan ade lagi ... lepas ni cover balik .. masuk ke duit esok aaaa .. sape tau masuk ke tak .. masuk .. tak masuk .. masuk .. tak masuk .. ermmm

Mar 24, 2004

Cili kering dah sampai

Lepas subuh sambung tidur balik sampai kul 10.. heheh kalau mak tau mesti mak marah anak dara bangun lewat .. malam tadi aku tidur lewat .. dalam kul 3 gurai baru terlelap aku rasa .. heheh sorila mak .. anak mak ni mmg cenggini ..

Semalam barang yg mak kirim sampai .. alhamdulillah .. bestnye ade cili kering idaman .. dah bebulan tahan perut makan sambal .. punye la teringin .. nak pinjam cili kering orang segan .. yeyyy !!! esok leh buat sambal ... ade surat dari adik-adik .. kando nye bace .. derang kate derang windu kat aku .. " kalau kakak mila balik mesti kakak bawak kitorang gi sunway lagoon" .. uwaaaa .. sabo la ye adik adik akak .. insyallah bulan 7 akak balik akak bawak gi sunway lagoon yek .. tahun lepas aku balik haru bawak adik adik aku yang 6 orang tu sume gi sunway lagoon .. saje bawak derang jengjalan .. bukan ape .. saje nak bagi mak ngan bapak honeymoon .. dah lame derang tak honeymoon .. hehehhe .. anak yang baik kan aku ... ??? mak aku kasik milo 2 paket .. bestnye .. memang mak best .. i love you so much mak .. aku ni antu milo .. nak beli kat sini bole je tapi mahal aaa .. milo mesia sedap lagi .. maggi pun ade .. hehehhe ... ok la nak sesiap .. malam kang ade kenduri kat umah abang man .. sempena menyambut kedatangan 2 org kohai baru sampai .. abeh aa derang kena dera malam nih ..

Mar 23, 2004

PC ku bengong

Arini keja aku merepair pc abo .. chehh macam terel je aku repair .. bukan repair sendiri pun .. matde yang repair .. aku tolong tengok je ... tapi aku berjaya bukak cover mother board ... hehhehe tima kasih matde sebab bagi kepercayaan kat aku .. walaupun kecik tapi ia amat bermakna dalam idupku .. ewah .. heheheh takde la .. pc ni aritu stuck .. nie dah ok ..internet plak takleh connect .. ape la masalahnye .. selalu aku settei kat pc sendiri senang je .. ape tah masalahnye .. klik sane tak jalan klik sini tak jalan .. matde yg terel pun tak bley .. aku lagi la ampeh .. last last dedua akirameta .. takpe la nanti try lagi .. ape masalahnye pc ni aaa .. sape tau ?

Mar 22, 2004

Ok dah

Yeyyy alhamdulillah arini dah ok .. dah tak nangis dah .. semalam tak sempat nak kemas umah duk layan perasaan je .. arini pueh kemas umah .. sori aa jaja datang umah tak jumpe lantai .. heheheh .. dalam masa 4 jam aku berjaya men'clear'kan bilik .. cume ade banyak barang nak sedekah kepada sesape yang nak .. kipas angin ( aku dah dapat yang power .. sape lum ade leh aa amik aku punye yg lame .. hehehe ) , kerusi lantai , jam dinding .. ermm ape lagi ek .... sape nak sila la hubungi saya .. eh eh terbuat auction plak kat sini ... tapi selamber aa blog aku .. sukati aku aa nak tulih ape ..eh ape aku melalut nie .. nampak sangat belum begitu stabil untuk meneruskan perjalanan hidup ..

tgh tunggu itosan nih .. dia ajak reramai gi makan sushi .. almaklum la sume masih dalam keadaan koma atas kehilangan 3 senpai tersayang menemui ... keluarga tercinta ... hehehhe .. sabishiiiiiiii ... jom jom makan sushi .. alamak itosan dah datang ...

Mar 21, 2004

Kita sering dibatasi , realiti dan fantasi ...
Di saat cinta bersemi , bersama berilusi
Disitu lah kita , mengenal ertinya budi
Kasih sayang insani ... dan ...

Pada detik yang ngeri
yang tak pernah teruji
kudibaluti sepi
kenangan membara lagi
meracuni hati yang
keterlanjuran

.......

aku suka lagu nih .. tapi lirik dia aku tak pasti sangat .. nanti aku cari .. lagu ni banyak omoide ngan aku .. zett.....taiiii wasurerarenai !!!
nangissss lagi .. apesal la aku nih .. yang aku sesibuk nangis sedey derang balik mesia bakpe .. bukannye takleh jumpe lagi .. aku tgk gambar ni sebak aaa ... tu yang nangis je tu .. dah tu takyah nak nangis nangis .. kuatkan diri jangan jadi kodomo .. kodomo je nangis tau ...
Semalam yang tinggal kenangan

Selamat pulang ke Oita .. pergi bertujuh balik bertiga .. sabishii gilerr .. dah la tu masa feri balik , bilik kitorang ade 2 orang pakcik nihonjin je .. so kitorang berlima je satu bilik yg patutnye 30 org .. kalau malam sebelum tu kitorang bertujuh main trump card sesama , makan onigiri sesama , makan kek yang aku buat ntah ape rase pun sesama .. tapi malam tadi kitorang bertiga masuk je bilik , pandang dinding atas bawah , rehat jap ... terus tiga-tiga terlelap .. letih plus malas nak malayan kesedihan la tu kot .. ntah sape yg berdengkur baper minit lepas tu pun aku tatau .. ntah ntah aku pun berdengkur gak .. bukannye sedar .. heheheh gomen ne ..

Aku rase travel kali ni kelakar sungguh .. semua orang biol termasuk la aku .. minna hen itosan kate .. macam macam menda tak sangka jadi .. flight Blade , Abo dan Kadok pukul 1130 pg .. lepas makan kat Denny's dalam kul 945 pg camtu Kadok sound kate nak gi Osaka Jo .. punye la tak lojik .. tapi disebabkan Itosan ni positive thinker yang sentiasa tak sampai ati nak sakitkan ati adik adik .. dia pun kate ok .. dengan keta sewa yg dipandu selaju 120km/j tu ..sampai separuh jalan .. yappa MURI desu !!! dah masuk highway pun .. terussssss cari jalan pusing balik .. masa pusing balik tu dah pukul 1025 .. check in sampai pukul 1045 gurai ..jammed plak .. ade koji kat depan .. ape lagi gelabah aaaa diorang bertiga .. !!! alhamdulillah sampai jugak ... tapi dalam suasana yg kelang-kabut.. aku rase tak sampai 10 minit ngan derang kat Osaka Airport tu terus derang masuk .. Aku sayang sangat dengan tiga orang senpai aku nih .. gomen ne ternangis beria aritu .. tapi aku yakin .. balik mesia nanti boleh jumpe lagi ... jumpe lagi ye Kadok , Abo , Blade ...

Pastu kitorang gi Masjid Kobe .. Makan kat restoran Naan depan masjid tu .. aku yang masa tu tinggal 1000 yen je risau giler kot kot la restoran camtu mahal .. wayakkkk !!! terkejut giler aku lunch set 900 yen je ..siap dessert , roti nan , kari , nasik , cheese popiah .. pueh ati aaa .. lojik aa kat Oita mane la ade kedai camtu .. dapat makan kari ayam plak tu .. hehhe mila mila .. kengkonon nak jaga badan .. takpe takpe last .. pas ni sambung diet balik .. !!!

Sedih sangat bile 3 orang senpai tersayang dah balik .. selalu kena marah ngan derang .. " yang ko sedih sangat bakpe mila .. aku bukannye mati .. nanti balik mesia insyallah boleh jumpe lagi ... " .. ermm betul gak kan .. antara kata-kata derang yang paling aku ingat ... kalau dulu masa aku disayangi .. sekarang ni masa untuk aku menyayangi pulak .. jaga adik adik kohai .. dan yang penting study kena gambaru .. boleh balik cepat .. yang semalam biar ia jadi kenangan .. mula kan dengan yang baru .. insyallah boleh success ..



Mar 19, 2004

Jom Jalan

You live you learn ,You love you learn
You cry you learn ,You lose you learn
You bleed you learn ,You scream you learn
You grieve you learn ,You choke you learn
You laugh you learn ,You choose you learn
You pray you learn ,You ask you learn ,You live you learn


Tengah sesiap nie .. petang kang nak bertolak ke Kansai Airport naik feri reramai .. aku , itosan , belit , abo, kadok , tasmim, pnut ... kengkonon nak buat kek buat bekal .. heheh berangan je la kot .. tak sempat dah...


Mar 18, 2004

Adehhh !! sakitnye ...

senpai : wei mila ,ko ade kipas angin tak ?
mila : ade , tapi yang lame aa buruk gilerrr ..
senpai : haaa amik aa kipas aku tu .. lawo lagi tu baru beli tahun lepas
mila : yattaaaaa .. heheh tima sih tima sih ( dapat gak kipas idaman aku yg cun melecun tu , actually dah lame aku mengidam kipas dia tu .. natsu pakai serius cam air-cond beb .. )

Arini aku sibuk mengemas bilik..senpai senpai dah nak balik nih banyak la barang-barang aku yang bakal ditukarganti .. barang yang derang tinggalkan power power plak tu .. baik aku buang barang barang aku yang dah buruk buruk tu ... tak pun pass kat kohai aa ..jahat kan aku ? ... tengah duk shinkenni bersihkan koridor luar umah tetiba kayu penyidai yg berat gedabak jatuh plak bebetul atas dahi kiri aku .. adehhh !! biol kejap .. sakit gilerrr .. berterabur abeh kain dah basuh .. aishhhh kena basuh balik aaa nih.. dah la takde mesin basuh .. baru semalam gi shobun mesin basuh aku yg lame .. maji rosak .. petik suis je berasappppp .. bau cam mercun roket yang bebudak duk main malam raya tu ..gelabaah aku ..nasib baik dah ade sorang senpai berhati mulia nak bagi mesin basuh dia kat aku ..kalau tak 2 tahun la aku basuh baju pakai tangan .. boleh kuar muscles kat lengan nih .. nak beli baru .. ermmm fikir 10 kali gak tu ..lojik la baik aku simpan duit buat beli menda pekdah lagi .. beli tv pun best gak .. tv aku skrang ni pun tv zaman perang .. tu pun alhamdulillah ade orang nak bagi .. hehehe .. jadi buat sementara waktu terpaksa la aku basuh dgn tangan .. sho ga nai naaaa ...

ok la nak sambung kemas bilik .. dapur sepah giler tu .. banyak rempah baru dapat .. segala jenis rempah sume ade .. nak kari , kurma , sos lada itam , belacan ... sume ade .. takyah sesusah mak antar dari mesia .. sume dah lengkap .. chiow chinnn chioww !!!

Mar 15, 2004

British English and American English

Semalam aku terbace satu article nih .. menarik .. selalu jugak dengar pasal American English ngan British English tapi tak nampak sangat beza nya .. so article kat bawah ni dia bagi contoh contoh kotoba yang biasa kite guna ...

Do you make phone calls with your mobile or your cell? Do you fill your car up with gas or petrol? There are many differences between American and British English, and sometimes it's hard to know which word to use. Read on and we'll show you how!

1. Appetizer or starter? A dish served before the main course is called an appetizer in British English, and a starter In American English.

2. Mobile or cell phone? In the USA, people call each other on their cell phones (cellular phones), while in Britain they use mobile phones.

3. Period or full stop? The punctuation mark used at the end of this sentence is called a period in America and a full stop in the UK.

4. CV or resume? If you apply for a job in America, you should send your resume (a list of your work experience and qualifications) to the company, while in Britain you should send your CV or curriculum vitae.

5. Football or soccer? Football is played in both the USA and the UK, but it refers to two different sports. Football in America means American football. Football in Britain is what Americans call soccer.

6. Elevator or lift? In Britain, if you don't want to use the stairs, you can take the lift. if you're in the US, you'll have to use the elevator.

7. Run or ladder? If an American has a hole in her stockings, she would say that she has a run. On the other hand, a British woman would say she has a ladder. This is confusing because a ladder also means a piece of equipment used when painting the house.

8. Gas or petrol? British drivers go to the petrol station or garage to put petrol (fuel) in their cars, while Americans go to the gas station to fill the tank with gas.

9. Economy or coach? If you prefer to travel on a budget, you can travel economy class in Britain, while in America you can travel coach. In Britain, a coach is a large, long-distance bus.

10. Autumn or Fall? In the UK, the season before Winter is called Autumn, but in the USA it is known as Fall.

Mar 14, 2004

Bola oh Bola !!

Tetiba terhamatteru ngan bola la plak .. tengok Bahrain lawan Nippon 1-0 tadi .. sian nippon first time kalah pusingan kelayakan peringkat akhir untuk ke Olimpik..Nippon ni power jugak sakka .. tapinye main majime gilerr .. skali kena ngan pak arab UAE aritu gelabah gak .. nasib baik menang .. tapi aritu nippon lawan Malaysia .. kalah teruk Malaysia baper ek .. ermm 4-0 kalau tak silap aku .. agaknye pemain-pemain Malaysia time tu terkejut sampai sini time fuyu .. sejukkk gedi .. berat nak lari kot banyak lapis sangat baju kena pakai .. hehehhe

Nippon ni kalau bab semangat kenegaraan memang kuat .. masalahnye kalau ye pun Hirayama tu dikatekan power .. takyah la sampai setiap minit kena sebut nama Hirayama empat lima kali .. sket sket Hirayama.. sket sket Hirayama .. alahaiiii .. pastu yang gol kan si Takamatsu ngan Tanaka pun dia bleh interview Hirayama .. poyo betui .. pastu highlight yang Hirayama main .. betui tak ape aku cakap ..
isk isk Nippon Nippon .. !!! .. tu belum Nakata ke Beckam ke main lagi .. kalau Beckam yang masuk padang ... kalau team lawan yang menang pun ..surat khabar page depan mesti muka Beckam .. Tapi aku respect aa cara Nippon main .. memang mantap .. dari segi disiplin dan kelicinan derang main .. cume nye aku rimas ngan pengulas dia je aaa .. hehehhe betsu nih takde kaitan ngan aku pun ... ok la kengkawan .. ngantuk dah .. penat layan 2 game berturut-turut arini .. ni sume gara gara takde menda nak buat kat bilik aaa nih .. ok aaa babai .. oyasumi

Mar 12, 2004

Menanti Saat Perpisahan

Hari ni semua senpai-senpai dah mula angkut barang masing masing ke lori untuk dibawa masuk ke dalam kontena .. sayu rasenye tengok diorang berkemas kemas .. insyallah hari Jumaat nih ( 19.3.04 ) Blade , Abo , Kadok dah nak balik .. uwaaa tensyen nye .. derang ni antara senpai yang paling rapat ngan aku .. abeh la Oita sunyi tanpa derang .. Blade dengan citer citer badmintonnye yang tak abeh abeh dari dulu ... Abo dengan kisah ska-pa bola nye Liverpool ngan Milan .. pantang ade bola pukul 4 pagi pun sanggup bangun .. isk isk .. yang si Kadok plak .. dengan kisah anje nye yang comel cam artisss gitu .. uwaaa apesal korang nak balik dah .. tensyennye !!! patah tumbuh hilang berganti tapi yang ganti tak mungkin sama dengan yang hilang .. sekai ni hitotsu dake no hana .. semoga korang selamat sampai ke Malaysia .. bertemu keluarga tercinta dan meneruskan perjuangan masing-masing .. jangan lupe kitorang kat sini dah la no ... Selamat Maju Jaya buat korang ..

Mar 11, 2004

Menikmati Keindahan Bandar Lama

Kali ini destinasi kami bebudak Oita adalah bandar Yufuin yang terkenal dengan keindahan bangunan lama dan kedai kedai menarik ...seawal pukul 9.00 pagi kami bertolak dengan dua buah kereta ... Cantik .. memang cantik bandar Yufuin ...

Selepas menikmati kecantikan tasik Kinrin yang dipenuhi ikan ikan besar ... kami bertolak ke destinasi seterusnya iaitu Yufuin Fuji satu tempat pelancongan yang menyediakan perkhidmatan 'hot spring' (onsen)..
Alangkah bernasib baiknye kami kerana tuan punye tempat itu pernah ke Malaysia .. jadi dia pun tak kisah kami menikmati onsen dia lame-lame .. bukan senang nak dapat mandi sambil menikmati keindahan alam bukit bukau .. sampai tak sedar dah terlebih 45 minit ... Selepas mandi ape lagi .. perut berbunyi-bunyi minta diisi .. nasi goreng udang dan teh karamel menjadi pilihan aku .. perghhh sedap gilerr sampai malam kenyang lagi .. hehhe .. keunikan bandar Yufuin ni ialah bandar ini akan senyap dan kedai kedai mula tutup pada pukul 3.00 petang dan kembali buka pukul 5.00 petang .. jadinya lebih kurang pukul 3 bandar jadi senyap sunyi macam bandar hantu .. hehhehe ... menarikkan .. dalam perjalan pulang kami singgah di Tannoura Beach .. pantai buatan manusia .. cantik ... selepas menunaikan solat asar kami berjalan sambil mengambil gambar dengan pelbagai pose yg agak mantap .. kepada teman teman yang ingin melihat gambar gambar kami sepanjang berjalan semalam .. sila la klik link di bawah .

Tasik Kinrin

Depan Tasik Kinrin

Bandar Yufuin

Tannoura Beach


Dan hari ni aku bersama seorang teman ditugaskan plak untuk menjadi cikgu masak .. menu pilihan kami ialah kurma telur , ikan bakar dan air asam serta pengat pisang ... itu adalah yang paling mudah dan ringkas pada pandangan kami .. nampak macam mudah tapi sukar rupanya .. makcik makcik jepun yang begitu semangat belajar menjadikan kami naik bingung menjawab soalan mereka .. kelakar pun ade .. aku jarang masak guna resipi .. jadinya resipi yang aku buat pun main hentam keromo je la .. rupanya makcik makcik jepun tu ikut sebijik .. pueh kami menerangkan semula resipi sebenar .. alhamdulillah satu pengalaman yang best dan akan aku simpan dalam kotak memori hatiku sampai bila-bila insyallah .. kalau ade peluang rasa macam nak buat lagi .. dapat simpan duit .. heheh .. a long journey starts from a baby step ..

Mar 9, 2004

Keranamu oh roti canai !

Seronok betul aku ari ni .. sebabnye dengan jayanya aku dan rakan rakan lain berjaya menyiapkan sepinggan roti canai yang dicipta khas oleh bebudak Oita.. memandangkan sumer tengah boring takde menda nak buat .. tiba-tiba idea membuat roti canai terkeluar ntah dari sape .. terima kasih kepada matde yang mengajar dan menurunkan waza waza ilmu membuat roti canai .. walaupun anak-anak muridnye selamber buat waza sendiri .. heheh gomenne .. lepas ni zettai pakai marjerin ngan tepung roti .. sebenarnye aku ditugaskan untuk membeli tepung dengan marjerin ..disebabkan aku terlambat pastu nak jimat la kononnye .. aku dengan selamber membeli tepung gandum paling murah skali ngan 'butter' .. rupenye salah plak tepung ngan butter yg aku beli .. disebabkan perut dah mengeluarkan pelbagai bunyi .. kami pun meneruskan misi tanpa menghiraukan bahan bahan yang tersalah beli tadi .. main tarammm je aaa janji ade rupe roti canai ..


Al maklumla duduk kat negara orang nih ... mane la nak dapat roti canai ngan teh tarik macam kat Malaysia .. alangkah gembiranya semua orang bile semuanya dah terhidang ... ape lagi tanpa segan silu .. sesudah doa dibaca .. selamat lah roti canai setinggi Menara Kuala Lumpur tadi menjadi serendah Stadium Bukit Jalil .. hehehe ... ermmm sedappp sehingga menjilat jari .. kesimpulannye di sini sesape yang masih berada di tanah air tu guna kan lah peluang yang ade untuk menikmati segala yang tersedia .. jangan sampai masa ape yang di inginkan sukar didapati .. merana bebb !!! .. hehehhe

Alhamdulillah sekarang ni dah pun masuk musim bunga .. bile sebut musim bunga di Jepun ni .. ape yang bermain di fikiran sudah tentu lah bunga sakura nya .. memang cantik .. bunga sakura ni hanya berkembang lebih kurang seminggu .. masa ni la masyarakat jepun termasuk kami bebudak mesia yang tinggal di jepun ni menggunakan masa yang ada untuk ber'picnic' .. sambil menikmati bunga sakura yang cantik disulami angin dingin sepoi-sepoi bahasa .. dalam empat musim yang ada .. musim bunga adalah musim yang paling ditunggu-tunggu .. setelah puas berhibernasi di musim sejuk , musim bunga adalah musim yang sesuai untuk melakukan aktiviti 'outdoor' kerana cuacanya yang tak panas dan tak sejuk .. sedap untuk berbasikal mahupun berjogging ...
Tak sabar rasanya menanti sakura berkembang di Oita ...

Mar 5, 2004

Indahnya Ciptaan Tuhan

Minggu ni tak banyak aktiviti menarik yang berlaku di Oita .. jadi aku pun berkurung je la dalam bilik ... aku banyak mengadap PC tersayang , melayari internet sambil melihat website website menarik sambil belajar membina website sendiri.Maklumla aku ni orang letrik .. jadinye bidang IT ni memang lemah sangat .. ramai jugak cikgu cikgu IT aku .. terima kasih kepada semua yang sudi mengajar ..

Aku rasa terpanggil untuk bercerita tentang 'perasaan' di sini .. sebagai manusia aku bersyukur kerana dikurniakan perasaan iaitu sesuatu yang amat bermakna dalam hidupku.. perasaan sayang , marah , kesal , gembira dan macam-macam lagi .. bayangkan hidup ini tanpa perasaan .. mesti bosan dan tak meriah .. cuma yang penting sebagai manusia kita perlu bijak mengawal perasaan ... perasaan marah, perasaan sayang .. semua itu perlu dikawal sebelum dikawal oleh nafsu yang menggila ... bayangkan jika nafsu menguasai diri ketika marah ... boleh berlaku pergaduhan , pembunuhan dan macam macam lagi .. sesungguhnya perjuangan yang paling besar adalah perjuangan melawan nafsu dalam diri .. betul kan ? bile kite terlalu menyayangi seseorang pun .. kalau tidak dikawal oleh otak akan perasaan sayang itu .. pelbagai perkara buruk boleh berlaku tanpa disedari .. boleh berlaku zina dan macam macam lagi .. syaitan tak pernah putus asa mempengaruhi manusia ... aku sendiri takut bile nafsu menguasai diri , syaitan yang tak jemu menjalankan tugasnya terus mempengaruhi manusia .. kalau tak kuat ... otak sukar menjalankan tugas ...

Kita pasti sering berhadapan dengan situasi begini... Sedang enak berbual bersama teman-teman .. tiba-tiba seorang teman mengutarakan perkara yang tidak bersekongkol dengan pendapat kita ... tanpa disedari kita membidas kata-katanya tanpa memikirkan perasaan dia dan teman-teman lain ... itu lah masalahnya bila diri tidak melatih hati untuk bersabar .. kan lebih elok jika kita mendiamkan diri jika ianya lebih baik dari membidas .. Setiap kata-kata yang dikeluarkan tanpa berfikir panjang biasanya mengundang masalah ... kan ... aku juga sering tersalah laku begitu .. ntah bile akan berubah aku tak pasti namun aku cube sedaya upaya untuk melatih diri menjadi insan penyabar .. insyallah

Kemudian , bila perasaan marah menyelubungi diri .. kadang-kadang tak sempat berfikir terus sahaja tindakan luar kawal seperti menengking dan sebagainya lancar keluar dari mulut walaupun kadang kadang hati tak merelakan... Sebagai makhluk Allah yang kerdil .. layakkan kita sesama manusia memarahi antara satu sama lain ??? Bila difikir kembali ... hanya Allah yang layak memarahi hambanya sedangkan kita dijadikan sama ...yang membezakan kita sesama manusia adalah IMAN seseorang itu ... menjadi pemaaf tak rugi malah disukai Allah SWT .. kalau dilayan ego diri memang rasa diri sentiasa tinggi .. tapi setinggi manakah diri kita sebagai manusia jika nak dibanding dengan kekuasaan Allah yang Maha Esa ..

Kesimpulannya di sini .. sebagai manusia kita perlu melatih hati mengawal perasaan .. untuk membersih hati .. perbanyakkan membaca Al-Quran dan berzikir .. insyallah hati yang bersih membawa kepada kehidupan yang baik dan diredhai Allah SWT ...



Mar 3, 2004

Rindu insan tersayang

Kembali lagi menulis setelah 2 hari mendiamkan diri.Dua tiga hari ni aku tak berapa sihat .. Dalam tempoh kurang sihat ni banyak pulak pengaruh suh aku balik Mesia .. adikku yg menuntut di Tokyo Kogyo Daigaku alhamdulillah telah pun selamat tiba di tanah air malam tadi ( 9.45 pm ) Dengar suara mak dan adik adik yang seronok menyambut kepulangan abang kesayangan mereka membuatkan hatiku juga memberontak untuk pulang .. rindu nak disambut oleh mak bapak dan adik adik tersayang .. tapi masakan mampu aku pulang menemui mereka cuti musim bunga kali ni .. tapi aku rasa lagi bertambah rindu ku pada mereka lagi seronok saat menatap wajah mereka di airport nanti .. tak sabar menanti bulan 7 .. tak sabar untuk pulang menemui insan tersayang ..

Petang tadi setelah pulang dari dari stesen radio OBS .. aku ke machi untuk membeli cermin mata baru setelah cermin mataku yang lame patah .. salahku sendiri .. sape suh tidur dengan spec .. hehe Terkenang kembali masa mula mula aku menggesa mak belikan aku cermin mata .. masa tu aku di tahun 6 . Sebenarnye takde la teruk sangat mata aku masa tu .. Bile tengok kawan kawan yang pakai cermin mata semua cute-cute belaka .. aku pun teringin nak pakai , setelah puas merengek dengan mak akhir nya mak benarkan aku buat .. cermin mata pertama aku berharga RM75 dengan bingkai yang agak besar .. kelakar bile tgk gambar masa dulu .. macam kumbang jek .. hehhehe lepas pada tu power cermin mataku bertambah sampai la sekarang dikira tinggi kot sebab kalau bukak zettai tak nampak menda pun ....

Sedang aku melayari internet tadi aku tertarik dengan satu artikel tentang kekuatan dan kelebihan wanita .. Nak jugak aku kongsi menda ni ngan teman teman sekalian .. semoga impian kita menjadi wanita solehah tercapai dengan usaha dan doa yang berterusan kepada Allah SWT ...

Wahai wanita ...

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya."

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu."

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada."


Sponsor Kami