Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Sep 30, 2012

8 tahun yang lalu ...

Awal tahun 2004 masa tu .. senpai (senior) duk tanya, korang dah ada blog ke belum weh ? Erkk, ape ke benda blog tu .. Saya yang buta IT ni memang tak tahu menahu la ape benda blog tu. Disebabkan saya rasa programming yang nampak macam cacing kerawit tu  sangat susah la, saya tak amik IT kat Jepun dulu. Lepas sorang-sorang senpai mula bukak blog. Sampai la ke satu blog senpai ni, saya begitu kagum sebab dia boleh buat blog yang hebat ( Masa tu kira hebat laa kalau ada lagu, gambar gerak-gerak bagai, kan ) .. Waa, senang ke susah buat blog nih ?

Jadi, saya dalam keadaan buta IT ni, cuba jaya je la buat satu blog. Kononnya masa tu, nak buat blog jadi diari hidup la. Susah senang life kat Jepun. Bagi keluarga dan sanak saudara baca ( .. padahal diorang tak baca pun, syiokk sendiri jer .. ngeh3x ). Punye la susah awal-awal tu. Yelah, dulu mana ada PLUGIN, WIDGET bagai tu kan .. semua kena guna HTML. Bersengkang mata la ubah sana-sini kat template tu. Sampai blog hanging 2 3 hari takleh bukak pun ada. Fenin la tu .. haha. Semua pakai tutorial online jer. Alhamdulillah ramai teman blogger yang bantu. Kalau tak, rasenye saya dah putus asa. 

Macam tak percaya. Dah almost 9 tahun blog nih. Waaa, kalau baby, dah darjah 3 tu. Segala susah senang pahit maung kehidupan insan bernama nosaka-ila, semua tercatit dalam blog ni. Ada yang famili tahu, kawan-kawan tak tahu. Ada yang kawan-kawan tahu, famili tak tahu. Tapi blog ni kirenye semua tahu lah. Sayang betul saya dengan blog nih. Cam sayang anak plak .. huhu. Mana taknya. Menatang bagai minyak yang penuh nih. Dulu-dulu rajin la nak tukar template, tuka link, tuka itu ini. Alahai, time belajar banyak la masa kan. Sekarang ni ... ya ampunnnn .. :p

Kejap je masa berlalu. Dulu anak dara. Masuk 2006 dah jadi isteri orang. Masuk 2007 dah jadi ibu orang. Masuk 2012 .. fhewwww dah ada 3 orang hero yang sangat lincah dan suka membuli ibu ayah .. fuh fuh .. bayangkan ... 3 hero tu !! Mana sempat je la blog ni di update. 

Kalau dulu, blog ni berkisar tentang seorang pelajar Electrical Engineering yang sangat rakus belajar sebab nak habis cepat .. balik boleh kawenn ( uppss !! rasia bocor .. hehe ). Sekarang ni, blog berubah tema, jadi blog mak-mak yang suka share resipi, jahit menjahit dan pelbagai isu rumah tangga .. hahah .. kenapa blajar tinggi-tinggi tapi tak kerja tu, saya dah jawab dalam entry dulu-dulu. Sape nak tau boleh cari .. sebab saya pun dah lupa letak tang mana .. hukhuk .. 

Jadi, sebab utama macam mana saya boleh ter-start menulis blog adalah kerana suka-suka untuk explore dunia internet disebabkan ada sedikit masa waktu belajar dulu dan akhirnya menjadi minat untuk berkongsi segala kisah kehidupan bersama rakan-rakan dan saudara-mara. Bukan untuk duit, bukan untuk kaya dan sebagainya. Sekadar untuk berkongsi. 

Inilah hero kesayangan saya sekarang :)



Sep 7, 2012

Homestay berhampiran Bukit Mahkota Club House

BERSIH . SELESA . MODEN :)



D’Mahkota Homestay ( 3 bilik tidur SEMUA ber-aircond )

Berhampiran Bukit Mahkota Club House
Rumah teres 2 tingkat di seksyen 6 Bukit Mahkota.

LOKASI BERHAMPIRAN
1. Pusat membeli belah Nilai 3
2. Berhampiran pusat pengajian tinggi KUIS, USIM, Nilai College dll.
3. 30 minit ke KLIA & LCCT
4. 5 minit ke Tol PLUS – Seri Putra Bukit Mahkota.

KEMUDAHAN
1. Master bedroom : 1 katil queen + aircond + kipas + wardrobe
2. Guest room 1 : 2 katil single + aircond + kipas
3. Guest room 2 : 1 katil single + 1 pull out bed + aircond + kipas
4. Dapur berkabinet + pinggan mangkuk + dapur memasak + peti sejuk
5. Ruang makan + set meja makan
6. Ruang tamu luas dan selesa + set sofa + TV
7. 3 bilik air bersama kelengkapan mandi.
8. Mesin basuh + kelengkapan membasuh + seterika + iron board
9. Parking kereta yang luas dan selesa

SEWA
RM 230.00/malam (isnin-khamis)
RM 250.00/malam (jumaat-ahad @ malam cuti umum)
( Malam ke-2 RM 200/malam )
Check in 2.00 ptg
Check out 12.00 tghari (negotiable)

UNTUK TEMPAHAN
En. Ali : 019-779 5884
Pn. Hamidah : 019-385 4197




Aug 29, 2012

Apam kukus la pulak ...

Ni menu ptg semalam sebenarnya .. actually ibu ayah puasa semalam. Punye la teringin nak makan apam .. cari cari punye cari resipi, dapatla yang paling simple. Godek godek dapur cari bahan .. wallaaa cukup semua .. walaupun tgh migrain tahan 5, ibu gagahkan juga diri di samping teringin nak hidangkan kat anak kuih kaler kaler .. heheh

Menu semalam :
nasi putih panas-panas
udang masak lemak + nenas
kacang botol goreng cili
bergedil tuna

dessert : apam kukus kaler2


1st time buat, x baper cantik ... kasar sket strukturnye.. rasa, alhamdulillah boleh la utk beginner ..

menu tghari ni .. alhamdulillah dah siap ... jam 10:45 pagi nih .. waaaaa dgn bangganya ..

Menu tengahari : 
nasi daging 
air asam
kerabu kacang botol
( nk perabih kacang botol dlm fridge .. hehe ) 

Menu petang  :
pizza 3 keping 
inti ( daging, tuna, vege ) 
( yang ni tak siap lagi .. satgi la kot baru nguli .. huhu )

Masa untuk berehat sekejap sementara tunggu 2 hero pulang menikmati hidangan makan tengahari :)

Aug 28, 2012

FEB 23, 2004

Macam tak percaya dah nak masuk 9 tahun umur blog ibu nih .. dari zaman ibu anak dara, bercinta dengan ayah sampailah dah anak 3. Kesemuanya tercatit dalam sebuah blog yang ibu namakan nosaka-ila. Ape nosaka ila tu ??? heheh .. kepada yang tahu nama sebenar ibu, nosaka tu nama ibu la tu .. hikhik ..

heheh ... ni la first post ibu dalam blog ni bertarikh 23 / 2 / 2004 .. dekat ngan tarikh birthday Nukman .. masa ibu tulis 1st entry tu mana la ibu nak tau anak ibu yang ke-3 bakal lahir tarikh dedekat tu kan ... subhanallah :)



Aug 27, 2012

Happy Birthday TWINS .. :)

27 / 8 / 2012

Happy Birthday Embah yang ke-58 thn 


&
Happy Birthday Nukman yang ke 1/2 thn :)


Minum petang kami

Alhamdulillah kenyang dah ... 2 hari punye menu ni .. semalam ibu buat roti john + okonomiyaki ( lempeng daging cincang + kobis mkn dgn sos bbq n mayonese Q-pi ) .. alhamdulillah semua licin ...

okonomiyaki
homemade roti john

Harini menunye ... kuih lompang gula merah + cucur leftover ( hehe ibu blend isi sup sayur leftover tghari td + hirisan kubis ) .. yummy !! licin jugak budak2 nu mkn ... air ibu buat jus markisa kurang manis ..

kuih lompang + cucur sayur

Aug 26, 2012

Kisah raya si adik dan abang


Tahun ni raya kami terbang ke KL mlm raya.. flight pun kosong sbb semua dh sampai kampung halaman masing-masing. Ni pics sebelum berangkat la ni .. saje ibu pakaikan semua baju kuning .. takde kaitan dgn 'bersih' mahupun 'kurang bersih' yer ..
.

Pagi raya tema kami 'ijau sesejuk mata memandang' keh keh keh ... sbnrnye begitu hangat di tghari :p nk amik gambar berlima punya la susah .. dapatla sekeping adik abang dan aaisy bersama gadget masing2..


Ptg raya kami konvoi ramai2 balik johor 3 biji keta. Kami pinjam PANDA adik ibu no.2 .. alhamdulillah sgt selesa ayah pandu viva manual angkut kami sekeluarga. adik abg, nukman pun x byk karenah ... diam je dlm keta .. nukman sepjg jln lena .. ntah ape yg selesa sgt panda tu pun ibu x tahu .. hihihi ...


\

Aug 8, 2012

Food processor untuk Nukman

Sebelum nukman dilahirkan lagi, ibu dah survey food processor yg sesuai sebabnye ibu tau dah, dulu anak sorang, anak dua ibu boleh handle lg .. masuk anak tiga ....

" oh tidak, i have to find something better .. "

jadi anything yg dapat memudahkan ibu.. mesti ibu buat research habis habisan .. termasuklah food processor ni sbb ibu boleh bayang betapa tunggang langgangnye ibu nk prepare lunch utk ayah yg balik mkn tghari everyday sharp at 12pm.. and before that ibu need to bring the 2 heroes to fetch abg muadz kat skolah at 11.30am .. oh tidak !! everything need to be ready by 11am .. mane sempat der ..

so ibu find out that this one affordable for us .. the "little bean supertrio food processor" - steamer, warmer, blender .. RM299 .. bayangkan betapa mudah.my nye keja ibu dgn mesin ni .. just chop up all the fruits, steam for few minutes.. blend ... siapppp !!! xyah bukak periuk, rebus, tapis bagai kan ..



tapi ibu kiv dulu la sbb solid food start at the age of 6 month kaaan .. tup tap tup tap .. oh tidakkk .. nukman already 5 months old and he is ready to have his first solid food .. camne tau ready ??? yela, asal tgk org tua2 mkn, mulut dia pun cup cap cup cap .. terkebil- kebil minta disuapkan .. kejap2 nangis mintak susu .. kejap je dh lapar balik .. fasting month pulak tu .. ibu yoku ganbatta no ni .. supply masih mengecewakan .. tp ibu bg one session per day dlm one spoon jer ..

unfortunately, ibu accept that this is not the time for me wish something too good., i've to struggle myself serving meal for my family ..

so, ibu let go wish ibu to have the "little bean super trio food processor" tu ... while just asking ayah to buy for something better than what i have one now .. a basic new blender from philips .. supaya baby food tak campur ngn blender bawang, cili dll .. hehe



jadi, setiap hari ibu akan bertungkus lumus prepare lunch for ayah n abg2 plus for my new little boy yg dah x sabar2 nk rasa air tangan ibu ni.. hehe

ape2 pun ibu tetap bangga dan happy sgt2 sbb ayah dan ank2 jarang sekali merungut juadah ibu masak .. malah anak2 ibu x baper minat mkn air tangan org lain .. nk mkn ibu masak jugak .. waaaa banggenye .. *ngeeee senyum sampai telinga .. walau penat tp rasa tak sia sia bila dihargai camtu ...

thanks my dear kids ...
First Solid Food For Nukman

Carrot + Potato + Cauliflower

Yummy .. Nukman makan sambil sengeh2 .. ;p

Jul 29, 2012

Sama tapi tak serupa

Tiga tiga sama ... dari genetik kamilah & fakhri tapi tiga-tiga x serupa ... berdasarkan analisis kami berdua :-

muadz - kulit ibu, rupa ayah

mus'ab - kulit ayah, rupa ibu

nukman - hasil gabungan antara muadz & mus'ab ...

alhamdulillah syukur atas rezeki kurniaanMu ini buat aku dan suamiku ..

Jul 26, 2012

Cabaran puasa

Sangat2 mencabar puasa tahun ni. Bayangkan dgn baby 5 months old yg fully breastfed, 3 n 5 yrs old kids both boys plak tu .. aduhhh pening !

Tak pernah terfikir di minda aku at the age of 30, fasting with my own 3 sons yg sgt aktif.

Tetiba rasa sleepy lak. Layan pics je la.

Jul 23, 2012

Perintah berkurung ....

Ujian buat kami sekeluarga bila keta kesayangan cik abang berlaga blakang lori .. aduhaiii .. tu la mulut i la duk sebut 2 3 kali nk keta baru sehari sblm kena .. bukan apa... driver xpa la seat x share .. kami kat blakang ni adjust mcm mana pun x celuih .. sakit pinggang ibu pangku ank2. Kejap pangku Nukman.. kejap pangku Mus'ab .. xleh tahan .. tp tu la namanya x bersyukur.. akhirnyaaaa ... tup tup RM1600 lebuh .. tu utk keta kami jek.. belum lori lg tu lg. alhamdulillah lori tu xmintak ganti bumper br.. minta welding balik je yg patah tu .. fhewww kalau x mau 400 lg melayang ... nk raya lg .. nk balik kg lagi ... sob sob sob .........

Actually mmg dh sampai masa nk make-over dh bini no.2 cik abang i tu .. hehe dah 3 tahun kemek x reti2 nk ketuk .. last skali kena buat satu kreta ... huhu

Ni la rupanya lepas eksiden .. nnti dh make-over kite tempek lg kat sini ...

Jul 21, 2012

Hisashiburini FURIKURA ~

Waaaa sungguh excited setelah 8 tahun meninggalkan bumi jepun ... akhirnya ibu jumpa satu2nya mesin furikura yg boleh dipercayai .... ( sbbnya selalu ROSAK la, pensel ilamg la .. kamera x function la )

Jumpa kat mana ??? Kat Jusco Seberang Perai je.. shikamo 10 hinggit je compare to furikura sblm2 ni ada yg sampai rm24.. sapa nk guna weiiii ...

Hasilnya ..... taraaaaaa

Salam Ramadhan 2012

Ahlan wasahlan ya Ramadhan.. syukur aku bertemu lg dengan bulan rahmat ini. Setiap kali tiba awal Ramadhan, niat selalu di update dan upgrade tp bila pertengahan mula longlai semula.. Azam tahun ni, insyallah lebih baik dr tahun lepas.

Since umur pun dah masuk angka 3 kat depan tu jadinya rasanya kalau masih ditakuk lama, alangkah ruginya wahai diri ini ...

Azam bersama En. Suami... jemaah maghrib & isyak & subuh .. tadarus + tarawikh .. mencapai 80-90% errr mampu ke? yelah kalau xde nombor x nampak pulak targetnye .. ape2
pun ganbaru wa ...... good luck to myself n en. B :)

Jun 24, 2012

Corn soup with brocoli + tomato + asparagus

Disebabkan aritu ayah makan chicken soup + garlic bread tu tak berapa nak cukup. Jadi disebabkan perasaan kasih sayang cinta yang membuak-buak ni .. haha .. ibu buatkan corn soup plak untuk cik abang tersayang :) Senang je nak buatnye .. Rasenye semua org tau .. buat malu je letak sini .. tapi takpe la nak letak jugak .. 

 Ni bahan-bahannya. Jagung tu ibu guna jagung dalam tin je.

 Mcm biasa tumis2 dulu baru masuk yg lain2. Jadi la macam ni rupenya.

 Ten teng teng ..... Magic !! Heheh .. ni lepas yang atas tu di blend. Almaklumla kalau biar sayur tu seketul-seketul, bertuahla anak-anak ibu nak makan. Biar di blend asal anak-anak dapat sumber khasiat sebaik mungkin. 

Siap terhidang. Yang belah sana tu SPRING GORENG BLACK PEPPER tu dari tghari punye. Sebab still banyak, ibu panaskan semula je.

Air tangan ibu minggu ini :)

Ni antara menu hangat minggu ini .. hahah .. en. abang kata ...

" awak ni, ada kerja la plak amik gambaaa lepas masakkk "

Dulik apee kite, dah tu nak buat ape lagi .. dah hobi, kite buat je la kan .. dpd duk umah saje-saje je baik share ngan kengkawan ape kite buat kan umah kan. bukan rugi pun. kite pun selalu je ronda ronda blog org cari idea nak masak ape .. eiii kalau tak ronda-ronda blog, i takde idea nak masak ape kat u tau :)

Hehehe .. takpe, en. abang saye tak bace blog saye ni .. die bz keja :)

 bubur caca ngan teh o untuk suami tersayang balik keja pepenat. ( tapi dah kembang plak .. lambat makan cik abang i ni ) 

 Puding caramel kegemaran si dia :) Licin dalam masa setengah jam .. huhu

 Breakfast hari rajin - Nasi lemak + sambal telur + tempe goreng + ikan bilis goreng + timun. Kelam kabut cik abang makan sebelum gi kerja. "Len kali awak nak buat heavy breakfast ari cuti la sayang .. baru abang dapat menikmati hidangan sayang ... " huhu .. nasib la bang, tetiba mood nak menggodel nasik lemak pepagi membuak-buak. Anak-anak pun pelik, apehal la ibu buat nasik lemak pepagi buta ni. hahah

 Snek utk anak-anak - Banana split + fried banana ... haha sukati je kan 

 Minum petang + dinner : Chicken soup + brokoli + tomato makan dengan homemade garlic bread... Muahaha cik abang makan sampai tak cukup .. siann die :)

 Dinner anak2 - Roti putih + telur goreng + timun + tomato + cheddar cheese + mayonese + sos cili sket ... Liciiinnn .. 

 Ni la rupenye .. guna acuan tekap roti tu .. cantik je die tutup roti tu

 Ni rupa budak kecik duk menikmati roti telur ibu buat. Ntah ikhlas ke tidak senyuman tu dik oii ..

Sekian sahaja untuk minggu ini ... 


Jun 13, 2012

Gasing Angry Bird

Rasa terharu pun ade jugak bila tiba-tiba Muadz dah boleh baca Al-Fatihah dengan Ayat Kursi penuh. Alhamdulillah. Sejak masuk skolah ni, sambil-sambil main ade la jugak mulut tu kuar doa-doa yang dibelajar kat skolah .. Antara phrase yang dia suka sebut :-

...."waliwa lidaiyya" ...

...."wamamati lilla"....

...."Rabbishh rohli wayassirli"...


Yang bestnye sebelum putar gasing ANGRY BIRD, Muadz baca fatihah full version dulu tu .. mula-mula baca bismillah je sbb ayah ajar kalau nak buat sesuatu jadi mudah, senang dan 'menjadi' kena baca fatihah. Agaknya, memula baca bismilla je agak 'kurang menjadi' kot .. terusss dibacanya Fatihah ..

Aduhai anak ibu .. nak gelak pun ade jugak :)

 Ni la rupe gasing tu. Ade lagu lagu lagi. Agak best jugak la. RM5 seketul.


Jun 11, 2012

Anak-anakku berSKYPE.

Haiii teknologi memang memudahkan. Ni la hasilnya bila embah dan maktok merindui cucu mereka, baby 3 bulan pun diajar SKYPE. heheh .. pandai pulak si Nukman berskype dengan embah, maktok ngan buyut ( onyang dalam bahasa jawa ) .. Sungguh ibu teruja dengan teknologi hebat ini .. :)

Hebat kan ?

 Ni cucu cucu yg berjauhan sedang berskype :)

Comel kan.. huhu ni la anak2 zaman moden. Ibu teruja.

SALAM ULANGTAHUN PERKAHWINAN YANG KE-31 

BUAT MAK DAN BAPAK TERSAYANG. 

SEMOGA KALIAN BERDUA BAHAGIA DAN SENTIASA DALAM RAHMAT ALLAH SWT.

KAMI SAYANG EMBAH DAN MAKTOK !!

Daripada : Ibu, ayah, muadz, mus'ab, nukman :)

Jun 10, 2012

Dadih orang kite :)

Dah lama Muadz minta ibu buatkan ni tapi kesibukan ibu telah melambatkan aktiviti buat dadih ni .. alhamdulillah, last week opah bagi tupperware isi dadih ni, ( mekasih opah ... erkk mcm upin ipin plak ), dapat la ibu buat dadih mangga feveret anak-anak ibu especially si muadz yang sangat suka makan manis2 ni .. ( geraaaaaammm sangat, puas nasihat jgn makan menda merapu, tapi biasalah budak-budak, sungguhpun begitu, dengan ibu mmg bertuah la kalau dapat jajan, gula-gula dsb yang mmg diragui kehalalannya .. dgn org lain, ibu hanya dapat bagi lirikan mata 'manja' je .. )



Penangan susu ibu rasanya ---> si mus'ab ni mmg tak berapa minat jajan, gula-gula dan menda-menda haru biru ni .. die lebih berminat nasi, lauk-pauk, air kosong. Alhamdulillah. Mungkin sbb masa full bf dulu dia banyak rasa menda2 gini kot. Compare to Muadz yg minum susu botol, dah biasa sangat rasa menda manis-manis. Aduhai anak ibu ..

 Ni la hasilnya yang belum dibekukan. 

Ibu guna dadih buatan org Islam. Sedappp !! Nyumm nyum.

Memang tak manis. Dah siap susu, gula, gelatin semua dalam 1 bungkus. Masak air. Tuang serbuk campuran tu. Buh perasa. SIAP !! 3 step je. 

Kalau tak sedap memang ibu tak introduce. Sebab ibu pun bukan suka anak-anak makan menda manis-manis ni. Tak manis dan ada susu which is good for them jugak kan. This one mmg sedap sangat. Previously ada try brand lain buatan muslim juga tapi tak berapa nak best. Sapa nak ni boleh habaq sbb org yang buat ni duk Kulim .. dekat ngan rumah parent in law je.

Minggu bermalas-malasan

Waaa .. bestnye cuti. Walaupun tak dapat cuti full-day tapi dapatla rehat sket sbb encik abang kate tak payah masak .. jadi bule la makan luar weekend ni. Almaklum la tetiap ari masak, i pun teringin nak rasa air tangan org lain. Air tangan suami je jarang dapat .. hihi 

Tapi walaupun begitu, nak share jugak this few days punye menu untuk tatapan kengkawan :) 

 Ni menu takda idea namanya : Sambal sardin + bening 'sayur popeye' + telur dadar

 Minum petang + dinner = Burger ayam + hash brown ( sorang separuh ..jimat .. hihi )

 Cubaan pertama buat nasi dagang : tak berapa nak jadi .. tapi encik abang makan tambah la jugak :)
nasi dagang + gulai ayam + acar timun + ayam goreng ( utk anak-anak )

 Sekian, terima kasih. hihi .. 

Wahai encik abang, saya nak gi holiday ... hwaaa .. penat dah duk umah nih .. 


Jun 6, 2012

Udang Masak Serai Pedas

Semalam bukak fridge nampak udang .. ermm nak masak ape yek ?? pk punya pk punya pk .. tak dapat idea juga, akhirnya pe lagi search tenet, jumpa resepi udang masak serai inspired by Ajwin Ajeera . Nampak best nih. Pe lagi, serai ada, daun limau purut ada .. nyum nyum .. keluarkan semua bahan dari fridge .. 10 minit .. siappp !!!


 Bahan utama - udang segar nyum nyum 

 Bawang merah, bawang putih, cili api (banyakkkk !! )

Serai + daun limau purut

  
Kacang panjang - Saja tambah sbb maleh nak masak sayur dah. 

Cara masaknye senang je. Tumis bawang-bawang. Dah wangi tumisan tu, masukkan udang dan terus masuk kacang. Campur air sket kalau nak berkuah. Tunggu kejap dan siappp !! 
Cik abang pun makan laju je. Licin. 

Menu tengah hari : Nasi panas + ayam goreng + udang goreng serai + ulam timun 

Ni la hasilnya - Mavelesss 

 Ulam timun

 Ni minum petang kami - Kuih cara kaler kaler inti gula 

Kuih cara 3 rase - pandan, oren n yum .. sedap ke ?? ermm cuba jaya je .. :)

Sponsor Kami