Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Apr 25, 2006

Mulai semalam aku ditempatkan di AI ( Auto Insert ) Division dimana di kawasan ini PCB akan diinsert secara auto menggunakan mesin bertaraf tinggi . Perrghh bunyi macam power abeh aaa .. tapi memang power pun . Kagum aku nengok mesin beso beso tu insert small components such as resistance, capacitors, and etc .. Technology is basically from Japan and we just duplicate them and transfer to our machines .. tapi betapa hebatnye manusia boleh berfikir camtu .. tu la .. manusia ni kalau menggunakan otak ke jalan yang betul memang la baik kesannya kan …
Disebabkan aku pusing semua department maka aku diberi peluang untuk melihat environment bekerja di setiap department. Satu peluang yang sangat berharga kerana aku dapat melihat sendiri cara orang Malaysia bekerja dan dapat membuat perbandingan di antara setiap department. Ada beberapa fakta menarik yang berjaya aku kesan sepanjang aku bekerja di sini .. Nak tahu ?

Kaki kipas ? aaa ni biase la .. dulu sebelum masuk keja aku ingat tipu je rupenye memang betul nampak and here yang paling aku nampak is chinese girl la yang rajin mengipas .. agaknye bos panas la kot .. hikhik .. rajin betul beliau-beliau tawaf satu ofis tetiap ari untuk mengipas .. nak kate panas tak jugak la sebab ekon 24 hours .. hahaha .. aku rase bleh kire sehari bape jam je die duk kat meja die buat keja .. jam jam lain banyak melepak di meja orang berborak, bertanya, mintak sign ( yg patut bleh amik mase seminit je jadi 10 minit ijou sbb byk borak dr keja .. huhuhu ) ade byk method la sbnrnye nak mengipas nih . ade jugak yg jenis depan bos rajin tahap gaban la .. bos ilang die pun ilang .. ade jugak yg guna method tu .. hahaha ..

Okay next is .. rajin bercakap .. tapi tidak dapat dinafikan la memang orang melayu rajin bercakap .. especially malay girl la .. topiknye pelbagai .. yang paling best menyuarakan rasa ketidakpuasan hati sendiri la .. by the time aku pusing semua department .. nampak la mane dept. yg tak puas ati dept. mane .. sape ckp pasal sape .. aduihhhh .. tapi depan depan diam kelu membisu tanpa bicara plak .. ish ish ni la attitude yang patut ditinggalkan oleh kite-kite nih .. same same keja watpe nak cakap-cakap blakang .. susah la org melayu nak maju kalau memasing ade dengki dengki .. ermmm .. tapi aku tak rase masalah ni hanya berlaku di tempat aku je sbb banyak citer aku dgr keja kat memane pun lebih kurang je ..

Tadi all points tak best .. let me give one good point yang aku rase kagum dengan man-power kat sini .. kalau lelaki-lelaki memang kerja bleh salute aaaaa .. tak kire malay ke chinese ke indian ke they all keja memang sehabis daya untuk memajukan syarikat .. balik toksah cakap aa .. loceng bunyi kul 6 … tak nampak pun sesape yg bersiap sedia utk pulang .. biasanya kalau production tgh jalan .. kul 10 11 tu biase lah .. gaji tak besa mane sangat tapi keja sanggup berhempas pulas .. tak menang tangan aku rase kalau tgk cara diorang buat keja .. mungkin sbb mereka sedar tanggungjawab besar sebagai lelaki .. part ni memang aku kagum la tgk lelaki lelaki melayu .. !!

Kay lah aku rase sampai sini je la kot aku melalut .. ni pun curik-curik main net gak nih .. aiii camne la company nak maju kalau ramai org cam aku .. huhuhu ..

Apr 20, 2006

Arini aku nak bercerita tentang ape yang aku nampak kat kilang ni yang aku rase kalau duk luar mungkin tak bape perasan kot .. bukan ape bile melihat environment camni aku rase pelik sket .. okay let me list one by one ..

Kenapa operator-operator kilang bleh pakai handphone yang canggih-manggih tak hengatnye la .. bukan nak pandang rendah kat diorang ke ape .. cume aku rase hebat betul diorang nie.. aku yg tgh gambaru nak save duit pun blom begitu berjaya .. mane derang dapat duit bebanyak eh ?? aku tengok member member engineer yang pakai hp nokia 3310 pun still ramai lagi .. handphone 3310 tu pendek kate kalo carik kat kedai dah takde jual lah betapa lame dan buroknye model itu .. tapi kalo nengok hp operator .. masyallah .. !!! sekecik kecik hp .. ade yang beso tapak tangan baby .. siap kamera , video function .. polyphonic tu toksah cakap la .. memang tak jumpe aa yg bunyi titt tittt tittt tu .. yang ade polyphonic song SO7, inul & too phat … huhuhu .. tatau la kalau hp diorang beli 2nd hand ataupun cetak rompak .. tapi kalau ikut mail arini dpd my bos, en.salleh bagi penyata gaji baru utk operator pengeluaran paling tinggi pun RM450 .. that one for high level jugak la .. kalau yg baru masuk .. plus bawah agensi lagi .. bape sangat la gaji derang dapat ?? kalau operator biasa plus minus RM420 .. ermmm … camne ye derang save duit ??

Okay yang kedua apa yang aku nampak diorang ni memang pandai bergaya .. kalau pompuan, rambutnye lurus mengalahkan artis artis jepun yang aku rase kos nak meluruskan rambutnye pun bukan main main punye harga .. at least 20 30 ringgit tu confirm la .. tak masuk lagi brg mekap yg derang pakai .. SK11 dan maybeline tu tak eran la .. tapi tatau la ori ke cetak rompak .. yang penting memang cun dan comel selalu lah.. kalau aku pk dua tiga kali gak la nak beli brg mekap memahal gitu .. nak gi facial pun tak sesempat lagi nih .. ( tapi tatau la kan sebab aku ni memang berkire sket bab duit muit nih , bukan ape .. dengar citer bapak aku sesusah jual nasik lemak, kais pagi makan pagi kais petang makan petang nak sara keluarga .. buatkan aku selalu terfikir, duit ni memang la tak bawak ke mati tapi kalau ade yg lebih baik , baik kite guna ke arah tu dpd bazir tak tentu arah .. tu aku pk la .. ) .. ermm .. tu baru pompuan .. kalau yang lelaki plak , rambutnye ade kaler coklat, hijau, merah, ungu .. pendek kate 7 kaler pelangi tu ade lah .. ngan fesyen duri landak dan macam-macam lagi ..
Nasib baik la kat kilang ni kena pakai uniform .. kalau tak .. aku rase orang mesti tak kenal mane bos, mane anak buah .. ahaks !

Minta maaf lah kalau ade yg kecik ati ngan tulisan aku nih .. aku bukan berniat nak under estimate sesape pun .. saje je menyuarakan pendapat, dan rasa hairan bin ajaib dengan fenomena yang berlaku di Malaysia nih .. kuat sungguh pengaruh luar terhadap anak-anak muda zaman skrang nih .. mana taknya, ramai yang sanggup bekerja hempas pulas teruk teruk semata-mata nak memenuhi kehendak diri untuk bergaya .. kalau tak nanti mungkin dipandang slek dek kawan-kawan.

Sorri to eberibody .. esok aku akan ditempatkan semula di HR .. jadi tak dapat la aku nak membebel lagi untuk beberapa hari .. atau mungkin sebulan dua bulan .. aku pun tatau status aku seterusnya .. atau mungkin aku akan bertugas di company lain ke pasni .. hahaha .. tatau tatau .. tgk la Allah tetapkan jalan hidup aku camne nanti .. selalu sangat ngomel pun kang org bosan gak .. mintak diri dulu ye .. babai .. wassalam

Apr 19, 2006

Apesal aku rase ngantuk tahap gaban nih ?? Nak kate letih keja tak jugak. Tido malam awal dah .. kul 10 dah lelap rasenye .. Cume masalah yg aku hadapi ialah " wake-up every one hour " .. every night .. Sape tahu apa masalah saya ??

Kalau sakit camni nak kena jumpe doktor ape ? doktor pakar sakit puan ke ? doktor mata ke ? doktor sakit jiwa ke ? Betul ke normaly people doesn’t wake-up regularly during night sleep ?

Since I faced this problem kat Jepun dulu lagi.. I thought because of the pillow or bed didn’t match with my head or body .. so balik mesia everything should be OK .. Gyaku ni , I feel more uncomfortable, headache, sleepy .. everyday of my life … ermm .. am I amsomnia ??

Is it normal when you feel sleepy at your seat during working hour ? Some friends say it’s normal .. but some people say .. if it happened everyday .. of cozz it is abnormal .. what do you think huh ? erghh help me .. !!

Ke sebab belum biase dengan cuaca Malaysia yang panas lembab nih ? Tambah skrang musim hujan .. asal petang je hujan .. lebat lagi dengan guruh kilat ribut petir .. since balik last month batuk tak benti benti sampai SV aku pening pala tgk aku batuk teruk sangat .. ( maybe sebab habuk kot .. )

Sesiapa yang tahu camne care nak settle masalah aku nih harap dapat membantu .. dah tak larat rasenye nak menanggung ngantuk di ofis .. sampai migrain kekadang .. and sape tahu nape aku slalu terjaga malam also please tell me what should I do selain makan ubat tido .. kay ..

Sekian saje ngomelan saye untuk hari ini ..

P/S : to jaja .. gambo ofis blom bleh amik la .. keadaan tidak membenarkan lagi .. SV garang bangat !!!

Apr 18, 2006

Good morning everybody .. my new day have started at 6:10am early in the morning.. erghh sleepy .. tapi org kate cukup-cukup la tido 10 to 6 .. 8 jam cam baby plak .. aduihhh .. hihihi

Working in front of the PC all day long make me sleepy , dah la bangun pagi atuk sediakan sarapan setiap pagi dengan milo panas yang enak .. ermm perut kenyang , duduk bilik air-cond .. manela tak menggalakkan aku lena di pagi hari .

So, my new topic today is how to protect yourself in working area .. ermm looks simple .. not that much actually .. why ?? because working make us mix with every level , it’s definitely different with our school environment ….. sebabnye .. kat skolah kite berkawan dengan rakan rakan yang lebih kurang sebaya, dan sekepala, kalaupun taraf hidup berbeza level pendidikan mungkin lebih kurang sama sebab tu kita dihantar ke sekolah untuk sama sama menuntut ilmu .. rase-rase boring boleh ajak main main .. lepak-lepak .. window shopping ..

Apa yang beza bila dah masuk keja ?? ermm pada pandangan aku .. once you masuk keja your life akan berubah .. firstly dalam office kebanyakannya your senior , so nak tanak kena lah pandai amik ati dan pandai-pandai la senyum to everybody , first impression .. and dalam office diorang takkan pedulikan where do you live , what are you doing , they don’t ever care what happened to you .. yang penting kerja diorang siap .. mase ni pepandai la bawak diri .. mengusik sket sket tu ade lah tapi tak la sampai ada masa nak borak sambil makan-makan sambil ngumpat ngumpat .. ahaks !! takde mase pun .. nak keja lunch pun semput semput deh.

Ade satu pengalaman menarik aku nak citer .. tapi sshhhh !!! my first day at this dept. terkejut sangat sebab most of them lelaki pehtu pandang semacam jek .. pastu aku ditempatkan di satu seat bersebelahan ngan sorang abang nih .. few minutes after I sat .. he said ..

" Yeyy yeyy ade budak baru ." dengan suara yang agak menyeramkan .. dan jelingan mata yang menggerunkan ..

aku senyum je .. then he started to appeal himself ..

" Masuk la dept. ni nanti ye ."

Since he knew I will decide my real dept. later after all my training .. then aku ingat ini kes biase takde la layan sangat .. few days later something happened and I found some unbelievable notes in his PC .. you know what ???? Doa Pengikat Kasih , Doa Asmara and something like that .. errghhhhh .. tekejut berukkk aku ..

Tapi tatau la kot doa tu for his wife ke ape .. cume ia agak memeranjatkan aku .. why does he put all that things in the office’s PC right .. ?

Ermm .. so nasihat aku , since your working life is totally different with your student life .. always behave yourself .. nasihat untuk diri sendiri jugak nih .. kay lah .. nak sambung wat keja ..

babai .. wassalam ..

Apr 17, 2006

Hari kedua aku keja bawak bekal ... atuk aku sediakan nasik lemak, sambal telur dengan ayam goreng ... Tiba lunch hour aku ke kantin dengan sorang member .. die teknisyen sesame baru masuk ngan aku gak .. die pun bukak bekal ..

Agak terkedu jugak la sebab bekal nye cume nasik dan sayur taugeh+kacang panjang goreng .. aku tak tahu mungkin itu favorite die atau mungkin itu je yang ade kat umah die .. atau mungkin hari ni je die mkn lauk tu ... jadi aku takde la offer lauk aku pada dia .. ( at last aku kena marah ngan bapak sebab tak offer .. even though aku tahu member aku ni golongan yg agak susah la jugak mengikut definisi umum .. ) .. ( aku pun bukan senang sangat pun .. duit kontena tak baya lagi ni )

Yang menariknye .. the next day aku makan bersama kakak-kakak HR yang agak berada la jugak so they all tak bawak bekal .. sume beli je kat kantin .. since aku bawak bekal takkan nak berlakon plak .. so aku bawak je la bekal tu sampai ke meja makan .. you know what they said ..

" aiii bawak bekal ke .. ? cam budak skolah ek ... "

Adoiiiii ... tekene sebijik .. by the way aku tak la kisah sangat pasal kata-kata kakak tu cume ade la jugak terasa keciknye aku disamping kakak kakak nih .. sebab aku tgk operator operator kilang pun takde yang bawak bekal .. since atok aku pun org susah die tak suke tgk cucu die membazir .. marah betul die bile aku kate nak makan kat kantin je ..

" takyah la beli .. makan atok bekalkan je ni .. "

Nak kate malu tak la jugak tapi sometimes ade la jugak rase sbb boleh bilang ngan jari je yg bawak bekal nih .. hihi ..

Kay la dah abeh lunch hour ... nak sambung wat keja .. end !

Apr 14, 2006

Kalau dulu sukati nak bangun kul bape .. rase rase malas tanak gi skolah bleh rilek rilek kat umah .. rase rase rajin nak duk lab bleh duk rilek tapi skrang waktu bangun pagi aku adalah 6:15am dan bersiap-siap untuk ke pejabat ... it's totally different from my life before .. erghhh ..

But then this new life give me more experience and some preparation for the next step of my life ... what ?? ermm nanti la .. hehehe even though letih balik umah nak kena basuh baju , gosok baju , masak and everything keja umah yg anak dara kena buat .. it's fun .. then i know how tough women would be ... blom beranak pinak lagi .. bleh kurus aku .. ahaks !!

Skrang tgh rehat Jumaat .. ini je la mase yg ade untuk aku memain pc office ni .. kalau tak jangan harap la .. my supervisor always looking at me since i'm still in training for two months .. ikut je la ape die cakap .. nanti dah comfirm sukati la nak wat ape .. heheh

Alamak .. my officemates sume dah balik la ... rajin nye derang balik awal .. i need to pen off nih .. rindu everybody .. and especially my student life .. bye

Apr 11, 2006

Dua minggu pertama di Malaysia ...

Tugas aku sebagai jurutera elektrik di Pioneer telah bermula Isnin lalu. Alhamdulillah beberapa persoalan aku tentang life sebagai shakai jin banyak yang dah terjawab. Report duty aku bersama operator-operator kilang yang lain dan datang dari pelbagai level. Banyak yang aku belajar dari diorang.

" Nak carik duit kak ... "

" Tak kisah la kak keja ape pun janji dapat duit .. "

" Skrang ni susah nak carik keja , dapat keja kilang ni pun dah syukur "

Antara ayat-ayat biasa yang aku dengar dari kawan-kawan tempat kerja. Bibitta la jugak sebab sepanjang pengajian di oversea hidup senang lenang.. cukup bulan duit masuk. Bukan sket sketnye .. RM4000 sebulan .. adik adik nih baru umur 19 dah kena keja , keja teruk gaji around RM500 sebulan .. nak sara mak ayah adik adik ..

Itulah life sebenar kat Malaysia yang aku tak pasti org lain dah lame realize atau tak. Aku agak terkejut jugak la sebenarnye dan dengan gaji engineer yang dulu aku rase tak seberapa tu lah perlu aku budget sebaik mungkin untuk menghadapi life lepas nih .. Harga petrol memang membebankan. Tidak dinafikan terasa sangat kalau dulu dengan RM40 dah boleh full tank, skrang nih RM30 kejap je dah kena isi balik.

Actually banyak lagi yang aku nak citer tentang life Malaysia yang agak memeranjatkan aku .. agak culture shock jugak sebenarnye. Dan banyak jugak yang baik aku nampak sepulangan aku ke tanahair. Nanti aku citer lagi .. ni dah agak malam dan esok nak kena siap balik Muar semula .. letih seh drive nih .. every weekend kena drive .. ade je keja nak buat ..

Semoga Allah permudahkan segala galanya ..

Sponsor Kami