Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Nov 30, 2010

Jangan risau, rezeki anak Allah dah siapkan ...

Semalam aku terlihat satu video perlakuan seorang maid kepada baby umur dalam setahun .. dan aku rasa ramai yang dah tengok video tu .. sangat menyiksa jiwa. Emosi aku terganggu sampai hari ni tak hilang lagi .. dan aku tertanya-tanya, apa yang kawan-kawan rasa bila tengok video macam tu ..

Macam mana seorang ibu sanggup meletakkan cctv di rumah untuk monitor kalau-kalau anaknya didera oleh maid ??? Which means, dia sanggup tengok anaknya didera dulu sebelum dia menjatuhkan apa-apa hukuman pada si maid ... Mungkin ada yang kata kalau tak letak cctv lagi la tak tahu apa maid buat pada anak kita .. yup, memang betul la tu.. Untuk memastikan anak kita selamat, mungkin itu salah satu cara terbaik yang ada dan mungkin juga sudah tiada pilihan lain bagi ibu yang bekerja.


Tapi, bagi aku ... itu samalah kisah yang pernah aku dengar sebelum ni bila si ibu bagi notis berhenti kerja 24 jam selepas anak meninggal dunia akibat perbuatan maid .. what for ?? Anak dah pergi menghadap Ilahi .. betul la ajal maut ditangan Allah SWT ... tapi begitu menyeksa jiwa bila melihat anak pergi menghadap Ilahi dalam keadaan macam tu .. boleh pun berhenti kerja sebenarnya .. tapi kenapa nak tunggu si anak dah pergi ??

Aku bukan la pandai sangat bidang agama ni tapi aku rasa macam nak menyeru kepada kawan-kawan, sahabat handai dan teman-teman tersayang, yakinlah bahawa rezeki tu datangnya dari Allah SWT, bukan dari kerajaan mahupun syarikat yang hired kita tu .. rezeki anak-anak dah tertulis. Apa yang perlu hanyalah keyakinan diri pada kekuasaan Allah SWT untuk menentukan rezeki kita sekeluarga. Yakinlah bahawa ada rezeki yang bakal tiba untuk membayar hutang kereta, hutang rumah, duit susu anak dan sebagainya. Yang penting, tunaikan HAK ANAK ... yup, kita sebagai umat Islam, wajib menunaikan hak kita kepada anak sama seperti kita menunaikan hak kita kepada suami, isteri, ibu bapa dan sebagainya.

Anak-anak mempunyai hak terhadap 24jam masa kita  yang Allah SWT berikan tu. Renung-renungkan lah berapa jam masa yang kita spend untuk anak-anak dalam sehari ?? Berapa kali dalam seminggu kita dapat sama-sama main dengan mereka, suapkan nasi dengan air tangan kita, mandikan mereka, sabunkan badan mereka, beruskan gigi mereka, malah berbual-bual dengan mereka ... Biasanya apabila keletihan, apa yang mereka dapat bila seharian menanti kepulangan kita adalah herdikan yang amat mengecewakan mereka. Bayangkan betapa hancurnya harapan anak bila seharian menghitung waktu menanti kepulangan ibu dan ayah, apa yang mereka dapat hanyalah tengking herdik kerana keletihan kita yang terlalu mengejar kecukupan wang ringgit untuk menampung hutang keliling pinggang .. alangkah malangnya anak kecil itu ..


Aku bukan manusia sempurna dan aku bukan insan yang layak untuk menyeru teman-teman membuat satu keputusan yang sangat drastik .. aku sekadar ingin berkongsi sedikit rasa hati yang mungkin semua telah maklum cuma belum yakin untuk membuat satu perubahan besar dalam hidup.

Yakinlah teman-teman bahawa rezeki itu datangnya dari Allah SWT ... insyallah tiada yang perlu dikhuatirkan.

-Insan Kerdil Milik Ilahi-

 









Nov 26, 2010

I-City

Saje nak bawak anak-anak jalan I-City dengan abang sepupunye, sape lagi kalau bukan Danial Arief. So, balik kerja dari NEC di Teluk Panglima Garang, ayah datang pick-up bersama mama, along dan anak-anak, terus kami gerak ke I-City. Err.. singgah rumah Idah dulu, solat Maghrib then dinner Pizza Hut .. almaklumla ade dua orang tu baru dapat gaji .. ahaks ! Ingatkan order banyak .. macam tak habis .. rupenye licinnnn .. hehe .. by the way .. to abang, tengokla gambar kami kat sana tadi.. Mus'ab tak turun tadi sebab hujan + die dah tertidur sebelum sampai I-City .. so, tunggu dalam kereta dengan atok, opah ..............

 I'm so much in LOVE with this guy ...
 Danial dan Muadz
 Happy sungguh Danial ni dapat tengok lampu ..
 Danial dan mama
 Danial dan mama lagi ...
 Ni Muadz lepas kena paksa bergambar ..
 Aksi dua beradik ...
 Jurassic Park !
 Ni ape plak ye ?
Awek cun ... ;p

Nov 21, 2010

Buat tatapan ayah.

Entry kali ni khas buat tatapan ayah yang rindukan anak-anak tersayang. Abang, ni la kisah anak-anak abang sepanjang ketiadaan abang ... semoga terhibur dan terubat rindu abang pada anak-anak !

 Birthday boy tgh tak sempat sempat nak potong 'keyett' ...

 Adik, ibu geram la tengok lidah adik tu ...

 Sedia, 1, 2, 3 .. potong .. !!

 Menu pagi raya : Jelly Kelapa RM1.00 satu cup

 'Keyett' birthday Muadz, Mus'ab dan Mak Lang.

 Macam kat Arafah tak ??

 Mus'ab ambil diam-diam balance potongan carrot dan beruasaha keras gigit batag carrot tu ..

 Baju raya Muadz pemberian Pak Ngah dari Mekah.

 Baju raya Mus'ab pemberian Pak Ngah dari Mekah.

Abang baik hati ... bawak adik jalan-jalan.
 Mus'ab tertidur sambil makan roti coklat Gardenia tu .. 

Sampai sini dulu ye .. wassalam






Nov 17, 2010

Pengubat rindu

Alhamdulillah walaupun berjauhan masih dapat menatap wajah insan tersayang nun jauh di sana.. ewah. These are few pics sent by my really really really missed loving hubby. Thanx dear ! Adik n abang mesti sukeee .. ibu pun suke .. hikhikss ..


Take care, dear !

Nov 13, 2010

Happy Birthday Sayangku

BUAT INSAN-INSAN TERSAYANG DALAM HIDUPKU ... 

Suami tercinta ... Mohd Fakhri b Mat Saad  (4th Nov)

Puteraku yang pertama ... Muhammad Muadz b Mohd Fakhri (7th Nov)

Puteraku yang kedua ... Muhammad Mus'ab b Mohd Fakhri (20th Nov)

********************

Impian ibu tahun ini untuk mengadakan sebuah majlis kesyukuran buat kalian bertiga terpaksa ditangguhkan lagi memandangkan pelbagai perkara perlu diselesaikan. Kebetulan pula, suami tercinta dikejauhan dan kesibukan ibu mengemas untuk berpindah menyebabkan ibu terpaksa menyimpan dulu angan-angan mengadakan majlis hari jadi buat anak-anak dan suami tersayang. Insyallah, ibu doakan tahun depan kalau ada kelapangan dan umur panjang, dapatlah ibu buat majlis special buat suami dan anak-anak ibu ..

********************

Doa ibu semoga kehidupan kita di tempat baru nanti lebih bermakna dan lebih bahagia daripada sekarang. Ibu harap ibu dapat menjalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu dengan lebih sempurna di sana. Ibu yakin, dengan pertolongan Allah SWT, ibu mampu melakukan yang terbaik buat keluarga ibu di sana nanti. Insyallah.






Nov 12, 2010

Selamat Jalan Sayangku

Alhamdulillah semalam jam 9.50 pm, suamiku selamat sampai ke apartment penginapannya di Norway untuk menjalani training selama sebulan setengah di sana. Cuma aku yang masih antara percaya dan tidak, bila pertama kali berjauhan dengan suami sebegini lama, aku jadi gundah gulana. Mampu ke aku nak hadapi semua tanpa abang di sisi ? Mampu ke aku nak lalui keadaan kalau-kalau anak demam ? Bila barang dapur habis, aku yang kena pergi sendiri beli .. yang biasanya memang suami yang bertanggungjawab menyiapkan segala keperluan harian. Aduhhh, sakitnya jiwa bila berjauhan dengannya. Sehari bagai setahun lamanya.. ewah !! 

Bukan tak kuat nak menjalani kehidupan bersendirian dengan anak-anak, cuma mungkin aku ni terlalu dimanjakan. Itulah kata orang, sayang isteri tinggal-tinggalkan. Tapi , hwaaaaaaaaa ... "Janganla tinggalkan yang lama-lama, bang .... rindu bangat nih... " 

Kalau lah tiket kapal terbang ke Norway tu seribu dua, dah lama aku ikut terbang skali. Aduhhh bila dikira-kira plus minus RM10k .. mane lah aku nak korek duit .. lagi pulak skrng ni tgh winter .. nak kena belikan pulak baju sejuk anak-anak lagi .. aaahh lupekanlah hajat nak ikut abang ke sana. 

Takpelah bang, yang sabar je menanti kepulangan abang di sini. Moga-moga bila abang pulang nanti barulah rasa rindu yang dah lama hilang kembali semula dan harapannya dari situ bermula satu kebahagiaan  baru yang telah lama kita abaikan. Kata orang, bila ada depan mata buat 'deekkk' je .. aa bila takda baru padan muka .. adoyaiii .. kena kat diri sendiri la nih .. 

'Abang ............ balik la cepat ... !!! " 

Sponsor Kami