Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

May 31, 2004

Yabaiiizzo !!

Nak gi tanak .. nak gi tanak ... nak gi tanak ...

Akhirnye aku buat keputusan untuk memonteng klas 'Electric Power System' ngan 'Computer Engineering' atas alasan tak pernah ponteng lagi dua kelas nih .. muahahhaha !!! Best tak aku ..

Sebenarnye aku tak bape sihat sejak semalam .. so arini aku gi kelas pagi je .. petang balik terus tidur .. ntah nape badan rase lemah semacam je ... malam tadi pun tak bape leh tidur ... makan ubat lelah ... terus badan jadi lemah ..

Ape lagi .. balik skolah terus msg Yuri chang ngan Yamamichi nak mintak pinjam notes dedua kelas .. seperti biasa Yuri je la yg balas .. Yamamichi agaknye esok luse baru reply kot .. nyampah kalo mail dia ... sure aku seperti pungguk rindukan bulan .. sebaik dia ensem ...

Ade tak yang tertanye-tanye kenapa aku selalu citer pasal Yamamichi .. hehehe .. sebenarnye aku duk usha dia sejak first year dulu .. sebab nak kate ensem tu tak la tapi sweet aa dia .. dia ni pemalu orang nye .. dah la dihormati dikalangan kawan kawan sebab dia bijak .. nak tgk gambo dia ??? alamak takde la . tak berani nak mintak .. nanti dah baik ngan dia leh aa aku mintak amik gambo dia .. hahahhaa berangan je la .. aku dengar dari cite kawan kawan .. dia ni baru lepas putus chenta .. muahahha ade can nih ... heheheh ..

Isk .. termengarut lagi .. kay aa nak wat report ...

Uwaaaa .. Yamamichi .. balas la mail aku ... !!! Penat dah tunggu ni weihh !!!

May 30, 2004

Adikku yang klasik!!!

Hehehe .. kalau nak kenal adik aku yang kecik skali kan .. aaa ni aa dia .. klasik tak gambar ??? hehehe cam bebudak zaman 50-an gitu .. saje je aku edit bagi jadi camtu .. muka pun dah klasik .. gaya pun klasik .. alang alang klasik .. aku klasik kan terus .. heheheh ...

Rindunye kat adik ihsan .. mesti die tgh sibuk main Game Boy Advance SP dia tu .. bangge gile aaa dapat game .. dulu duk kenen yang aku nak gameboy .. nak gameboy .. aku wat bodo je .. heheh mane ade duit maaa nak carik .. pastu tak dapat kat aku dia kenen adik aku yg kat tokyo tu plak .. hehehheeh nak dijadikan citer abang dia ni memang la seorang yg penyayang tahap tak ingat .. tak pernah menolak permintaan adik-adik .. heheheh rezeki ko la ihsan ..

Eiii best betui jadi anak bongsu .. nak ape je dapat .. jelesnye aku .. disebabkan kejelesan aku tahap maksima kat ihsan .. aku cakap kat mak aku nak adik sorang lagi .. muhahahah ... jahat tak aku .. tapi mak tanak dah ..

" Alaaa mak buleh la .. nak adik sorang je lagi .. last ... tak best aa adik 5 je .. cam chotto hampa je .. " ( heheh pandai je aku )

" Aaa mak takmo anak dah .. nak cucu plak "

( Wayakpppp ... !!! )



Sabo je la mak aku ni .. pandai plak dia ngenakan aku balik ..

Balik ni nak bawak adik adik gi jengjalan .. aritu aku balik bawak derang g Sunway Lagoon .. kali ni bawak gi mane ek .. ermmm tak terpk lagi .. bawak jengjalan kat KL pun ok gak kot .. bagi mak ngan bapak berehat dari karenah anak anak .. sape ade idea nak bawak derang gi mane ... majide .. dah lupe tempat tempat menarik di Mesia .. tu la setahun tak balik . ( ewah .. bangga gile tak balik setahun ... ) hehehe ...

Isk ape aku mengarut nih .. kay aa nak wat report .. jaaa nee ...

p/s : Ni gambo ihsan yang kurang klasik .. gambar 1 , gambar 2

May 29, 2004

Tatau nak menopikkan ape

Ermm .. bestnye dapat makan negitorodon arini .. hehehe ... dah lame ngidam ... baru dapat arini .. nasik panas berlaukkan ikan maguro mentah hancur dan daun bawang .. perghhh lemak berkrim disukai ramai .. muahahah..



Terasa lama plak tak menulis kat blog nih .. isk .. nak kate sibuk tak gaks .. tapi takde menda buat selain mengadap report yang bertimbun ..

"Kak .. presentation kite cemane ?? " Jack tanye ..

"A ah la .. lupe plak ... "

Isk Jack nih .. baru je aku siapkan satu report ... ingat dah settle report utk minggu nih .. tambah plak satu keja lagi .. uwaaaaaa ... kejam aa sensei .. tak kasik rehat langsung ...

Takpe takpe .. bulan 8 nak balik .. sabo .. sket je lagi ... pastu boleh bersuka ria dengan adik adik .. uwaaa rindunye kat ida , syahir, ihsan .. eiii dah beso gamaknye adik aku sorang tu .. dengar kat tepon kemain lagik ..

" Kak .. nanti bawak balik Calbee ek .. yang panjang-panjang .. botol dia kaler ijau .. ye kakkk !! " ( heheh Jagariko la tu .. )

" Aaaa ye la .. insyallah "

Sebaik mintak Jagariko je .. kalo mintak PS2 ke GameBoy ke .. pueh aku nak carik duit ... hehehehe

May 27, 2004

Antara buta dan gyu

Perbualan antara aku ngan Nakanishi Sensei ...

Tetengah buat jikken .. tetiba sensei tegur ...

"Aaaa Kamira san .. awak takleh makan daging kan .. ?"

"Ermmm .. daging babi takleh la .. daging lembu ngan ayam bleh ... tapi yang nihon nye tak bleh aaa "

"Oooo a ah .. saye dengar kena sembahyang dulu pastu potong baru leh makan .. kan kan "

"Aaaa betul la tu .. "

"Behtu awak tak pernahla rase daging babi .. ? Isk awak ni .. sedap tau .. sedap giler .. awak makan je la dendiam .. sape tau "

( hehehhe ... sabo je la sensei aku nih .. ) (~_~#)

"Eh .. tak boleh la sensei .. Tuhan nampak ... "

"Hehehe .. betul gak kan .. orang islam ni kuat betul percaya Tuhan ek .. orang Jepun mane ade agama .. takde tuhan pun nak dipercayakan .. bebudak Malaysia kat tingkat saye pun kalo gi party mesti mintak ikan ngan sayur je .. orang lain sume makan daging .. "

Tetiba Yamamichi nyampuk ..

"Kamira san .. ekis babi pun awak takleh makan ke ?? "

"Hehehe .. tak boleh la .. "

"Isk .. susahnye kalo gitu ... "

Hihihi kekadang kelakar tengok orang Jepun nih .. punye la pelik apesal orang islam tak boleh makan daging babi .. derang kate sedap la .. makan je la dendiam kalo nak rasa ( kalo kasik free pun aku tanak .. ) Ade yang suh aku tuka agama dulu kejap untuk makan daging babi .. pastu dah rasa, masuk la balik Islam .. hihihi .. kelakar kan ...

Ye la derang tak faham .. kite kena la explain .. tapi aku tak sampai ati plak nak terang kat derang tadi keburukan daging babi .. sebab derang sume makan .. kang ade plak yg takmo kawan ngan aku lepas nih .. heheheh .. insyallah ade peluang nanti aku terangkan kat derang nape orang islam diharamkan makan daging babi ...

"Errmmm .. muzukashiii naaa "

ps : buta = babi , gyu = lembu
Yamamichi da' gentleman .. ahaks !!

Date : 27.05.2004
Time : 14:25 gurai
Venue: Bilik Jikken Nakanishi Sensei


Mila : Ni ape maksud dia ? Camne nak kire nih ? Yang skrang ni tgh watpe plak ??

Yamamichi : Ni maksudnye electric current yang bla bla bla .. Nak kira ni camni .. bla bla bla lagi ..

(Panjang berjela si Yamamichi setsumei kat aku ... )

Skali dia ilang gi mane tah ... Skali nampak dia tgh angkat kusi ..

Isk mamat ni .. angkat kusi tuk dia je ke .. aku sorang je diri nih .. maleh nye nak angkat kusi jejauh ..

Yamamichi : Aaa Kamira san .. duduk la .. saye amik kusi lain ..

Uwaaaa .. ureshiiii !!! Sengih aku sampai telinga ... muahahhaha

May 26, 2004

1:53 am ... Repoto wa yatto owarimashita !!!

... ZZzzZZzZ (-,-)ZZzzZZzZ ...

May 25, 2004

Shiawase desuwa

Betapa bestnye aku arini berehat ... Bangun dah la kul 10:00 .. sesiap kemas kemas sume .. sambung buat repot .. ade la dalam sejam gurai kot .. sedar-sedar dah tersambung tidur di atas kerusi lantai yang empuk .. huhuhu ... sesedar dah 3:30 ptg .. yabaizo !!

Sambung wat report .. Alamak !!! Lagi skali data dalam floppy takleh bace .. Nande darou ??? Tensyennye .. tengah semangat nak menyiapkan nih .. tersangkut lagi .. isk ...

"Yamamichi .. tolong sendkan data jikken aritu ke mail bleh tak ?? "

"Aaaa ye la .. bak mai email awak .. "

Phuhh !!! Sebaik dia jawab cepat .. aritu tunggu sehari suntuk tak reply .. nak kena tunggu dia send data kot mail plak ..

Ermm malam kang la sambung .. loteh dah eden !!! hehehe ..

Kemalasan yang nyata telah menyelubungi diri ini .. hanya ingin berehat dan bersenang-lenang .. sambil menikmati nasik goreng kampung yang ntah ape rasenye yang tak berape pedas .. ahaks !!! Shiawase !!!

May 24, 2004

Sedarlah wahai insan

Kringgggg .....

"Mila .. Isnin minggu ni free tak ? "

"Takde la sibuk sangat .. nape ?? "

"Ni aa .. makcik ade beli barang kat Malaysia aritu .. ade masalah sket .. makcik nak mintak tolong traslate ke nihongo .. boleh datang umah tak ?? .. ajak la jaja skali .. lepas tu makcik banje sushi .. "

"Aaaa .. boleh boleh .. kul 6 gurai saya sampai ek .. "

Hehehe .. hati berbunga-bunga mak angkat nak banje sushi .. sanggup berjalan sampai ke shikido .. nak pi umah dia ..

Rupa-rupanya ...

" Camni Mila .. makcik beli jus mengkudu nih .. 3 botol makcik beli .. tapi malangnye .. ketiga-tiga botol ni rasa dia lain lain .. "

" Eh .. biar betul .. takkan la .. memang perasa dia lain lain kot .. "

Aku pun cube la rasa ..

Ermmmm .. yappari .. ni satu kes penipuan yang tak patut dilakukan .. dah jadi camni baru la bareru .. kalau beli sebotol-sebotol tak rase sangat ... beli skali 3 4 botol baru perasan .. Allah nak tunjuk la tu ...mahal plak tu .. sebotol dalam RM45 gurai .. Memang sah dia campur air dalam jus tu .. Dia tulis jus mengkudu 100% .. patutnye rasa dia pekat dan pahit .. malangnye satu botol je pekat .. yg dua lagi tu ... satu masam dan satu manis .. plus cair ..

Kitorang ape lagi .. rase marah sangat .. malu ngan makcik jepun tu .. ape lagi .. jaja terus call no yg tertera kat kad yang dia bagi .. kena sembur mamat yg jawab tepon tu .. tekejut dapat call dari Jepun .. ape la punye manusia .. dah dapat peluang berniaga .. nak menipu .. bile la nak maju .. kalau tak tipu makcik tu nak beli 300 botol dari syarikat tu .. tak kire baper makcik tu sanggup bayar .. dah jadi camni .. aaaa padan muka .. aku pun tak sanggup nak suh makcik tu beli kat syarikat tu .. banyak lagi syarikat yg jual jus mengkudu..

Geramnye aku ngan orang-orang yang tak sedar diri nih .. tak takut ke nak jawab kat akhirat nanti .. menipu dalam beurusniaga .. isk .. sian makcik tu .. dah la tatau pape .. kena tipu lagi .. aku rasa nama syarikat tu .. ermm ape ek .. tak ingat sangat aaa .. rasenye nama juice tu Hawaiian Noni Juice ..

Jahat ke aku gitau nama juice tu kat sini ?? Sian plak nanti takde orang beli .. tapi sape suh menipu ... !!!!

May 23, 2004

Alhamdulillah

Syukur ke hadrat Ilahi .. kerana dua aktiviti yang dirancang di Oita telah selamat dijalankan .. BBQ menyambut kedatangan ahli keluarga baru Oita dan juga usrah tempatan ...

Alhamdulillah .. meriah BBQ semalam .. semua berusaha memeriahkan suasana .. seronok tengok Faisal , Adam , Sarah , Alfia , Zakiah , Hana .. ( isk makin ramai kanak-kanak di Oita .. meriahnye ... insyallah nak tambah sorang lagi nanti kot .. hehehhe tak sabar nye .. ) Ade dekat 30 orang hadir .. MERIAH !!!

Same-same membakar ayam,daging .. perut dah kenyang same-same bersukan plak .. lepas tu same-same solat jemaah kat tepi tapak BBQ ... terasa suasana yang sangat tenang .. walaupun suara Faisal yang agak kuat berkejar kesana kemari dengan kawan jepun 2 orang .. still rasa suasana yang sangat nyaman ...selesai solat .. main bunga api plak .. seronok tgk bukan takat budak-budak je main .. bukan budak pun main dengan gamaknye .. hehehhe ... bukan slalu dapat kumpul camni .. skali skala kumpul rase best sangat .. hihihi

Tu kisah BBQ .. pagi ni bangun awal sket .. persediaan untuk usrah tempatan dengan sahabat-sahabat muslimat di Oita nih .. nak kate buat homework yang diberi dengan manten nye tu tak la .. nantoka dekiru .. hehehhe .. perbincangan kali ni agak best .. pasal islam, iman dan ihsan .. nanti la aku cite ape yg kitorang bincangkan dalam usrah kami tadi ..

Dah ngantuk nih .. heheh esok kyuko 2 gen .. stat klas 3 gen .. yatta .. best tul ..

"Oh sensei .. !!! Kyuko la slalu ... " .. hehehe

May 22, 2004

Ohayou

Yesss !! Yess !! Yesssss !!!!!!!!!!!

Akhirnye sampai jugak weekend yang ditunggu ... ni je la waktu berehat yang aku ade .. hihih rehat sampai terlebih rehat .. lepas subuh tido balik sampai terlepas satu tanggungjawab yg perlu aku tunaikan setiap ari sabtu pagi ... uwaaaaa gomen .. tak sedar langsung ...

Arini BBQ kat Nanasegawa ... tak sabo nak bersuka ria dengan ahli keluarga Oita tersayang .. sukaneka ngan hanabi pun ade .. harap harap best la suasana nye nanti ..

Aku harap sangat suasana majlis tu nanti meriah .. takde la yang sakit sakit ati .. yang mane ade sakit ati ke terasa ape ape ke tu .. buang-buang kan je la .. ape la salahnye memaafkan orang .. Aku rase dengan memaafkan orang yg kite marah .. ati rase lega dan tenang .. kan lagi elok kalau marah je.. serahkan kat Allah untuk beri petunjuk kepada orang yang kite marah tu .. kan kan .. ???

Aku selalu terfikir .. kalau kite nak marah orang lain kan .. kite yakin ke takde orang yang marah kite .. perfect sangat ke kite ?? lengkap sangat ke kite sampai layak nak marah orang lain .. Bagi aku la kan .. Allah je yg layak marah hambanya .. Perbezaan manusia ni pada iman nya .. kalau tinggi iman kita .. maknanya mampu la kita menahan sabar atas ape jua dugaan yang Allah bagi .. Dan yang pasti Allah takkan bagi dugaan yang berat kecuali Dia tahu hambanya mampu melalui semua itu ..

Wallahua'lam

May 21, 2004

Okoru yorimo damatta houga ii yana

Sebab tu la aku rase aku bole senyum lagi orang buat cemane pun kat aku .. ( kekadang telepas gaks .. ) Tapi aku rase kali ni aku genkai dah .. baik aku melarikan diri sebelum ade yang meletup ..

" Kansha saretai kimochi ..... cho wakarannn !!!! "

... Oyasumi !!!
Kering

Malasnye nak bangun pagi nih .. sedap betui tido .. klas stat 10:40 .. dah kul 10:10 nie .. arrghhhh malas malas ..

Tapi kerana tahap motivasi yang masih tinggi dalam diri .. aku pun bangun la jugak menuju ke bilik air .. baru 1/4 mandi .. tetiba air takde .. pusing paip air panas tak kuar .. air sejuk pun tak kuar ..

aaahh sudahhh !!!!

Tak mandi la aku nampaknye .. berus gigi pun pakai air minum je .. sebaik ade simpan air masak dalam botol .. kalo tak g skolah pun tak gosok gigi . ..uwaaaa ..terasa keharuman bau badan yg .. ermmm .. hehehe

Ingat balik skolah air dah ade .. cisss betui .. lom ade lagi .. tahan lagi la takleh mandi ..

Ape lagi .. seperti biasa .. air kaikang aa menjadi sasaran .. stat moto .. ZZZooooommmm !!!! .. hehehe pepaham je la ..

Sori aa sape duk sebelah aku tadi .. kalau bau pa pe dendiam je la ek .. hehehe

May 20, 2004

Oh Jikken

Tetiba arini terasa best plak jikken ... sebab ape tau .. sebab for the first time in my life aku boleh berseloroh dengan bebudak jikken aku .. sape lagi kalo bukan Yamamichi , Watanabe , Yamada ngan Edamitsu ( baru tau nama mamat ni tadi .. dah 4 kali jikken sesame .. muahahha )

Igaito kelakar la bebudak tu .. tegelak aku nengok sorang sorang ... dah la comel sume ..

Pastu dengan bestnye Nishimura sensei menerima report aku tadi .. berpeluh aku dalam bilik sensei .. segala jenis doa sume kuar ...

" Jangan la sensei tanye aku isi kandungan report ni .. maji tak paham menda .. aku salin je dari buku .. phuhhh !!! "

" Maaaa .. ii deshou .. "

" Yattaaaa .. Ok gambaru next report .. "

May 19, 2004

Keranamu salmon

" Nak gi tanak .. nak gi tanak .. ujan lebat kat luar tu .. tapi teringin nak makan sushi salmon .. "

Uwaaaa fenomena yang sering berlaku dalam diri aku bile terpaksa bertarung antara sushi dengan keadaan ..

Yappari ..

Aku kalah sekali lagi ... Dalam hujan lebat yg melanda Oita sejak petang tadi .. aku masih mampu meredah sehingga melenjunkan seluruh badan ku .. dan mengecutkan seluruh liang-liang roma .. hanya untuk mendapatkan ...........

SEPINGGAN SALMON !!!

yang di dihiasi taru taru sos yang enak .. muahhhh !!! deliciousss !! marvellous .. !!! muahahahh !!!

May 18, 2004

Nasib badan .. heheh

Arigatou peyex bawak akak gi spital tadi .. penat aku ngan jaja nak memahami amenda yang doktor tu cakap ..

Doktor : infra... nantoka

Mila : hahhh ?? amenda tu jaja .. ??

Jaja : ntah .. luke kot kak ...

Mila : aa eerkk .. aaee .. hait wakarimashita ...

Heheh .. nantoka faham la jugak ape doktor cakap tadi .. dia kate walaupun dah setahun operation tu .. ade bahagian yg akan baik dan ade bahagian yang memang tak boleh baik ..

Kemungkinan besar ade bengkak kat dalam tu akibat keganasan aku .. heheheh lepas ni takleh main badminton dah .. jangan buat keja berat doktor kate .. dapat harikuzuri je ..

Kena x-ray lagi skali tadi .. tapi nampak cam normal je .. ntah aa ye ke normal aku pun tatau .. tapi nampak cam besa je takde senget senget pun tulang lutut aku .. doktor kate kalau sakit ni berpanjangan .. kena buat MRI lagi skali .. sebab x-ray just nampak tulang je tak nampak isi yang terkoyak and what so ever .. uwaaa tamo dah masuk dalam lubang MRI tu .. takutttt .. rase tak leh nafas .. tobat tanak main badminton dah pasni .. sabo dulu ..

Kay nak sambung report ... esok kena antar report jikken nih .. kalo tak .. genten .. uwaaa tamo tamo ..

May 17, 2004

Uwaaa .. kaki sakit lagi

Sedihnye .. kaki aku yang setahun lepas operation kembali sakit .. apesal aa ?? agaknye aku aktif sangat kot hehhe ..

Sebab ape ek ?? sebab aku naik beskal gi skolah kot ... ke sebab aku main badminton lagi ??? ke sebab aku banyak melompat ?? aaaaaaaa sakit ..

Berdenyut-denyut nih aaa .. nak straightkan pun takleh .. aku rase luka yg dijahit dalam tu terkoyak balik la .. maji .. rase macam masa sebelum operation aritu ..

Tadi g beli lutut nye supporter .. insyallah ok kot .. mak pesan jangan gerak banyak .. sedeynye .. camne nak gi skolah nih .. tadi pun g skolah naik moto .. tak berani nak kayuh beskal ..

Doakan aku cepat sembuh ek .. !!!

May 16, 2004

Slumber Party

Best pagi tadi .. bangun di awal pagi .. semangat nak pegi usrah dengan bebudak pompuan oita .. ade kak fuza , jaja ngan ju .. naqib abang tasmim .. aku sempat buat cekodok goreng je .. hehehe takpe la .. bak kate orang kelantan ...

"Makanan ni ... kalau ade 'takpe' .. kalau takde 'jangan' " .. aaa faham tak ??? Kalau tak faham kena tanye naqib kitorang aaa dia yg cakap tadi ..

Cam kelakar je kena taaruf sorang-sorang tadi .. rase cam dah kenal .. rupenye ade jugak maklumat diri kawan-kawan rapat kite belum tahu ..

Balik dari usrah .. lepak joyfull kejap .. makan-makan sambil sambung usrah kat sane .. Macam tak percaya je kitorang boleh shinken ni berborak pasal tanda-tanda hari kiamat , pastu borak pasal masalah peperangan dunia skrang dan yg paling baru pasal penyembelihan rakyat Amerika tu .. kesimpulan yg kitorang buat .. rasenye yg buat keja tu bukan orang Islam .. kalau orang islam yang berilmu takkan la nak buat keja macam tu .. tu mesti fitnah orang kafir jugak .. same macam kes 11 sept tu .. walaupun kite tak dapat buktikan tapi Allah Maha Adil .. kite sebagai manusia hanya mampu berdoa agar segala yang terhijab akan terbuka suatu hari nanti ..

Ade masuk pasal kebangkitan islam zaman skrang nih .. pastu ade gak citer pasal mail yg menceritakan NASA jumpe makhluk lain dalam laut tu .. mungkin kah tu Ya'jut Ma'jut yg bakal keluar dedekat hari kiamat nanti.. citer macam mane orang islam di iraq, pakistan sume didera , dibunuh dengan kejam .. apesal yg tu orang sume tak nampak .. sukati je Bush nak suh orang islam iraq minta maaf sebab penyembelihan tu .. yg dia bunuh berjuta orang islam tu menda ??? eeeiii geramnye .. apesal la dia tak mati jek .. astaghfirullah !!! tapi sume orang geram ngan dia kan ..

Nanti la sembang lagi .. tadi terasa nak makan cheese kek .. dengan bangganya jaja pun beli la barang nak buat kek .. dan dengan bangganya jugak .. kek dah siap baru jaja terperasan dia telupe buh GULA dalam kek dia .. muahahhahah tawaq habiaq ( org kedah ) kate ..tapi sedap aa makan ngan madu .. !!! oishikatta .. jaja arigats !!

May 15, 2004

Updated

Ade sket gambar dan citer menarik semasa GWG di Tsukuba . jemput la masuk ...

http://sakura-izzati.blogspot.com

Insyallah akan diupdate dari semasa ke semasa ...



May 14, 2004

Yatto Owarimashita

Alhamdulillah ...

Aaaaa akhirnya weekend yang ditunggu-tunggu pun tiba ...lega rasenye ..

Nak wat ape malam ni ek ??

Ermmm .. tgk tv ? kemas umah ? chatting ? .. ape ek ??? tetiba terasa tak best plak takde keja langsung .. ade sebijik lagi report utk next week tapi aku mmg tanak sentuh buku malam nih .. pueh dah ngadap report last week .. malam ni nak bersenang lenang ...

Alamak .. itosan nak datang umah ke malam ni aaa ???

May 13, 2004

Taiheng deshita wa

8:34 Wake-up .. (kena g skolah awal nih jikken report last
week tak siap lagi)

9:48 Information Room IR ( print report )

10:40 Electrical Communication Class..Alamak 4 bijik graf
lupe print ... kena gi balik IR after this class .. uwaaa

12:20 IR .. Print graf ... then naik Bilik Malaysia BM
( Alamak .... Graf 11 plak tak print lagi .. ).. Lari ke
IR semula ...

Yabai desu !!! 1:10 experiment baru start ... sempat ke nih ???

1:59 Report settle .. berkejar ke bilik experiment plak ...
( Yoshu tak buat lagi .. Ya Allah .. maji yabai desu )

1:10 - 5:40 Experiment MODE !!!

5:45 Antar report last week kat Nishimura Sensei ..

... REPORT FAILED !!!

" Repair lagi report ni esok anta kat saye ... "

" Baik sensei ... "

Dengan senyuman yang manis aku meninggalkan sensei .. Macam nak giler aku siapkan report ni semalam .. tak tido .. dah 3 kali repair-print .. uwaaa perabih kertas aku je sensei nih ..

Ok warga Oita .. seperti biasa malam ni majlis bacaan yassin di Kaikan Dannoharu ..jumpe disana , disana , disaaaana .. sibuk sibuk jugak .. makanan rohani kena ade baru semangat nak study .. kan kan ..

May 12, 2004

Kekejaman yang tiada batasan

Terpaku aku melihat kekejaman manusia terhadap manusia sendiri .. apakah tiada rasa kasih dan sayang sesama insan sekarang nih .. mayat bertaburan tak dikuburkan , kanak-kanak main bermuzikkan dentuman bom .. isk ... ape sume nih ???

Tadi aku,jaja,peyex ngan jack dihidangkan dengan video mengisahkan pengalaman perempuan-perempuan yang di'rape'semasa perang Bosnia dalam kelas Peace and Gender .. Bukan saje pompuan yang dirape di temuramah , askar-askar yang melakukan kerja terkutuk tu pun ditemuramah ...

" Saya telah melahirkan 3 orang anak hasil perbuatan kejam tentera Serb ... saya tak tahu camne masa depan meraka dan saya tak tahu camne nak jawab bile mereka tanye sape ayah mereka nanti ... "

" Saya ditarik masuk ke dalam satu bilik ... dan 4 orang lelaki melakukannya sorang demi sorang ... "

Astaghfirullah al-Azim !!!

" Bape ramai perempuan awak dah rape .. ? "

" 5 orang .. "

" Awak ade adik pompuan ? "

" Ade ... 3 orang "

" Camne kalo orang buat kat adik awak .. "

" Saya terpaksa melakukannya atas arahan ketua saya .. "

Bodoh !!! ( dalam ati aku je nih ... )

Rasa nak baling kasut je kat die ... tak lojik langsung jawapan ...

Selama peperangan tu berlaku lebih 40 org wanita yang dirape , dibunuh dan dicampakkan dalam sungai .. ( ape tah nama sungai tu ) .. tu yang dicampak dalam sungai je .. tak kira yang dibiar bertaburan tepi jalan lagi , yang masih hidup lagi ... giler aaa manusia skrang nih ..

Dan fakta terakhir menyatakan lebih sejuta wanita telah dirogol sepanjang peperangan berlaku di dunia ini ...

" Cube kite fikir .. nape menda camni boleh berlaku ??? "
Programming Class

Ape la yang Tsugisaka Sensei bebel kat depan tu ... sampai arini dah 4 kali kelas dia ajar menda same .. jugyo susumanai ka yo !!!

"Ok .. sape dah bley , angkat tangan"

..... ( diam )

"Sape tak bley , angkat tangan "

Ade la sorang dua angkat tangan ... behtu yang lain gheti ke tak nih ???

Tetiba dia bangun ... tamatama dia g tgk pc Sakata .. ntah ape yang tak kena ... tetiba dia ngamuk ..

"#;&%#$&**** !!!..."

Budak jepun besa aaa .. menjawab cakap sensei .. eiii geram betui aku kat si Sakata nih .. yang die pi nyampuk belawan ngan sensei tu bakpe .. panehkan ati sensei jek .. lagi dia marah !!!

Igaito .. disebabkan kemarahan sensei .. kelas abeh awal arinih ..

muahahah !!!!


May 11, 2004

Yeyyy !!

Kak lina bagi add tv1 ngan tv2 .. ntv7 ngan tv3 dapat gak tapi yappari muri dawa ... heheh maklumla internet kure-kure ...

Leh tgk cite sembilu malam nih .. hahaha yo yo je aku .. bukan nye rajin layan citer melayu sangat .. tapi bole aaa buat teman aku sambil buat report nih .. dengar suara je ...

Tatau leh tido kul bape malam nih .. report belambaks tak siap lagi nih ..

Eh ... kay la bye ZzzZZ !!!


May 10, 2004

Rindu Mak

Dimanakah hilangkanye 'genki' aku ...
uwaaaa ... nak buat report ... tapi tak larat ... tapi nak kena buat jugak ... tapi tak larat jugak ... camne ni .. ???

Bestnye kalo mak ade sebelah,
mesti mak tolong buatkan milo,
mesti mak tolong picitkan pala,
mesti mak tanya malam ni nak makan ape mak masakkan .
mesti mak layan macam puteri ... bestnye !!! rindu kat mak ...

Kat sini ..
Nak milo kena buat sendiri ..
lapo kena masak sendiri,
sakit pala kena makan ubat sendiri,

" Sape nak layan kite cam puteri kat sini ? "

Uwaaaa sume kena buat sendiri .. masa sihat lupe sume .. dah sakit camni baru sedar nikmatnye sihat ...

Ujian yang datang menguji sejauh mana keimananku padaMu ..

May 8, 2004

Genki dashite !!!

Errghhhh ...

Sejak balik dari Tsukuba aritu tak genki langsung ... demam dah dua tiga ari tak kebah kebah ... migrain , lelah , batuk , selsema ... memang pakej aaa dia bagi .. nak gi skolah pun fikir banyak kali ..

"Mila ... daijoubu ... ?? "

Kawan-kawan tanye ..

"Ermmm ntah lah .. lom lagi ... "

Sejak balik aritu macam macam masalah plak datang ... tak nak fikir pun kena fikir ... bile fikir .. terfikir lelebih pulak ... aaaa sampai demam ni aaa fikir punye pasal .. selesai satu , datang satu lagi ... ujian sungguh ...

Mila .. gambare !!!

May 7, 2004

Sambal telur yang musnah

Kesian kohai aku Mui ... Dah la first time nak masak sesedap untuk kenduri ... ade ke patut minah cina tu selamber je memusnahkan sambal telur idaman dia ..

Minggu nih Mui masak lauk untuk kenduri Yassin .. dengan semangatnye dia pun nak masak sambal telur .. tengah sesedap masak ... tetiba minah cina tu datang ... dan dengan bangga dan baik hatinye dia pun ....

" You want this ... ??? "

Kelepuppp !!! Dengan bangganya minah tu memasukkan sepiring daging dalam sambal telur yang sedang menggelegak enak di atas dapur tu .. ( daging ape tatau aaaa .. )

" Aaaaakk .... !!! aaaaaarghhh.... "

Terkedu Mui ... Ape lagi dengan senyuman yang manis Mui meninggalkan minah tu kat dapur ... dan terus melaporkan berita itu kepada teman baiknya Jack ...

As a result ... malam tadi senpaitachi kempunan nak makan sambal telur yang Mui masak ... !!! uwaaaa .... Next week aaa Mui ...

May 6, 2004

Menarik di GWG2004

Tiba-tiba hari ni aku rasa nak berkongsi dengan kawan kawan sume sedikit sebanyak ape yang aku dapat masa kat Tsukuba aritu ... mungkin tak banyak yang aku dapat sebab banyak jugak aku terlelap masa pengisian .. heheh .. ngantuk sangat gamang dekinakatta ... tapi yang mana aku dapat boleh la aku tulis kat sini ...

Antara yang menarik ialah tentang perjuangan para anbiya' ... kesemua para anbiya' ni membawa risalah yang same tau ... yang pertama mengtauhidkan Allah SWT , yang kedua beriman kepada Rasul dan yang last beriman kepada hari akhirat ... Pastu ustaz ceritakan camne sukarnya para anbiya' ni berjuang menegakkan agama Allah .. Nabi Hud dengan Kaum Ad , Nabi Saleh dengan Kaum Thamud , Nabi Syuaib dengan Kaum Madyan , Nabi Musa dengan Bani Israel ... Akibat daripada kemungkaran diorang terhadap para anbiya' ni ... Kaum Ad dibinasakan dengan angin dingin yang kencang , Kaum Thamud ditimpa satu suara yg menggerunkan macam gempa bumi , Kaum Lut ditimpa hujan batu dan negeri diorang diterbalikkan sampai hancur dan Firaun dan kaumnya dibinasakan dengan taufan , belalang , kutu , katak ngan darah ... SUBHANALLAH !!! Besar sungguh kuasa Allah SWT kan ...

Bile kite tengok sekarang nih ... kemungkaran dah banyak berlaku ... bila bila masa je bencana dari Allah SWT boleh turun ... aku pun banyak buat salah ... bile difikirkan balik kenapa masih berlaku kemungkaran sedangkan kite dah diajar itu salah ini salah ... nape still buat ?? nape ?? aku pernah dinasihatkan oleh seorang sahabat .. dia kate bile kite tahu menda tu salah tapi kite still buat maknanya ade hijab antara kita dengan Allah .. kena buang la hijab tu .. kena latih diri kuatkan iman .. dekatkan diri dengan Allah ...

Takut sangat bile tgk kemungkaran di muka bumi ni dah melampau-lampau ... dah dekat nak kiamat .. kekadang sebut kiamat macam tak takut je ..aku pun same .. macam takde ape ape je ... Ya Allah .. buka kan la mata hatiku .. Tunjukkan aku jalan yang benar , jalan yang lurus jalan yang Engkau redhai ...
Nak memelihara IMAN .. kena lah menuntut ilmu , ikut perintah Allah dan yang paling penting menjauhi maksiat .. CUBA !!! jangan putus asa .. kay mila ..

Gambatte !!!

May 5, 2004

Golden Week Gathering 2004

Alhamdulillah GWG2004 dah pun selamat diadakan di Masjid Tsukuba 1/5~3/5 yang lalu ... Aku merasakan ini adalah program terbesar yang pernah dijalankan sepanjang aku mengikuti program Ikatan Persaudaraan Islam Jepun ( IPIJ ) ni ... Tambahan pulak program kali ni bergabung dengan Association of Malaysian Islamic Scholars ( AMIR ) ... meriah rasenye program kali ni ... pengisian daripada ustaz ustaz pun best .. tak rugi rasenye join program kali nih ...

Sekali sekala aku rasa perlu untuk aku mengikuti program-program ilmiah macam nih .. bukan ape .. kekadang hati kite ni rindukan ilmu ..dahagakan ceramah-ceramah agama ... banyak sangat perkara-perkara yang melalaikan dah terbuat .. sekurang-kurang nya tak lama sekejap pun ade jugak masa hati ni rasa bersih seketika .. dan aku harap proses pembersihan ini berterusan ... tak stop kat tengah jalan ...

Bile hati dah kotor .. memang senang cakap ' nanti boleh taubat ' .. tapi bukan senang nak taubat bile hati dah gelap .. hidayah Allah kena cari .. memang Allah bagi kepada sesiapa yang Dia nak .. tapi kalau kite tak cari kita tak kan jumpe .. Allah Maha Adil .. selagi kita ikhlas mencari .. jalan untuk bertemu hidayah Allah tu ade ..

Pandai je aku cakap ... ermmm ntah lah .. aku pun sedang mencari .. semoga aku bertemu apa yang dicari .. dah lame aku mengharap .. semoga pencarian aku berakhir suatu masa nanti ..

Tahniah kepada semua ajk IPIJ dan AMIR serta pihak yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung dalam program Golden Week Gathering 2004 nih ... semoga usaha kalian berterusan dan tiada titik penguhujung nya ... Allahuakhbar !!!

May 2, 2004

Tahniah Oita

Tahniah aku ucapkan kepada Team Oita yang telah berjaya mendapat gelaran JOHAN dalam pertandingan bola kat Kitakyushu tadi .. last year Naib Johan ... sugoi naaaa !!!

Best .. memang best ... aku kat Tsukuba ni pun tumpang gembira ... sepanjang program Itosan jadi pemberita tanpa gaji .. kejap kejap mail datang kejap kejap mail datang ...

Kepada team lain ... Jumpe lagi tahun depan .. dah get ready baru turun padang aaaaa ... hehehhe ...

"Oita Menang Lagi .... "

Yeyyy !!!!!

May 1, 2004

Welcome to Tsukuba Mosque

Insyallah dalam pukul 14:00 nanti aku dan dua tiga orang lagi akan bertolak ke Tsukuba dari Tokyo Eki ... naik bas ... tak sabar nak jumpe kawan kawan .. same sama membersihkan hati ...

Tapi nak kena cepat nih sebab arini turn aku masak dinner ... muahahh ape la jadi resipi tu nanti ... heheh ..

Kay .. Tsukuba ni itte kimaaasu !!!

Sponsor Kami