Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Jun 21, 2006

Pening ..

Semakin banyak kerja di ofis ni. Tak menang tangan dibuatnya. Setiap masa menghitung hari bila la nak tiba Jumaat nih .. bila sampai hari khamis pukul 4:30 ptg tu hati dah berbunga bunga nak menghabiskan weekdays dengan gembira .. hihihi ..

Senang juga keja ofis ni .. balik umah takde bawak balik kerja. Melihatkan teman serumah yang bertungkus lumus 'marking paper' student, siapkan slides mengajar esoknye .. fhuwww semput jugak .. lagila kalau type cam aku nih takkan dapat tenang jiwa selagi keja tak siap ... balik kena sambung keja lagi .. skrang ni walaupun kerja 7 pg - 7 mlm .. tapi aku balik untuk tidur je .. takde pk lain dah .. esok balik ofis baru pk semula ..

*************************************************

Pukul 8mlm ustazah dtg rumah menjemput kenduri doa selamat di rumahnya. Katanya ade sorang cikgu menikah ptg tadi ..

Ape ?? Ptg tadi ?? Selasa ?? Bukan cuti skolah .. Nape buat rumah orang ?? Mane famili die ??

Terperanjat la kitorang serumah .. kebetulan cikgu tu satu skolah ngan member rumah aku .. ape lagi setelah ditanye tanye ... memang takde sapa pun tahu majlis die ..

Aikkk ??? Nikan diam diam ?? Apa alasan die ??

Ape ape pun kami rajinkan diri melangkah ke rumah die .. tak elok plak tak pegi .. sejiran setetangga .. bagi aku mungkin die ade alasan tersendiri untuk buat begitu.. Dan aku tak kisah sangat .. tapi mungkin housemate aku agak pelik memandangkan satu skolah tak tahu majlis tu ..

Maaa .. aku yakin die ade alasan tersendiri dan die berhak melakukannye. Mungkin familinye jauh.. mungkin die nak mengelakkan pelbagai maksiat berlaku .. ( kan elok kawen cepat ) .. atau mungkin dia tak punye waris untuk menguruskannya ..

Ntahla .. tapi aku harap orang Melayu atau sesiapa saje jangan la cepat prasangka buruk jika perkara yang sama berlaku pada jiran jiran anda sebab die pasti punya alasan tersendiri.. Selagi mentaliti kita tak berubah masyarakat melayu akan dikaburi dengan adat dan budaya yang tidak seiring dengan kehendak agama kita sendiri ..

Ape tak nye .. nak kawen kena duit banyak dulu .. kena bersanding .. kena bertunang dulu .. sedangkan dalam ISLAM apa yang ditekankan adalah AKAD NIKAH .. yang menghalalkan sesuatu perhubungan ... aku malas nak komen sbb ade juga pasangan yang terpaksa melaluinya atas kehendak keluarga yang masih bermentalitikan adat lebih dari agama ..

Sekian ..
Pening ..

Semakin banyak kerja di ofis ni. Tak menang tangan dibuatnya. Setiap masa menghitung hari bila la nak tiba Jumaat nih .. bila sampai hari khamis pukul 4:30 ptg tu hati dah berbunga bunga nak menghabiskan weekdays dengan gembira .. hihihi ..

Senang juga keja ofis ni .. balik umah takde bawak balik kerja. Melihatkan teman serumah yang bertungkus lumus 'marking paper' student, siapkan slides mengajar esoknye .. fhuwww semput jugak .. lagila kalau type cam aku nih takkan dapat tenang jiwa selagi keja tak siap ... balik kena sambung keja lagi .. skrang ni walaupun kerja 7 pg - 7 mlm .. tapi aku balik untuk tidur je .. takde pk lain dah .. esok balik ofis baru pk semula ..

*************************************************

Pukul 8mlm ustazah dtg rumah menjemput kenduri doa selamat di rumahnya. Katanya ade sorang cikgu menikah ptg tadi ..

Ape ?? Ptg tadi ?? Selasa ?? Bukan cuti skolah .. Nape buat rumah orang ?? Mane famili die ??

Terperanjat la kitorang serumah .. kebetulan cikgu tu satu skolah ngan member rumah aku .. ape lagi setelah ditanye tanye ... memang takde sapa pun tahu majlis die ..

Aikkk ??? Nikan diam diam ?? Apa alasan die ??

Ape ape pun kami rajinkan diri melangkah ke rumah die .. tak elok plak tak pegi .. sejiran setetangga .. bagi aku mungkin die ade alasan tersendiri untuk buat begitu.. Dan aku tak kisah sangat .. tapi mungkin housemate aku agak pelik memandangkan satu skolah tak tahu majlis tu ..

Maaa .. aku yakin die ade alasan tersendiri dan die berhak melakukannye. Mungkin familinye jauh.. mungkin die nak mengelakkan pelbagai maksiat berlaku .. ( kan elok kawen cepat ) .. atau mungkin dia tak punye waris untuk menguruskannya ..

Ntahla .. tapi aku harap orang Melayu atau sesiapa saje jangan la cepat prasangka buruk jika perkara yang sama berlaku pada jiran jiran anda sebab die pasti punya alasan tersendiri.. Selagi mentaliti kita tak berubah masyarakat melayu akan dikaburi dengan adat dan budaya yang tidak seiring dengan kehendak agama kita sendiri ..

Ape tak nye .. nak kawen kena duit banyak dulu .. kena bersanding .. kena bertunang dulu .. sedangkan dalam ISLAM apa yang ditekankan adalah AKAD NIKAH .. yang menghalalkan sesuatu perhubungan ... aku malas nak komen sbb ade juga pasangan yang terpaksa melaluinya atas kehendak keluarga yang masih bermentalitikan adat lebih dari agama ..

Sekian ..
Pening ..

Semakin banyak kerja di ofis ni. Tak menang tangan dibuatnya. Setiap masa menghitung hari bila la nak tiba Jumaat nih .. bila sampai hari khamis pukul 4:30 ptg tu hati dah berbunga bunga nak menghabiskan weekdays dengan gembira .. hihihi ..

Senang juga keja ofis ni .. balik umah takde bawak balik kerja. Melihatkan teman serumah yang bertungkus lumus 'marking paper' student, siapkan slides mengajar esoknye .. fhuwww semput jugak .. lagila kalau type cam aku nih takkan dapat tenang jiwa selagi keja tak siap ... balik kena sambung keja lagi .. skrang ni walaupun kerja 7 pg - 7 mlm .. tapi aku balik untuk tidur je .. takde pk lain dah .. esok balik ofis baru pk semula ..

*************************************************

Pukul 8mlm ustazah dtg rumah menjemput kenduri doa selamat di rumahnya. Katanya ade sorang cikgu menikah ptg tadi ..

Ape ?? Ptg tadi ?? Selasa ?? Bukan cuti skolah .. Nape buat rumah orang ?? Mane famili die ??

Terperanjat la kitorang serumah .. kebetulan cikgu tu satu skolah ngan member rumah aku .. ape lagi setelah ditanye tanye ... memang takde sapa pun tahu majlis die ..

Aikkk ??? Nikan diam diam ?? Apa alasan die ??

Ape ape pun kami rajinkan diri melangkah ke rumah die .. tak elok plak tak pegi .. sejiran setetangga .. bagi aku mungkin die ade alasan tersendiri untuk buat begitu.. Dan aku tak kisah sangat .. tapi mungkin housemate aku agak pelik memandangkan satu skolah tak tahu majlis tu ..

Maaa .. aku yakin die ade alasan tersendiri dan die berhak melakukannye. Mungkin familinye jauh.. mungkin die nak mengelakkan pelbagai maksiat berlaku .. ( kan elok kawen cepat ) .. atau mungkin dia tak punye waris untuk menguruskannya ..

Ntahla .. tapi aku harap orang Melayu atau sesiapa saje jangan la cepat prasangka buruk jika perkara yang sama berlaku pada jiran jiran anda sebab die pasti punya alasan tersendiri.. Selagi mentaliti kita tak berubah masyarakat melayu akan dikaburi dengan adat dan budaya yang tidak seiring dengan kehendak agama kita sendiri ..

Ape tak nye .. nak kawen kena duit banyak dulu .. kena bersanding .. kena bertunang dulu .. sedangkan dalam ISLAM apa yang ditekankan adalah AKAD NIKAH .. yang menghalalkan sesuatu perhubungan ... aku malas nak komen sbb ade juga pasangan yang terpaksa melaluinya atas kehendak keluarga yang masih bermentalitikan adat lebih dari agama ..

Sekian ..

Jun 13, 2006

Kosong !

Kringggg !!!!!!!!!!! Loceng rehat berbunyi .. dan seperti biase ofis dah clear 5 minit before bunyi lagi. Biase laa org melayu .. dan ofis mula hingar-bingar 5 minit selepas rehat.. eii bebudak nih .

Aku pulak .. ngantukkk tak abeh. Apesal tah. Patut ade meeting pagi tadi tapi bertindih dgn pelbagai meeting menyebabkan meeting group terpaksa didelaykan .. ermm delay pun delay la ..

Teringin nak meluah perasaan. Tensyennnnn nih .. bile aku agak bengang dengan sorang mamat yang perasan bagus kat ofis ni cube appealkan dirinye bile dapat peluang jadi trainer. Aku tau level die tak la tinggi mane tapi sebab ade pengalaman die "ek" la sket ..

Aku dah kate menda menda ni aku dah bajar dulu .. dah 2 bulan aku training kat pioneer ni takkan la menda basic camtu aku tak tau. Yang aku tak faham nape die susah susah nak ajar aku balik. Saje je nak appeal diri depan member lain yg die bleh ngajar padahal skill trainer takde pun. Geram betul aku .. ayat2 die yang aku nyampah dan sakit ati nak tau ..

" Saya dah 10thn pengalaman kerja, so saye tahu awak tak faham ape yg awak belajar sbnrnye .. takyah la awak kate awak faham ape yg awak dah bajar "
satu lagi …

" Lepas ni saya nak awak citer balik kat saye ape yg awak faham supaya saya boleh detect kelemahan awak "

Siotttt tak ?? baru skali berpeluang jadi trainer dah eksyen camtu. Pastu orang bagi schedule ajar 2 topik yang patut boleh amik masa sejam , sengaja di pusing pusing jadi 2 hari sebab dia nak ajar satu kilangnye menda .. poyo tak ??? walhal schedule aku dah dibahagi bahagi untuk trainer lain same .. dan 90% yang die syok sendiri nak ajar tu aku dah bajar 2 bulan lepas pun .. eiii sakit ati … ingat aku ni BODO sangat ke ???

Malas nak cakap ape la .. sabar je la .. bile bos tanye ape mamat tu ajar .. aku kate die bawak pusing line .. geleng pala bos .. eiii budak ni aku suh ajar lain hang pi ajaq lain … camtu le lebih kurang ..

Pendek kata mamat ni .. aku suh hang ajaq dia goreng keropok .. hang pi ajaq dia ternak ikan, tanam gandum, jemur garam sampai la ke possibility customer complain bila keropok tak sedap… Aaa camtu la .. dengan kata lain DIA NAK TUNJUK TERAAA la tu ..

Aduihhh .. keja keja .. !!
Kosong !

Kringggg !!!!!!!!!!! Loceng rehat berbunyi .. dan seperti biase ofis dah clear 5 minit before bunyi lagi. Biase laa org melayu .. dan ofis mula hingar-bingar 5 minit selepas rehat.. eii bebudak nih .

Aku pulak .. ngantukkk tak abeh. Apesal tah. Patut ade meeting pagi tadi tapi bertindih dgn pelbagai meeting menyebabkan meeting group terpaksa didelaykan .. ermm delay pun delay la ..

Teringin nak meluah perasaan. Tensyennnnn nih .. bile aku agak bengang dengan sorang mamat yang perasan bagus kat ofis ni cube appealkan dirinye bile dapat peluang jadi trainer. Aku tau level die tak la tinggi mane tapi sebab ade pengalaman die "ek" la sket ..

Aku dah kate menda menda ni aku dah bajar dulu .. dah 2 bulan aku training kat pioneer ni takkan la menda basic camtu aku tak tau. Yang aku tak faham nape die susah susah nak ajar aku balik. Saje je nak appeal diri depan member lain yg die bleh ngajar padahal skill trainer takde pun. Geram betul aku .. ayat2 die yang aku nyampah dan sakit ati nak tau ..

" Saya dah 10thn pengalaman kerja, so saye tahu awak tak faham ape yg awak belajar sbnrnye .. takyah la awak kate awak faham ape yg awak dah bajar "
satu lagi …

" Lepas ni saya nak awak citer balik kat saye ape yg awak faham supaya saya boleh detect kelemahan awak "

Siotttt tak ?? baru skali berpeluang jadi trainer dah eksyen camtu. Pastu orang bagi schedule ajar 2 topik yang patut boleh amik masa sejam , sengaja di pusing pusing jadi 2 hari sebab dia nak ajar satu kilangnye menda .. poyo tak ??? walhal schedule aku dah dibahagi bahagi untuk trainer lain same .. dan 90% yang die syok sendiri nak ajar tu aku dah bajar 2 bulan lepas pun .. eiii sakit ati … ingat aku ni BODO sangat ke ???

Malas nak cakap ape la .. sabar je la .. bile bos tanye ape mamat tu ajar .. aku kate die bawak pusing line .. geleng pala bos .. eiii budak ni aku suh ajar lain hang pi ajaq lain … camtu le lebih kurang ..

Pendek kata mamat ni .. aku suh hang ajaq dia goreng keropok .. hang pi ajaq dia ternak ikan, tanam gandum, jemur garam sampai la ke possibility customer complain bila keropok tak sedap… Aaa camtu la .. dengan kata lain DIA NAK TUNJUK TERAAA la tu ..

Aduihhh .. keja keja .. !!
Kosong !

Kringggg !!!!!!!!!!! Loceng rehat berbunyi .. dan seperti biase ofis dah clear 5 minit before bunyi lagi. Biase laa org melayu .. dan ofis mula hingar-bingar 5 minit selepas rehat.. eii bebudak nih .

Aku pulak .. ngantukkk tak abeh. Apesal tah. Patut ade meeting pagi tadi tapi bertindih dgn pelbagai meeting menyebabkan meeting group terpaksa didelaykan .. ermm delay pun delay la ..

Teringin nak meluah perasaan. Tensyennnnn nih .. bile aku agak bengang dengan sorang mamat yang perasan bagus kat ofis ni cube appealkan dirinye bile dapat peluang jadi trainer. Aku tau level die tak la tinggi mane tapi sebab ade pengalaman die "ek" la sket ..

Aku dah kate menda menda ni aku dah bajar dulu .. dah 2 bulan aku training kat pioneer ni takkan la menda basic camtu aku tak tau. Yang aku tak faham nape die susah susah nak ajar aku balik. Saje je nak appeal diri depan member lain yg die bleh ngajar padahal skill trainer takde pun. Geram betul aku .. ayat2 die yang aku nyampah dan sakit ati nak tau ..

" Saya dah 10thn pengalaman kerja, so saye tahu awak tak faham ape yg awak belajar sbnrnye .. takyah la awak kate awak faham ape yg awak dah bajar "
satu lagi …

" Lepas ni saya nak awak citer balik kat saye ape yg awak faham supaya saya boleh detect kelemahan awak "

Siotttt tak ?? baru skali berpeluang jadi trainer dah eksyen camtu. Pastu orang bagi schedule ajar 2 topik yang patut boleh amik masa sejam , sengaja di pusing pusing jadi 2 hari sebab dia nak ajar satu kilangnye menda .. poyo tak ??? walhal schedule aku dah dibahagi bahagi untuk trainer lain same .. dan 90% yang die syok sendiri nak ajar tu aku dah bajar 2 bulan lepas pun .. eiii sakit ati … ingat aku ni BODO sangat ke ???

Malas nak cakap ape la .. sabar je la .. bile bos tanye ape mamat tu ajar .. aku kate die bawak pusing line .. geleng pala bos .. eiii budak ni aku suh ajar lain hang pi ajaq lain … camtu le lebih kurang ..

Pendek kata mamat ni .. aku suh hang ajaq dia goreng keropok .. hang pi ajaq dia ternak ikan, tanam gandum, jemur garam sampai la ke possibility customer complain bila keropok tak sedap… Aaa camtu la .. dengan kata lain DIA NAK TUNJUK TERAAA la tu ..

Aduihhh .. keja keja .. !!

Jun 9, 2006

Gila BOLA !!

Adoiii apesal sume bebudak ofis citer bola ni ?? isk pening aku .. dah la sekuntum je bunga disamping kumbang-kumbang di taman .. pelbagai aktivti dijalankan sempena menyambut kedatangan WORLD CUP 2006 yang bakal mula kurang 10 jam dari skrang nih .. First game tuan rumah German vs Costa Rica mengundang pelbagai komen dan pendapat dari bebudak ofis nih ..

Betuah betul diorang ni .. ade yang siapkan schedule pertandingan dengan excel, dah siap tanda game favorite, aiming sape menang sape kalah untuk didistribute satu department .. ( aii tak jadik keja .. ) ade plak yang inform game bola baru melalui mail .. ( abeh satu ofis gile game .. ) ingat ngadap PC wat keja .. rupenye jadi football team manager .. ahaks !!

Bebudak ni kalau bos tahu abeh la .. aku gak yang sakit perut gelakkan diorang .. Hebat betul penangan football ni kan .. tak sabar benar nak nunggu detik 12 malam ni opening ceremonynye . siap gado lagi opening day arini atau esok .. mane taknye .. kat news paper tulis :
10 June 2006 , 12:00 am kalau korang rase ari ape ? hahahaha .. pening .. jangan ade yang terlepas dah .. patutnye malam ni ade yg tunggu malam esok .. ahaks ! ( jangan nangis aaa kot ade yg terlepas )

Kat TV pun ade memacam advertisement baru yang berkonsepkan bola MAXIS iklan bola sume bola.. aku paling suka iklan PEPSI tu aaa yang gabungan player player hebat main bola dalam satu jamuan makan.. " aku punya cara tersendiri " ahaks ! TV8 pun show Gol & Gincu versi drama .. menda laaaa best sangat bola ni kan ?

Tapi aku tunggu gak Japan vs Australia , Japan vs Brazil nanti .. walaupun aku tau Japan bukan favorite team WC tahun nih .. dan tahun bebile pun .. aku suke gak tgk permainan diorang dan semangat yg diorang tunjukkan sepanjang game .. tak sabo nak nengok nakata beraksi .. ade tak die main tahun ni ? ( aku mane la tau sangat .. tak mengikuti perkembangan semasa .. tau nengokkk je .. )

Kesimpulannye , omputeh ni bijak kan .. die bagi bola sebijik berbillion-billion manusia sanggup bersengkang mata nak nengok !! Dah alang-alang bangun malam tu .. jom le wat tahajud ke 5 minit .. tak rugi pun 90 minit waktu perlawanan tu .. hehehe ..

P/S : Agak2 sambutan camni jugak ke mase WC di Korea ngan Jepun dulu ? Apesal aku yg duk 15minit jauhnye dari Stadium WC dulu tak rase pape ??

Jun 7, 2006

06/06/06

The date which is very important for me to start my carrier. The day that I’ve been transferred to my actual department. A day before I have a presentation with all Deputy Managers and they asked me too many questions. Why they asked me ?? Because I "hentam" every department which I felt that what they done are wrong .. or else it was just my opinion. Perhaps they accept my suggestions.

And now I already here at my seat finally. What surprised me is I need to sear for three weeks on job training in order to familiarize me with my real job. Erghhhh .. again ..

I join a group called IE .. Industrial Engineering Group which includes 5 members .. 4 guys and I’m the only girl in this group .. ( again and again .. !! erghhh ) .. Our job scope is too wide. The main job is to develop new technology or current technology to improve productivity and quality of productions.

I choose this group because it seem very exciting. Instead of Process Engineer doing their job according to designer request . our job is independent and what I have to do is to find one new technology and do some researches about that .. in possible I’ll continue the project until the end.

Nanti sambung eh ...

Sponsor Kami