Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Oct 30, 2005

Sekadar ingin bercerita-ceriti ... berhibur hati yang lara ...

( SPECIAL TRIBUTE TO SOPHIA FAHIMA ! )


Image hosted by Photobucket.com Aku hanya memerhatikan mereka ... Pelbagai perkara bermain dalam lunak fikiranku ... aku punya seorang teman .. tapi ......... ah ! kenapa dia begitu sibuk dengan handphonenya ??? kenapaaa ??? apakah salahku sehingga dia tidak langsung pedulikan aku..

Image hosted by Photobucket.com

Uwaaaa Nadira kenapa awak taknak main ngan kite .. huh ! .. wahai teman .. marilah kita main bersama-sama.. tapi .. dia terus leka dengan handphonenya ... aku pasrah ..


Image hosted by Photobucket.com Tengok tu makcik-makcik itu begitu asyik melayan temanku itu.. ah .. takpe .. aku tak jeles .. yang pasti aku maintain comel cam Nadira jugak .. tak heran ..makcik-makcik tu je tak perasan kecomelan aku .. hapeee .. makcik makcik tu ingat diorang comeyy sangatttttt ???



Image hosted by Photobucket.comNi pun same .. makcik-makcik ni .. apesal tah tersengih-sengih depan kamera .. ingat comey sangat la tu .. cube la pusing sket kamera kat aku .. ingin jugak aku buktikan bahawa aku adalah kanak-kanak comel ..


Image hosted by Photobucket.com Mereka sungguh mencabar kewibawaanku .. sembang tak ingat dunia .. kemain seronok sembang sampaikan aku kat sebelah pun derang tak sedar. Takpe aku tak heran .. aku tetap happy dengan cara aku yang low profile .. tapi aku tetap bengang sbb aku tak faham ape yang derang bualkan

Image hosted by Photobucket.com
Apa yang mereka berdua bualkan ni .. nampak seronot bangat je .. ishhh ni aku hangin ni .. nak borak ajak le aku skali .. inilah manusia .. time seronot je skali time aku keseorangan tiada siapa pedulikkk .. hins..hins..sok..sekk!

Image hosted by Photobucket.com
Dan ... akhirnya aku ketemu insan-insan yang memahami perasaanku .. yesss !! aku ingin bermain bersama makcik berdua ini .. jangan ganggu akuuuu ... aku bahagiaaaaaa ..




Image hosted by Photobucket.comDan aku semakin glamer dikalangan makcik-makcik di sini .. yess yess yess !! Aku tahu makcik-makcik ni sume memang shayang kat aku .. saje je aku 'ek' sket tadi .. hehehe





Image hosted by Photobucket.comAkhirnya mereka menyedari jua keCOMELku ini. Terima kasih mama dan ayah kerana melahirkan aku yang sangat comel dan kiut miut ini ..

YEAHH !! INILAH AKU YG COMEL BANGAT !!!




Image hosted by Photobucket.com

MANE AKU ??? ADAKAH AKU JURUKAMERANYA ??
( Nantikan tribute to NADIRA .. lagi kanak-kanak comel Oita ! )

Oct 26, 2005

Raya oh raya ..

Kenapa tahun ni aku rase semangat nak raye ye ? Mungkin sebab ni tahun akhir aku beraya di perantauan kot. Kemain semangat lagi anta gambar raya kat Utusan .. ari first puasa dah anta .. hihi tah ape ape .. tahun-tahun lepas tak penah la plak buat keja begini .. ahaks! bak kate mak aku .. "ceciwi" heheh sape tau maksud ceciwi tu ape ??

Kekadang bile fikir balik rase macam dah terlupe camne suasana raya kat Mesia .. dah 3 tahun tinggalkan tanah air tercinta .. ni terasa nak mengenang kembali sat .. camne sambut raya kat sane ..

Setakat ni aku tak pernah la tengok mak ngan bapak gaduh nak balik kampung mane setiap kali raya .. Cuma yang pasti raya kedua setiap tahun aku dan keluarga comfirm raya atas jalan raya .. 10 tahun dulu highway blom maju , memang lalu jalan biasa ... Kalau kena raya pertama kat Johor , kitorang yang tinggal kat utara ni akan singgah Ipoh ( umah tok belah mak ) dulu .. Ari puasa last baru bertolak ke umah embah kat Kulai ( umah tok belah bapak ) .. Pastu raya kedua baru pusing balik.. dan begitulah sebaliknya .. kalau raya pertama kat Ipoh , raya kedua mesti atas jalan raya .. nak balik Kulai .. Aduhh jauhnye rase perjalanan ..

Bapak memang buh bantal kat tempat kaki belakang tu nak kasik kitorang adik beradik tido selesa .. luas sket .. Air toksah cakap la sebotol besar botol air yg tahan ais tu .. mane taknye nak tahan kasik sejuk sepanjang perjalanan .. perjalanan mengambil masa 12 jam lebih ( sebelum ade highway la nie .. ) skrang dah ade highway kurang la sket tapi still lame jugak cume dulu gerak satu keta sekarang kena gerak dua keta sbb memasing dah beso dan dah bertambah ahli keluarga .. sian bapak kena support duit minyak ngan tol dua keta .. :(

Kalau sampai Kulai kul 10 malam tu kitorang la yang disambut paling meriah sekali .. sanak sedara lain sume dah sampai sebab sume duk sekampung jek .. paling jauh pun duk felda sebelah ataupun dua tiga felda sebelah .. hehe kemain seronok embah jumpe cucu-cucu die.. mane taknye kitorang biasanya balik time cuti skolah sekali , cuti raya sekali .. dua kali setahun je la selalunye .. ayat yang biasa didengar dek sedare-mare , wak , cik dan embah ialah ..

" aaaa orang jauh dah sampai ... alahaiiii siannye jauh jalan .. betolak kul bape dari sane ? "

Ape lagi dengan muke kelaparan sengih cam kerang busukkk .. hahaha best aaa dihidang ngan macam macam hidangan .. rendang ketupat segala macam menda .. sedara mara lain sibuk kat dapur siap siap makanan tuk esok .. yang laki sibuk kat luar sembang sambil rebus ketupat .// aduhhh meriahnye .. bebudak toksah cakap la .. pendek kate kalau umah tu bleh bersuara nak je dia soung suh diam barang seminit dua .. cam nursery dah rasenye .. mane taknye .. setiap kali berlaku pengumpulan sanak saudara belah embah ni .. ade la dalam 40 orang cucu cicit embah .. tu tak masuk mak bapak cucu-cicit .. ish ish .. tapi tu la meriahnye raye di kampung ..

Uwaaaa .. tetiba rase rindu plak kat embah ... tapi tahun depan raya dah tak same ngan raya 4 tahun dulu .. sebabnye dulu aku jadi penerima duit raya , tapi tahun depan aku kena jadi pemberi duit raya ( sbb ikut adat famili kitorang yg dah keja kasik duit raya ) .. uwaaa kalo sorang 5 ringgit .. ade 40 orang sepupu sepapat dah 200 .. tu baru sebelah je .. blom masuk belah ipoh dan belah belah yg takde mengena tu .. huwaaaaaaaaaaaa .. pastu next raye geng geng aku mase zaman kanak-kanak sume dah kawen beranak pinak .. takde la lagi zaman main bunga api dan slumber party bersama mereka .. balik ni kena join mak mak la plak .. hahahaha seb baik blom jadik mak .. terase muda sket ..

Heheh ape la aku ngarut ni .. nanti la aku sambung lagi . .. skrang nak kena gi skolah ade setsumei kai .. cara guna ICCD Camera .. baru sampai pagi tadi kameranye .. semoga tak panjang la setsumeikai tu .. loteh nak dongarnya .. hehhe mintak diri dulu naaa ..

Oct 22, 2005

Mood Raya ... :D

Tetiba malam tadi terasa mood raya menjelma bile berkumpul reramai bersama teman-teman tersayang ... sape lagi kalau bukan kanak-kanak comel di Oita ni .. dah balik Mesia ntah bile la plak dapat berkumpul ramai-ramai slumber party .. ahaks ! Slumber Party ke tu .. ??? Ntah la .. tapi bile ramai-ramai seronok la plak rase .. walaupun belum berjaya bertarawikh bersama-sama muslimat.. heheh takpe ade beberapa hari lagi ni ade rezeki kite wat sesame ye ..

Bile bace blog kengkawan semua cerita raya .. mood raye mula datang .. dah 2 tahun rasenye tak raye dengan gamaknye .. mase 1st year je rase raye bebetul sebab terkena first time raye exam paper penting mase tu .. ape lagi meraung laaa dalam kelas .. memang seriesss orang perak kate ' beghayorrr matenye' pagi raye tu .. tahun kedua pun kena exam jugak tapi dah biasa dah sebab mase 1st year dedua raye ade exam .. 2nd year pun dedua raye kena exam .. last year alhamdulillah tak kena raye time exam .. hehehe raye sakan la ...

Memandangkan tahun ni merupakan raya terakhir di Bumi Jepun ni .. rase sedih pun ada .. rase sayang nak meninggalkan bilik aku yang memenangi award bilik paling kecik dan sempit kat Oita ni pun ade .. uwaaaa bile aku balik nanti mesti rindu kat suasana raya sini .. ade BBQ , ade satay , ade rendang daging jaja , ade kek black forest kak fuza , ade rendang perak kak lina ... ade ketupat segera mui uwaaaaaa nanti balik sume dah takde .. uwaaaaaaa .. uwaaaaaaa ...

Pengalaman 4 tahun beraya kat negara orang ni mengajar aku erti hidup berdikari .. walaupun memula rase sayu pagi raya takde berebut ngan mak nak gosok baju raye , takde nak berebut bilik air ngan sepupu sepapat sbb nak gi semayang raya , pastu sibuk tolong bapak masukkan duit raya dalam sampul ... tapi kat sini ada preparation jamuan raya malam tu .. same-same potong ayam , potong bawang , potong sayur .. wat coeslow .. wat sirap .. kat mesia memenda tu sume makcik-makcik ngan tok buat sebab kami anak-anak dara sibuk slumber party dalam bilik .. try baju raya , try mekap raya , try subang raya .. ( hehe maleh sbnrnye nak melawat dapur sebab ramai sangat dah kat dapur tu , makcik makngah maklong sume ade .. sian tok paneh duk sume kumpul kat dapur .. ahaks ! )

Tapi bile duk sini ... BBQ kena perap sendiri .. rendang kena masak sendirik .. nak kueh raye kena wat sendirik ( sbb tahun ni mak tak pos .. uwaaa ) , pehtu pagi raye gosok baju sengsorang sambil layan era dengar lagu raya .. ( sian jugak kat pengacara era tu tak beraya ngan famili .. ahahaha linda .. kita serupa !! ) muahahah .. satu je tak best kat sini takde bunga api time raye.. tapi takpe aku ingat nak pi beli kat donki hote sok sok lepas skolar masuk .. malam raye bleh main mercun roket .. phiuuuuuuuuuuunnnnn Kabooommm !!! nyehehehe ..

Ish .. sudah lewat malam nampaknya .. walaupun sejak kebelakangan ni aku selalu insomnia .. tapi malam ni aku rase best plak insomnia sbb bleh edit blog ubah MOOD RAYA sket ... cerita ceriti sket .. lagipun ESOK CUTI .. yaabedabeduuuuu !!

Okay la sedara-sedari .. saye minta diri dulu .. ingin melayan blues dengar lagu-lagu sepam raya .. sok sek sok sek .. sadisss ..

Selamat Ari Raye .. Sumerr !!

Oct 19, 2005

Ozone Lab ... numa numa .. huhu

Nampak gaya kena start buat research ni cecepat tapi malangnye kenapa takde impuls yang nak datang untuk menolak aku pegang pen dan pensel dan kertas untuk mulakan kerja .. tensyennye ... terasa cam waku waku plak nak memperkenalkan lab aku yang serba bahaya nie ..

Lab aku ni terkenal dengan nama High Voltage Experimental Lab ... nak tau high tak high nye voltage power supply yang digunakan dalam lab ni .. paling rendah 20kV .. ade la dalam 20000V ... voltan yang dibekalkan di kawasan kediaman biasa tu baru 240V .. ermm

Ni pintu masuk lab .. "Dilarang Masuk Tanpa Urusan " dengan kata melayunye ..

Image hosted by Photobucket.com


Ten ten teeenngggg !!! ni la keadaan lab lepas bukak pintu ...



Ni alat radas experimen aku .. nampak je kecik tapinye ... eiii salah sentuh bleh bawak maut beb .. ish ish .. nape la aku pilih tajuk ni .. nyesal pun ade kekadang tau ..

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com


Saluran paip yang mengalirkan ozon ( O3 ) yang terhasil akibat berlakunya corona discharge ... rupenye ozon ni gas beracun yang boleh membawa kepada kanser .. dah bebulan aku ngadap menda alah ni .. dah bape kilo ozon aku sedut pun tatau la .. dua ari lepas tanpa disangka time aku nak masukkan paip ni dari tingkap .. terpijak plak suis power supply .. gilaaaakkk aaa ..

Image hosted by Photobucket.com


" Kaboooommm !! .. " meletuppp .. cuak tak ingat aaa time tu ... seb baik tak jadik pape .. tapi short circuit gak aaa .. ishhhh tobat takmo pijak wayar dah ..

Image hosted by Photobucket.com


inilah keadaan bilik bebudak final year lab aku ... amcam ?? ade gaya cam tongkang pecah tak ??? camne la aku tak sakit jiwa duk dalam lab ... aduhhhh ... pening tau .. mau pijau kepala otak .. .. kekadang time derang takde aku kemas .. seminit je derang balik terus hancur segala kerja tangan aku mengemas sebentar tadi .. eiii magic ape tah bebudak tu guna .. bengang aku .. sebab tu aku suke lepak bilik dpd gi skolah .. ( chehh .. alasan belaka .. muahahhah )

********************************************************************************

p/s : ada sesuatu yang sangat kelakar berlaku arini yang menyebabkan aku tersenyum simpul sehingga malam hari .. lepas ni kalau ade satu pembaharuan di sebuah kedai pasta di Oita ni .. berbangga lah anda kerana ia adalah hasil kerja tangan seorang rakyat Malaysia .. ahaks ! Jangan maraa aa gurau jek ...

Oct 17, 2005

myterious dream

tetiba rase nak share satu mimpi yang aku rase sangat indah .. dua kali aku mimpi sebuah theme park yang same .. dan aku ride ketapi yang same .. sape yang dapat ramalkan ape maksud mimpi aku ni tasukarimasu ...

aku rase mase tu aku berada di sebuah theme park yang sangat futuristik .. di mana ada sebuah keretapi yang mengangkut visitor mengelilingi taman tersebut menikmati keindahan alam dan teknologi terkini .. aku rase kalau boleh sebut tahun mungkin 50 atau 100 tahun akan datang nye theme park ..

susahnye nak gambarkan keindahan taman tu ... kalau bleh lukis aku rase aku nak lukis .. keretapi tu ade stesen2 yang kite bleh turun sukati .. keretapi tu lalu atas laut dan bawah laut yang sangat biru ... ade kolam yang sangat besar di hiasi batu-batu cantik dan kalau dipandang dari tepi nampak macam kolam tu bersambung dengan laut .. biruuuu .. cantikkkk sangat .. subhanallah .. rase syokkk sangat mimpi tu .. batu batu dia cantik .. kolam tu ade kawasan-kawasan yang sangat cetek separas buku lali .. dan makin lame makin dalam dan sampai satu kawasan ade satu terowong yang biler berenang masuk dalam terowong akan ditemani pulak dek ikan-ikan laut yang sangat cantik .. warna-warni ... memang lawaaa laaa .. kalau nak kire luas kolam seluas pemandangan laa pendek kate ..

tu baru satu stesen ... stesen seterusnya .. keretapi lalu atas titi tergantung bebetul atas air laut ... bergoyang-goyang , gayat sume ade .. and tetiba ..... kite rase ketapi tu bebetul tergelincir jatuh dalam air .. kire cam roller coaster laaa .. rase badan sume cam basah sbb tenggelam .. tapi tu semua fantasi .. ntah camne dia dicipta aku pun tatau ... keretapi tu dilengkapi teknologi kamera litar dimana setiap orang diwajibkan pakai tali pinggang keledar .. sape tak pakai akan ade suara orang warning kat atas kepala dia ..

pastu kuar dari theme park tu ade jual pelbagai makanan yang best ... tapi yang paling aku ingat ade jual otak-otak .. perghhhh .. sedap ah ... murah plaktu .. 10 sen sebatang .. gilaakkk ah ..

pastu .. krriiiiingggggg !!!

yaaaaabeeeiiiiii ... TERLEPAS SAHOOQQQQ !!! uwaaa ..

Oct 16, 2005

Bila musim sejuk tiba .. aku mula insomnia .. ??

nak tahu ciri ciri insomnia .. aaa ni kat bawah nie ..

INSOMNIA merupakan ketidakmampuan seseorang untuk tidur selama tempoh yang seharusnya, di saat orang-orang biasanya tidur dengan lelap pada malam hari.
Seorang dewasa memerlukan tidur lelap paling tidak lapan jam sehari. Sayangnya penelitian di Amerika menunjukkan hanya 35 persen orang dewasa yang dapat menikmati tidurnya seperti itu.

Seseorang dengan insomnia biasanya sukar tertidur pada waktu malam, tapi ia bangun terlalu awal di pagi hari. Atau ia sering terjaga di antara tidurnya di malam hari.
Seorang yang menderita insomnia seringkali merasa tidak segar saat ia bangun dari tidurnya, ia juga tidak bisa tidur walaupun badan letih setengah mati, juga sukar berkonsentrasi.

Penderitaan ini bisa jadi karena persoalan medik atau kondisi psikologis, misalnya akibat stres (dari pekerjaan, sekolah ataupun masalah keluarga) atau pengaruh gaya hidup seperti seringkali minum kopi atau alkohol, atau juga kebanyakan merokok.

Sebanyak 30 hingga 40 persen wanita menopause diketahui menderita insomnia. Hal ini mungkin disebabkan antara lain oleh fluktuasi yang terjadi pada hormonnya. Insomnia juga bisa terjadi pada wanita yang sedang menstruasi. Juga pada seseorang yang sudah lanjut usia, karena perubahan biologis dalam dirinya, seperti kondisi medik atau akibat efek samping obat.

Bahkan para pengguna komputer dalam waktu lama serta orang yang memiliki pasangan yang suka tidur berdengkur bisa jadi terkena insomnia. Selain itu ada sejumlah faktor yang bisa meningkatkan derita insomnia. Misalnya, usia-- manula lebih mungkin menderita insomnia. Selain itu kejadian-kejadian yang menyebabkan stres dan trauma pada seseorang, shift malam dan perubahan jadwal kerja, perjalanan ke negara yang berbeda waktu, asma, dll.

adakah aku insomnia ?

sering terjaga di antara tidurnya di malam hari - masalah ni mmg ketara sejak awal tahun ini dan memang akan berlaku setiap kali musim luruh dan musim sejuk tiba .. biasanya aku akan terjaga lebih kurang 5 atau 6 kali satu malam .. selalunye sejam sekali .. nape ye ? ( pelik aa org kate fuyu sedap tido .. apesal aku takleh tido ?

merasa tidak segar saat ia bangun dari tidurnya - ye lah kalau dah waktu tidur tak kena .. mesti lah bangun tak segar .. kejap kejap terjaga .. bgn tidur badan rase letih .. dah dekat nak pagi baru bleh terlelap .. pastu bangun comfem lewatnye .. ermm

tidak bisa tidur walaupun badan letih setengah mati - yang ni memang selalu berlaku .. time letih giler adalah waktu yang paling susah aku bleh tidur .. sampai bengkak-bengkak mata memaksa diri supaya bleh tidur .. ye laa badan letih mane tahan ... sampai sakit pala kekadang .. uwaaa ..

akibat stress - ni aku tak sure .. rerase takde la sangat kot .. cume kekadang tu adat laa .. repot tak siap ke ape ke .. tapi recently takde la stress sangat ..

pengguna komputer dalam waktu lama - yang ni comfem kena .. tetambah kalau time buat repot atau pun ade kerja kerja pengeditan website ataupun proses pembelajaran software baru ... kekadang 5 6 jam ngadap pc tak sedar ... sesedar mata dah letih ..

perubahan jadual kerja - yang ni mungkin berlaku mase aku baito shinbun dulu .. lari semua jadual .. kul 10 dah kena tido walaupun tak ngantuk .. kul 3 kena jaga sbb nak gi keja .. kekadang terbawak sampai skrang .. kul 3 dah terjaga and tak bleh tidur balik .. ermmm

asma - ini tak mungkin jadi sebab aku tak bleh tidur sbb dah lame tak kena kecuali bilik berhabuk lebih sket atau baru lepas sedut asap rokok orang lain ..

TAPI NAPE TAKDE PUN KATE INSOMNIA BERLAKU SEBAB SEJUK ???

Oct 15, 2005

Salam Aidilfitri



muahahahhaha .. klakanye rase ... gambor raye aku ngan adik kuar news paper ..

memula bal tegur kat YM .. " fuh akak gambar raye akak dah kuar newspaper arini " ...

pastu kak fuza plak c-mail .. " mila gambo raye mila ngan nuar dah kuar " ....

pastu bace blog jaja plak .. " kak mila gambo raye dah kuar .. dah print blom ? " ...

pastu mas plak msg kat chatbox ... " akak gambo raye dah kuar , print dah ke ? " ...

fuh fuh ... terima kasih la bebanyak kat sahabat-sahabat yang sangat prihatin terhadap diri ini ... mueheheh ... kepada gambo sesape yang belum kuar tu selamat menunggu .. yeyyyyyy gambo aku dah kuar dulu .. sowwi aa ek .. muahahha waku waku la plak .. keh keh keh ..

mengarut jek .. saje je waku waku last raye kat sini .. tahun depan kalo aku anto jugak gamba raye ke utusan .. siap aa bakal kena sebijik dek adik-adik kat oita ni aa .. saje je .. rase nak print 10 keping kasik sedare mare sorang selai .. muahahhahahahhahaha ape aku ngarut nie .. biol biol .. *kweng*

Oct 13, 2005

(*_*#)

Tak banyak yang berlaku minggu ni ... disebabkan keadaan cuaca berubah-ubah kejap panas kejap sejuk .. menyebabkan badan tidak berapa selesa dengan keadaan sejak kebelakangan ini ... kejap sihat kejap sakit pala kejap sakit perut ... makan pun tak menentu .. ermm ntah la milaaaa ... bile la kehidupan aku nak stabil nie .. adehss !

Semalam aku settlekan borang tuntutan elaun thesis ... sape blom siap sile siapkan secepat mungkin sebelum tarikh tamat .. jangan jadi cam aku last minit baru nak buat .. ish ish mila milaaaa ... apesal aku suke wat kerja last minit ah ? ... ntah la .. tepuk dada tanya hati ..

Terima kasih kepada mereka yang sering memberikan idea-idea baru untuk thesis aku yang sedang dalam proses pembinaan .. Actually aku tak faham camne nak mula .. idea sume dah ade dalam kepala ... tinggal nak susun gerakerja ... ermmm ... semoga Allah permudahkan aku .. dalam keadaan sekarang aku memerlukan sokongan dan doa dari semua sahabat dan insan-insan tersayang .. :)

Oh ye ... dikesempatan ini nak promote la sket .. sebenarnye dah mula lame dah .. sejak malam 1 Ramadhan lagi .. IPIJ mengadakan tadarus online .. jadi kepada sesiapa yang nak join boleh la msg aku ... kepada warga Oita pun jangan segan-segan bleh msg tanye .. jom la sesame memeriahkan Ramadhan kite dengan bacaan ayat suci Al-Quran Nur Kareem ini .. bace sorang memang boleh .. tapi skali skala bace reramai best ;p ... belum cuba belum tahu .. dah cube baru rase nak join selalu .. don't segan don't malu kay ..

Sampai di sini dulu bicara seorang insan kerdil di sisi Allah SWT yang sangat memerlukan rahmat dariMu semoga hidup ini terus aman damai bahagia .. Ameen ..

Oct 7, 2005

Sekali lagi aku kerinduan ...

Setiap kali ramadhan menjelma .. hidangan inilah yang biasa terhidang di atas meja makan .. ade yang di masak sendiri oleh mak atau makngah ( yg memang tinggal bersama kami sejak aku kecik lagi ) ... ade jugak hidangan yang dibeli dari pasar ramadhan berdekatan ... ade jugak yang diterima tukar dari jiran jiran sebelah umah atau masjid taman perumahan aku .. aduihhhh ...

Hidangan Utama

nasik putih + lauk pauk

soto jawa mak

bihun sup Tmn Sri Kota

bihun goreng Singapura

mee kari

bubur lambuk

nasik lemak ayam goreng


Hidangan sampingan

ayam percik tepen

murtabak wan

popiah goreng

roti jala + kuah durian stesen ketapi


Minuman

sirap oren + tembikai

air tebu esso

jus markisa

teh panas

tapi sekarang .........................

bukak puasa kul 5:50 ... balik skolah paling awal pun 5:30 .. 20 minit masa yang ade untuk menggerodek dapur carik apa yang ada untuk dimasak ... mustahil untuk terhidangkan makanan di atas .. dan akhirnya .. apa yang mampu kusediakan untuk diri ini ...

nasik putih + sejenis lauk paling simple yg mampu di masak

air putih atau kekadang air paip jek ..

atau paling tidak pun ...

MAGGI

ni bile tahap letih melampaui batasan manusia normal ..

saikin aku letih .. uwaaaaaaaaa

Oct 5, 2005

semoga mereka memahami

Tiada manusia yang hidup tanpa kesalahan ... dan setiap kesalahan akan terus menjadi kesalahan tanpa teguran dari insan yang tahu bahawa itu adalah kesalahan dan perlu diperbetulkan ..

Tetapi ....

Malangnya .. kite sering takut untuk menegur.. kerana bimbang dia berkecil hati .. tapi kita tak kisah dia ditempatkan di dalam api neraka yang panasnya membara ... kenapa berlaku fenomena begini ? Mungkin kerana kite dilatih untuk terlalu menjaga hati kawan dan tidak menjaga tepi kain orang ...

Hasilnya ...

Teman yang dalam kesalahan akan terus melakukan kesalahan ... Insan yang sedar tindakan temannya itu satu kesalahan akan terus merasa gundah gulana .. serba salah .. nak tegur tak tegur .. nak tegur tak tegur .. susahkan ? bila dari kecil dah dilatih dengan suasana begini .. silap-silap ada yang memulaukan sahabat sendiri sebabnya tak mampu nak tegur ... fenomena ini memang berlaku .. jangan katakan tidak ..

Seorang teman kecewa bila sahabat yang selama ini sering bersama tiba-tiba hilang ntah kemana ... setelah di selidik .. rupa-rupanya dia takut untuk sering bersama kerana temannya itu sering menjadi bahan fitnah orang ... huh ? apa salahnya tanya ? apa salahnya tegur ? kau yakin yang dia sengaja melakukan kesalahan itu ?

Jangan sampai di akhirat kelak dia katakan kau teman baiknya tidak pernah menegur kesalahannya ... dengan kau sekali diheret bersama .. jangan main-main .. !!

Memang mudah untuk berbicara ... tapi ingin aku katakan di sini bijaknya manusia itu terletak pada kepandaian dia meletakkan diri dalam diri insan lain dan cuba memahami hati dan perasaannya ...

Ada persoalan yang sukar untuk dijawab dan hanya mengharapkan mereka memahami tanpa perlu diberi jawapannya .. ( dipetik dari blog seorang sahabat .. )

semoga mereka memahami ....

Oct 4, 2005

Life Goes On

5 Oktober
Kehidupanku bakal berubah menjadi seorang pelajar tahun empat. Tiba-tiba sensei masuk lab , tarik kerusi dan terus duduk depan aku ...

" Camne kengkyu skrang ? sume ok .. ? Aritu awak takde mase zemi .. ni sensei nak gitau schedule sampai presentation bulan 3 nanti ... "

" erkkk .... ok "

Sensei pun capai kertas kosong atas meja .. dan keluarkan pen dari poket baju die ... sambil menulis dia explain kat aku ...

Pertengahan Disember @ Awal January
Mid sem presentation ... by that time awak kena present sampai mane dah kengkyu awak .. ade lebih kurang 2 bulan lagi untuk experiment dan kumpul semua data sebab lepas presentation tu there will be no experiments perhap ... so make sure you understand what you are doing now and ready yourself to answer every questions asked by lecturers ..

( tapi mase tu ade WG ... :( adakah aku tak dapat join WG terakhir nanti ?? uwaaaaa )

23 Disember -9 Januari
FUYU YASUMI .. yeyyy !!!! hopefully WG mase ni .. :p

Pertengahan Februari
Tarikh hantar thesis ... aduhhh mampu ke aku siapkan thesis aku nie ..

Awal Mac
Final presentation .. !!!

24 Mac 2005 ........................................................ BALIKKKK .. Insyallah .. babai Oita !!

ewaaahhh .. perasan betul aku nie .. harap-harap takde ape ape masalah sampai aku habis presentation nanti .. rase berkobar kobar nak menjalani kehidupan sebagai shakai jin dan cube yang terbaik membangunkan negara, agama dan bangsa ... ewahh .. hihihi ..

biarlah ape orang nak kata .. yang pasti aku ingin pulang ... aku ingin pulang ... aku ingin pulang ... yeaaaaaa Malaysia .. sambutlah kepulanganku nanti .. Ya Allah permudahkan aku menghadapi hari hari mendatang .. Amin

Oct 2, 2005

bila ku rasa ...

sebut perkataan hormat menghormati mesti selalu dikaitkan dengan tua dan muda , ibubapa dan anak , senior dan junior pendek kata dalam kehidupan seharian ni tak boleh nak lari dari sifat menghormati sesama sendiri especially bersama orang-orang sekeliling ...

tak semestinya yang tua semua betul dan yang muda mesti nak kena ikut kata yang tua .. apa yang penting penilaian sendiri ... yang penting hidup berkomuniti sentiasa kekal aman harmoni ... yang salah ditegur-tegurkan .. yang betul diperbetulkan lagi supaya nampak elok dan cantik mata memandang ...

jangan di depan lain bicara .. lembut gigi dari lidah ... di belakang mau pecah dinding rumah mengata itu ini .. tak baik memecah belah ummah .. Allah tak suka .. aku tak pandai bermain kata-kata ... apa yang aku nampak aku bisa bicara .. aku sedar ilmu belum penuh di dada .. sebagai manusia aku punya akal dan rasa ...

dalam sedar tak sedar tinggal lebih kurang 5 bulan lagi aku bisa meninggalkan bumi sakura ini ... pelbagai rasa yang tak mampu nak dicerita .. gembira untuk bersama keluarga , sedih meninggalkan teman-teman seperjuangan , gundah gulana ingin meninggalkan adik-adik tersayang .. mampukah adik adik meneruskan kehidupan di sini dengan pelbagai dugaan mendatang .. walaupun aku tak sehebat mana ... tapi aku tetap sayangkan adik-adik di sini ...

jangan disangka kehidupan yang sunyi tidak punya hati dan perasaan .. jangan pandai berkata tanpa usul periksa .. mungkin sukar untuk membaca apa orang rasa ... apa yang perting hargailah diri dan hormati hak insan lain ... jangan ikut sedap hati .. yang penting diri sendiri puas hati.. yang penting diri sendiri happy .. kehidupan bukan hanya disini .. masih panjang perlu dilalui ..

aku tak punya hak untuk berkata-kata .. yang pasti aku ingin bahagia .. mengharungi detik-detik akhir di sini .. aku pasti aku tak bisa kembali ke sini setelah pulang nanti .. biar lah aku hidup di sini dengan penuh bahagia dan sempurna ..

****************************************************************

hahahahhaha .. amcam .. suspen tak ?? ... dun worry beb i'm happy .. take it easy bebeh !!

Sponsor Kami