Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Mar 27, 2006


Tadaima ...



Alhamdulillah selamat juga tiba di bumi tercinta MALAYSIA ... first impression aku setiba di sini ialah PANASSSSS !!! berbahang panasnya .. dalam flight pengumuman suhu 34 darjah tapi aku rase macam lebih je .. dan panas bahang ini lah yang akan aku hadapi mulai sekarang dan masa-masa depan .. mungkin ada hikmahnya ...

Walaupun terjadi perkara yang tidak disangka setibanya di kawasan tuntutan bagasi yang menyebabkan aku ochikomu seketika .. mase tu rase rase macam muri je nak jumpe semula kamera kesayangan .. ermm betsu ni kamera tu tak kisah sangat .. yang dikisahkan semua memori majlis graduasi, dan kenangan bersama teman-teman nihonjin di saat saat akhir sebelum pulang ke tanahair ..

Dua kali jugak lah aku ulang alik masuk semula ke dalam platform semata-mata mencari .. merata aku tanye orang .. takde sape plak yang nampak .. aku agak memang dah kena kebas dah .. akhirnye aku menerima cadangan seorang pakcik kastam yang suruh aku pi cek di kaunter lost and found .. walaupun aku rase macam agak mustahil ade orang akan pulangkan semula Canon IXY aku tu .. toriaezu aku gi jugak la try tanye .. memang tak sangka ade orang yang berhati mulia pulangkan kamera aku kat situ .. Thanks to Mr. Paul J. Brodie, Pilot Airbus Cathay Pasific .. fhewww seb baik kapten yang jumpe .. kalau orang lain aku rase abeh dah gambar-gambar aku dalam tu di eksploitasi dalam internet ... huhuhu ...

Dah settle baru lah aku bleh happy sket jumpe senpai tachi di KLIA .. hisshashiburi jumpe Belit, Matde with isteri and baby, Zaman with orang tersayang, Kak Aisyah with husband Mr.Jumsairi dan baby Farhana ... dan juga Itosan, Kak Fuza skali .. malangnye tak sempat jumpe Kak Salmah dan keluarga sebab masa tak mengizinkan .. insyallah ade peluang bleh jumpe lagi nanti .. semoga ukhwah yang terjalin terus kekal ...

Dan sekarang ... aku sedang membuat beberapa persiapan untuk menjalani kehidupan sebagai shakaijin plak .. semoga Allah permudahkan segalanya .. Seronoknye dah dapat tengok muke adik-adik aku nih selalu .. dah besa besa makin bijak menjawab .. geram pun ade kekadang .. eiii .. tapi aku happy kat sini .. Alhamdulillah ..

Aku tak pasti bile plak aku boleh update blog nih cume yang pasti aku tak bercadang untuk tutup blog nih sebabnya terlalu banyak kenangan aku di sini untuk aku simpan dan aku akan tetap terus melukiskan setiap kenangan dan kisah kehidupanku di sini .. insyallah ..

Mar 17, 2006




坂本優美、久保好弘、田中宏樹、福毛義法、中村圭太 さんへ 。。。

長い間お世話になりました。楽しいこと、つらいこと分かち合っていつもいつもそばにいてくれてありがとうございました。最後にやっと本当の日本人の友達ができてうれしいばかりしかか言えないんです。ずっと待ってたんだ?こんな仲良くできて、こんなすばらしい友人ができて本当に心から感謝しています。

日本語があまりにもひどすぎてときどき使うはずがない日本語が出ちゃったり、言えないはずなのに言っちゃったりして本当に申し訳ないんです。一緒に旅行したり、しゃべったり、論文の大変さを感じたり、夜までぼちぼち論文を頑張ったりするって私たちすごくない??ありえないっつうの?でも、一年間でこんなありえないすばらしさを経験できるなんて思うもなかったのでとても貴重なものだと思います。

皆さんの優しさはいつまでも忘れられないわ?どんなに私は落ち込んだときでも絶対励ましてくれてありがたいことです。また会えるなんてあり得ないかもしれないけれど、心の中は絶対いつか会えると信じてます。だからいつまでも期待してま?す。是非マレーシアにも来てくださいね。皆さんとの思い出はいつまでも忘れずにこれからの生活を頑張っていきたいと思います。

(皆さんへの歌。。是非聞いてくださいね?)

白い靴下 by Kiroro

白い靴下とスニーカー
太陽に向かって伸びるひまわり
気がつけば夕焼けが絵になる季節

いつも通りかわした微笑み
いつしか切なさのメッセージ
卒業をすれば会いなくなる
その寂しさに今気づいて

友達の関係でも
あなたのそばにいたい
ただそれだけのことなのに
ただ苦しくて

授業抜け出したふざけ合って
涙が出るほど笑える転げた
楽しいねその気持ち
同じだといいな?

恋人じゃなくてもいい
あなたのそばにいたい
ただそれだけのことなのに
ただ苦しくて

Mar 13, 2006

keletihan yang tidak terhingga rupanya bile nak balik mesia nih ... pelbagai urusan nak kena settle dalam masa yang ditetapkan .. bile pikir pikir balik macam arienai je tapi tu la realiti dan ade beberapa perkara yang dah settle dan ade beberapa perkara yang perlu disettlekan dalam masa terdekat nih ...

thanks to semua yang tolong angkat barang, yang tak sempat tolong angkat barang, yang drivekan pi balik amik keta plak .. aduihh terharu nye ngan kengkawan yang sudi menolong kitorang yang terasa terumbang-ambing nih ... alhamdulillah lega rase bile semua settle walaupun dihiasi dengan pelbagai perkara menarik yang aku rasakan ianya sangat penting sebagai pengajaran sebelum aku menjejakkan kaki ke alam pekerjaan ... maaa kalau takde masalah bukan kehidupan la namanya .. boring jugak life without problems kan ? thanks also to those who give me this chance to feel the real life and know you better than before .. :)

tak sabarnye nak balik mesia ... anyway congrats to my little sister for her 'not bad' result ... SPM ... this would be your starting point my sis .. prepare yourself to be a human being and learn how to read people's feeling ... no border ! you'll know what i mean whenever you didn't realize you suppose to face it ... believe me .. kay dear .. good luck for your future .. ganbatte kudasai ne ..

Mar 7, 2006

tipu la kalau aku katakan tiada rasa sedih untuk meninggalkan bumi sakura tempat aku menimba segala macam ilmu elektrik , ilmu kehidupan dan segala jenis ilmu yang membuatkan aku lebih mengerti erti persahabatan dalam kehidupan ...

kadang kala aku merasakan diri ini tidak layak bersama mereka kerana aku merasakan mereka terlalu baik dan jarak antara aku dengan mereka terlalu jauh bagai langit dan bumi.. tetapi Rasulullah selalu berpesan supaya umatnya sentiasa mendekati para ilmuan dan untuk menjadi lebih baik aku perlu sentiasa bersama mereka ... tetapi jika kehadiran aku menyebabkan mereka difitnah .. adakah aku yang berdosa ??

kehadiran aku bersama mereka bukan kerana aku manusia perfect untuk dinilai setaraf dengan mereka ... aku bersama mereka kerana aku adalah insan lemah yang dahagakan ilmu dan nasihat-nasihat dari mereka ... aku bersama mereka kerana aku mahu belajar ... aku mahu menjadi lebih baik dari sekarang ...

adakah kehadiran aku bersama mereka memberi tafsiran bahawa aku perlu maksum ?? hebatlah manusia itu jika setiap insan yang belajar perlu gah dengan kesempurnaan dan tidak patut melakukan kesalahan sedangkan syaitan melakukan kerja 24 jam sehari semalam tanpa rehat walau sesaat ...

ingin aku nyatakan di sini bahawa mereka terlalu berharga buat diri ini ... aku bersama mereka kerana aku lah manusia lemah yang masih memerlukan nasihat dan dorongan dari insan lain .. aku ke sana bukan kerana aku manusia hebat ... aku mahukan sesuatu untuk diri ini yang lebih bermakna dari apa yang aku miliki sebelum ini ...

aku penat ... walau air mata menjadi teman setia .. aku yakin pasti ada bahagia menanti ... dan aku tahu Allah SWT Maha Adil lagi saksama ... aku ingin bahagia bersama insan-insan yang menyayangi diri ini ...

" mak .. kak ila nak balik jumpa mak ... "
Perkara-perkara yang aku tingin nak buat sebelum pulang ke mesia :-

1. Makan tendon
2. Makan unagi ju
3. Ichigo gari
4. Pakai kimono
5. Kaimono ... hehehe
6. Amik gambaaaaa bebanyakkkk ..

Ima no tokoro kore dake kana ~ ... hehehe ..

Mar 3, 2006

Sehari bersama okasan ...

Memang dah plan dari awal untuk gerak ke Yufuin seawal pagi tadi , tapi sebab aku terlambat bangun .. sampai rumah okasan tunggu die kemas sket sket baru gerak ke Yufuin untuk sessi berkemas umah dia kat sane plak .. takde la banyak sangat barang sbb almost dah diangkut 1hb aritu .. arini tinggal sapu sampah, lap pintu kaca, vacum dan kemas-kemas laman umah .. kebetulan umah die sebelah dengan markas askar, sempat aku usha kejap ade majlis perpisahan ape tah..

Settle Yufuin on de way balik singgah amik amik gambar sket .. baru gerak pi pejabat otosan Kyushu Denryoku .. antar barang die ngan bekalkan manju makcik dr Yufuin bagi omiyage .. then gerak pi Sushi plak .. nyumm makan time .. ahaks ! feberet food la katekan .. cam tau tau je okasan nih .. hihi arini hina matsuri ( hari kanak-kanak perempuan ) .. so ramai yg datang tapau osushi .. agak dah penat lepak sushi .. balik umah jap kemas ape patut .. angkat kain , kemas dapur .. okasan ajak gi homewide ngan handsman carik asshuku fukuro ( compress plastic ) .. kebetulan mmg aku pun nak kena beli jugak utk packing barang bawak balik mesia ..

Yappari homewide agak mahal .. seb baik kitorang tak decide nak beli kat homewide .. kitorang decide nak pi tgk kat handsman dulu kalo mahal baru pusing balik .. fhuhhh murah 50% kat handsman .. seb baik .. heheh okasan ni orang business jadi menda menda keisan ni tersangat lah komakai nye .. kalau boleh segala menda die tak bagi aku beli kalau kat umah die ade menda tu .. beria suh aku jimat sampai naik malu pun ade .. everytime balik mesti ade buah tangan die bagi .. aduihh sayangnye aku kat okasan aku sorang nih ..

Bukan ape .. sian sangat tgk die wat keja mengemas umah sengsorang .. pinggang dah sakit tapi duk paksa diri angkat berat berat .. bukan sket die tolong aku selama aku kat sini .. lagipun sebab dah tak sibuk sangat .. sambil teman die borak borak .. aku setuju nak spend mase ngan die sehari suntuk .. and the result .. i got the most unforgetable memory spending my time with her today ... thanks lot ... love her so much .. muakcsss !

A~ahhhh ... how can i leave her alone here .. ermm

Mar 2, 2006

Alhamdulillah

Alhamdulillah buji ni owarimashita .. lega dah settle semua .. perasaan ni la yang aku tunggu selama 4 tahun aku belajar kat sini .. sebab 3 tahun yang lalu aku begitu jeles dengan Kak Salmah sebab die begitu berjaya menghabiskan studynye sebaik mungkin dan aku pun berazam " yosshhh aku pun bleh buat .. " dan alhamdulillah lega bile semua dah settle ..

Pengalaman 2/3/2006 ...

6:20 wake-up dan terus tak tido dah ( terpaksa mengabaikan attitude tido lepas subuh just for my last preparation )

8:00 yappari .. ngantukkss .. kalo tak tido aku bisa blank kat depan .. ZzzZzZ

8:50 beberapa org jadi mangsa jam loceng aku , disamping 3 jam loceng aku set kalau kalau tak terjaga .. hehehe .. dan bersiap-siap ..

9:20 bertolak ke skolah ...

9:30 sampai skolah .. dan .............. HAHHHHHH ??? KENA PAKAI SUIT KE ??? gelabah tak hengatnye la .. mane la aku tau kena pakai suit .. sesape pun tak habaq .. joushiki derang kate ..

saiwainimo ...

aku terpikir nak pakai baju kurung hitam arini .. fuhhh .. setelah berbincang bincang .. maka dipersetujui baju aku ni tak la medatsu sangat .. kire ok la .. hahaha bantai je la .. aku pun mmg takde suit .. kasut itam mas pun dah pulang kat die ..

10:00 giliran fukumo present .. semua nervous giler ..

10:09 tupppp .. soklan dari okubo sensei .. ( semua cuak dah .. pehal sensei ni .. lab sendiri pun nak ijimeru .. )

tiba giliran nakamura , sakamoto ... then giliran aku ... malangnya okubo sensei sengaja kenakan grup kitorang .. soklan soklan bodo yg derang tak faham sensei tanye jugak ..

10:39 ok .. next dipersilakan KAMILAH utk present ..
.....................

10:48 Sekian , terima kasih ... ade soklan ????

........................... ( diam ... ) .. aikkk takde soklan ke ???

yappari okubo sensei tanye gak soklan bodo tah ape ape .. seb baik soklan aku dah plan .. sume soklan yang ditanye adelah soklan yg aku dah plan awal awal .. tapi agak bernasib baik sebab seminit pertama takde soklan .. fuhhh safeeee ... ahaks ..

10:51 tingg tingg tingg !!! Ok .. kite rehat ..

YEyyyy .. TAMAT .. alhamdulillah ... tu je yg mampu aku katekan buat mase sekarang ..

Sponsor Kami