Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Aug 21, 2007

Duit duit duit ...

Ermm when we are talking about money, everybody has their own opinion.. few days ni orang asyik cakap pasal duit .. wondering jugak .. why huh ? Adakah keadaan ekonomi skrang semakin meruncing menyebabkan semua orang terpaksa melakukan sesuatu untuk mencukupkan duit ..

Duit cukup ? ermm never ... I always say to myself ... duit memang tak pernah cukup .. sebab memang fitrah manusia sentiasa tak penah rasa cukup dan puas dengan apa yang kite ada .. betul tak ? Kalau takde kereta, dapat kancil pun cukup la .. once dapat kancil we aim to get wira then followed by vios .. and our target will make us to go for that ... tak salah la kan sebab memang Allah SWT yang cipta manusia ade nafsu dan perasaan camtu cuma pepandai control je la .. yang penting selalu tingkatkan rase syukur dengan apa yang Allah bagi tu, insyallah gaji RM1000 pun mampu hidup kat KL ni..

Macam tak percaya kan .. its not lying cozz few of my friends and teachers as well faced this and of cozz I wonder .. how come ??? They said what else then ' KEBERKATAN' .. ermm make sense .. banyak sedekah, banyak bersyukur .. walaupun amount dalam bank belum mencapai 5 angka seperti yang ditarget ... tapi dengan hikmah dan berkat Allah SWT tu kite boleh rase macam duit yang ada tu terlalu banyak ...

Sometimes manusia memang rase nak lebih ... even me too .. sape yang tanak kaya .. sape yang tanak rumah lengkap dengan set kontemporari yang cantik-cantik .. sape tanak baju yang cantik cantik .. aku pun naaaaaaaaakkkkk ... cuma masanya belum tiba .. kalau ade rezeki ade la peluang nak rase hidup mewah sket .. buat masa ni cukup la dengan ape yang ade ...

Tapi aku suka dan bangga melihat anak melayu berusaha keras membangunkan diri dan keluarga untuk masa depan ... yess they are brilliant .. tabikkk springgg kepada mereka yang sanggup bekerja keras dengan pelbagai risky profession ... aku lemah sket nak mencuba menda menda baru nih .. bukan ape ... aku malas ah nak study pengaliran duit muit tu, ke mana die digunakan, ke mana die dilaburkan ... jelas ke tak ke .. .. kalau dah bebetul yakin baru aku masuk .. tapiiii ... takpela .. bagi kengkawan proceed dulu .. dah confirm ok aku join .. hikhik .. ( tu la sikap orang melayu.. sebab tu orang melayu susah nak maju .. ) kate mereka yang sedang menuju kejayaan ... hihihi takpe la .. aku follow nanti ...

Aug 16, 2007

1st Anniversary

It's just unbelievable ... few more days my hubby and I will celebrate our first anniversary... Alhamdulillah the only word that I can say for this moment ... Bersyukur pada Allah SWT atas pertemuan dan jodoh aku dengan abang, and he is Mohd Fakhri Mat Saad .. my soulmate forever and ever .. insyallah ..

Walaupun pelbagai rintangan terpaksa kami lalui and definitely ... many things happend but I believe ... we need to face more in future ... what else then berusaha dan tawakal lillahitaala ..

What happend within this one year ??? .. Insyallah I'll write in my next entry ...

Takde plan lagi untuk anniversary this year .. but I do have one ... hope he likes it .. :)

Aug 15, 2007

Semalam terpaksa amik EL ( Emergency Leave ) .. mane tak nye gelabah bila baby tak gerak gerak since nite after dinner .. Mama makan banyak sangat ke sampai baby tak muat nak gerak ... Sampai pukul 5 pagi baby masih mendiamkan diri .. risau tak terkata sebab malam tu lagi memang dah rase baby quite passive banding days before .. mama dan ayah puas panggil nak sembang2 ... still senyap takde tindakbalas .. selalunya bila mama sebut je "ANAK MAMA" ade je hasil tendangan manja dari dia untuk mama dan ayah .. but for this time ... definitely quite .. tell me, ibu mane tak risau if this happend ...

Amik EL terus gi Az-Zahrah, jumpe pakar sakit puan, Dr. Noraini mintak die scan and buat check-up skali .. fhewww .. alhamdulillah sihat sejahtera rupenye anak mama dalam perut nih .. maybe letih sangat dua tiga hari main ... satu malam berehat mama dah risau .. doktor bagi dengar heart beat die .. alhamdulillah kuat dan stable .. movement pun OK .. cume mungkin mama tak dapat rase sbb tak berapa kuat die tendang malam tu ..

Lega tak terkata ... ingatkan dah nak kena beranak semalam jugak .. wuishhh impossible .. mane bleh .. baju dan kelengkapan baby satu ape pun belum beli lagi nih .. baru nak gi usha this week tgk ape yang patut ... kalau terberanak jugak memang terpaksa balut ngan kain batik dulu la .. heheh .. ish takmo la pk bukan bukan .. harap harap semua OK ..

Rase rugi plak amik EL tapi nak buat camne ... untuk kepentingan baby dan keluarga .. Cuma lepas ni memang berazam takmo amik cuti dah except for medical check-up ngan RAYA jek .. MC pun tanak la .. bosan gak duk umah takde buat ape .. kan ...

Okla sampai sini dulu .. bye !

Aug 9, 2007


24 Weeks Pregnant ...

Alhamdulillah dah 24 minggu mama bawa anak mama .. macam tak percaya diam tak diam dah 6 bulan kandungan nih .. maknenye dah masuk trimester terakhir .. baby pun dah semakin besar dan semakin aktif .. dalam perut pun dah pandai .. kalau mama ngan ayah tak layan sembang ngan die mesti die menendang-nendang minta dilayan ... tapi bile mula belai, sembang2 dengan dia ... pandai pulak diam ... nak dimanja rupanya anak mama nih ..

Especially time nak tidur la .. waktu lain memang mama tak sempat nak berbual-bual dengan dia ... sibuk kerja ofis .. balik rumah sibuk kerja rumah pulak .. nak masak untuk ayah lagi .. nak mengemas lagi .. time tu kalau die menendang pun mama terpaksa hold dulu .. usap usap belai belai sket diam la dia ..

Mengikut buku yang dibaca, dia dah boleh dengar especially apa yang mama cakap ... so dalam tempoh trimester terakhir nih ni lah nak kena jaga bahasa tutur kata .. sabar pun nak kena banyak .. maklum la dah semakin besar perut ni .. rase berat sangat .. bangun tidur mesti sakit pinggang, sakit kepala .. ntah kenapa .. kate abang, ni sebab pembawakan budak la nih ..

Ewah .. ye ye je die tu cam pandai sangat je ... hehe ..

Aug 1, 2007

Rumah oh rumah ... becareful kay ..

Alhamdulillah few things dah settle ... last week memang agak tertekan dengan kes rumah .. sebab ape ? sebab kami bulat bulat ditipu dek developer yang kononnya company besar .. dua dua berisiko ... beli rumah dari developer kecik takut rumah tak siap, beli rumah dari developer besar jadi camni la ... sesenang je dia perkotak katikkan buyer .. ingat semua buyer takde knowledge ke ? banyak jugak pihak yang membantu especially parents dan few laywer yang sanggup bersusah payah bagi nasihat pada kami berdua yang tak penah beli rumah nih .. so ni detail kes kami yang rasenye perlu dikongsi bersama supaya sahabat2 lain pun tak terkena sama ..

Prosedur yang sepatutnya dilakukan oleh developer ialah :-

1. Semasa booking rumah buyer cuma perlu bayar duit booking dan mendapatkan resit booking sahaja disamping buyer menurunkan tandatangan tanda telah bayar duit booking. Manakala sebarang perjanjian tidak sepatutnya ditanda tangani pada masa tersebut ...

2. Developer akan bagi tempoh 2 ke 3 minggu untuk kite menjelaskan 10% dari harga rumah disamping mereka menyiapkan Sales and Purchase Agreement (SNP) untuk ditandatangi oleh buyer ketika mereka membayar 10% tu ... untuk kes aku, dalam RM20,000 jugak la .. SNP perlu ditandatangani tanda kita bersetuju memberi komitmen terhadap jual beli properties dengan developer. Selagi tak sign SNP developer takleh proceed sbb kite belum bersetuju untuk membayar ape ape pada diorang ...

3. Normally after few days lepas booking, lawyer developer akan call mintak kite sign SNP dan bawak duit 10% tu ..

Sebaliknya pada kami ...

1. Penipuan yang jelas lagi nyata apabila developer telah menyelitkan PAGE TERAKHIR SNP sahaja tanpa SNP yang sebenar semasa booking dibuat dan tanpa disedari my husband tersign semua document yang disertakan masa booking tu .. dengan meletakkan buyer name die sorang .. sebab mengikut kate mamat sales tu walaupun satu nama, loan bank tetap lepas untuk dua nama ..

2. Malangnya apabila kami ke bank untuk apply loan, ternyata bank memerlukan nama kedua dua buyer dalam SNP tersebut untuk melayakkan kami dapat loan atas dua nama .. Sebab ape kena dua nama ?? sebabnya gaji my husband belum melayakkan dia untuk apply loan tu sorang diri so terpaksalah masukkan nama aku skali supaya amount gaji kami cukup dan melayakkan kami dapat loan tu ... rupa-rupanya bank yang terima satu nama buyer hanyalah BANK-BANK PANEL yang di kaw-team dengan developer sahaja .. dan memang ternyata sangat la mamat sales tu dapat tips baper percent dari bank tersebut setelah berjaya menipu kami dan buyer2 lain yang tak penah beli rumah nih .. Setelah diperiksa dan dikaji memang bank bank panel ni meletakkan bunga/faedah/ riba yang sangat tinggi pada buyer ..

3. Disebabkan kami perlu mendapatkan loan bank yang meletakkan bunga/faedah yang lebih rendah untuk kepentingan masa depan ... kami terpaksa berurusan semula dgn developer untuk tukar SNP kami .. Lagipun bagi kami takde masalah sepatutnya sebab SNP kami belum sign and its just a simple thing to change the buyer name dalam SNP .. mengikut kata laywers yang kami rujuk la ..

4. Alangkah terkejutnya kami bila developer bagitau kate SNP kami telah siap di STAMP * proses yang sepatutnya dijalankan selepas buyer give signature at SNP ... bile kami sign SNP ? SNP pun kami belum tengok .. plan rumah pun tak nampak lagi ... berapa harga rumah pun belum jelas .. semua maklumat tu sepatutnya ada dalam SNP ... helloooo .. what happend ...

5. Setelah disoal siasat ternyata developer dah tipu kami ... mane boleh they just simply attached the last page of SNP and all buyers sign without their notice... sape tau kalau pelan rumah org lain yg die letak dalam tu ? sape tau kalau harga rumah die letak sejuta ? sape tau kalau die letak agreement yg karut marut ... mane tau die letak buyer takde hak tuntut rugi kalau rumah tak siap ????? sape tau ??? kerja gila la camni ...

6. Ape lagi, kami ugut diorang untuk report kes ni ke Bar council dan saman di mahkamah .. Gelabah jugak la derang nih .. walaupun mula mula they wanna charge us plus rm2000 over just untuk change nama di SNP ... akhirnya they change without any charges .. mane bleh they charge us sedangkan we didnt even see the SNP .. ape tah lagi sign .. suddenly dah STAMP .. stupid laaa ... nak repot polis baru gelabah ... padan muka ..

7. But then walaupun kes kami dah settle , we decided to report jugak sbb ni dah kes tipu pengguna .. tapi lepas loan dan semua settle lah .. kang rumah kami plak tak siap .. tak pun diorang buh bom bawah rumah ke .. ahaks ! Insyallah tak kot ..

By the way ... we bought our house at Bandar Bukit Mahkota .. developer mane ? aaa sape nak tau personal message ngan saya ye .. tapi kalau nak tau developer mane .. on d way to Nilai ade signboard besar kat jalan tu tulis nama developer tu .. berhati-hati lah kengkawan bile nak beli rumah kay ..

Tapi rumah kat sane still murah lagi .. sape nak jadi jiran jom la ...

Sponsor Kami