Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Aug 1, 2007

Rumah oh rumah ... becareful kay ..

Alhamdulillah few things dah settle ... last week memang agak tertekan dengan kes rumah .. sebab ape ? sebab kami bulat bulat ditipu dek developer yang kononnya company besar .. dua dua berisiko ... beli rumah dari developer kecik takut rumah tak siap, beli rumah dari developer besar jadi camni la ... sesenang je dia perkotak katikkan buyer .. ingat semua buyer takde knowledge ke ? banyak jugak pihak yang membantu especially parents dan few laywer yang sanggup bersusah payah bagi nasihat pada kami berdua yang tak penah beli rumah nih .. so ni detail kes kami yang rasenye perlu dikongsi bersama supaya sahabat2 lain pun tak terkena sama ..

Prosedur yang sepatutnya dilakukan oleh developer ialah :-

1. Semasa booking rumah buyer cuma perlu bayar duit booking dan mendapatkan resit booking sahaja disamping buyer menurunkan tandatangan tanda telah bayar duit booking. Manakala sebarang perjanjian tidak sepatutnya ditanda tangani pada masa tersebut ...

2. Developer akan bagi tempoh 2 ke 3 minggu untuk kite menjelaskan 10% dari harga rumah disamping mereka menyiapkan Sales and Purchase Agreement (SNP) untuk ditandatangi oleh buyer ketika mereka membayar 10% tu ... untuk kes aku, dalam RM20,000 jugak la .. SNP perlu ditandatangani tanda kita bersetuju memberi komitmen terhadap jual beli properties dengan developer. Selagi tak sign SNP developer takleh proceed sbb kite belum bersetuju untuk membayar ape ape pada diorang ...

3. Normally after few days lepas booking, lawyer developer akan call mintak kite sign SNP dan bawak duit 10% tu ..

Sebaliknya pada kami ...

1. Penipuan yang jelas lagi nyata apabila developer telah menyelitkan PAGE TERAKHIR SNP sahaja tanpa SNP yang sebenar semasa booking dibuat dan tanpa disedari my husband tersign semua document yang disertakan masa booking tu .. dengan meletakkan buyer name die sorang .. sebab mengikut kate mamat sales tu walaupun satu nama, loan bank tetap lepas untuk dua nama ..

2. Malangnya apabila kami ke bank untuk apply loan, ternyata bank memerlukan nama kedua dua buyer dalam SNP tersebut untuk melayakkan kami dapat loan atas dua nama .. Sebab ape kena dua nama ?? sebabnya gaji my husband belum melayakkan dia untuk apply loan tu sorang diri so terpaksalah masukkan nama aku skali supaya amount gaji kami cukup dan melayakkan kami dapat loan tu ... rupa-rupanya bank yang terima satu nama buyer hanyalah BANK-BANK PANEL yang di kaw-team dengan developer sahaja .. dan memang ternyata sangat la mamat sales tu dapat tips baper percent dari bank tersebut setelah berjaya menipu kami dan buyer2 lain yang tak penah beli rumah nih .. Setelah diperiksa dan dikaji memang bank bank panel ni meletakkan bunga/faedah/ riba yang sangat tinggi pada buyer ..

3. Disebabkan kami perlu mendapatkan loan bank yang meletakkan bunga/faedah yang lebih rendah untuk kepentingan masa depan ... kami terpaksa berurusan semula dgn developer untuk tukar SNP kami .. Lagipun bagi kami takde masalah sepatutnya sebab SNP kami belum sign and its just a simple thing to change the buyer name dalam SNP .. mengikut kata laywers yang kami rujuk la ..

4. Alangkah terkejutnya kami bila developer bagitau kate SNP kami telah siap di STAMP * proses yang sepatutnya dijalankan selepas buyer give signature at SNP ... bile kami sign SNP ? SNP pun kami belum tengok .. plan rumah pun tak nampak lagi ... berapa harga rumah pun belum jelas .. semua maklumat tu sepatutnya ada dalam SNP ... helloooo .. what happend ...

5. Setelah disoal siasat ternyata developer dah tipu kami ... mane boleh they just simply attached the last page of SNP and all buyers sign without their notice... sape tau kalau pelan rumah org lain yg die letak dalam tu ? sape tau kalau harga rumah die letak sejuta ? sape tau kalau die letak agreement yg karut marut ... mane tau die letak buyer takde hak tuntut rugi kalau rumah tak siap ????? sape tau ??? kerja gila la camni ...

6. Ape lagi, kami ugut diorang untuk report kes ni ke Bar council dan saman di mahkamah .. Gelabah jugak la derang nih .. walaupun mula mula they wanna charge us plus rm2000 over just untuk change nama di SNP ... akhirnya they change without any charges .. mane bleh they charge us sedangkan we didnt even see the SNP .. ape tah lagi sign .. suddenly dah STAMP .. stupid laaa ... nak repot polis baru gelabah ... padan muka ..

7. But then walaupun kes kami dah settle , we decided to report jugak sbb ni dah kes tipu pengguna .. tapi lepas loan dan semua settle lah .. kang rumah kami plak tak siap .. tak pun diorang buh bom bawah rumah ke .. ahaks ! Insyallah tak kot ..

By the way ... we bought our house at Bandar Bukit Mahkota .. developer mane ? aaa sape nak tau personal message ngan saya ye .. tapi kalau nak tau developer mane .. on d way to Nilai ade signboard besar kat jalan tu tulis nama developer tu .. berhati-hati lah kengkawan bile nak beli rumah kay ..

Tapi rumah kat sane still murah lagi .. sape nak jadi jiran jom la ...

No comments:

Post a Comment

Sponsor Kami