Fakhri & Mila

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Muadz Hero No.1

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Mus'ab Hero No.2

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Muhammad Nukman Hero No.3

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Oct 26, 2005

Raya oh raya ..

Kenapa tahun ni aku rase semangat nak raye ye ? Mungkin sebab ni tahun akhir aku beraya di perantauan kot. Kemain semangat lagi anta gambar raya kat Utusan .. ari first puasa dah anta .. hihi tah ape ape .. tahun-tahun lepas tak penah la plak buat keja begini .. ahaks! bak kate mak aku .. "ceciwi" heheh sape tau maksud ceciwi tu ape ??

Kekadang bile fikir balik rase macam dah terlupe camne suasana raya kat Mesia .. dah 3 tahun tinggalkan tanah air tercinta .. ni terasa nak mengenang kembali sat .. camne sambut raya kat sane ..

Setakat ni aku tak pernah la tengok mak ngan bapak gaduh nak balik kampung mane setiap kali raya .. Cuma yang pasti raya kedua setiap tahun aku dan keluarga comfirm raya atas jalan raya .. 10 tahun dulu highway blom maju , memang lalu jalan biasa ... Kalau kena raya pertama kat Johor , kitorang yang tinggal kat utara ni akan singgah Ipoh ( umah tok belah mak ) dulu .. Ari puasa last baru bertolak ke umah embah kat Kulai ( umah tok belah bapak ) .. Pastu raya kedua baru pusing balik.. dan begitulah sebaliknya .. kalau raya pertama kat Ipoh , raya kedua mesti atas jalan raya .. nak balik Kulai .. Aduhh jauhnye rase perjalanan ..

Bapak memang buh bantal kat tempat kaki belakang tu nak kasik kitorang adik beradik tido selesa .. luas sket .. Air toksah cakap la sebotol besar botol air yg tahan ais tu .. mane taknye nak tahan kasik sejuk sepanjang perjalanan .. perjalanan mengambil masa 12 jam lebih ( sebelum ade highway la nie .. ) skrang dah ade highway kurang la sket tapi still lame jugak cume dulu gerak satu keta sekarang kena gerak dua keta sbb memasing dah beso dan dah bertambah ahli keluarga .. sian bapak kena support duit minyak ngan tol dua keta .. :(

Kalau sampai Kulai kul 10 malam tu kitorang la yang disambut paling meriah sekali .. sanak sedara lain sume dah sampai sebab sume duk sekampung jek .. paling jauh pun duk felda sebelah ataupun dua tiga felda sebelah .. hehe kemain seronok embah jumpe cucu-cucu die.. mane taknye kitorang biasanya balik time cuti skolah sekali , cuti raya sekali .. dua kali setahun je la selalunye .. ayat yang biasa didengar dek sedare-mare , wak , cik dan embah ialah ..

" aaaa orang jauh dah sampai ... alahaiiii siannye jauh jalan .. betolak kul bape dari sane ? "

Ape lagi dengan muke kelaparan sengih cam kerang busukkk .. hahaha best aaa dihidang ngan macam macam hidangan .. rendang ketupat segala macam menda .. sedara mara lain sibuk kat dapur siap siap makanan tuk esok .. yang laki sibuk kat luar sembang sambil rebus ketupat .// aduhhh meriahnye .. bebudak toksah cakap la .. pendek kate kalau umah tu bleh bersuara nak je dia soung suh diam barang seminit dua .. cam nursery dah rasenye .. mane taknye .. setiap kali berlaku pengumpulan sanak saudara belah embah ni .. ade la dalam 40 orang cucu cicit embah .. tu tak masuk mak bapak cucu-cicit .. ish ish .. tapi tu la meriahnye raye di kampung ..

Uwaaaa .. tetiba rase rindu plak kat embah ... tapi tahun depan raya dah tak same ngan raya 4 tahun dulu .. sebabnye dulu aku jadi penerima duit raya , tapi tahun depan aku kena jadi pemberi duit raya ( sbb ikut adat famili kitorang yg dah keja kasik duit raya ) .. uwaaa kalo sorang 5 ringgit .. ade 40 orang sepupu sepapat dah 200 .. tu baru sebelah je .. blom masuk belah ipoh dan belah belah yg takde mengena tu .. huwaaaaaaaaaaaa .. pastu next raye geng geng aku mase zaman kanak-kanak sume dah kawen beranak pinak .. takde la lagi zaman main bunga api dan slumber party bersama mereka .. balik ni kena join mak mak la plak .. hahahaha seb baik blom jadik mak .. terase muda sket ..

Heheh ape la aku ngarut ni .. nanti la aku sambung lagi . .. skrang nak kena gi skolah ade setsumei kai .. cara guna ICCD Camera .. baru sampai pagi tadi kameranye .. semoga tak panjang la setsumeikai tu .. loteh nak dongarnya .. hehhe mintak diri dulu naaa ..

No comments:

Post a Comment

Sponsor Kami