Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

Nuwairatul Iman

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Oct 10, 2010

Menu di Haji Tapah minggu nih


Thosai 2  RM2.40
Roti banjir 1 RM0.80
Nescafe ais 2 RM3.20
Teh o limau suam RM1.20

Total RM7.80

Muadz makan thosai sekeping abeh ke die sorang tu ?? huhu .. tu maknenya berselindung di sebalik menu .. ahaks ! 

THOSAI

Bahan-bahan:
3 3/4 cawan Beras
1 1/4 cawan mumbung Kacang Hitam/Urundhu
1 sudu besar rata Halba
1 sudu besar Nasi Sejuk
garam secukup rasa

Cara-cara:
Bilas beras hingga bersih. Masukkan ke dalam bekas bersama air untuk rendaman.
Longgokkan halba di tengah-tengah beras [jangan dikacau] dan rendam semalaman.
Bilas kacang hitam hingga bersih dan direndam semalaman.
[Anggaran masa rendaman – 12 jam]
Toskan kedua-dua bahan secara berasingan.
Kisar kacang dengan sedikit air hingga betul-betul halus.
Beras dikisar bersama nasi sejuk sehingga halus.
Campurkan kedua-dua bahan kisar tadi bersama sedikit garam dan gaulkan satu arah dengan tangan hingga sebati.
Masukkan ke dalam periuk/bekas stainless steel yg bertutup rapat dan peram semalaman.
Masak thosai seumpama membuat dadar/ketayap

Nota:
Jika bancuhan terlalu pekat, cairkan sedikit dengan menggunakan air sejuk.
Bancuhan thosai mentah ini mampu bertahan selama 2-3 hari jika disimpan di dalam peti sejuk

CHUTNI KELAPA MANIS

Bahan-bahan:
Sedikit Halba campur
Bawang merah – dimayang halus
Cili kering – dipotong pendek-pendek
Sedikit daun kari

Dikisar halus:
1 biji Kelapa Parut [putih sahaja]
3 biji Cili Kering
3 biji Cili Padi

sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumiskan halba campur, bawang, cili kering dan daun kari hingga naik bau.
Masukkan bahan kisar dan kacau di atas api sederhana panas. Biar sebati dan jangan sampai pecah minyak.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Moga-moga cubaan membuat thosai sendiri berjaya .. boleh kurangkan budget Haji Tapah every week tuuuuuu ...

No comments:

Post a Comment

Sponsor Kami