Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

May 30, 2005

macam-macam

macam-macam jadi minggu lepas ... dan aku letih .. penat ... tired ... exhausted ... dengan pelbagai menda yang terpaksa dibuat dan difikir .. aduihhh ... kusangkakan naik yonen kelas takde bleh rilek rilek .. rupenye kerja datang tak benti ... kekadang sampai tak sempat makan ... alih alih dah malam .. cepat betui mase berlalu ... isk isk isk ...

weekend lepas aku diberi peluang oleh syarikat gergasi nihon .. panasonic .. untuk attend interview kerja balik mesia nanti .. tapi aku rase peluang utk aku dapat memang la 1% pun blom tentu ade .. tapi memang keadaan aku pegi mase tu pun tak ready pape .. sebab sebelum pegi lagi aku dah rase macam mustahil nak dapat keja kat syarikat beso cam panasonic tu ... behtu aku pun pergi sekadar memenuhi jemputan .. ewah ... hehehe

takpe ... bagi aku .. pengalaman tu lebih penting dari dapat tak dapat kerja .. alhamdulillah kerja dah pun dapat sebenarnye .. saje je nak try .. kutip lagi pengalaman .. heheheh .. dah lame surat tawaran dr Pioneer sampai .. aku tak reply reply lagi untuk menyatakan persetujuan aku nak kerja kat situ .. insyallah dalam minggu ni kalau takde khabar berita dari mane mane kaisha lain .. terpaksa lah aku berkampung kat Johor tu ...

alhamdulillah .. bersyukur jugak dah dapat ... baper ramai lagi graduan graduan kat malaysia yang masih mencarik ... syukur sangat rezeki aku ... semoga dengan peluang yang diberi ini aku akan menjadi manusia yang lebih matang dan seriesss dalam study aku .. ahaks !!

best aaa gi osaka naik feri .. kimochiii .. walaupun lambat tapi selesa .. shikamo ... panasonic bayar penuh duit tambang .. muehhehe aku pun tatau camne die bleh bayar penuh .. sbb aku rase duit tambang penuh aku pun lagi sket dr mereka mereka yg dtg ngan shinkansen mahupun flight .. heheheh alhamdulillah rezeki lagi .. pastu disebabkan penumpang tak ramai aku dapat satu bilik 4 org dimane aku telah mengongker bilik tu wat cam bilik sendirik .. huahuahua .... hehehhe

seronok la mengumpul pengalaman di negara orang nie ... ahaks !!

May 23, 2005

mari jaga makan

bile duduk kat negara orang ni ... banyak dugaan yang datang ... dugaan yang paling susah nak dilalui ialah jaga makan ... ermm ... kat sini takde sape nak halang ... segala jenis makan sesedap semua terpampang depan mata .. tinggal ikut kata hati je ...

kalau iman kuat .. yang tak boleh tetap tak boleh ... yang boleh .. sile la makan ... bukan masalah nak makan dulu .. baru tengok hukum ... hukum Allah datang dulu baru kimeru boleh makan ke tak .. ini tidak .. setengah orang nak makan baru cari hukum Allah .. contohnye camni ...

" eh ... sedapnye roti ni ... beli ah ... "

" ko nie .. main beli je .. cek la dulu boleh makan ke tak .. "

" alaaa ko ni .. lek la .. org lain sume makan jek ... nak cek bakpe .. caye je lah .. "

" isk ko nie .. meh aku cek ................... aaa kan ade marjerin tu ... "

" alaaa marjerin gurai ... kan ade yg boleh makan .. ade yg tak bleh .. anggap je la bleh makan .. "

yeee .. memang was was dan yakin tu terpulang pada individu ... tapi Allah dah ingatkan ... yang halal dan haram itu jelas .. tiada diantaranya ... dan elakkan la was was ... jadinye ... dah jelas kat situ menda tu was was ... susah ape nye .. banyak lagi makanan lain .. beli je la .. kan senang ... hehehe ...

sebenarnye .. makanan ni la yang menentukan elok tak elok amal ibadat kite pada Allah SWT .. bukannye tatau .. sume orang tau .. makanan ni bile dah jadi darah daging ... walaupun sket sket .. lelame boleh gelap ati ni deh .. sehari satu titik gelap timbul dalam hati .. lelame bleh gelap .. dan percaye lah bile dah gelap tu sket nye payah la nak putihkan balik .. sementara masih putih .. mari lah kita jaga supaya terus kekal putih dan memutihkan nya lagi ... :P

senang je .. kesimpulannye ... bile rase teringin nak makan tu ... cek bebetul tahap kehalalannye .. kalau comfirm halal sile la makan .. kalau was was tu elok la elakkan .. tutup mata ... pegi bahagian lain .. kalau teringin sangat .. sile la masak sendiri .. kan senang .. heheheh ...

uiks ... report report ... termelalut plak ... ( tingin makan pizza la .. sape bleh buatttttt ??? 。。tolong aaaa ....)

May 18, 2005

bile perlu membuat pilihan ...

setiap hari kite sering menjalani proses membuat keputusan ... nak decide antara main game atau nak buat report ... nak makan kat seikyo atau nak jimat makan kat umah je ... sampai sekecil-kecil menda pun kite selalu terpaksa membuat keputusan ... contohnye nak pilih antara nak buang air dulu atau nak terus tengok tv citer best giler ... pun nak kena buat keputusan ... cube bayangkan kalau kite terus tengok tv and tahan nak buang air .. kekkyoku sakit perut dan akhirnye kena gi toilet jugak .. tapi citer best tak sanggup nak tinggal ... nampak macam simple tapi kite selalu berdepan dengan masalah camni kan ... kalau aku la kan .. baik aku gi buang air dulu baru lega nak layan tv .. hehe .. anda pula bagaimana ??? ahaks !!

tapi tu masalah masalah yang boleh dianggap kecil .. bagaimana pula keputusan yang perlu diambil tu berhubung kait dengan orang lain ... dengan mak , ayah ... kawan kawan mahupun insan tersayang .. kekadang rase malas nak make a decision sebabnye biasanya bila diberi pilihan dan perlu membuat keputusan bermakna satu pihak akan lebih dan satu pihak akan kurang ... tak ke ?? mungkin tak semua perkara melibatkan kurang lebih .. ade jugak yang kedua-duanya lebih .. tapi yang pasti setiap keputusan yang dibuat tu pasti ade hikmah disebaliknya .. cume ntah bile nak nampak .. mungkin cepat mungkin lambat ...

yang pasti ....

aku keliru ... mane satu nak pilih ?? .. dua dua ade kelebihan dan kekurangan ... susahnye bile menda yang harus dipilih melibatkan dua hati ... DUA JIWA SATU HATI ... :P

May 11, 2005

aduihhh .. kelam lagi ...

sho ga nai naaa ... saje je on da way gi atm tadi singgah kejibang ... nengok kot kot ade baito menarik ... dan tetiba mata terpandang baito yg agak best .. baito kemas kemas hotel ... mueheheh ... ingatkan die kasik la baito jadi cleaner ke keja dapur ke .. agak best la sebab mesti die tak kisah pakai tudung nye ... tapi nampak sangat kelam ... heheh nak wat camne ... kite duk kat tempat orang nie ... walaupun die tak cakap direct tadi ... tapi aku yakin takkan berjaya nye ... sebab die kate ade uniform .. kena antar makanan kat customer and what so ever .. kena pakai kimono mitai na seifuku .. of cos tak bleh pakai tudung nye .. kena wat sanggul sanggul tu .. aduihhh ... nggak mengapalah jika begitu ...

alaaa banyak lagi baito lain bleh try ... tak dapat satu bleh try lagi kan ... heheh gambarimasu wa .. try carik yang lain plak .. keja kat supermarket ke .. susun susun sayur ke .. hehehe alaaa bukannye sebab duit sangat pun ... saje je nak carik pengalaman .. nak rase life sebagai sorang shakai jin ... camne nak berdepan dengan customer dan pelbagai peringkat umur manusia ... setakat keja shinbun ni macam macam orang dah jumpe .. dengan pelbagai ragam .. mase ni lah nanti akan menguji daya kekebalan kita sebagai manusia biasa ... dan di sini jugak la menguji communication skill yang dipelajari di sekolah ....

biler di fikir fikir kan balik .. menarik la alam ni .. semua kejadian Allah dah tetapkan peraturannye .. tinggalnye kite untuk mengikut atau melawan arahan Nya ... as long jalan yang diikut tu jalan yang betul takde simpang siurnye .. insyallah .. berkat Allah sentiasa bersama kita ... kan ? tatau la .. aku rase camtu ... yang penting pergantungan kita hanya pada Allah SWT .. dan segala suruhanNya kita lakukan sebaik mungkin dan larangannya kite jauhi sebaik mungkin ..

isk ... rase nal call baito Jusco la plak .. nampak iklan baito wat sushi tgh kosong ... ahaks !
Happy Belated Mother's Day

what a big suprise ... alhamdulillah .. i got an email from one of the company that i really hope to work there .. it was just to inform me to attend for an interview .. further information will be writen in the next email ... alhamdulillah ... walaupun tak confident bleh lepas this interview .. i'll try my best ... yang tak best nye .. kena ponteng baito lagi ... adehsss .. rugi 5000 yen ( RM150 ) lebey kurang ... walaupun sehari ponteng , penalty 5000 ... sakit beb !!! bijak betul kaisha shinbun ni .. penalty sket nye besar .. nak bagi pekerja die tak sesenang ponteng ... tapi bukan sengaja aku nak ponteng !! uwaaaaaaaaaaaaaaaaa ....

i guess i'm not late yet to wish a ' happy mother's day ' to all mothers in the world .. especially to my one and only 'MAK' ( although i know she never read my blog ) and also all my sedara mara yang dah jadi mak .. and also to my friends whose already being a mother especially to all x-senpaitachi and my kakak here in oita yang baru baru jadi mak ( hihihi .. congrate to kak lina and kak ima ... ) ...

buat mak ... terima kasih kerana melahirkan kami adik-beradik ... segala jasa dan pengorbanan mak tak mampu kami balas ... melainkan doa kami semoga mak sentiasa di dalam rahmat Allah SWT ... memang selalu tak terucap ucapan " I LOVE YOU " untuk mak ... tapi sesungguhnya hanya Allah yang tahu betapa diri kami ini menyayangi mak ... sayang sangat kat mak ... terima kasih mak ...

p/s : melihat betapa susahnye teman-teman yg pregnant and birth baby diorang ... baru nampak peritnya seorang mak nak melahirkan seorang anak ... camne la sanggup nye sorang anak bleh derhaka kat mak sendiri .. ?

May 9, 2005

"pelamin" anganku musnah ...

i'm quite busy recently ... lots of report and seizu . .. and also busy melayan my kohaitachi asking me question about electric circuit ... erghhh ... frustrated when i couldn't help them .. gomen na balqis and mas ... i copied the answer from kyokasho since i've no idea how to solve it .. hihihi

i have to go again to the clinic where ive been there before ... arghh .. tensyennye ... kusuri mo zenzei kikanaisshi !! bile nak baik nie .. can not tell you i sakit ape aaa .. hehehe himitsu desu .. mueheheh ... sesape yang tahu .. keep quite aa .. or else i %#&"*# you .. ( ahaks !! )

"pelamin" ??? heheh not pelamin la ... my impian to own Honda CRV terpaksa dilupakan when i've decided not to buy it ... uwaaaaaa ... sebabnye after some surveys ... it cos about RM25000 for the tax and bla bla bla ... shikamo CRV chuko kat sane only cos RM60000.. macam tak baloi jek .. rather than own a CRV plus tax cos RM50000 here .. baik bawak balik RM50000 ... lagi worth !! tak ke ?? hehehe that's my opinion la ... tengok la kalau ade rezeki bebila nanti bleh la pakai CRV kot .. hehehe ..

berangan lagi ... mane la nak korek 50 ribu tuh .. ahaks !! gambarou ....

May 6, 2005

大好きなあなたへ 。。。 huhu

白い靴下 by kiroro

白い靴下とスニーカー
太陽に向かってのびるひまわり
気がつけば夕焼けが
絵になる季節

いつもどうりかわした方法笑み
いつしかせつなさのメーセージ
卒業をすれば会えなくなる
この寂しいさに今気づいて

友達の関係でも
あなたのそばにいたい
ただそれだけのことなのに
ただ苦しくて

授業を抜け出したふざけあって
涙がでるほど笑い転げた
楽しいねこの気持ち
同じだといいね

恋人じゃなくてもいい
あなたのそばにいたい
ただそれだけのことなのに
ただ苦しくて

逃げないで自分の気持ちに ?

・・・・・・・・

私の大好きな人は誰 ? 。。。 あなたよ !! _(◎~◎)/ *  

まじで・・・

May 4, 2005

愛の一言

愛って不思議だね。

気づかないうちにこんな気持ちが?

困るな。
ま?頑張るしかないわね!

..............

あれ!フリガナが出たよ! 




What a nombiri day ...

errrr... a sunny day ... nothing much to do .. just came back from Almeida Byoin ... sakit ape ??? shhhh .. himitsu ... ade laaa .. can't say it here ..

all day long waiting news from itosan about sakka tournament at Saga ... cool !! already won the semifinal .. and now waiting for the final result ... lawan Hiroshima .. hopefully they could bring back the trophy again .. since they were JUARA last year .. congrats !!!

what a nombiri day ... yesterday i went to fuji matsuri with my mak ayah angkat ... also got my dinner and lunch meal from them .. lega ... takyah masak arini .. ahaks !! oshikatta yo ..

last two days .. me , mas and bal met my tutor ... kajiwara kun .. hisashiburi ni atte ... having dinner with him at sushi meijin .. thanks a lot for spending your time with us .. kawari naku yasashikute ... aaahhh .. demo .. motto kakko yoku natta wa ..naze kana ?? shakaijin ni natta kara ne ... hihihi ...

wanna have some rest !! jaaaa ...


May 1, 2005

Seminar Kerjaya & Tokyo Disneyland

huhuhu ... bestnye ryokou kali ni .. semua berita gembira je .. alhamdulillah syukur kepada Allah SWT .. berkat usaha , doa dan tawakal kepada-Nya .. akhirnya apa yang diharapkan telah pun berada di tangan .. tinggal lagi untuk berusaha sampai abih belajar...

alhamdulillah masa yang agak yoyu masa seminar tu .. so aku dapat pegi hampir 90% kaisha yg datang ... sebabnye kaisya yang mmg aku tanak tu aku tak pegi lah ... heheh ... best betul dengar setsumei dpd kaisha kaisha nie .. ade yg mensetsu aritu .. ade jugak yg tak ... yang pasti .. lepas dengar setsumei every kaisha .. terasa macam sume kaisya best .. berkobar kobar plak nak jadi shakai jin nie .. ahaks !

best jugak gi seminar ni sebenarnye kan ... bleh jumpe kengkawan satu batch yang duk 3 tahun kat sini tak penah jumpe walaupun sebelah ken .. kan cik fam kan .. ?? heheh tul tak puya ngan ani ?? bestnye jumpe kengkawan lame yg duk hokaido , miyazaki .. dan dari merata ceruk pun datang ... sume dengan satu tujuan .. untuk mencari tapak meneruskan perjuangan di Malaysia nanti ... amacam korang ??? ade yg dah naitei ke ??

heheh ... disebabkan aku rase ni kali terakhir aku menjejakkan kaki ke tokyo .. aku paksa gak nuar ikut aku gi tokyo disneyland .. mueheheh .. ye la .. every year aku gi sane janji nak bawak .. tak bawak bawak .. akhirnya berjaya jugak aku menjejakkan kaki ke tokyo disneyland yang orang duk kate best tu ... ( thanks nuar .. banje tiket masuk ) .. memang best la pun ... heheh yang paling tak best bile nuar bawak aku naik SPACE MOUNTAIN yang sangat giler nye roller coaster .. chiss betul ... nak mati aku rase duk dalam tu .. dah la gelap .. bayangkan .. roller coaster dalam gelap .. tak nampak ape kat depan .. nuar yang kat sebelah aku pun tak nampak ... panjang giler plak tu ... seminit pertama aku mampu menjerit lagi .. lepas tu terus terdiam ( rase bengang ngan nuar sbb tipu aku suh naik menda alah tu ... ) pejam mata .. pegang palang kekuat .. pehtu aku bayang keta tu duk goyang goyang atas satu tempat jek .. tak gerak benarnye ... hahaha bodo kan .. sukati la .. abeh je terus nangih kat luar .. amenda punye game la camtu .. kowai aaaa ... chiss chiss dan chiss !!!!

pehtu .. aku ajak nuar naik game bebudak je .. hahah naik kapal terbang pusing-pusing .. peter pan , haunted mansion ... pirate of the carribean .. tapi best la .. game die sume panjang-panjang ... so masuk pueh ati la .. secara kesimpulannya memang best Tokyo Disneyland tu .. best dari Kijima la .. muehehhe ...

malam tadi aku selamat sampai balik Oita ... flight goyang kuat giler .. terbayang naik Space Mountain tu .. yang tu ok lagi ade track .. flight ni kalau jadi ape ape .. isk ... nauzubillah ... kowainya ..

dan akhirnya .. semua selesai .. kembali ke sekolah esok .. menyiapkan segala kerja tertangguh ... kepada adik tersayang ..
THANKS FOR EVERYTHING !!!

Sponsor Kami