Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Oct 6, 2010

Jangan biasakan anak nyusu malam-malam....

 Sumber : http://www.bellaonline.com/articles/art20220.asp

"But what about books like The Baby Whisperer who warn that if you allow your baby to fall asleep nursing, they'll never be able to fall asleep on their own without nursing? What do we say to friends and family that say the same?

The first thing I would say is "Never… really?" I nursed my first to sleep for 18 months, and am still nursing my 22 month old to sleep. My first has gone to bed every night since and I'm pretty confident I won't need to pull up a sidecar mattress in my second's college dorm to get her to bed at night. It's simply a ridiculous notion. I take serious issue with those who deny babies what they need now because of concerns over what we want them to do later. The simple fact is that what babies need now isn't what they'll need later. 

Young babies need their mothers (or fathers or caregivers) beside them. If we want our elementary school-aged children to develop independence, the best way we can encourage that is to show them that they can count on us to meet their needs and give them the confidence that they can strike out on their own and know that we are there for them. We show them that by meeting their needs, not holding them at arms length, when we know, both scientifically and instinctively that in our arms and at the breast is where they need to be."

Tertarik dengan pendapat di atas membuatkan aku rasa nak menulis sementara anak2 masih tidur. Memang ramai yang kate jangan biasakan nyusu anak malam-malam nanti die tak pandai tidur sendiri.. Ermm betul ke ?

Yang selalu doktor kata ...Baby kena susu setiap 1 - 2 jam and its true becoz my baby wake up every an hour for milk. Kadang-kadang mereka yang suka bercakap mengikut logik sehingga melanggar fitrah manusia ni mungkin tak berfikir akan fitrah kasih sayang yang Allah swt kurniakan antara ibu dan anak. Memang diakui susah, letih, sakit, tak selesa dan semua yang kurang best tapi bak kata suamiku, itulah pengorbanan seorang ibu. Rasanya orang laki tak mampu buat camtu kalau Allah swt suruh pun.

Mengikut kajian, kanak-kanak yang dibelai dan dimanja sejak kecil akan lebih independent berbanding kanak-kanak yang dibiar independent sejak kecil. Orang kata, "ko ni manjekan sangat anak tu, sekali sekala kena biarkan aje, nanti sendiri susah .. " ermm betul ke pendapat ni ?? Tepuk dada, tanya selera .. ikut la mane yang nak ikut .. 

Yang penting, baby dilahirkan bukan untuk didera jiwa dan perasaan mereka supaya kita senang di kemudian hari.. Baby dilahirkan untuk merasai kasih sayang seorang ibu...

"Walaupun kadang-kadang memang hilang sabar dalam mendidik anak.. tapi tulah pengorbanan seorang ibu "

No comments:

Post a Comment

Sponsor Kami