Thosai 2 RM2.40
Roti banjir 1 RM0.80
Nescafe ais 2 RM3.20
Teh o limau suam RM1.20
Total RM7.80
Muadz makan thosai sekeping abeh ke die sorang tu ?? huhu .. tu maknenya berselindung di sebalik menu .. ahaks !
THOSAI
Bahan-bahan:
3 3/4 cawan Beras
1 1/4 cawan mumbung Kacang Hitam/Urundhu
1 sudu besar rata Halba
1 sudu besar Nasi Sejuk
garam secukup rasa
Cara-cara:
Bilas beras hingga bersih. Masukkan ke dalam bekas bersama air untuk rendaman.
Longgokkan halba di tengah-tengah beras [jangan dikacau] dan rendam semalaman.
Bilas kacang hitam hingga bersih dan direndam semalaman.
[Anggaran masa rendaman – 12 jam]
Toskan kedua-dua bahan secara berasingan.
Kisar kacang dengan sedikit air hingga betul-betul halus.
Beras dikisar bersama nasi sejuk sehingga halus.
Campurkan kedua-dua bahan kisar tadi bersama sedikit garam dan gaulkan satu arah dengan tangan hingga sebati.
Masukkan ke dalam periuk/bekas stainless steel yg bertutup rapat dan peram semalaman.
Masak thosai seumpama membuat dadar/ketayap
Nota:
Jika bancuhan terlalu pekat, cairkan sedikit dengan menggunakan air sejuk.
Bancuhan thosai mentah ini mampu bertahan selama 2-3 hari jika disimpan di dalam peti sejuk
CHUTNI KELAPA MANIS
Bahan-bahan:
Sedikit Halba campur
Bawang merah – dimayang halus
Cili kering – dipotong pendek-pendek
Sedikit daun kari
Dikisar halus:
1 biji Kelapa Parut [putih sahaja]
3 biji Cili Kering
3 biji Cili Padi
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumiskan halba campur, bawang, cili kering dan daun kari hingga naik bau.
Masukkan bahan kisar dan kacau di atas api sederhana panas. Biar sebati dan jangan sampai pecah minyak.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Moga-moga cubaan membuat thosai sendiri berjaya .. boleh kurangkan budget Haji Tapah every week tuuuuuu ...
Moga-moga cubaan membuat thosai sendiri berjaya .. boleh kurangkan budget Haji Tapah every week tuuuuuu ...
No comments:
Post a Comment