Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Oct 31, 2004

weekend yg indah

weekend kali ni dipenuhi dengan aktiviti bersama muslimat oita lagi ... ari sabtu sehari suntuk menolong adik-adik di kosen jual nasik lemak special ngan kuih cek mek molek .. malam memasing pancit .. kengkonon nak bersahur kat joyfull sebab ade org mengidam nak makan ikageso karaage .. heheh memandang kul 9 aku dah siap bentang futon .. ape lagi .. slamat aaa ... cancel joyfull sebab memasing badan tak bape sihat .. kami bersahur dengan sambal nasik lemak baki jual siang tadi ngan telur rebus dan kicap .. ummmphhh sedap ... mavelesss ...

sesungguhnya memang aku melupakan terus report aku weekend ni .. aaahhh persetankan .. malas untuk aku memandang buku buku dan tulisan tulisan jepun yang macam cacing kewarit tu .. biar lah .. malam ni baru nak gambaru balik ... itupun ntah berjaya ataupun tidak .. alaa takpe .. selasa , rabu , jumaat cuti lagi ... bestnye leh rilek rilek ..

kan best dikala cuti renzoku ni aku kaya .... :(


Oct 30, 2004

rewang-rewang

sape tahu makna rewang dalam bahasa jawa ape ??? aaaaa sape tatau kena bajar lebih sket makna rewang .. bukan ape .. penting di kala kenduri kendara bile nak menjemput orang orang kampung nih .. bukan jemput makan ... jemput membantu potong-potong bawang , potong ayam daging dan sebagainye .. kalau sebut kat orang melayu 'rewang' maksudnye merayau-rayau .. kan kan .. aaa jangan silap sebut tau .. muehehhe

arini kitorang join rewang yg dianjurkan oleh jue dan azie yg esok akan membuka salah sebuah gerai di pasar ramadhan akeno menjual nasik lemak special dan kuih cek mek molek atau dengan nama jepunnye cek mek kawaiii .. heehehhe .. ramai juga yang datang tadi memeriahkan majlis .. ermm seperti biasa chef utama kite sape lagi kalau bukan makcik jaja yang begitu aktif menggerodek periuk masak sambal .. memang power aaa chef kite masak sambal .. menjadi gilerrr dan memang gilerr aaa kengkawan jue ngan azie makan esok .. silap silap ade yg merah idung telinga akibat kepedasan tahap cipan .. kitorang yg makan pun gatal telinga .. tatau la bebudak jepun nak gatal ape pulak .. ahakss !!

lagu yang sedang kengkawan dengar ni aku tujukan khas buat mak tersayang walaupun aku tahu mak aku tak bukak internet dah tak pernah pun tahu kewujudan blog aku nih .. kimochiteki ni .. aku harap mak aku tahu betapa aku menyayangi dia sepenuh ati aku .. bile aku sakit dia lah yg paling risau kat sane walaupun dia tahu dia takleh wat pape sebab jauh .. asal aku tepon je mesti dia jawab tepon dengan penuh suspen ..

" awat mak cam suspen je ??? "

"nape ?? ade pape jadi kat sane ke ?? sume ok ke ?? "

laaa mak aku nih .. orang tepon nak tanye kaba .. rupenye dia risau bile tengok berita macam macam jadi kat jepun nih ... taufan la .. gempa bumi la .. lepas ni ntah ape pulak .. tambah plak anak dia dua orang kat sini .. sian mak .. mesti mak sentiasa doakan mila ngan nuar kat sini kan ..

time kasih ye mak ...

Oct 28, 2004

di bilik gelap bersama 3 jejaka .. :p

jangan terkejut plak bace topik tu .. sebenarnye dua ari lepas aku dipaksa untuk berada dalam sebuah bilik gelap yang memang gelap untuk melakukan satu eksperimen cahaya .. ermm suspen jugak sebab bilik tu boleh dikatakan bawah tanah dan semua tingkapnye di tutup dengan kertas hitam .. seram sejuk gak sebab takde sesape lalu lalang kat bawah tu .. hanya tinggal kami berempat je menyiapkan secepat mungkin eksperimen yang dibuat tu ..

minggu lepas aku dan bebudak group jikken kena bermain dengan alat-alat letrik high voltage .. yang mencapai ketinggian 1,000,000kV .. sejuta kilo volt .. eiii ni salah pegang mati keras aku kat bilik tu .. menarik jugak .. cume ade sedikit suspen tengok alat alat letrik besar gedabak tu .. pastu bile disuruh masuk ke bilik tu dan buat itu dan ini .. rase cam nak lari je sebab takut .. memang la bilik tu dah dilengkapi ciri ciri keselamatan tapi still rase risau tak boleh hilang sebab mane la tahu kan ...

tapi ajal maut jodoh pertemuan semua kerja Allah SWT kan ..

Oct 25, 2004

Picture for today



Gambar raya Oita Family .. hihihi tumpang glamer lagi ..

Chuumoku : Anak siapakah yang berbaju putih berada di tetengah gambar itu ????
ensenzu menyeksa jiwa dan raga

akhirnya aku berjaya menghantar report jikken tsuchida sensei .. rase cam terlepas satu dugaan paling besar sem ni bile aku dengan jayanya melepasi report ensenzu nih .. segala soalan-soalan sensei dapat ditepis dengan bergaya sekali dan akhirnya dia terpaksa menerima report aku tu .. hehehe bukan ape .. sebab arini shimekiri nye .. dia kena terima aa sbb aku dah gambaru wat dengan lawa nye report aku tu ..

" saya terima je la report awak ni sebab arini shimekirinye .. saye tahu awak belajar dan berusaha untuk memahami tajuk induction motor ni .. tapi saye rase still blom cukup lagi .. "

" baik cikgu ... saye dah banyak kali round bace buku tu tapi still tak faham .. saye tanye tutor .. pastu tutor ajar yg tu je .. saya faham yg tu je la cikgu .. "

" tak cukup .. awak kena bajar lagi .. kalo tak awak yg susah kang .. faham ?? "

" haik .. wakarimashita .. mata gambarimasu "

" emm gambatte kudasai "

dan dengan rase lega teramat sangat dan senyum sampai ke telinga aku kuar dr bilik sensei dan memecut bike 2733 aku tu balik umah .. heheh bike la plak .. terase cam minah moto plak aku .. mueheh .. balik sebab tingin rase nak tido dengan nyenyaknye kejap pun jadi la .. al maklumla 2 minggu gundah gulana ngan report ensenzu nih .. menyiksa jiwa dan raga .. adehss

Oct 24, 2004

earthquake pulak

belum habis cerita tokage thypoon yang melanda jepun baru baru ini .. penduduk jepun dikejutkan lagi dengan berita gempa bumi ( jishin ) di daerah niigata , utara negara ini .. sejak semalam jumlah gegaran telah mencapai 224 kali .. dalam tempoh tak sampai 24 jam telah dikenalpasti 15 mati dan lebih 700 cedera ... sekarang keadaan di niigata masih dalam keadaan berjaga-jaga .. dan dikatakan gegaran still akan berlaku bila bila masa dari sekarang ..

dua tahun lepas ade skali jishin kuat kat oita dan pengalaman rase shindo 5 memang menggerunkan ... rase apartment aku bergoyang .. barang-barang yg di letak atas meja jatuh sume .. ape lagi kitorang cecepat lari masuk bawah meja .. mase tu aku ngan sorang kawan kebetulan dia dtg umah .. aaa sebaik muat bawah meja tu .. adela gegar dalam 40 saat camtu .. cho kowakatta yo ..

jishin kat kobe yg paling kuat pernah berlaku pun shindo 8 .. shindo 6 ni ermm kekko taihen ne .. tak dapat aku bayangkan betapa kuatnye jishin kali nih .. jalan retak , tanah runtuh , bullet train lari dari landasan , paip gas bocor dan macam-macam lagi la .. kalau tgk kat tv tu kesan akibat jishin ni rase kesian sangat dgn orang orang yg terlibat .. takut pun ade .. ermm same same la kite doakan sahabat-sahabat di sane selamat .. setahu aku rasenye niigata ngan nagaoka ni memang menempatkan ramai org mesia .. dan memang digelarkan kampung mesia kat sane .. jadi mari lah kita doakan mereka semua selamat ..

Adakah ini juga petunjuk dari Allah ataupun bala yg Allah turunkan kerana murka dengan pelbagai kemungkaran yg kite lakukan .. mari lah teman-teman .. kita fikir-fikirkan ..

Oct 22, 2004

letihss ..

sejak naik 3 nen ni , masa untuk diri sendiri semakin hilang ... masa untuk berehat rehat bersenang lenang dalam bilik pun dah takde .. ape tah lagi nak bershopping di jusco mahupun machi ... uwaaaaahhh letihnye badan ni .. hanya Allah je tahu .. tak sangka la plak naik 3 nen sibuk sampai camni .. rindunye nak berilek-rilek .. ermm maa ne .. bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian ..

bilik pun dah tak rupe bilik .. kalau orang datang memang diharamkan masuk ... tak sempat nak mengemas .. tetiap ari balik kul 7 malam .. dah masuk isyak pun kat sini .. bukak posa pun besanye lepas isyak baru ngadap dinner tu pun makan ape yang ade je .. nak masak pun tak sempat .. pastu sambung lagi wat report .. pastu kul 12 dah letih tido .. pepagi buta gi skolah balik .. kibishiii naa kono seikatsu tte !!!

kalau ikutkan hati memang dah tak larat nak hadapi dugaan sibuk kat sini ni .. tak cukup tangan nak buat .. siap satu tambah lagi 2 .. adehsss .. ermm tapi bebel bebel pun keja kena siap jugak .. kalau tak , tak bleh sotsugyou ... baik buat je dendiam .. sensei-sensei denki memang kibishi tapi kalau buat bebetul insyallah takde masalah .. yoshh boku gambarimasu wa ..

buat teman-teman yg merindu gambar kite .. klik la kat gambar bawah ni .. :P



bersama penarik beca & menumpang glamer penari-penari di Asia Fusion Festival...hihihi




Oct 21, 2004

cinta tu buta kan ...

kenapa orang kata cinta itu buta ? mungkin sebabnya bile dah bercinta mula la lupa semua , lupa kawan-kawan , lupa sedara mara dan yang paling takut sekali lupa Allah SWT .. bila dah bercinta apa yang ada kat pasangan kite tu semuanya best belaka .. walaupun apa yang dia ada ataupun apa yang dia suruh tu bertentangan dengan islam .

kadang-kadang kita takut dengan pasangan kita lebih dari takut kepada yang Maha Esa .. kenapa boleh jadi camtu ? mungkin sebab sebelum bercouple pegangan agama yang kurang kuat ... dan disebabkan persediaan rohani lemah maka mudahlah mengikut apa yang disuruh oleh pasangan kite tu ..

kerana terlalu sayangkan si dia .. dengan sedikit pujian mengatakan si perempuan lebih cantik berpakaian ketat ataupun mendedahkan aurat .. dengan rela hati diikut...kerana takut makwe lari .. di turuti jua ajakan si dia menonton wayang berdua .. malangnya suruhan Allah yang memang sejak azali termaktub dalam kitab suci Al-Quran sesenang dipelekakan .. ermm kalau manusia tak takut dengan Allah .. dengan siapa lagi ?? takut pakwe lari ?? takut girlfriend cari lain ..

mari lah kite fikir bersama ... semoga Allah memberi petunjuk kepada semua ..

Oct 20, 2004

Maklumat untuk semua



Semua produk di bawah adalah HARAM

Klik bawah untuk maklumat lanjut


PASCO

Dydo & KIRIN

Doa Ramadhan

Allah, janganlah aku dihina kerana perbuatan maksiat ku kepada Mu dan janganlah menyeksa ku dengan balasan Mu. Jauhkan aku daripada sesuatu yang boleh mendatangkan kemurkaan Mu, dengan anugerah dan bantuan Mu, wahai kemuncak keinginan orang yang berkeinginan

Oct 19, 2004

tokage typhoon (no.23 )


klik sini utk mengetahui perjalanan taifu


" No school tomorrow because of typhoon!! Please stay in a safe place "

tokage typhoon atau lebih dikenali dgn nama typhoon no.23 sedang melanda nihon dan yang paling menggerunkan pusat taufan ini ia akan melalui oita paling lewat esok petang... dikatakan taufan kali ini 4 kali lebih besar dari taufan minggu lepas yang agak besar.. taufan ini dianggarkankan berjejari 800km mampu menutupi 80% negara ini ketika pusatnya berada di nagoya.. taufan no.23 ini juga adalah yang ke 10 melalui tanah besar jepuh ini tahun ini dan berkemungkinan akan bertindih dengan taufan no.24 berjejari 220km yang jugak bakal melalui jepun tidak lama lagi..jika dilihat pada gambar di atas taufan no.24 berada sedikit di belakang taufan no.23 ini. 10 buah taufan yang melanda negara matahari terbit ini telah mengorbankan 102 orang dari seluruh negara.. disamping memberi kerugian di atas kerosakan bangunan , jalan raya dan sebagainya .

Mungkin kah ini salah satu petunjuk dari Allah SWT di atas kemurkaan-Nya kerana kemungkaran yang berleluasa sekarang ini.. fikir-fikirkan lah ..

"Orang-orang yang menyakiti Allah dan rasul-Nya, merekalah yang Allah melaknatkan di dunia dan akhirat, dan menyediakan bagi mereka azab yang hina." (33:57)

Oct 18, 2004

tempoyak vs coco crunch

suapan pertama coco-crunch bercampur susu mengudang satu rase yang agak pelik .. macam ku pernah kenal bau ini tapi dimana ya .. ??? ku suap lagi dan lagi dan lagi .. ermmm sahhhh bau 'tempoyak' dah terserap masuk dalam coco-crunch yg aku letak skali satu beg masa balik ke sini aritu .. adehsss tertekan nye !!!

rasenye dah dekat 10 lapis aku balut tempoyak tu .. awat leh kuaq lagi baunye .. isk ... fushigi yana .. padan la kat airport atau pun hotel besa ditulis ' durian is not allowed' .. memang baunye semerbak harum ke setiap pelusuk ruang .. tapi masalahnye lagi busuk lagi la sedap .. ermm bayangkan gulai lemak tempoyak .. plus cili api .. fuiyooo .. sedapnye .. ermm bile la kohai aku cik jaja nak buat lagi ..

" jaja .. buat la .. akak order semangkuk ... leh aaa eh .. hehehe "

arap-arap jaja bace la blog aku ari ni .. ye jaja yek .. tapi .. abeh camne aku nak makan coco crunch ni ??? uwaaaaaa bau tempoyak kuat sangat !!!!
Picture for today

satu satunye gambo taski yg aku simpan ..
heheh kelako jek !!
sape terel carik la mane satu aku .. mueheh

Oct 17, 2004

sajak di kala bengong !!!

mengapa kau enggan berlalu
puas sudah kau persenda diri ini
makan tidur ku tak tentu
asyik terkenangkan dirimu

aku pasrah
tidak mampu aku menipu diri ini
demi memenangi dirimu
akan ku pertarungkan nyawaku
demi membawa kau ke hujung penantian

alang-alang menyeluk pekasam
biar sampai ke pangkal lengan
biar tidurku tak lelap
makan ku tak kenyang
mandiku tak basah
asal aku berjaya membawa kau berjumpa tsuchida sensei ... :(

uwaaaaaaaaaaaaaaaaa ... seksanye repot jikken ni ...

AKU SENGSARA !!!!

Oct 15, 2004




terrorist ... ??
sape tak sahur angkat tangan !!!

heheh ... arini mari kite bercerita tentang sahur ... ade orang kate .. ermmm makan sahur ni sunat je .. tak bangun pun takpe .. sesusah je nak bangun memalam .. sebenarnye banyak kebaikan dalam bersahur .. dalam sebuah hadis Rasulullah SAW ade kate ...

"makanlah sahur, sekalipun dengan seteguk air" ... hadis riwayat ibnu hibban ..

memang diakui agak susah untuk bangun sahur bagi seorang pelajar tambahan kalo yang bukan duk kat mesia .. kalau duduk dengan kawan-kawan at least ade la yang kejutkan atau pun masakkan .. kalau duduk sorang ... potensi untuk terlepas sahur amat lah tinggi .. kan .. :P

insyallah boleh sebenarnye .. tak susah pun .. aku pernah ditegur sorang senpai .. dia kate ..

" rerajin la bangun solat malam bebulan puasa ni .. sesambil sahur .. rugi kalau tak rebut peluang nih .. "

kalau niatnye betul .. insyallah dengan sendiri nya takde rase berat nak bangun sahur .. sebelum sahur amik wudhu solat sunat tahajud kejap .. solat sunat hajat ke .. then sahur la makan ala kadar .. pastu sambung tadarus al-quran sesambil tunggu subuh .. senang je kan ?? ermm pandai je aku cakap .. kekadang terlepas jugak .. biasa la tu manusia .. at lis kite mencuba ..

mari lah kite cube mengubah prinsip diri " aku memang tak biasa bangun sahur " .. jom ramai-ramai bangun sahur yek .. aa dalam satu hadis Rasulullah SAW lagi ..

"Bersahurlah kamu kerana pada sahur itu ada berkat" .. hadis riwayat Bukhari ..

melalui hadis ini, amalan bersahur dikaitkan dengan keberkatan dan keberkatan pula membawa makna rahmat, kebaikan serta restu Ilahi.

jom jom .. mari bersahur .

Oct 14, 2004

Salam Ramadhan

insyallah lepas maghrib ni kembali la kita seluruh umat islam menyambut kedatangan bulan istimewa penuh rahmat .. ramdhan al-mubarak .. semoga ramadhan kali ini membawa seribu erti dalam kehidupan kita semua..bersyukur ke hadrat ilahi kerana dengan izin-Nya kita diberi peluang merasai lagi kenikmatan bulan umat Rasulullah SAW ini..

sesungguhnya setiap kali di akhir ramadhan pasti akan timbul rasa menyesal dalam diri kerana rasa kurang beribadat .. dan mengharapkan diri masih sempat menemui ramadhan seterusnya..insyallah jika dipanjangkan umur sempat lagi kita pertambahkan amal ibadat di ramadhan kali ini.. dan diharapkan juga agar amalannya berterusan ke akhir hayat..

manusia .. setiap hari diri dibelenggu dosa-dosa lalu .. rasa tak tenang , rasa kekurangan sesuatu .. dan bagi yang sedar .. sesungguhnya amat berat rasa memikul dosa yang dilakukan .. ingin menyucikan diri .. membersihkan diri dari dosa silam bukan di bulan ramadhan sahaja.. setiap masa .. ya setiap masa .. dan sementara diberi peluang menemui bulan penuh barakah ini .. mari lah bersama-sama membersih dan memperelokkan diri .. pintu rahmat Allah SWT sentiasa terbuka bagi mereka yang menyedari ..

Allahuakhbar !!!

Oct 12, 2004

perjuangan belum berakhir

arini bermulalah kembali perjuangan aku sebagai pelajar kat oita dai .. walaupun org lain dah lame stat .. bagi aku .. arini adalah hari pertama semester ini .. sebab ape ?? sebabnye arini aku stat jikken ( eksperimen ) dan ditakdirkan nasib yang agak kurang best .. arini jugak la grup kami terpaksa berdepan dengan tsuchida sensei yang agak kibishi .. tapi kali ni kami tak ditanya dengan soklan soklan maut sebab sensei nampak agak sibuk .. so sambil terkejar ke sana ke mari dia angnai jugak jikken kami ..

jikken ensenzu ni memang melemahkan kepala lutut aku .. ntah pebenda nye jikken pun aku tak faham .. ahli grup jikken aku kali ni dah tukar .. bukan lagi yamamichi ( yg agak hensem ) , watanabe ( budak kecik yg bijak ) , yamada dan edamitsu .. tapi dah tuka pada sato , otsuka , matsuo .. derang ni agak majime .. tak segile grup lepas tapi aku leh sembang ngan derang sebab derang ni same bengong gak .. so aku tak segan .. grup yg lepas tu sume walaupun giler tapi scorer kelas aku .. :P

camne nak buat report ni tak reti ... jumaat ni sebijik lagi jikken .. adehsss !!!

Oct 11, 2004

ohisashiburi ni ...

amy datang oita ... sebab terkandas nak gi tokyo .. woooo tak jadi gi tokyo baru datang oita eh amy .. hehehhe ... sedihnye kami tak dapat join mereka .. semoga ilmu sahabat-sahabat nanti dapat dikongsi bersama ..

tapi ............ kitorang pun tak melepaskan peluang untuk buat usrah sesama kitorang yg dah tertangguh lebih kurang 2 bulan .. ai maklum la bercuti .. alhamdulillah .. lepas balik mesia memasing dapat menge'charge' balik battery yang dah agak kong ... seronok rase dapat solat jemaah sesama , dgr tazkirah dari adik amy kite .. walaupun kejap tapi aku dapat merasakan ukhwah antara kami semakin rapat saiking .. dengan usrah jugak kami mengisi hati kami yang kadang-kadang goyah sebab memasing sibuk dan jarang mengikuti majlis ilmu ...

lepas solat isyak same-same , kitorang berangkat la ke destinasi seterusnya .. ape lagi kalau bukan s.u.s.h.i heheheh ... rupe-rupenye semua mengidam .. dan rupenye jugak memasing menunggu sape yang akan mengajak .. disebabkan sume memendam rasa .. maka akhirnya kak fuza telah memeletupkan belenggu di hati bile dia merupakan orang pertama yg mengajak makan sushi .. ape lagi .. sume pun 'JOM' laaaa !!! eheheh sesungguhnye sushi memang sering menggundah gulana kan hati kami berempat ... ahaks !!!



sape yang belum pernah kena penangan sushi .. sila lah cube .. pasti anda merana pastu.. heheheheh !!!

Oct 8, 2004

Awas !!!
Kebelakangan ini banyak kes kecurian dan pencerobohan
berlaku terutama di rumah pelajar perempuan...
  • sila pastikan pintu berkunci bile kuar umah
  • sila kunci juga beranda rumah anda
  • tingkat 2 juga menjadi sasaran

arahan : minami oita keisatsu

ermmm ... takutnye sekarang .. macam-macam kes ade .. sejak kebelakangan nih banyak pulak kes pembunuhan , pencerobohan dan macam-macam lagi .. yang menjadi sasarannye of cozz la pompuan .. dulu boleh la kate jepun ni selamat .. tapi skrang tak lagi .. tengok kat berita je pun dah takut .. macam-macam citer .. budak skolah kena sembelih dengan kawan sendiri pun ade .. tapi berita rogol seingat aku jarang la plak dengar .. mungkin ade tapi sikit la .. tak macam malaysia .. sebaliknye kat sini berita kecurian , pembunuhan ermmm memang banyak .. agaknye manusia sekarang jadi camni sebab tekanan .. kekadang tu puncanya kecil je sampai bunuh anak pinak ... ataupun mungkin ini semua bala daripada Allah swt kerana kelalaian kita sebagai manusia menunaikan tanggungjawab sebagai hamba-Nya ...

jepun ni bukan negara islam .. masalah rogol memang la kurang sebab diorang boleh dapat dengan senang .. tapi kat mesia pun ape kurangnya skrang .. banyak pusat-pusat hiburan dibina yang mendorong kepada maksiat .. bile dah maksiat bermaharajalela .. banyaklah menda lain yg membawa kepada keburukan berlaku.. bala yang Allah swt turunkan ni sebagai pengajaran kepada umat islam .. tu pun kita masih belum sedar .. masih bangga melakukan maksiat , mencabar kekuasaan Allah swt .. ( ingatan utk diri sendiri jugak sebenarnye .. )

cuti natsu lepas .. aku ikut kawan aku pegi satu tempat yg agak popular di mesia .. ermm kitorang pegi saje je la nak tengok tempat tu sambil temankan kawan nihonjin berjalan .. kebetulan aritu cuti .. dan kebanyakannye yang aku nampak macam org islam .. sampai je masuk waktu zohor , member nihonjin aku ni sound suh gi solat .. kitorang cari punye cari punye cari surau .. tak jumpe .. tanye dua tiga kaunter baru dapat tahu kat mane letaknye surau .. bukan surau pun .. masjid sebenarnye .. puas mencari baru jumpe setelah kitorang jalan turun bukit agak jauh .. terkejut la jugak sebab masjidnye diletakkan kat tingkat paling bawah satu bangunan yg sangat buruk dan kotor .. nak masuk pun kena lalu longkang yg agak busuk .. masuk je dalam masjid tu bau karpet lembab yg agak memualkan .. dan memang takde sape dalam masjid tu .. ermmm pelik jugak .. kat atas ramai je orang ...

tapi .. tak mustahil juga ada surau lain kat atas tu yang kitorang tak jumpe .. ataupun mungkin diorang yang datang tu semua menjamakkan solat .. maaa ne .. tapi berbalik pada jamak nih .. syarat yg membolehkan jamak adalah perjalanan yang membawa satu niat yg baik .. ermmm kalau ryoko gi yuenchi boleh jamak ke ??? ( aku pun musykil ... sape ade jawapan ? )

" nape masjid jauh sangat ??? seksanya nak gi masjid ni kena turun bukit .. tapi kat atas tu nampak cam ramai org islam .. tapi nape masjid kosong .. derang semayang kat mane ???"

member nihonjin aku tu tanye masa on the balik dr masjid ...

Oct 7, 2004

teman

ingin aku singkap kembali ,
kenangan lama agar bersemi,
ingin kuulangi kisah manis,
agar terus bersemadi ...

melihat kanak-kanak beruniform skolah .. berlari-lari mencari teman , berkumpul depan pakcik aiskerim ... teringat zaman aku skolah-skolah dulu..indahnya zaman tu dan yang pasti ianya tidak akan kembali lagi walau menangis air mata darah skali pun .. rindunye nak berlari-lari ke kantin bile loceng bunyi , takmo beratur panjang ... rindu jugak nak didenda berdiri kat luar sebab tak siap keja skolah matematik ... rindu nak dapat duit upah cikgu bagi kat sape yang posa penuh ... .. rindu nak pakai uniform skolah .. rindu nak main teng-teng ngan kawan-kawan kat depan kelas ... rindu kat kawan-kawan sume ..

aku skolah berpindah-randah .. dan boleh dikatakan disetiap skolah yg aku blajar ade sorang bestfren aku .. masa kat sek tunku malik , kulim , bestfren aku alya hanna .. kat sk taiping best fren aku hariati yusoff .. sampai skrang aku baik lagi ngan diorang .. tapi saiking aku tak dapat kontek yati :( sedihnye .. yati marah aku !!! i'm so sorry ... tapi aku ingat lagi zaman aku bebudak aku selalu lepak umah alya ngan umah yati .. jahat betui aku .. bile derang nak dtg umah aku mesti aku tak kasik sebab umah aku sepah .. umah derang beso .. umah aku kecik je .. asal petang mesti aku ilang gi merayap umah derang .. sampai mak bising ..

" aiii anak dara aku sorang nih tak gheti duk umah .. "

hehehhe .. anak dara zaman moden makkkkk ... ntah bape kali aku kena kunci kat luar umah sebab balik dah azan maghrib .. hehhe malam kitorang gi ngaji sesame .. kekadang derang tido umah aku .. besa lah bukan tido pun .. sembang sampai pagi .. heheh anak dara .. bukan takat mak bapak je yg kenal .. sampai tuk nenek pakcik makcik pun memasing kenal .. alhamdulillah persahabatan kitorang masih kekal sampai sekarang .. sayang sangat kat korang ...

ni baru duorang je sahabat aku yang aku citer .. baru dua skolah .. banyak lagi skolah lain .. dengan kata lain .. banyak lagi kawan-kawan yg aku nak citer .. tapi takpe la .. kang buhsan plak bace .. kengkawan aku ade yg dah kawin beranak pinak pun ade .. tak kurang juga yang masih solo .. ( cam aku .. ahaks !! )

kayla kengkawan .. lagu yg sedang korang dengar nih aku tujukan khas buat semua teman-teman , sahabat handai yang pernah mengenali diri aku yang comel ni .. aku rindu kat korang sume .. uwaaaaa !!!

Oct 6, 2004

pasrah

ada satu tanggungjawab yang perlu aku selesaikan dalam tempoh terdekat ini... tapi aku rasakan ianya terlalu berat dan tak mampu untuk aku lakukan .. namun .. tak mampu juga untuk aku biarkan ianya berlalu begitu sahaja .. ntah la ... pelbagai yang bermain di benak fikiranku sejak kebelakangan ini menyebabkan aku lebih senang bersendirian .. aku semakin takut untuk berhadapan dengan masyarakat .. ape salahku ?? ape yang membuatkan aku jadi begini ?? ntah .. aku sendiri masih menanti jawapannya .. atau perlukah aku sendiri menjawab ?? yang pasti .. perjuangan hidupku di sini perlu diteruskan .. itu impian mak dan bapak .. itu harapan mereka sejak mula mereka melihat aku di dunia ini .. melihat anak-anak berjaya dunia dan akhirat ...

ermm .. mampu kah aku ??
What do you see ... ?


Click here

Look at this picture carefully ...
and try to find whether you can see a hidden 3D object inside it or not ...

Interesting ... Enjoy it !!

Oct 5, 2004

my loving 'kakak'tachi


kak aisyah , me and kak salmah

date : 14 sept 2004
venue : satay haji samuri , kajang

Hishashiburi ...!!!

Oct 4, 2004

tadaima

aku pulang .. alhamdulillah selamat menjejakkan kaki semula di bilik 205 izumiya iehara .. sehari suntuk berjalan mengangkut beg berat masih belum hilang , arini terus ke sekolah ... melihat keputusan peperiksaan yg lalu ... ermmm alhamdulillah .. cume itu yg mampu aku katakan .. dan aku berdoa agar proses pembelajaran aku selepas ini masih dapat diteruskan dengan baik sehingga tamat awal 2006 ...

" ya Allah , berkati lah ilmu yg aku pelajari .. permudahkan aku menerima segala ilmu yg telah dipelajari ..."

dua bulan di malaysia , tak banyak perubahan berlaku di sini ... cume sedikit terkejut setibanya di rumah , letrik takde .. sah !!! sah dah letrik kena potong nih .. alhamdulillah mmg aku tutup peti ais sebelum balik aritu .. hehehe ( dah agak sbnarnye :P )

ermm .. aku rase cam nak stop aa tulis menda alah nih .. sebabnye ?? ntah la .. tak pasti .. nak kate bosan .. tak jugak .. cumenye aku rase bukannye ape yg aku nak luahkan tu tertulis semuanya .. pendek kate .. ade sedikit hipokrit di sini .. bukan nye ade ape ape pun .. dulu masa stat tulis tu saje je sebab aku rase menda ni menarik dari segi belajar programming dan kepelbagaian cara membina website sendiri .. skrang ni dah stat sibuk .. takde masa nak tulis dah ..

nak tulis takmo .. nak tulis takmo .. ermmm !!!

Sponsor Kami