Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Nov 22, 2006

Sudah lama sangat rasenye aku tak menulis di sini. Mungkin ade jugak yang tertanye tanye mane aku menghilang. Panjang ceritanya .....


Begitu lah kisah aku yang penuh dengan kisah suka dan duka dan penat dan serabut dan gembira dan bahagia dan sebagainya ...

Semakin dewasa, semakin jauh kurasa perjalanan hidup yang harus ditempuhi. Semakin banyak perit maung yang harus dilalui .. Namun ku gembira kerana dalam suka duka seharian ade insan yang sudi berkongsi bersama. Fasa kehidupanku kian berubah dari semasa ke semasa .. dan aku pasti akan berkongsi bersama semua cuma masanya belum tiba .. aku juga sedang mencari di manakah turning point untuk aku memulakan sesuatu yang baru ..

Tunggulah sehingga masanya tiba ...

Aug 11, 2006

Hampir 2 bulan tak mengusik papan keyboard untuk bercerita ceriti di blog nih .. bukan ape, sibuk dengan pelbagai perkara. Mana nak mengurus kerja harian, mana nak mengurus kerja rumah, mana nak "menguruskan" diri ni lagi .. ahaks !

Life aku semakin busy dengan kerja harian. Memang letih hidup sebagai shakaijin nih .. takde yang menyeronokkan melainkan dapat balik kampung jumpa famili especially adik adik tersayang ..

Kepada yang bertanya bila aku nak menjemput tu .. heheh insyallah tunggu la sampai masanya nanti aku buat pengumuman besar besaran cam Siti Nurhaliza .. hikhik .. takde la sampai camtu .. insyallah kalau umur panjang bertemu la kita di kampung aku yang tak berapa kampung tu .. hehehe ..

Banyak betul nak bercerita tapi malangnya perut ku berkeroncong nih .. pi makan sat naaa ..

Jun 21, 2006

Pening ..

Semakin banyak kerja di ofis ni. Tak menang tangan dibuatnya. Setiap masa menghitung hari bila la nak tiba Jumaat nih .. bila sampai hari khamis pukul 4:30 ptg tu hati dah berbunga bunga nak menghabiskan weekdays dengan gembira .. hihihi ..

Senang juga keja ofis ni .. balik umah takde bawak balik kerja. Melihatkan teman serumah yang bertungkus lumus 'marking paper' student, siapkan slides mengajar esoknye .. fhuwww semput jugak .. lagila kalau type cam aku nih takkan dapat tenang jiwa selagi keja tak siap ... balik kena sambung keja lagi .. skrang ni walaupun kerja 7 pg - 7 mlm .. tapi aku balik untuk tidur je .. takde pk lain dah .. esok balik ofis baru pk semula ..

*************************************************

Pukul 8mlm ustazah dtg rumah menjemput kenduri doa selamat di rumahnya. Katanya ade sorang cikgu menikah ptg tadi ..

Ape ?? Ptg tadi ?? Selasa ?? Bukan cuti skolah .. Nape buat rumah orang ?? Mane famili die ??

Terperanjat la kitorang serumah .. kebetulan cikgu tu satu skolah ngan member rumah aku .. ape lagi setelah ditanye tanye ... memang takde sapa pun tahu majlis die ..

Aikkk ??? Nikan diam diam ?? Apa alasan die ??

Ape ape pun kami rajinkan diri melangkah ke rumah die .. tak elok plak tak pegi .. sejiran setetangga .. bagi aku mungkin die ade alasan tersendiri untuk buat begitu.. Dan aku tak kisah sangat .. tapi mungkin housemate aku agak pelik memandangkan satu skolah tak tahu majlis tu ..

Maaa .. aku yakin die ade alasan tersendiri dan die berhak melakukannye. Mungkin familinye jauh.. mungkin die nak mengelakkan pelbagai maksiat berlaku .. ( kan elok kawen cepat ) .. atau mungkin dia tak punye waris untuk menguruskannya ..

Ntahla .. tapi aku harap orang Melayu atau sesiapa saje jangan la cepat prasangka buruk jika perkara yang sama berlaku pada jiran jiran anda sebab die pasti punya alasan tersendiri.. Selagi mentaliti kita tak berubah masyarakat melayu akan dikaburi dengan adat dan budaya yang tidak seiring dengan kehendak agama kita sendiri ..

Ape tak nye .. nak kawen kena duit banyak dulu .. kena bersanding .. kena bertunang dulu .. sedangkan dalam ISLAM apa yang ditekankan adalah AKAD NIKAH .. yang menghalalkan sesuatu perhubungan ... aku malas nak komen sbb ade juga pasangan yang terpaksa melaluinya atas kehendak keluarga yang masih bermentalitikan adat lebih dari agama ..

Sekian ..
Pening ..

Semakin banyak kerja di ofis ni. Tak menang tangan dibuatnya. Setiap masa menghitung hari bila la nak tiba Jumaat nih .. bila sampai hari khamis pukul 4:30 ptg tu hati dah berbunga bunga nak menghabiskan weekdays dengan gembira .. hihihi ..

Senang juga keja ofis ni .. balik umah takde bawak balik kerja. Melihatkan teman serumah yang bertungkus lumus 'marking paper' student, siapkan slides mengajar esoknye .. fhuwww semput jugak .. lagila kalau type cam aku nih takkan dapat tenang jiwa selagi keja tak siap ... balik kena sambung keja lagi .. skrang ni walaupun kerja 7 pg - 7 mlm .. tapi aku balik untuk tidur je .. takde pk lain dah .. esok balik ofis baru pk semula ..

*************************************************

Pukul 8mlm ustazah dtg rumah menjemput kenduri doa selamat di rumahnya. Katanya ade sorang cikgu menikah ptg tadi ..

Ape ?? Ptg tadi ?? Selasa ?? Bukan cuti skolah .. Nape buat rumah orang ?? Mane famili die ??

Terperanjat la kitorang serumah .. kebetulan cikgu tu satu skolah ngan member rumah aku .. ape lagi setelah ditanye tanye ... memang takde sapa pun tahu majlis die ..

Aikkk ??? Nikan diam diam ?? Apa alasan die ??

Ape ape pun kami rajinkan diri melangkah ke rumah die .. tak elok plak tak pegi .. sejiran setetangga .. bagi aku mungkin die ade alasan tersendiri untuk buat begitu.. Dan aku tak kisah sangat .. tapi mungkin housemate aku agak pelik memandangkan satu skolah tak tahu majlis tu ..

Maaa .. aku yakin die ade alasan tersendiri dan die berhak melakukannye. Mungkin familinye jauh.. mungkin die nak mengelakkan pelbagai maksiat berlaku .. ( kan elok kawen cepat ) .. atau mungkin dia tak punye waris untuk menguruskannya ..

Ntahla .. tapi aku harap orang Melayu atau sesiapa saje jangan la cepat prasangka buruk jika perkara yang sama berlaku pada jiran jiran anda sebab die pasti punya alasan tersendiri.. Selagi mentaliti kita tak berubah masyarakat melayu akan dikaburi dengan adat dan budaya yang tidak seiring dengan kehendak agama kita sendiri ..

Ape tak nye .. nak kawen kena duit banyak dulu .. kena bersanding .. kena bertunang dulu .. sedangkan dalam ISLAM apa yang ditekankan adalah AKAD NIKAH .. yang menghalalkan sesuatu perhubungan ... aku malas nak komen sbb ade juga pasangan yang terpaksa melaluinya atas kehendak keluarga yang masih bermentalitikan adat lebih dari agama ..

Sekian ..
Pening ..

Semakin banyak kerja di ofis ni. Tak menang tangan dibuatnya. Setiap masa menghitung hari bila la nak tiba Jumaat nih .. bila sampai hari khamis pukul 4:30 ptg tu hati dah berbunga bunga nak menghabiskan weekdays dengan gembira .. hihihi ..

Senang juga keja ofis ni .. balik umah takde bawak balik kerja. Melihatkan teman serumah yang bertungkus lumus 'marking paper' student, siapkan slides mengajar esoknye .. fhuwww semput jugak .. lagila kalau type cam aku nih takkan dapat tenang jiwa selagi keja tak siap ... balik kena sambung keja lagi .. skrang ni walaupun kerja 7 pg - 7 mlm .. tapi aku balik untuk tidur je .. takde pk lain dah .. esok balik ofis baru pk semula ..

*************************************************

Pukul 8mlm ustazah dtg rumah menjemput kenduri doa selamat di rumahnya. Katanya ade sorang cikgu menikah ptg tadi ..

Ape ?? Ptg tadi ?? Selasa ?? Bukan cuti skolah .. Nape buat rumah orang ?? Mane famili die ??

Terperanjat la kitorang serumah .. kebetulan cikgu tu satu skolah ngan member rumah aku .. ape lagi setelah ditanye tanye ... memang takde sapa pun tahu majlis die ..

Aikkk ??? Nikan diam diam ?? Apa alasan die ??

Ape ape pun kami rajinkan diri melangkah ke rumah die .. tak elok plak tak pegi .. sejiran setetangga .. bagi aku mungkin die ade alasan tersendiri untuk buat begitu.. Dan aku tak kisah sangat .. tapi mungkin housemate aku agak pelik memandangkan satu skolah tak tahu majlis tu ..

Maaa .. aku yakin die ade alasan tersendiri dan die berhak melakukannye. Mungkin familinye jauh.. mungkin die nak mengelakkan pelbagai maksiat berlaku .. ( kan elok kawen cepat ) .. atau mungkin dia tak punye waris untuk menguruskannya ..

Ntahla .. tapi aku harap orang Melayu atau sesiapa saje jangan la cepat prasangka buruk jika perkara yang sama berlaku pada jiran jiran anda sebab die pasti punya alasan tersendiri.. Selagi mentaliti kita tak berubah masyarakat melayu akan dikaburi dengan adat dan budaya yang tidak seiring dengan kehendak agama kita sendiri ..

Ape tak nye .. nak kawen kena duit banyak dulu .. kena bersanding .. kena bertunang dulu .. sedangkan dalam ISLAM apa yang ditekankan adalah AKAD NIKAH .. yang menghalalkan sesuatu perhubungan ... aku malas nak komen sbb ade juga pasangan yang terpaksa melaluinya atas kehendak keluarga yang masih bermentalitikan adat lebih dari agama ..

Sekian ..

Jun 13, 2006

Kosong !

Kringggg !!!!!!!!!!! Loceng rehat berbunyi .. dan seperti biase ofis dah clear 5 minit before bunyi lagi. Biase laa org melayu .. dan ofis mula hingar-bingar 5 minit selepas rehat.. eii bebudak nih .

Aku pulak .. ngantukkk tak abeh. Apesal tah. Patut ade meeting pagi tadi tapi bertindih dgn pelbagai meeting menyebabkan meeting group terpaksa didelaykan .. ermm delay pun delay la ..

Teringin nak meluah perasaan. Tensyennnnn nih .. bile aku agak bengang dengan sorang mamat yang perasan bagus kat ofis ni cube appealkan dirinye bile dapat peluang jadi trainer. Aku tau level die tak la tinggi mane tapi sebab ade pengalaman die "ek" la sket ..

Aku dah kate menda menda ni aku dah bajar dulu .. dah 2 bulan aku training kat pioneer ni takkan la menda basic camtu aku tak tau. Yang aku tak faham nape die susah susah nak ajar aku balik. Saje je nak appeal diri depan member lain yg die bleh ngajar padahal skill trainer takde pun. Geram betul aku .. ayat2 die yang aku nyampah dan sakit ati nak tau ..

" Saya dah 10thn pengalaman kerja, so saye tahu awak tak faham ape yg awak belajar sbnrnye .. takyah la awak kate awak faham ape yg awak dah bajar "
satu lagi …

" Lepas ni saya nak awak citer balik kat saye ape yg awak faham supaya saya boleh detect kelemahan awak "

Siotttt tak ?? baru skali berpeluang jadi trainer dah eksyen camtu. Pastu orang bagi schedule ajar 2 topik yang patut boleh amik masa sejam , sengaja di pusing pusing jadi 2 hari sebab dia nak ajar satu kilangnye menda .. poyo tak ??? walhal schedule aku dah dibahagi bahagi untuk trainer lain same .. dan 90% yang die syok sendiri nak ajar tu aku dah bajar 2 bulan lepas pun .. eiii sakit ati … ingat aku ni BODO sangat ke ???

Malas nak cakap ape la .. sabar je la .. bile bos tanye ape mamat tu ajar .. aku kate die bawak pusing line .. geleng pala bos .. eiii budak ni aku suh ajar lain hang pi ajaq lain … camtu le lebih kurang ..

Pendek kata mamat ni .. aku suh hang ajaq dia goreng keropok .. hang pi ajaq dia ternak ikan, tanam gandum, jemur garam sampai la ke possibility customer complain bila keropok tak sedap… Aaa camtu la .. dengan kata lain DIA NAK TUNJUK TERAAA la tu ..

Aduihhh .. keja keja .. !!
Kosong !

Kringggg !!!!!!!!!!! Loceng rehat berbunyi .. dan seperti biase ofis dah clear 5 minit before bunyi lagi. Biase laa org melayu .. dan ofis mula hingar-bingar 5 minit selepas rehat.. eii bebudak nih .

Aku pulak .. ngantukkk tak abeh. Apesal tah. Patut ade meeting pagi tadi tapi bertindih dgn pelbagai meeting menyebabkan meeting group terpaksa didelaykan .. ermm delay pun delay la ..

Teringin nak meluah perasaan. Tensyennnnn nih .. bile aku agak bengang dengan sorang mamat yang perasan bagus kat ofis ni cube appealkan dirinye bile dapat peluang jadi trainer. Aku tau level die tak la tinggi mane tapi sebab ade pengalaman die "ek" la sket ..

Aku dah kate menda menda ni aku dah bajar dulu .. dah 2 bulan aku training kat pioneer ni takkan la menda basic camtu aku tak tau. Yang aku tak faham nape die susah susah nak ajar aku balik. Saje je nak appeal diri depan member lain yg die bleh ngajar padahal skill trainer takde pun. Geram betul aku .. ayat2 die yang aku nyampah dan sakit ati nak tau ..

" Saya dah 10thn pengalaman kerja, so saye tahu awak tak faham ape yg awak belajar sbnrnye .. takyah la awak kate awak faham ape yg awak dah bajar "
satu lagi …

" Lepas ni saya nak awak citer balik kat saye ape yg awak faham supaya saya boleh detect kelemahan awak "

Siotttt tak ?? baru skali berpeluang jadi trainer dah eksyen camtu. Pastu orang bagi schedule ajar 2 topik yang patut boleh amik masa sejam , sengaja di pusing pusing jadi 2 hari sebab dia nak ajar satu kilangnye menda .. poyo tak ??? walhal schedule aku dah dibahagi bahagi untuk trainer lain same .. dan 90% yang die syok sendiri nak ajar tu aku dah bajar 2 bulan lepas pun .. eiii sakit ati … ingat aku ni BODO sangat ke ???

Malas nak cakap ape la .. sabar je la .. bile bos tanye ape mamat tu ajar .. aku kate die bawak pusing line .. geleng pala bos .. eiii budak ni aku suh ajar lain hang pi ajaq lain … camtu le lebih kurang ..

Pendek kata mamat ni .. aku suh hang ajaq dia goreng keropok .. hang pi ajaq dia ternak ikan, tanam gandum, jemur garam sampai la ke possibility customer complain bila keropok tak sedap… Aaa camtu la .. dengan kata lain DIA NAK TUNJUK TERAAA la tu ..

Aduihhh .. keja keja .. !!
Kosong !

Kringggg !!!!!!!!!!! Loceng rehat berbunyi .. dan seperti biase ofis dah clear 5 minit before bunyi lagi. Biase laa org melayu .. dan ofis mula hingar-bingar 5 minit selepas rehat.. eii bebudak nih .

Aku pulak .. ngantukkk tak abeh. Apesal tah. Patut ade meeting pagi tadi tapi bertindih dgn pelbagai meeting menyebabkan meeting group terpaksa didelaykan .. ermm delay pun delay la ..

Teringin nak meluah perasaan. Tensyennnnn nih .. bile aku agak bengang dengan sorang mamat yang perasan bagus kat ofis ni cube appealkan dirinye bile dapat peluang jadi trainer. Aku tau level die tak la tinggi mane tapi sebab ade pengalaman die "ek" la sket ..

Aku dah kate menda menda ni aku dah bajar dulu .. dah 2 bulan aku training kat pioneer ni takkan la menda basic camtu aku tak tau. Yang aku tak faham nape die susah susah nak ajar aku balik. Saje je nak appeal diri depan member lain yg die bleh ngajar padahal skill trainer takde pun. Geram betul aku .. ayat2 die yang aku nyampah dan sakit ati nak tau ..

" Saya dah 10thn pengalaman kerja, so saye tahu awak tak faham ape yg awak belajar sbnrnye .. takyah la awak kate awak faham ape yg awak dah bajar "
satu lagi …

" Lepas ni saya nak awak citer balik kat saye ape yg awak faham supaya saya boleh detect kelemahan awak "

Siotttt tak ?? baru skali berpeluang jadi trainer dah eksyen camtu. Pastu orang bagi schedule ajar 2 topik yang patut boleh amik masa sejam , sengaja di pusing pusing jadi 2 hari sebab dia nak ajar satu kilangnye menda .. poyo tak ??? walhal schedule aku dah dibahagi bahagi untuk trainer lain same .. dan 90% yang die syok sendiri nak ajar tu aku dah bajar 2 bulan lepas pun .. eiii sakit ati … ingat aku ni BODO sangat ke ???

Malas nak cakap ape la .. sabar je la .. bile bos tanye ape mamat tu ajar .. aku kate die bawak pusing line .. geleng pala bos .. eiii budak ni aku suh ajar lain hang pi ajaq lain … camtu le lebih kurang ..

Pendek kata mamat ni .. aku suh hang ajaq dia goreng keropok .. hang pi ajaq dia ternak ikan, tanam gandum, jemur garam sampai la ke possibility customer complain bila keropok tak sedap… Aaa camtu la .. dengan kata lain DIA NAK TUNJUK TERAAA la tu ..

Aduihhh .. keja keja .. !!

Jun 9, 2006

Gila BOLA !!

Adoiii apesal sume bebudak ofis citer bola ni ?? isk pening aku .. dah la sekuntum je bunga disamping kumbang-kumbang di taman .. pelbagai aktivti dijalankan sempena menyambut kedatangan WORLD CUP 2006 yang bakal mula kurang 10 jam dari skrang nih .. First game tuan rumah German vs Costa Rica mengundang pelbagai komen dan pendapat dari bebudak ofis nih ..

Betuah betul diorang ni .. ade yang siapkan schedule pertandingan dengan excel, dah siap tanda game favorite, aiming sape menang sape kalah untuk didistribute satu department .. ( aii tak jadik keja .. ) ade plak yang inform game bola baru melalui mail .. ( abeh satu ofis gile game .. ) ingat ngadap PC wat keja .. rupenye jadi football team manager .. ahaks !!

Bebudak ni kalau bos tahu abeh la .. aku gak yang sakit perut gelakkan diorang .. Hebat betul penangan football ni kan .. tak sabar benar nak nunggu detik 12 malam ni opening ceremonynye . siap gado lagi opening day arini atau esok .. mane taknye .. kat news paper tulis :
10 June 2006 , 12:00 am kalau korang rase ari ape ? hahahaha .. pening .. jangan ade yang terlepas dah .. patutnye malam ni ade yg tunggu malam esok .. ahaks ! ( jangan nangis aaa kot ade yg terlepas )

Kat TV pun ade memacam advertisement baru yang berkonsepkan bola MAXIS iklan bola sume bola.. aku paling suka iklan PEPSI tu aaa yang gabungan player player hebat main bola dalam satu jamuan makan.. " aku punya cara tersendiri " ahaks ! TV8 pun show Gol & Gincu versi drama .. menda laaaa best sangat bola ni kan ?

Tapi aku tunggu gak Japan vs Australia , Japan vs Brazil nanti .. walaupun aku tau Japan bukan favorite team WC tahun nih .. dan tahun bebile pun .. aku suke gak tgk permainan diorang dan semangat yg diorang tunjukkan sepanjang game .. tak sabo nak nengok nakata beraksi .. ade tak die main tahun ni ? ( aku mane la tau sangat .. tak mengikuti perkembangan semasa .. tau nengokkk je .. )

Kesimpulannye , omputeh ni bijak kan .. die bagi bola sebijik berbillion-billion manusia sanggup bersengkang mata nak nengok !! Dah alang-alang bangun malam tu .. jom le wat tahajud ke 5 minit .. tak rugi pun 90 minit waktu perlawanan tu .. hehehe ..

P/S : Agak2 sambutan camni jugak ke mase WC di Korea ngan Jepun dulu ? Apesal aku yg duk 15minit jauhnye dari Stadium WC dulu tak rase pape ??

Jun 7, 2006

06/06/06

The date which is very important for me to start my carrier. The day that I’ve been transferred to my actual department. A day before I have a presentation with all Deputy Managers and they asked me too many questions. Why they asked me ?? Because I "hentam" every department which I felt that what they done are wrong .. or else it was just my opinion. Perhaps they accept my suggestions.

And now I already here at my seat finally. What surprised me is I need to sear for three weeks on job training in order to familiarize me with my real job. Erghhhh .. again ..

I join a group called IE .. Industrial Engineering Group which includes 5 members .. 4 guys and I’m the only girl in this group .. ( again and again .. !! erghhh ) .. Our job scope is too wide. The main job is to develop new technology or current technology to improve productivity and quality of productions.

I choose this group because it seem very exciting. Instead of Process Engineer doing their job according to designer request . our job is independent and what I have to do is to find one new technology and do some researches about that .. in possible I’ll continue the project until the end.

Nanti sambung eh ...

May 28, 2006

Kije oh Kije .. !!!

Dah sebulan aku tak mengadap PC ni untuk membuat penyelenggaraan blog tersayang. Lagipun aku tau takde sape pun mai dtg bace .. aku syok sendiri je menulis .. Sekadar mengisi kekosongan .. nak menulis diari mane larat nak menulis .. sumer main type je skrang nih ..

Aku rase makin seronok bekerja di Pioneer nih. Walaupun company ni tak besar dan gaji yg diberi pun chiputtt jugak .. tapi alhamdulillah suasana bekerja di sini menarik ... aku belu diberi tugas khas melainkan tolong kerja orang .. so aku belu dapat rase keja engineer yang sebenar ..

Oh ye aku rase tertarik nak bercerita tentang satu rancangan terbaru kat TV9 yg baru mula beberapa minggu lepas .. AKADEMI AL-QURAN .. alhamdulillah aku rase impressive sangat rancangan ni .. die buat ala-ala akademi fantasia yang bebudak muda dok tak sabar-sabar nak nengok musim ke-empat nih sampai kawin pun bleh tangguh ( ahaks! sape dgr radio tuttt* tau la ) ... heheh

Kalau dulu ada banyak cadangan, respon dan pelbagai persoalan mengapa TV mesia tanak buat rancangan akademi yg mengajar membaca al-quran dengan taranum dengan tajwid yg betul dan sebagainya .. sekarang terbukti alhamdulillah tv malaysia mampu melakukannya .. dan aku bangga tengok ramai jugak remaja-remaja Islam yg berusaha keras nak masuk akademi al-quran nih ..

Dan aku nampak mereka yg terpilih ni memang betul-betul dipilih ... best of the best la orang kate .. kalau tengok respon diorang masa dapat berita terpilih masuk akademi pun .. alahai .. tawadukkknye bebudak nih .. jelas kegembiraan terpancar di wajah tapi cara mereka meraikan kegembiraan tu lain berbanding mereka yg terpilih masuk `akademi` lain tu .. alhamdulillah di harapkan mereka mereka ni la yg akan menyambung warisan ustaz ustaz dan ustazah ustazah untuk mengajar warisan akan datang tentang kepentingan Al-Quran dan Sunnah ..

Cume rancangannye agak pendek ... Nape die bagi peserta bace kejap sangat .. selingannye sket punye la panjang .. tak puas dengar diorang bace .. uwaaaa tv9 ... tolongla siarkan diorang bace panjang sket .. baru nak menghayati dah kuar selingan nasyid .. adoiiii .. sabo je la ..

Eh ok la dah ngomel panjang .. nak tidur dah .. oyasumik .. !!

May 6, 2006

Terubat rindu nak balk umah main ngan adik adik .. duk umah sewa bukan la tak best tapinye balik keja pukul 7 sampai umah .. pukul 10 dah berlepas ke bulan .. camtu la aktiviti seharian aku skrag ..

Alangkah terkejutnye aku tengah tunggu bas tadi tetiba dapat call dari okasan aku dr. Jepun .. wuishhh suspen jugak mula mula .. apesalla org tua ni tepon aku tetengah malam .. rupenye nak gitau derang nk dtg mesia nanti ..

Ade jugak dapat khabar dari diorang .. kalau ade rezeki bleh la jumpe nanti .. malam ni balik pontian esok nak kena drive ke KL plak .. aduihhh letih letih .. takpe la tolong mak ayah .. kalo dulu mane je aku pegi mesti berhantar berambik .. so skrang ni tanggungjawab aku la plak .. takpe takpe .. tunggu adik aku sorang tu balik .. rilek sket aku .. heheh

kay la ngantuk dah .. nite ..

May 3, 2006

Hisashiburi ..

Tetengah ari camni memang mengantukkan. Rehat pukul 10 tadi dah makan nasik goreng sepinggan dan biasanya kalau dah makan tu, lunch nanti aku skip .. Sejak pindah dari umah atok, sistem pemakanan dan juga pencernaan agak kurang memuaskan .. ye la kalau kat umah atok sarapan pagi disediakan, balik kerja ade minum petang dan begitu juga dinner disediakan.. Lunch pun diberi bekal.. Bayangkan betapa ‘sihat’ nye aku duk kat umah atok .. dah berbuih mulut aku cakap ,

" Takyah la susah-susah tok, air air manis tu takyah buat.. mila minum air kosong je , bekal pun takyah, nanti kat ofis bleh makan kat caf? "

Dan setiap kali tu jugak la jawapan atok ,

" Takde susahnye, ape atok makan ngko makan .. jgn segan segan, bukan susah mane pun .. menda memang dah ade "

Ermm .. dan akhirnya aku buat keputusan untuk berdikari. Baru minggu lepas aku pindah ke rumah sewa RM175 sebulan. Aku duk dengan sorang member lagi cikgu skolah menengah .. Alhamdulillah setakat ni aku rase takde masalah, rumah pun bersih dan kemas even though belum begitu lengkap, brg brg basic sumer dah ade seperti peti sejuk, katil, TV .. mesin basuh je takde tapi tu bukan masalah besar kalau aku rajin membasuh setiap ari .. hehe

Kerja camne ? Biase je .. skrang aku rase makin seronok kerja kat sini. Baru sebulan aku kat sini, alhamdulillah aku rase dah separuh kilang aku kenal , walaupun tak kenal nama , kenal muka pun jadi la .. dan aku sedang berusaha untuk cuba mengenali lebih ramai kawan kawan kat sini. Setiap kali kuar gi toilet ade je jumpe member yang kenal aku .. walaupun hanya dengan senyuman, aku rase itu pun dah cukup memberikan aku semangat untuk terus berkhidmat disini.

Berita yang paling menggembirakan aku ialah apabila mendapat berita Ida satu satunye adik pompuan aku tu dan sorang lagi sepupu kitorang dapat matrik kat Tangkak, near to this factory ( not very near, tapi kire ok la ) means aku ade la geng kat sini. Agak agak bosan aku ade geng nak lepak .. hehe sonotnye balik tanahair dekat ngan mak bapak dan adik adik .. takde la aku bosan duk muar ni sengsorang.

Okay lah aku rase sampai sini dulu bebelan aku kali ni sebabnye aku nak gi surau jap nak tido .. ngantukss bangatttt deh ..

Apr 25, 2006

Mulai semalam aku ditempatkan di AI ( Auto Insert ) Division dimana di kawasan ini PCB akan diinsert secara auto menggunakan mesin bertaraf tinggi . Perrghh bunyi macam power abeh aaa .. tapi memang power pun . Kagum aku nengok mesin beso beso tu insert small components such as resistance, capacitors, and etc .. Technology is basically from Japan and we just duplicate them and transfer to our machines .. tapi betapa hebatnye manusia boleh berfikir camtu .. tu la .. manusia ni kalau menggunakan otak ke jalan yang betul memang la baik kesannya kan …
Disebabkan aku pusing semua department maka aku diberi peluang untuk melihat environment bekerja di setiap department. Satu peluang yang sangat berharga kerana aku dapat melihat sendiri cara orang Malaysia bekerja dan dapat membuat perbandingan di antara setiap department. Ada beberapa fakta menarik yang berjaya aku kesan sepanjang aku bekerja di sini .. Nak tahu ?

Kaki kipas ? aaa ni biase la .. dulu sebelum masuk keja aku ingat tipu je rupenye memang betul nampak and here yang paling aku nampak is chinese girl la yang rajin mengipas .. agaknye bos panas la kot .. hikhik .. rajin betul beliau-beliau tawaf satu ofis tetiap ari untuk mengipas .. nak kate panas tak jugak la sebab ekon 24 hours .. hahaha .. aku rase bleh kire sehari bape jam je die duk kat meja die buat keja .. jam jam lain banyak melepak di meja orang berborak, bertanya, mintak sign ( yg patut bleh amik mase seminit je jadi 10 minit ijou sbb byk borak dr keja .. huhuhu ) ade byk method la sbnrnye nak mengipas nih . ade jugak yg jenis depan bos rajin tahap gaban la .. bos ilang die pun ilang .. ade jugak yg guna method tu .. hahaha ..

Okay next is .. rajin bercakap .. tapi tidak dapat dinafikan la memang orang melayu rajin bercakap .. especially malay girl la .. topiknye pelbagai .. yang paling best menyuarakan rasa ketidakpuasan hati sendiri la .. by the time aku pusing semua department .. nampak la mane dept. yg tak puas ati dept. mane .. sape ckp pasal sape .. aduihhhh .. tapi depan depan diam kelu membisu tanpa bicara plak .. ish ish ni la attitude yang patut ditinggalkan oleh kite-kite nih .. same same keja watpe nak cakap-cakap blakang .. susah la org melayu nak maju kalau memasing ade dengki dengki .. ermmm .. tapi aku tak rase masalah ni hanya berlaku di tempat aku je sbb banyak citer aku dgr keja kat memane pun lebih kurang je ..

Tadi all points tak best .. let me give one good point yang aku rase kagum dengan man-power kat sini .. kalau lelaki-lelaki memang kerja bleh salute aaaaa .. tak kire malay ke chinese ke indian ke they all keja memang sehabis daya untuk memajukan syarikat .. balik toksah cakap aa .. loceng bunyi kul 6 … tak nampak pun sesape yg bersiap sedia utk pulang .. biasanya kalau production tgh jalan .. kul 10 11 tu biase lah .. gaji tak besa mane sangat tapi keja sanggup berhempas pulas .. tak menang tangan aku rase kalau tgk cara diorang buat keja .. mungkin sbb mereka sedar tanggungjawab besar sebagai lelaki .. part ni memang aku kagum la tgk lelaki lelaki melayu .. !!

Kay lah aku rase sampai sini je la kot aku melalut .. ni pun curik-curik main net gak nih .. aiii camne la company nak maju kalau ramai org cam aku .. huhuhu ..

Apr 20, 2006

Arini aku nak bercerita tentang ape yang aku nampak kat kilang ni yang aku rase kalau duk luar mungkin tak bape perasan kot .. bukan ape bile melihat environment camni aku rase pelik sket .. okay let me list one by one ..

Kenapa operator-operator kilang bleh pakai handphone yang canggih-manggih tak hengatnye la .. bukan nak pandang rendah kat diorang ke ape .. cume aku rase hebat betul diorang nie.. aku yg tgh gambaru nak save duit pun blom begitu berjaya .. mane derang dapat duit bebanyak eh ?? aku tengok member member engineer yang pakai hp nokia 3310 pun still ramai lagi .. handphone 3310 tu pendek kate kalo carik kat kedai dah takde jual lah betapa lame dan buroknye model itu .. tapi kalo nengok hp operator .. masyallah .. !!! sekecik kecik hp .. ade yang beso tapak tangan baby .. siap kamera , video function .. polyphonic tu toksah cakap la .. memang tak jumpe aa yg bunyi titt tittt tittt tu .. yang ade polyphonic song SO7, inul & too phat … huhuhu .. tatau la kalau hp diorang beli 2nd hand ataupun cetak rompak .. tapi kalau ikut mail arini dpd my bos, en.salleh bagi penyata gaji baru utk operator pengeluaran paling tinggi pun RM450 .. that one for high level jugak la .. kalau yg baru masuk .. plus bawah agensi lagi .. bape sangat la gaji derang dapat ?? kalau operator biasa plus minus RM420 .. ermmm … camne ye derang save duit ??

Okay yang kedua apa yang aku nampak diorang ni memang pandai bergaya .. kalau pompuan, rambutnye lurus mengalahkan artis artis jepun yang aku rase kos nak meluruskan rambutnye pun bukan main main punye harga .. at least 20 30 ringgit tu confirm la .. tak masuk lagi brg mekap yg derang pakai .. SK11 dan maybeline tu tak eran la .. tapi tatau la ori ke cetak rompak .. yang penting memang cun dan comel selalu lah.. kalau aku pk dua tiga kali gak la nak beli brg mekap memahal gitu .. nak gi facial pun tak sesempat lagi nih .. ( tapi tatau la kan sebab aku ni memang berkire sket bab duit muit nih , bukan ape .. dengar citer bapak aku sesusah jual nasik lemak, kais pagi makan pagi kais petang makan petang nak sara keluarga .. buatkan aku selalu terfikir, duit ni memang la tak bawak ke mati tapi kalau ade yg lebih baik , baik kite guna ke arah tu dpd bazir tak tentu arah .. tu aku pk la .. ) .. ermm .. tu baru pompuan .. kalau yang lelaki plak , rambutnye ade kaler coklat, hijau, merah, ungu .. pendek kate 7 kaler pelangi tu ade lah .. ngan fesyen duri landak dan macam-macam lagi ..
Nasib baik la kat kilang ni kena pakai uniform .. kalau tak .. aku rase orang mesti tak kenal mane bos, mane anak buah .. ahaks !

Minta maaf lah kalau ade yg kecik ati ngan tulisan aku nih .. aku bukan berniat nak under estimate sesape pun .. saje je menyuarakan pendapat, dan rasa hairan bin ajaib dengan fenomena yang berlaku di Malaysia nih .. kuat sungguh pengaruh luar terhadap anak-anak muda zaman skrang nih .. mana taknya, ramai yang sanggup bekerja hempas pulas teruk teruk semata-mata nak memenuhi kehendak diri untuk bergaya .. kalau tak nanti mungkin dipandang slek dek kawan-kawan.

Sorri to eberibody .. esok aku akan ditempatkan semula di HR .. jadi tak dapat la aku nak membebel lagi untuk beberapa hari .. atau mungkin sebulan dua bulan .. aku pun tatau status aku seterusnya .. atau mungkin aku akan bertugas di company lain ke pasni .. hahaha .. tatau tatau .. tgk la Allah tetapkan jalan hidup aku camne nanti .. selalu sangat ngomel pun kang org bosan gak .. mintak diri dulu ye .. babai .. wassalam

Apr 19, 2006

Apesal aku rase ngantuk tahap gaban nih ?? Nak kate letih keja tak jugak. Tido malam awal dah .. kul 10 dah lelap rasenye .. Cume masalah yg aku hadapi ialah " wake-up every one hour " .. every night .. Sape tahu apa masalah saya ??

Kalau sakit camni nak kena jumpe doktor ape ? doktor pakar sakit puan ke ? doktor mata ke ? doktor sakit jiwa ke ? Betul ke normaly people doesn’t wake-up regularly during night sleep ?

Since I faced this problem kat Jepun dulu lagi.. I thought because of the pillow or bed didn’t match with my head or body .. so balik mesia everything should be OK .. Gyaku ni , I feel more uncomfortable, headache, sleepy .. everyday of my life … ermm .. am I amsomnia ??

Is it normal when you feel sleepy at your seat during working hour ? Some friends say it’s normal .. but some people say .. if it happened everyday .. of cozz it is abnormal .. what do you think huh ? erghh help me .. !!

Ke sebab belum biase dengan cuaca Malaysia yang panas lembab nih ? Tambah skrang musim hujan .. asal petang je hujan .. lebat lagi dengan guruh kilat ribut petir .. since balik last month batuk tak benti benti sampai SV aku pening pala tgk aku batuk teruk sangat .. ( maybe sebab habuk kot .. )

Sesiapa yang tahu camne care nak settle masalah aku nih harap dapat membantu .. dah tak larat rasenye nak menanggung ngantuk di ofis .. sampai migrain kekadang .. and sape tahu nape aku slalu terjaga malam also please tell me what should I do selain makan ubat tido .. kay ..

Sekian saje ngomelan saye untuk hari ini ..

P/S : to jaja .. gambo ofis blom bleh amik la .. keadaan tidak membenarkan lagi .. SV garang bangat !!!

Apr 18, 2006

Good morning everybody .. my new day have started at 6:10am early in the morning.. erghh sleepy .. tapi org kate cukup-cukup la tido 10 to 6 .. 8 jam cam baby plak .. aduihhh .. hihihi

Working in front of the PC all day long make me sleepy , dah la bangun pagi atuk sediakan sarapan setiap pagi dengan milo panas yang enak .. ermm perut kenyang , duduk bilik air-cond .. manela tak menggalakkan aku lena di pagi hari .

So, my new topic today is how to protect yourself in working area .. ermm looks simple .. not that much actually .. why ?? because working make us mix with every level , it’s definitely different with our school environment ….. sebabnye .. kat skolah kite berkawan dengan rakan rakan yang lebih kurang sebaya, dan sekepala, kalaupun taraf hidup berbeza level pendidikan mungkin lebih kurang sama sebab tu kita dihantar ke sekolah untuk sama sama menuntut ilmu .. rase-rase boring boleh ajak main main .. lepak-lepak .. window shopping ..

Apa yang beza bila dah masuk keja ?? ermm pada pandangan aku .. once you masuk keja your life akan berubah .. firstly dalam office kebanyakannya your senior , so nak tanak kena lah pandai amik ati dan pandai-pandai la senyum to everybody , first impression .. and dalam office diorang takkan pedulikan where do you live , what are you doing , they don’t ever care what happened to you .. yang penting kerja diorang siap .. mase ni pepandai la bawak diri .. mengusik sket sket tu ade lah tapi tak la sampai ada masa nak borak sambil makan-makan sambil ngumpat ngumpat .. ahaks !! takde mase pun .. nak keja lunch pun semput semput deh.

Ade satu pengalaman menarik aku nak citer .. tapi sshhhh !!! my first day at this dept. terkejut sangat sebab most of them lelaki pehtu pandang semacam jek .. pastu aku ditempatkan di satu seat bersebelahan ngan sorang abang nih .. few minutes after I sat .. he said ..

" Yeyy yeyy ade budak baru ." dengan suara yang agak menyeramkan .. dan jelingan mata yang menggerunkan ..

aku senyum je .. then he started to appeal himself ..

" Masuk la dept. ni nanti ye ."

Since he knew I will decide my real dept. later after all my training .. then aku ingat ini kes biase takde la layan sangat .. few days later something happened and I found some unbelievable notes in his PC .. you know what ???? Doa Pengikat Kasih , Doa Asmara and something like that .. errghhhhh .. tekejut berukkk aku ..

Tapi tatau la kot doa tu for his wife ke ape .. cume ia agak memeranjatkan aku .. why does he put all that things in the office’s PC right .. ?

Ermm .. so nasihat aku , since your working life is totally different with your student life .. always behave yourself .. nasihat untuk diri sendiri jugak nih .. kay lah .. nak sambung wat keja ..

babai .. wassalam ..

Apr 17, 2006

Hari kedua aku keja bawak bekal ... atuk aku sediakan nasik lemak, sambal telur dengan ayam goreng ... Tiba lunch hour aku ke kantin dengan sorang member .. die teknisyen sesame baru masuk ngan aku gak .. die pun bukak bekal ..

Agak terkedu jugak la sebab bekal nye cume nasik dan sayur taugeh+kacang panjang goreng .. aku tak tahu mungkin itu favorite die atau mungkin itu je yang ade kat umah die .. atau mungkin hari ni je die mkn lauk tu ... jadi aku takde la offer lauk aku pada dia .. ( at last aku kena marah ngan bapak sebab tak offer .. even though aku tahu member aku ni golongan yg agak susah la jugak mengikut definisi umum .. ) .. ( aku pun bukan senang sangat pun .. duit kontena tak baya lagi ni )

Yang menariknye .. the next day aku makan bersama kakak-kakak HR yang agak berada la jugak so they all tak bawak bekal .. sume beli je kat kantin .. since aku bawak bekal takkan nak berlakon plak .. so aku bawak je la bekal tu sampai ke meja makan .. you know what they said ..

" aiii bawak bekal ke .. ? cam budak skolah ek ... "

Adoiiiii ... tekene sebijik .. by the way aku tak la kisah sangat pasal kata-kata kakak tu cume ade la jugak terasa keciknye aku disamping kakak kakak nih .. sebab aku tgk operator operator kilang pun takde yang bawak bekal .. since atok aku pun org susah die tak suke tgk cucu die membazir .. marah betul die bile aku kate nak makan kat kantin je ..

" takyah la beli .. makan atok bekalkan je ni .. "

Nak kate malu tak la jugak tapi sometimes ade la jugak rase sbb boleh bilang ngan jari je yg bawak bekal nih .. hihi ..

Kay la dah abeh lunch hour ... nak sambung wat keja .. end !

Apr 14, 2006

Kalau dulu sukati nak bangun kul bape .. rase rase malas tanak gi skolah bleh rilek rilek kat umah .. rase rase rajin nak duk lab bleh duk rilek tapi skrang waktu bangun pagi aku adalah 6:15am dan bersiap-siap untuk ke pejabat ... it's totally different from my life before .. erghhh ..

But then this new life give me more experience and some preparation for the next step of my life ... what ?? ermm nanti la .. hehehe even though letih balik umah nak kena basuh baju , gosok baju , masak and everything keja umah yg anak dara kena buat .. it's fun .. then i know how tough women would be ... blom beranak pinak lagi .. bleh kurus aku .. ahaks !!

Skrang tgh rehat Jumaat .. ini je la mase yg ade untuk aku memain pc office ni .. kalau tak jangan harap la .. my supervisor always looking at me since i'm still in training for two months .. ikut je la ape die cakap .. nanti dah comfirm sukati la nak wat ape .. heheh

Alamak .. my officemates sume dah balik la ... rajin nye derang balik awal .. i need to pen off nih .. rindu everybody .. and especially my student life .. bye

Apr 11, 2006

Dua minggu pertama di Malaysia ...

Tugas aku sebagai jurutera elektrik di Pioneer telah bermula Isnin lalu. Alhamdulillah beberapa persoalan aku tentang life sebagai shakai jin banyak yang dah terjawab. Report duty aku bersama operator-operator kilang yang lain dan datang dari pelbagai level. Banyak yang aku belajar dari diorang.

" Nak carik duit kak ... "

" Tak kisah la kak keja ape pun janji dapat duit .. "

" Skrang ni susah nak carik keja , dapat keja kilang ni pun dah syukur "

Antara ayat-ayat biasa yang aku dengar dari kawan-kawan tempat kerja. Bibitta la jugak sebab sepanjang pengajian di oversea hidup senang lenang.. cukup bulan duit masuk. Bukan sket sketnye .. RM4000 sebulan .. adik adik nih baru umur 19 dah kena keja , keja teruk gaji around RM500 sebulan .. nak sara mak ayah adik adik ..

Itulah life sebenar kat Malaysia yang aku tak pasti org lain dah lame realize atau tak. Aku agak terkejut jugak la sebenarnye dan dengan gaji engineer yang dulu aku rase tak seberapa tu lah perlu aku budget sebaik mungkin untuk menghadapi life lepas nih .. Harga petrol memang membebankan. Tidak dinafikan terasa sangat kalau dulu dengan RM40 dah boleh full tank, skrang nih RM30 kejap je dah kena isi balik.

Actually banyak lagi yang aku nak citer tentang life Malaysia yang agak memeranjatkan aku .. agak culture shock jugak sebenarnye. Dan banyak jugak yang baik aku nampak sepulangan aku ke tanahair. Nanti aku citer lagi .. ni dah agak malam dan esok nak kena siap balik Muar semula .. letih seh drive nih .. every weekend kena drive .. ade je keja nak buat ..

Semoga Allah permudahkan segala galanya ..

Mar 27, 2006


Tadaima ...



Alhamdulillah selamat juga tiba di bumi tercinta MALAYSIA ... first impression aku setiba di sini ialah PANASSSSS !!! berbahang panasnya .. dalam flight pengumuman suhu 34 darjah tapi aku rase macam lebih je .. dan panas bahang ini lah yang akan aku hadapi mulai sekarang dan masa-masa depan .. mungkin ada hikmahnya ...

Walaupun terjadi perkara yang tidak disangka setibanya di kawasan tuntutan bagasi yang menyebabkan aku ochikomu seketika .. mase tu rase rase macam muri je nak jumpe semula kamera kesayangan .. ermm betsu ni kamera tu tak kisah sangat .. yang dikisahkan semua memori majlis graduasi, dan kenangan bersama teman-teman nihonjin di saat saat akhir sebelum pulang ke tanahair ..

Dua kali jugak lah aku ulang alik masuk semula ke dalam platform semata-mata mencari .. merata aku tanye orang .. takde sape plak yang nampak .. aku agak memang dah kena kebas dah .. akhirnye aku menerima cadangan seorang pakcik kastam yang suruh aku pi cek di kaunter lost and found .. walaupun aku rase macam agak mustahil ade orang akan pulangkan semula Canon IXY aku tu .. toriaezu aku gi jugak la try tanye .. memang tak sangka ade orang yang berhati mulia pulangkan kamera aku kat situ .. Thanks to Mr. Paul J. Brodie, Pilot Airbus Cathay Pasific .. fhewww seb baik kapten yang jumpe .. kalau orang lain aku rase abeh dah gambar-gambar aku dalam tu di eksploitasi dalam internet ... huhuhu ...

Dah settle baru lah aku bleh happy sket jumpe senpai tachi di KLIA .. hisshashiburi jumpe Belit, Matde with isteri and baby, Zaman with orang tersayang, Kak Aisyah with husband Mr.Jumsairi dan baby Farhana ... dan juga Itosan, Kak Fuza skali .. malangnye tak sempat jumpe Kak Salmah dan keluarga sebab masa tak mengizinkan .. insyallah ade peluang bleh jumpe lagi nanti .. semoga ukhwah yang terjalin terus kekal ...

Dan sekarang ... aku sedang membuat beberapa persiapan untuk menjalani kehidupan sebagai shakaijin plak .. semoga Allah permudahkan segalanya .. Seronoknye dah dapat tengok muke adik-adik aku nih selalu .. dah besa besa makin bijak menjawab .. geram pun ade kekadang .. eiii .. tapi aku happy kat sini .. Alhamdulillah ..

Aku tak pasti bile plak aku boleh update blog nih cume yang pasti aku tak bercadang untuk tutup blog nih sebabnya terlalu banyak kenangan aku di sini untuk aku simpan dan aku akan tetap terus melukiskan setiap kenangan dan kisah kehidupanku di sini .. insyallah ..

Mar 17, 2006




坂本優美、久保好弘、田中宏樹、福毛義法、中村圭太 さんへ 。。。

長い間お世話になりました。楽しいこと、つらいこと分かち合っていつもいつもそばにいてくれてありがとうございました。最後にやっと本当の日本人の友達ができてうれしいばかりしかか言えないんです。ずっと待ってたんだ?こんな仲良くできて、こんなすばらしい友人ができて本当に心から感謝しています。

日本語があまりにもひどすぎてときどき使うはずがない日本語が出ちゃったり、言えないはずなのに言っちゃったりして本当に申し訳ないんです。一緒に旅行したり、しゃべったり、論文の大変さを感じたり、夜までぼちぼち論文を頑張ったりするって私たちすごくない??ありえないっつうの?でも、一年間でこんなありえないすばらしさを経験できるなんて思うもなかったのでとても貴重なものだと思います。

皆さんの優しさはいつまでも忘れられないわ?どんなに私は落ち込んだときでも絶対励ましてくれてありがたいことです。また会えるなんてあり得ないかもしれないけれど、心の中は絶対いつか会えると信じてます。だからいつまでも期待してま?す。是非マレーシアにも来てくださいね。皆さんとの思い出はいつまでも忘れずにこれからの生活を頑張っていきたいと思います。

(皆さんへの歌。。是非聞いてくださいね?)

白い靴下 by Kiroro

白い靴下とスニーカー
太陽に向かって伸びるひまわり
気がつけば夕焼けが絵になる季節

いつも通りかわした微笑み
いつしか切なさのメッセージ
卒業をすれば会いなくなる
その寂しさに今気づいて

友達の関係でも
あなたのそばにいたい
ただそれだけのことなのに
ただ苦しくて

授業抜け出したふざけ合って
涙が出るほど笑える転げた
楽しいねその気持ち
同じだといいな?

恋人じゃなくてもいい
あなたのそばにいたい
ただそれだけのことなのに
ただ苦しくて

Mar 13, 2006

keletihan yang tidak terhingga rupanya bile nak balik mesia nih ... pelbagai urusan nak kena settle dalam masa yang ditetapkan .. bile pikir pikir balik macam arienai je tapi tu la realiti dan ade beberapa perkara yang dah settle dan ade beberapa perkara yang perlu disettlekan dalam masa terdekat nih ...

thanks to semua yang tolong angkat barang, yang tak sempat tolong angkat barang, yang drivekan pi balik amik keta plak .. aduihh terharu nye ngan kengkawan yang sudi menolong kitorang yang terasa terumbang-ambing nih ... alhamdulillah lega rase bile semua settle walaupun dihiasi dengan pelbagai perkara menarik yang aku rasakan ianya sangat penting sebagai pengajaran sebelum aku menjejakkan kaki ke alam pekerjaan ... maaa kalau takde masalah bukan kehidupan la namanya .. boring jugak life without problems kan ? thanks also to those who give me this chance to feel the real life and know you better than before .. :)

tak sabarnye nak balik mesia ... anyway congrats to my little sister for her 'not bad' result ... SPM ... this would be your starting point my sis .. prepare yourself to be a human being and learn how to read people's feeling ... no border ! you'll know what i mean whenever you didn't realize you suppose to face it ... believe me .. kay dear .. good luck for your future .. ganbatte kudasai ne ..

Mar 7, 2006

tipu la kalau aku katakan tiada rasa sedih untuk meninggalkan bumi sakura tempat aku menimba segala macam ilmu elektrik , ilmu kehidupan dan segala jenis ilmu yang membuatkan aku lebih mengerti erti persahabatan dalam kehidupan ...

kadang kala aku merasakan diri ini tidak layak bersama mereka kerana aku merasakan mereka terlalu baik dan jarak antara aku dengan mereka terlalu jauh bagai langit dan bumi.. tetapi Rasulullah selalu berpesan supaya umatnya sentiasa mendekati para ilmuan dan untuk menjadi lebih baik aku perlu sentiasa bersama mereka ... tetapi jika kehadiran aku menyebabkan mereka difitnah .. adakah aku yang berdosa ??

kehadiran aku bersama mereka bukan kerana aku manusia perfect untuk dinilai setaraf dengan mereka ... aku bersama mereka kerana aku adalah insan lemah yang dahagakan ilmu dan nasihat-nasihat dari mereka ... aku bersama mereka kerana aku mahu belajar ... aku mahu menjadi lebih baik dari sekarang ...

adakah kehadiran aku bersama mereka memberi tafsiran bahawa aku perlu maksum ?? hebatlah manusia itu jika setiap insan yang belajar perlu gah dengan kesempurnaan dan tidak patut melakukan kesalahan sedangkan syaitan melakukan kerja 24 jam sehari semalam tanpa rehat walau sesaat ...

ingin aku nyatakan di sini bahawa mereka terlalu berharga buat diri ini ... aku bersama mereka kerana aku lah manusia lemah yang masih memerlukan nasihat dan dorongan dari insan lain .. aku ke sana bukan kerana aku manusia hebat ... aku mahukan sesuatu untuk diri ini yang lebih bermakna dari apa yang aku miliki sebelum ini ...

aku penat ... walau air mata menjadi teman setia .. aku yakin pasti ada bahagia menanti ... dan aku tahu Allah SWT Maha Adil lagi saksama ... aku ingin bahagia bersama insan-insan yang menyayangi diri ini ...

" mak .. kak ila nak balik jumpa mak ... "
Perkara-perkara yang aku tingin nak buat sebelum pulang ke mesia :-

1. Makan tendon
2. Makan unagi ju
3. Ichigo gari
4. Pakai kimono
5. Kaimono ... hehehe
6. Amik gambaaaaa bebanyakkkk ..

Ima no tokoro kore dake kana ~ ... hehehe ..

Mar 3, 2006

Sehari bersama okasan ...

Memang dah plan dari awal untuk gerak ke Yufuin seawal pagi tadi , tapi sebab aku terlambat bangun .. sampai rumah okasan tunggu die kemas sket sket baru gerak ke Yufuin untuk sessi berkemas umah dia kat sane plak .. takde la banyak sangat barang sbb almost dah diangkut 1hb aritu .. arini tinggal sapu sampah, lap pintu kaca, vacum dan kemas-kemas laman umah .. kebetulan umah die sebelah dengan markas askar, sempat aku usha kejap ade majlis perpisahan ape tah..

Settle Yufuin on de way balik singgah amik amik gambar sket .. baru gerak pi pejabat otosan Kyushu Denryoku .. antar barang die ngan bekalkan manju makcik dr Yufuin bagi omiyage .. then gerak pi Sushi plak .. nyumm makan time .. ahaks ! feberet food la katekan .. cam tau tau je okasan nih .. hihi arini hina matsuri ( hari kanak-kanak perempuan ) .. so ramai yg datang tapau osushi .. agak dah penat lepak sushi .. balik umah jap kemas ape patut .. angkat kain , kemas dapur .. okasan ajak gi homewide ngan handsman carik asshuku fukuro ( compress plastic ) .. kebetulan mmg aku pun nak kena beli jugak utk packing barang bawak balik mesia ..

Yappari homewide agak mahal .. seb baik kitorang tak decide nak beli kat homewide .. kitorang decide nak pi tgk kat handsman dulu kalo mahal baru pusing balik .. fhuhhh murah 50% kat handsman .. seb baik .. heheh okasan ni orang business jadi menda menda keisan ni tersangat lah komakai nye .. kalau boleh segala menda die tak bagi aku beli kalau kat umah die ade menda tu .. beria suh aku jimat sampai naik malu pun ade .. everytime balik mesti ade buah tangan die bagi .. aduihh sayangnye aku kat okasan aku sorang nih ..

Bukan ape .. sian sangat tgk die wat keja mengemas umah sengsorang .. pinggang dah sakit tapi duk paksa diri angkat berat berat .. bukan sket die tolong aku selama aku kat sini .. lagipun sebab dah tak sibuk sangat .. sambil teman die borak borak .. aku setuju nak spend mase ngan die sehari suntuk .. and the result .. i got the most unforgetable memory spending my time with her today ... thanks lot ... love her so much .. muakcsss !

A~ahhhh ... how can i leave her alone here .. ermm

Mar 2, 2006

Alhamdulillah

Alhamdulillah buji ni owarimashita .. lega dah settle semua .. perasaan ni la yang aku tunggu selama 4 tahun aku belajar kat sini .. sebab 3 tahun yang lalu aku begitu jeles dengan Kak Salmah sebab die begitu berjaya menghabiskan studynye sebaik mungkin dan aku pun berazam " yosshhh aku pun bleh buat .. " dan alhamdulillah lega bile semua dah settle ..

Pengalaman 2/3/2006 ...

6:20 wake-up dan terus tak tido dah ( terpaksa mengabaikan attitude tido lepas subuh just for my last preparation )

8:00 yappari .. ngantukkss .. kalo tak tido aku bisa blank kat depan .. ZzzZzZ

8:50 beberapa org jadi mangsa jam loceng aku , disamping 3 jam loceng aku set kalau kalau tak terjaga .. hehehe .. dan bersiap-siap ..

9:20 bertolak ke skolah ...

9:30 sampai skolah .. dan .............. HAHHHHHH ??? KENA PAKAI SUIT KE ??? gelabah tak hengatnye la .. mane la aku tau kena pakai suit .. sesape pun tak habaq .. joushiki derang kate ..

saiwainimo ...

aku terpikir nak pakai baju kurung hitam arini .. fuhhh .. setelah berbincang bincang .. maka dipersetujui baju aku ni tak la medatsu sangat .. kire ok la .. hahaha bantai je la .. aku pun mmg takde suit .. kasut itam mas pun dah pulang kat die ..

10:00 giliran fukumo present .. semua nervous giler ..

10:09 tupppp .. soklan dari okubo sensei .. ( semua cuak dah .. pehal sensei ni .. lab sendiri pun nak ijimeru .. )

tiba giliran nakamura , sakamoto ... then giliran aku ... malangnya okubo sensei sengaja kenakan grup kitorang .. soklan soklan bodo yg derang tak faham sensei tanye jugak ..

10:39 ok .. next dipersilakan KAMILAH utk present ..
.....................

10:48 Sekian , terima kasih ... ade soklan ????

........................... ( diam ... ) .. aikkk takde soklan ke ???

yappari okubo sensei tanye gak soklan bodo tah ape ape .. seb baik soklan aku dah plan .. sume soklan yang ditanye adelah soklan yg aku dah plan awal awal .. tapi agak bernasib baik sebab seminit pertama takde soklan .. fuhhh safeeee ... ahaks ..

10:51 tingg tingg tingg !!! Ok .. kite rehat ..

YEyyyy .. TAMAT .. alhamdulillah ... tu je yg mampu aku katekan buat mase sekarang ..

Feb 28, 2006

Aku tak tahu ape yang mengganggu fikiran aku sejak dua tiga ari nih ... aku tak kisah ape orang nak fikir tentang diri aku .. aku sedar aku bukan manusia yang layak dicontohi dan aku tak mintak semua tu .. aku juga sedar level aku kat mane banding 'mereka' dan aku dah malas nak fikir perkara yang lepas .. bagi aku setiap yang berlaku mungkin ade hikmahnya .. ternyata memang ianya ada hikmah yang tersembunyi..

Aku bukan manusia yang perfect untuk dinilai oleh insan lain.. dan aku tak minta untuk dinilai oleh 'mereka' .. yang aku mahu Allah SWT menilai sejauh mane keimanan aku kepadaNya .. aku tak minta dihormati , aku tak minta dilayan bagai puteri ... yang aku mahu sebuah persahabatan yang ikhlas dan suci ...

Puas lah hati 'mereka' mengatakan tentang diriku yang hina dina ini .. asalkan diriku tidak hina disisi Allah SWT .. Tidak perlu aku menyatakan kepada semua orang kenapa ianya berlaku dan tidak perlu aku perjelaskan kepada 'mereka' seluruh kehidupanku .. yang pasti kehidupanku selepas ini akan lebih bermakna dari kisah silamku .. semoga kita berjumpa di'sana' nanti ..

Aku akui sejauh mana aku pergi tidak mampu mengubah persepsi 'mereka' .. dan aku tak mampu untuk menghalang.. biar lah 'mereka' menilai apa yang 'mereka' mahu .. aku bahagia dengan cara hidupku .. aku perlu terus ke depan dan aku nampak MASA DEPAN aku di mana .. aku mempunyai prinsip diri ... memang sukar nak memuaskan hati semua orang , lagi sukar nak memuaskan hati sendiri .. lumrah kehidupan .. semakin banyak bilangan umur ku semakin banyak yang aku belajar tetang kehidupan ..

Yang pasti aku menyayangi insan-insan yang sentiasa menghargai diri ini.. tidak perlu aku sebutkan nama kerana aku yakin mereka tahu siapa mereka di hatiku .. aku tidak pernah memusuhi sesiapa.. dan aku berharap agar sebaliknya begitu jua .. terpulang lah .. yang pasti tiada insan yang pernah menyakiti hati ini kerana setiap yang berlaku aku biarkan ia pergi bagai angin lalu .. thanks to all my buddies who always support me and lend me your ears when i need you .. and also thanks to 'mereka' ... and also thanks to all girls in Oita who always never forget me for their slumber party .. ahaks !
Tak sabanye ...

Ye memang betul tak saba nye nak tunggu khamis nih .. cepat la sket abeh .. lagi lame lagi penat nak tanggung kinchokan ( nervous ) nih ..

mila : alaaa bapak .. takut la nak present ..

bapak : laaa presentation 9 minit amenda la nak takut , bapak dulu 2 jam setengah dengan slide takde ape pun takde ...

mila : wuishhh ... bapak cakap ape sampai 2 jam ..

bapak : terangkan thesis la .. dah lewat ni pi tido .. menda la risau sampai takleh tido .. present 9 minit , soalan 3 minit ..

mila : aa ye lah .. oyasumik ..

ni lah antara dialog bapak bile setiap kali kerisauan thesis melanda anaknye yang sorang nih ... setiap kali kegusaran datang bapak sentiasa memberi support sepenuhnya kat aku.. ntah kenapa setiap kali dengar kata-kata bapak membuatkan aku hilang rase gundah gulana ... sebab setiap yang keluar dari mulutnya aku rase ade sesuatu yang membuatkan die faham ape yang aku rase dan die tahu ape yang aku nak die katekan pada aku ... dan setiap kali itu juga lah keyakinan diri datang untuk aku sentiasa meneruskan usaha dan mencapai sesuatu yang terbaik untuk diri ini sebab bapak selalu yakin anak-anaknya akan berjaya .. mana mungkin aku kecewakan mereka ...

lagi 2 hari je mila .. bukan selalu nak susah ... susah-susah dulu senang senang kemudian ... all the best to me !! :)

Feb 22, 2006

Jelesnye kat orang-orang yang dah abeh happyou ngan exam tu .. (*jeling kat mereka yang berkenaan :p ) bile aku plak nak rilek nih ? rumah dah macam tongkang pecah nih !! aduihhh rimasnye .. what if i could get 25hours per day .. huhuhu

bukan masalah mase tak cukup nih ... masalah penyusunan mase tak baper betui .. alahai milah milah .. anak omakkk .. apo kono ejang !! ni dah pening aa nih ..

ape taknye aku baru pasan happyou aku NEXT WEEK !!! ingatkan 2 minggu lagi .. ni la masalahnye orang jarang bukak kalendar .. lupe bulan nih 28 ari jek .. aduihhhh camne bleh silap budget nih ... by this week kena siapkan slide ... sebabnye ... ISNIN depan dah renshu happyo ..

haaaaaaaa ISNIN ??? mane sempat ... by this week maknenye tinggal 2 ari je la nak tanye sensei ngan senpai aku tuh .. nak best lagi .. Jumaat nih sensei takde gi outstation ... aaa amik ko milah ... kesimpulannye aku kena siapkan slidenye MALAM NI JUGAKKKKKK !!!

ISNIN renshuuu .. KHAMIS berlangsunglah perkahwinan .. eh silapppp ... ( tiru blog orang .. ahaks ! ) real presentation .. aduihhhhh gelabah tahap gaban nih .. bestnye jadi orang yang nak balik khamis nih tuh ..

Oh ye kepada mereka yang ade kate nak barang-barang akak sile tinggalkan kunci umah anda sebelum berangkat ke mane mane .. tawaran masih dibuka ... sape takde sound nak ape ape lagi akak LET GO sume masuk tong sampah .. wokeh aaa .. daaaa

Feb 19, 2006

Sorang lagi member gitau berita gembira tadi ...

Me : Amcam kehidupan 2 bulan berumahtangga ...

Ana : Alhamdulillah .. best .. kawen aa cepat weh ...

Me : Hahahaha ... insyallah, tolong aa doakan ..

Ana : Bleh bleh .. wei aku dah bawak baby nih ..

Me : MAJIDE ?????? Biaq betui hang weih ...

Ana : Ye aaa .. hahahaha tak caye ke ?

Me : Aduih .. cepatnye .. alhamdulillah rezeki hang tu weih .. tambah sorang lagi anak sedare aku ..

Ana : Hahaha tu aaa .. tak caye weh ...

Itu lah serba sedikit slot berita gembira my best fwen Alya Hanna .. baru je kawen bulan 12 aritu dah pregnant pun .. murah betui rezeki die .. Congrats beb !!! Jangan lupe doakan aku plak aaa .. ahahahha ...

Tunggu majlis kawen my fwen en.kanot plak .. ahaks !! Jangan lupe kad kawen aa kanot .. tak main kad di alam maya .. nak real nye .. hahaha ..

Feb 17, 2006

Why i like 7 , 4 and 11 ?

because 7.4.82 is ...

and 4.11.82 is ...

and also .... 11-4=7 ... equal to ... 11-7=4

and 7+4=11 ... it's flexible ... except 4+11=15 .. !!! ahaks ....

AND ... i'll have a new TWIN this year...

Congrats to baby's mother .. and thank you for choosing the date :p

p/s : this entry tribute to YOU .. and you know what i mean and to whom this special msg would be .. :)

Feb 16, 2006

Ahamdulillah ..

Lepas satu cabaran ... go to next !!! Good Luck Mila ...

Feb 15, 2006

Cuaca hari ini sokkuri dengan cuaca hari pertama aku sampai oita 27/3/2002 dulu...

Ntah kenapa bangun pagi arini bersiap-siap ke skolah rase cuaca harini lain ..

Ah .. HARU da .. tte ~

Adakah hari ini bermulanya Spring ??

Bermulanya haru maka bermulalah satu episod baru dalam hidup aku ...

Nape ??

Sebabnye aku bakal berdepan dengan satu situasi yang aku tak sanggup nak hadapi.

Berat ... rase berat sangat .. tapi apakan daya .. terpaksa ..

Semoga lancar dan barokah ...
rase macam tanak gi skolah esok .. nak wat keja kat umah je la ..

rase macam otak dah beku ...

erkk .. alamak lupe plak dah janji ngan ikeda nak jumpe ..

aduih cemane nih .. maleh nak pi lab ..

camni camni .. esok pi awai sket balik awai ..

dalam kul 3 camtu balik aaa .. hehehe

tapi kalo dah duk atas kusi lab tu sure maleh nak balik nye ..

duk umah rugi letrik, rugi gas .. kena save ..

lepak je la skolah ..

hahah ape la aku ngarut nih .. kay la oyasumik ..

Feb 13, 2006

INSYALLAH lagi 39 hari ...

lagi 39 hari dapat la duk makan semeja ngan mak bapak & adik2...

lagi 39 hari bleh menyedut udara nyaman pagi ari di kampung...

lagi 39 hari bleh bersuka ria bangun pagi dah siap sarapan ... hahaha

lagi 39 hari bleh buli adik ihsan pepagi sblm die pi skolah

lagi 39 hari bleh drive perdana bapak pi anta adik pi skolah ... huhu

lagi 39 hari bleh makan satay kajang ...

lagi 39 hari bleh jumpe mereka2 yang aku rindu nak jumpe ... :p

TAPI ....

dalam tempoh 39 hari nih ... INSYALLAH

aku kena siapkan thesis ...

kena settle happyo ...

aku kena settle segala utang piutang ... ( sape ade aku utang ngan die sila habaq jgn sesegan ... dan begitulah sebaliknya .. hahahah )

lepas settle utang baru bleh sign surat taishikang .. pastu baru bleh dapat ticket flight

lepas tu kena pack barang masuk kotak ... pehtu kena angkut masuk kontena ...

lepas tu kena buang segala barang2 tak perlu

lepas tu kena settle rumah dan segala bil bil ...

lepas tu baru bleh attend sotsugyoshiki ..

lepas tu bleh balik kot .. INSYALLAH ...

( ni sume citer INSYALLAH ni ... semoga semua berjalan lancar .. ameeennnn !! )

..... wahai cik mila .. sedar la diri anda .. siapkan thesis dulu .. toksah berangan lelebih ... aduihhh berangan berlebihan tak baik utk kesihatan ... jangan tiru aksi ini ... tumpukan perhatian pada kerja kerja anda ... saya bengong di malam hari sebentar ...
Sambungan kisah Yamada ...

Seperti yang dijangka Yamada tak jumpe pun budak pompuan yg dijanjikan tuh ... die pegi jugak tengok match tu sebab zenkoku match dan sekaku dapat tiket free tapi yappari die tak minat sangat basketball maka die balik awal ... budak pompuan yang dikenalkan oleh sensei kitorang tu datang jugak tapi datang betsu betsu balik betsu betsu .. muahahah ...

dan aku berjaya menyelami hati Yamada ...

Aku : Yamada , awak ni cube jawab dari hati ke hati yang sebebenarnye betul ke awak nak carik awek lain dan tinggalkan Yuri ..

Yamada : tanak lah ...

Aku : ooo ye ke .. ermm yappari ..

Yamada : awak pun faham ke ?

Aku : ermmm nantonakku faham la kot ...

Yamada : tu la .. it's not that simple la ..

haaaa kan ... aku dah agak nih ... sian si Yamada ni muriyari derang pi suruh main kayu tiga .. sian die .. ingat sesenang ke nak break .. dah 2 tahun bina .. ewahhh .. ye ye je aku nih .. kalau dah sayang tak kire la queen control ke hape ke .. biar org lain nampak tak elok yg penting die rase ok dan sesuai ngan die ..

hahahha tatau la .. pepandai la Yamada eh .. no komen !

Feb 11, 2006

Kisah di LAB ...

Berkampung lelame di LAB membuatkan aku sakit perut melayan bebudak nih. Especially bile diorang mule bukak cite pasal kisah cinte member kitorang si Yamada (bukan nama sebenar) nih .. Sian kat Yamada ni , perangai baik sopan santun ... malangnye ... aaa nak tau cite .. ??

Camni citernye ...

Yamada ni mempunyai seorang makwe yg bernama Yuri (bukan nama sebenar ). Yamada seorang yang sangat baik hati tetapi malangnya kebaikannya telah disalah guna oleh Yuri. Mereka telah berkawan lebih 2 tahun dan kini walaupun tinggal di apartment yang same dan sewa dua rumah .. mereka tinggal sekali .. ( ermm biase lah orang jepun .. )

Yuri ni seorang yang sangat QC .. heheh Queen Control la tu .. bukan sikit sikit nye QC ... bleh dikatekan arienai QC .. impossible .. skali die jeling Yamada , dah gelabah mamat nih .. untuk mengawal gerak geri Yamada ni Yuri telah meletakkan 'cop' di memane laaaaa :p setiap ari .. disamping itu setiap pergerakan Yamada dicontrol oleh Yuri sehinggakan kadang kala di waktu semua sibuk kat lab Yamada terpaksa absent disebabkan Yuri tak bagi die pi skolah .. aduihhh ...

Nak best lagi .. gambar-gambar Yamada bersama kitorang bebudak lab especially dgn 2 org puteri lab kitorang ni terpaksa disorok either save dalam pc lab atau delete .. kalau tak mau perang dunia ke-4 ...heheh .. Skali lagi Yuri telah menangkap kemas Yamada di mana Yuri telah berjaya memaksa Yamada bawak die pi jumpe mak ayah Yamada dan akhirnye skrang dengan selamber Yuri bleh pi bermalam rumah bakal mak mertuanya tanpa kehadiranYamada pun .. dan dalam masa terdekat ni Yuri bakal membawa Yamada pi jumpe mak ayah die plak ... Yamada ni ikut je .. pueh mendapat bantahan dari bebudak lab kitorang ... hahahah aduihhh sian pun ade nak tegelakk pun ade ..

Nak dijadikan citer ... dua minggu nih Yuri takde .. ade jisshu di tempat lain .. YATTAAA ... bebudak lab ape lagi .. bukan slalu dapat chance nih .. mereka pun plan la sesuatu untuk Yamada nih ... nak tau ape ??? ni semua idea member baik Yamada ni la .. salah sorang sensei kitorang gak sebenarnye tapi dah macam member sbb rapat sangat .. die bawak 2 orang kohai onna datang lab kitorang dan kenalkan dengan Yamada kengkononnye Yamada ni terel PC and bebudak ni nak bajar Power Point .. maka bermula lah episod Yamada berbunga-bunga ... hahahha ... nak best lagi ... kohai ni ade ticket match basketball lebih dan bebudak ni ape lagi .. dengan selamber memakse si Yamada ni pegi jugak ...

Matchnye esok .. malam ni Yamada masih berfikir adakah dia sanggup main kayu tiga dengan Yuri .. tapi hakikatnya dia sendiri tak tahan dah ngan perangai Yuri .. tambahan provokasi daripada bebudak lain lagi .. pilih la yang terbaikYamada ek .. saya pun tatau mana yang terbaik untuk awak ... yang pasti tak saba nak tunggu laporan seterusnya next week .. adakah Yamada berjaya main kayu tiga atau mane tau tetiba Yuri jengah balik umah cek pakwe die takde ke .. hahahha .. abeh la perang dunia ...

Tatau nak komen ape .. saje je citer perihal bebudak lab nih ... sakit perut tahan gelak dek kelakar bebudak nih .. yang Nakamura dah balik kampung pi beli SportCar Swift ... Tanaka plak dah berjaya beli beskal idaman sbb tak larat nak jalan dari parking keta masuk skolah .. Sensei yg rapat ngan kitorang tu pun nak kawen dah bulan 3 nih .. puteri sorang lagi duk pening tatau nak pilih putera mana yang bakal menambat ati .. comey sangat .. ramai berebut ..

aduihhh .. macam-macam ...

My Recent New Home Sweet Home ??

Selamat Pengantin Baru dr kami ...

My new LESANCE !

Feb 7, 2006

Bila manusia bersuara ...

Bila manusia diberi kebebasan bersuara ini lah yang terjadi. Semua nak bebas berkata-kata, semua nak menyatakan hak mereka, semua rase sendiri betul ... kesannya berlaku lah perbalahan bergaduhan dan sebagainya..

Tindakan newspaper Denmark yang menyiarkan kartun menggambarkan Rasulullah SAW pemimpin umat Islam, pesuruh Allah SWT sebagai pengganas dan digambarkan dengan pelbagai ilistrasi tu adalah tersangat melampau. Selemah-lemah iman manusia bila pemimpin dan agamanya di hina sape yang tak naik angin. Kalau takde rase ape ape tu ade la something wrong .. sile check diri sendiri...

Setiap kali disiar di TV nampak umat Islam bergaduh perang sana sini. Mana taknya bila kesabaran umat Islam sentiasa diuji. Setiap masa dihujani provokasi dari media massa , umat Islam di mana-mana saja berperang , tunjuk perasaan , bom sana sini... dan dapat la imej umat islam pengganas ...

Yang penting Allah dah sebut Islam pasti menang dan Allah SWT tidak mungkin mungkir janji. Janji Allah pasti berlaku tetapi kemenangan tidak akan tiba jika umat Islam sendiri diam, berpeluk tubuh, berhibur tak tentu hala tanpa melakukan sesuatu untuk agama-Nya.. Pertolongan Allah akan tiba jika kita bersama-sama membantu menegakkan agama Allah SWT..
Menolong agama Allah bukan bererti berperang, menolong agama Allah bukan bererti mengebom tempat tempat awam dan pelbagai lagi perkara yang dikaitkan dengan keganasan. Islam itu indah dan mudah cuma yang menyusahkannya adalah manusia sendiri maka timbullah rase benci dan susah untuk mengamalkan suruhan-Nya.

Islam itu PERFECT ... Manusia yang telah merosakkan imej Islam ... dan yang lebih menyedihkan lagi umat Islam sendiri yang telah mencemarkan imej baik Islam .. ye memang betul tiada manusia sempurna. Tiada manusia tak pernah buat silap dan sebab itulah manusia disuruh bertaubat setiap hari dan perbaiki diri. Manusia tiada hak menilai dosa pahala insan lain kerana setiap yang berlaku antara dosa pahala dan taubatnya adalah hal dia dengan Allah SWT ..

Sudah sudah la menghukum insan lain dengan dosa yang pernah dilakukannya kerana pengampunan dosa adalah hak mutlak Allah SWT .. bukan manusia :)

Feb 6, 2006



Maklumat lanjut disini
Marilah kite sama-sama jaga pemakanan seharian kerana makanan
yang halal dan bersih yang bakal memelihara ibadat kita
kepada Allah SWT ..

Makanan halal , jiwa tenang, hati bersih

hidup aman tenteram ...

“ Hai manusia , makanlah apa-apa yang dibumi yg halal lagi baik dan janganlah kamu ikut langkah syaitan . Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu….”
(Surah Al-Baqarah: ayat 168)

"Yang halal itu sudah jelas dan yang haram pun sudah jelas dan di antara keduanya ada hal-hal yang musytabihat (syubhat, samar-samar, tidak jelas halasharamnya), kebanyakan manusia tidak mengetahui hukumnya. Barang siapa hati-hati dari perkara syubhatsungguh ia telah menyelamatkan agama dan hargadirinya..." (HR. Muslim).

Wallahua'lam ...

Feb 3, 2006

Pe'el aku ...

Bace blog basirah citer pasal tido .. klakar pun ade .. aku pun ade pe'el sebelum tido jugak kalo tak , payahnye la mata ni nak lelap ...

1. bantal kena cukup .. at least 2 bijik .. tak la sebanyak bantal basirah .. ahaks ! ( kalo gi camping , bantal kecik sebijik mesti bawak kalo tak , seminggu tu lah aku bakal mengalami insomnia .. sebab tu tetiap kali pi ipij pun bawak bantal bushuk .. tak caye tanye pai .. heheh )

2. same cam syamira ( basirah yg kate la ni ) tido kena ade cahaye sket .. walaupun cahaya tu takde ifek langsung terhadap possibility penggunaan deria penglihatan .. aku still pasang gak .. pesal tah .. kalau kekecik dulu sebab takut antu .. dah beso tatau reason ape .. ahaks !

3. Kena main tepon dulu .. usik sane usik sini kejap .. cek bil ke ape ke .. dah pueh ati baru pejam mate ..

4. Tak bleh diganggu dengan sebarang bunyi bising ( cam kanak kanak riang yg sokmo diuji jiran sebelah yang agak saiko tu .. wuiiiiihhh kalo aku mau hangin satu badan .. heheh sabo ye anak-anak macik beras * ahaks ! )

5. Berangan ... ( aktiviti penting sebelum tido .. )

6. Tak bleh paksa tidur .. lagi paksa lagi sakit pala .. silap silap maigrain .. especially time letih sangat .. lagi laaaaa susah mate nak tido .. adoiiii ...

7. Tak bleh tido siang .. zettai sakit pala ..

8. Ermmm ni lain sket la .. sebelum tido kena ermmm aaa eerrr ... ermmmtoo ... susah la nak explain .. pepaham sendiri je la .. hehehe .. seminit pun jadik la .. hukhukkkk .. angau satu badan .. huhuhu ...

ape la cik mila mengarut di malam hari .. bersedia untuk jikken di hari cuti .. aduihhhh senpai senpai .. awat la suka membuli saya di waktu waktu kecemasan begini .. :(

Feb 2, 2006

Kepala penat , otak penat , hati penat , badan penat , mata penat .... SEMUA PENAT !!!

Apesal ngan aku nih ?? Ntah la ... bakpe aku nak citer kat sini ?? Hal idup aku .. bakpe nak cite kat sume orang ?? Lagi citer lagi masalah .. baik aku diam ..

Penat ah sekarang ... lepas satu , satu ... harap harap semua berakhir cepat .. aku dah bosan ..

Titik ..

Feb 1, 2006

bosan...

kejap je dah masuk bulan 2 tahun 2006 ... nape mase cepat sangat berlalu ? attoiuma je dah masuk bulan baru , tahun baru ... bile dikenang balik time aku memula sampai dulu mesti senyum sengsorang nye ... mane taknye , pengalaman masuk kelas tercangak-cangak tak faham menda la sensei bebel sengsorang kat depan tu .. toriaezu salin je nota ... tu kate kak sal la .. aku ikut je .. belasah je la ... janji datang kelas .. jangan ponteng ... ( kalo ponteng pun satu kelas paling banyak 2 kali satu sem .. kire wooo mane bleh main ponteng jek .. )

kalau subjek math ke bleh la pk jugak .. tiba subject electric circuit ke electromgnetic ke ... same ade semangat salin nota ataupun mengangguk je sambil pejam mate .. ahaks !! lojik aaa tak paham menda sensei ajar .. nihon go beterabur tak hingatttt ... nak jumpe sensei segan .. nak tanye member sekelas segan .. ye la sume laki , dah la berpuak puak .. eiii pantang aku dekat sume nak lari ... hahaha tu kisah dulu le ..

skrang aku eppy jek .. best plak duk lepak ngan bebudak lab nih .. sporting je sume .. sayang plak nak tinggal diorang ... skrang ni muke sorang-sorang monyokkk je ni .. tgh tensyen tulis ronbun aa tu .. fukumo dah tersengguk-sengguk depan aku ni , tanaka kat sebelah duk semangat menulis lagi ( mamat ni jarang dtg skolah , kalo dtg die rajin gegile aa ) , kubo dari td duk kena fire ngan mitsugi san ( sian die , ade je menda tak kena ) , nakamura biase la ngan senpai die last minit baru nak wt jikken .. lebih kurang akunye senpai aku gak senpai die tu .. sian sian ... yumi lepak bilik lain .. bilik ni sempit giler tetiap ari aku kena tuka seat .. sape cepat dapat la tempat best .. tepi pintu ke tepi PC ke .. sape lambat duk la nyorok blakang pot air ke ... pepandai aa carik tempat sendirik .. hehehe

okay la .. maleh dah nak ngarut .. ni tgh kyukei jap ... sakit pale dah wei susun data .. ni sume keja abang ikeda la nih .. eiii gigit baru tau ..

Jan 29, 2006

uwaaaaa ...

Di kala kesuntukan masa begini banyak pulak ujian Allah bagi ... Memang sesuatu yang tak disangka dan walau apa pun yang terjadi aku tetap perlu meneruskan perjuangan .. tiada pilihan lain yang diberi ..

Hanya satu ini .. dan aku terpaksa jua melakukannya .. aku harap aku tidak menyesal dengan keputusan yang dibuat.. dan aku tahu ramai yang sudi menolong aku nanti .. semoga mereka memahami keputusan yang telah aku lakukan ini..

Dengan niat yang satu aku akan tetap meneruskan perjuangan ... Ya Allah .. permudakanlah hamba mu seorang ini .. Hilangkan kekusutan di hati , berikan aku kesihatan yang sempurna dan lapangkanlah hati ini semoga segala kerja kerja dapat diselesaikan sebaik mungkin ...

Yoshhh !!!

Jan 27, 2006

AKU BENGANGGGGGG !!!

Ni aku rase nak mengamuk nih .. tatau nak lepas kat sape .. tak tahan rase .. nak nangih aaa nih .. geram , sakit ati, tensyen ........ eiii rase nak tembakkkkk je orang tu ...

Pesal la sengaje ngan nyusahkan aku ??
Buat la elok elok pehtu pas kan boleh ??
Buat keja chuto hanpa je ..
Nyusahkan orang lain tau takkkkkkk ??

Bagi aku dari awal kan bagus ..
Last minute camni baru bagi .. mane aku nak carikkkk yang lain ???

Eiii tolong la paham wahai SENPAI tersayang ...
aku ni orang mesia bukan orang jepun .. tolong la tulis bebetul data tu ..
Dont expect i know what you are thinking about !!!
Just tell me what you want me to do ...
Ko bagi aku data tanpa condition aku nak tulis camne ????

Rase nak jerit jekkkkk .. ko bagi aku time buat jikken tu lagi bagus ... tau la aku nak susun file tu leklok .. lintang pukang nih ... lagi 2 minggu je nak anta tau takkkkkkkk ???

Allahuakbar .. aku tatau nak cakap ape dah .. ni tgh mood tak bape baik .. berjaga-jaga lah orang disekeliling aku ... kalau tak kena fire , kena BOMMMM terussss ...

Emosi tak stabil !!!

Jan 26, 2006

Siapa kawan baik saya ?

Bukannya senang nak cari kawan yang baikBukan senang juga nak menjadi kawan yang baikKawan yang baik-tak pernah mengumpat di belakang kawan baiknyaKawan yang baik-tak pernah cemburu dengan kejayaan kawan baiknyaSebaliknya kawan yang baiklah yang paling banyak membantu kawan baiknya untuk mencapai kejayaanKawan yang baik-tak pernah mempengaruhi kawan baiknya untuk membuat perkara yang buruk dan sia-siaKawan yang baik-adalah orang yang selalu menasihati kawan baiknya untuk berbuat kebaikanKawan yang baik-adalah orang pertama yang akan dicari bila tiba masa sedih atau gembiraKawan baik -menjadi tempat kita meluahkan perasaan yang tak dapat diluahkan kepada kawan biasaKawan yang baik-tak pernah memaksa kawan baiknya untuk sentiasa berada disisinyaKawan yang baik -tak pernah melarang kawan baiknya untuk berkawan dengan kawan yang baik Kawan yang baik-tak pernah cemburu jika kawan baiknya mempunyai ramai kawan baik, kerana kawan yang baik tahu apa yang paling baik untuk kawan baiknyaKawan yang baik-akan sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan kawan baiknya di dunia dan di akhirat di dalam doanyaKita adalah kawan yang baik jika kita faham bahawa kawan baik kita bukanlah seorang yang sempurnaKita adalah kawan yang baik jika kita menjadi kawan yang baik kepada kawan baik kitaKita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak menghargai kawan baik kita,kerana kawan yang baik akan sentiasa menghargai kawan baiknyaKita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak memberitahu perkara yang baik kepada kawan baik kita, kerana kawan yang baik akan selalu menyampaikan perkara yang baik kepada kawan baiknya

*******************************************

Ye betul .. seorang kawan yang baik juga sentiasa berlapang dada untuk menerima teguran dari temannya sendiri. Seorang kawan yang baik mampu tersenyum ketika menerima teguran dan berusaha ke arah pembentukan diri yang lebih baik bukan menjauhkan diri darinya. Kita ditegur means kita disayangi ... kalau tak sayang mesti die biar je kite buat salah ...

Aku rindukan kawan-kawan baikku yang sering menegur aku setiap kali aku melakukan kesalahan. Aku tahu diorang still sayangkan aku ..Sile la tegur insyallah aku boleh menerima dengan hati yang terbuka ... Amalkan budaya tegur menegur insyallah Islam selamat kerana Allah SWT telah berfirman dalam surah As-Saff ayat 4 ...

" Sesunggugnya Allah menyukai orang-orang yang berperang di jalanNya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kukuh ."

Means , untuk mendapat kasih sayang Allah kenalah saling tegur menegur ke arah kebaikan.. Tidak dinafikan cara menegur ada pelbagai cara , gunakan akal dan fikirkan cara terbaik untuk menegur supaya tidak menyakiti hati insan lain .. yang penting komuniti Islam bersatu .. Dengan teguran dan nasihat insyallah takde masalah tak puas hati , mengata belakang dan sebagainya .. bukan berpecah belah mengikut pendirian masing-masing. Allah tak suka semangat asobiyah ... Marilah kita saling tegur-menegur dan berlapang dada menerima teguran teman-teman..

Kepada mereka yang ade bengang ke tak puas ati ke sile la tegur secepat mungkin .. mane la tau aku mati esok lusa ke .. tak sempat mintak maaf .. sian la kat aku .. uwaaaa .. sile la tegur .. ne .. !!!

Jan 23, 2006

卒論を頑張ろう旅行 !!
カミラ優美田中久保中村福毛

14年度入学した3階の4年生たちは昨日(2006年1月22日)湯布院に行ってきました。

卒論をもっともっと頑張ろうという目的 で?(*0*)/楽しく旅行をしてきました!

準備も完璧、旅行がスムーズでした。
私は久保君の車を乗って、優美さんを迎えに行きました。
そのうち、田中君は福毛君と中村君を迎えに行きました。
別府のサンライブで待ち合わせして、あそこでおにぎり買って
車の中に食べちゃいました?。
最初に温泉を入って、昼飯を食べて、湯布院でぶらぶら。
お土産を買ったり、写真を撮ったり超楽しかった。
最高の旅でした。。。


鴨メイシを待ってる間に。。。


電気ってかっこいいね。。。:p

皆さんこれからもっともっと真剣に卒論を頑張りましょうね。。。

また、今度の卒業旅行も楽しみにしてま?す。

よっしゃ!!

Jan 20, 2006

Kisah 3 hari yang lalu ...

3 hari yang penuh ujian ...
nak pi skolah tak larat
nak kayuh beskal pi klinik .. sejukk ( *grrrr...)
nak masak tak berdaye ...
abeh sekotak tisu ..
penangan virus SELSEMA sape la ni .. hehehe

dah nasib badan ...

alhamdulillah ... 3 hari dah berlalu ...

badan dah kuat sket ...
yeyy bleh gi skolah
tapi takmo kayuh beskal .. nanti selsema lagi
seb baik ade baki sekotak tisu lagi utk bekalan 2 bulan .. ( cukup kot ~ )

time kasih la bebanyak kepada mak mak angkat nihonjin ku yang sanggup bersusahpayah masakkan sup dan segala shokuji sepanjang sakit .. baiknye la makcik-makcik jepun nih .. aduihhh terharu ( walau pun tau derang tak bace .. ) .. thanks to them , thank you so much .. muacksss ...sayang nak tinggal diorang kat sini ... uwaaaa .... semoga kita berjumpa lagi ...

****

memang tgh musim selsema skrang nih .. unexpected la plak aku yg jarang kena demam selsema teruk nih bleh terkena ( tu la .. Allah kate KUN FAYAKUN .. ) sape suh konpiden sangat .. aduihhh seksa rase 3 ari takleh nak wat keja satu hapah pun .. duk tejelepuk je atas tilam tuh .. tensyen tensyen .. takpe la ujian sket je Allah bagi .. alhamdulillah dah sihat dah pun .. kalau sampai weekend ni tak baik lagi abeh la vacation aku weekend ni terpaksa di batalkan ... (*waku waku mode ) .. nak tau ape tunggu laporan seterusnye next week .. huhuhuhu ..

Kay lah .. nak sambung wat keja lab .. aduihhh ... gambare mila .. yoshhh !!!

Jan 17, 2006

Duit

Duit duit .. di mana kau duit ... hehehe tiba lah zaman kemiskinan ... bahaya sket bile sebut pasal duit nih macam macam bleh jadi .. lumrah manusia bila kaya ( ermm takde la kaya .. cume berduit sket .. ) seronok tak hingatt nye la .. beli tu beli ni sampai lupe diri .. ahaks !! dan akhir bulan ni ikat perut deh ... hehehe aku ler tu ... sape suh pi joli sakan cuti aritu .. hehehe

Manusia kaya sampai lupa diri adalah BIASA kita dengar ,tetapi yang lebih merisaukan bilamana manusia ni lupa diri bila tidak cukup duit. Bukan lupa diri sahaja malah boleh lupa Tuhan. Maka sebab itu lah timbul masalah kecurian , kawan makan kawan dan sebagainya. Bila kita lupa yang rezeki tu sebenarnya dari Allah SWT, duit RM1 boleh nampak macam RM100 sebab yang kita nampak DUIT bukan rahmat Allah SWT .. nauzubillah ...

Di akhir ayat 212 Surah al-Baqarah, Allah SWT berfirman yang bermaksud:
"Sesungguhnya Allah memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya tanpa hisab."

Prinsip yang aku pegang senang, harta kekayaan dan rezeki semua milik Allah dan kita diberi hak untuk menguruskan harta kekayaan tersebut. Maka inilah salah satu ujian dari Allah SWT dimana Allah melihat keikhlasan , kejujuran dan kebijaksaan kita sebagai manusia menguruskan rezeki yang Allah bagi pada kita.

Dan satu lagi yang perlu kite pegang kuat dan percaya adalah sesiapa yang menolong agama Allah , insyallah Allah tolong kembali. Contohnya waktu kemiskinan melanda ade la seorang hamba Allah minta pinjamkan duit nak beli buku , tapi memang takde duit sangat dah time tu dan memang kalau bagi jugak sendiri merana. ( Kalau ikut logik mmg akan merana sbb takde duit susah la nak idup nak beli sayur , beras kan .. ). Dan selalunya waktu begini kite lupa yang Allah yang bagi rezeki tu, bukan pakai logik fikiran akal manusia.

Apa yang nak di tegaskan di sini kita wajib yakin dengan janji Allah. Rezeki yang Dia bagi adalah beserta dengan rahmatNya. Jadi tak perlu lah risau kalau duit takde. Memang betul rezeki perlu dicari tapi dengan rahmat Allah duit yang sikit kita boleh rasa melimpah ruah jikalau betul gayanya. Yakin lah dengan pertolongan Allah. Banyak banyakkan sedekah ke jalan Allah insyallah rezeki untuk insan yang menolong agama Allah ada di mana-mana ...

Saje je tulis pasal duit ni. Di kala kemiskinan ni ade plak sahabat Islam kita di Osaka sedang berusaha mencukupkan sikit lagi duit untuk membeli sebuah rumah untuk dijadikan masjid disana. Alhamdulillah peluang kite nak rebut pahala nih .. jom jom kengkawan .. kite laburkan sket duit yg ade untuk saham akhirat ...

**********************************************************

Dear Respected Brs,
AoA

Our brs in Osaka have signed a contract to buy a house that they can transfer easily into a masjed. The total cost is 30 million yens. They already have collected by their own sole efforts 17 million yens. The remaining shortage is 13 million yens. They should pay the total amount of money by February 2006.

Please send your contributions via Masj Post Office account.

Post Office Account
Name : M.S.A.JAccount
10130 (記号), 49924691 (番号)

As Allah has helped us
a- Buy a piece of land of an area 1193 square meters in Tsukuba in 2003.
b- Buy a two-storey masjed in Kyoto in 2003.
c- Help Sendai Masjed in 2004.
d- Buy a piece of land in Fukouka Masjed in 2005.

It is our turn to make a masjed in Osaka.Let us strectch our hands to help Osaka masjed. Let us trade with Allah Az Wa Gal by donating to this noble project in Osaka.

Mohamed Abdel-Hady Gepreel
Materials Design Lab.
Department of material science & Engineering,
Nagoya University

E-mail: geprell@yahoo.com
Tel.: +81-052-7894641

Jan 15, 2006



Semangat Tahun Baru

Walaupun dah masuk 15 Januari 2005 rasenye belum terlambat untuk cerita tentang azam tahun 2006 ni. Tahun 2006 ni insyallah akan menjadi suatu titik permulaan bagi aku ... yosshhh azam baru .. heheh semangattt bangattt nih .. ahaks !

1. Yang teramat-amat penting ialah mempertingkatkan diri dengan amal ibadah dan mencari keredhaan Allah .. nampak macam senang tapi azam ni lah tetiap tahun ade tersemat dalam hati tapi masih rase belum jumpe .. aku harap tahun ni memberi turning point kepada aku untuk meneruskan pencarian iman yg hakiki .. harapnya kat mesia lagi senang untuk aku carik ape yang dicarik selama ini .. Semoga Allah SWT permudahkan hamba-Nya yang kerdil lagi dhoif ini ..

2. First of all of coz la nak abehkan thesis aku within this one and a half month. 24/2 /2006 submit .. 2/3 /2006 presentation .. then habislah kerja kerja aku sebagai student kat Oita University ni insyallah .. tolong doakan ye .. and lepas settle semua harapnye dapat lah aku menggenggam segulung ijazah yg menjadi idaman setelah 4 tahun bertungkus lumus meredah onak duri kat oita nih .. ewahh !!

3. Second ... 4/4/2006 bermulalah kerjaya aku sebagai Engineer di salah sebuah kilang di mesia yang diberi nama PIONEER (M) SDN BHD .. insyallah .. aku berazam untuk menjadi seorang pekerja yang berwibawa .. azam baru takmo tensyen-tensyen .. kerja dengan penuh semangat.. yoshhh aja aja fighting !!! ( tgh pk nak duk muor ke nak ulang alik pontian-muor .. adehss penat deh kalo ulang alik tetiap ari .. )

4. Nak carik balik 'alumni' kat mesia dan dekirudake keep in touch dengan mereka ... Kalau ade sesape pihak 'alumni' yang terbace entry ni tolong la carik balik saye supaya benang yang diikat tidak terputus ... :p

5. Within a month saye mesti membace satu buku .. tak kire lah buku ape pun as long BUKU .. untuk memupuk minat membace dan melatih diri mencintai ilmu .. hihihi .. so within a year i've had read 12 books at least... yoshh yakin boleh !!

6. Yang ni tak bleh tulis sini .. Hi Mi Tsu .. shhhhhhh !!! .. ahaks !! ( biarkan aku dan *** yg tahu .. hahahah poyo tak )

7. Jadi anak yang baik ... tetiap minggu dekirudake balik kampung .. ( woo woo balik kampung .. )

8. Jadi kakak yang baik pada adik adik ..

9. Bisnes berjalan lancar .. ( dalam perancangan .. ahaks ! )

Kay lah .. rasenye ni je azam penting yang perlu aku recall sokmo supaya tak terlepas pandang .. yang lain lain banyak lagi .. tapi biarlah aku simpan sengsorang jek ... yang penting azam dan buat .. bukan cakap je lebih .. tindakan ampehs ... orang putih kate .. ACTION SPEAKS LOUDER THAN WORDS .. ada faham ka ?? ahaks !!

*mengong* (#*_*)

Sponsor Kami